Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytaj dzienniki i kup sobie neospasminkę na uspokojenie 8) POWODZENIA!

Neospasminka będzie za słaba - do budowy to potrzebny minimum prozak

oj, nie straszcie tak dziewczyny

ale taka jest prawda ....

Dziękuję za miłe - szczere przywitanie :D

Na początek poszukuję wykonawców stanu "0" , macie namiary na takich co by sie potem nie zażynac z poprawkami ??? Ślijcie numery telefonów na PW

Sumienni, rzetelni mile widziani (są tacy jeszcze ?) .

Świeczki do szukania zakupione ;) - koszty pośrednie budowy :D

Na razie dwóm takim daliśmy do oglądnięcia projekt co by się zapoznali i wycenili robotę. To było na poczatku zeszłego tygodnia. Do dzisiaj cisza. Mamy trochę czasu jeszcze (do wiosny) no ale im wcześniej się zaklepie fachowców tym podobno lepiej.

Czytałam dziennik anjameni Daro_K - szacunek dla Was i kurcze coraz bardziej dygam o tą nasza budowę. Dobrze że małżonka mam z prawymi rękoma ;)

Pozdrawiam

Dawid - Fila jest b. dobrym fachowcem, nie trzeba go pilnować - jest to ważne jak ktoś nie ma czasu patrzeć im na ręce. Znajdziesz go na liście.

Ryska - choć to smutne-nie da sie ustrzec błędów. Ja jeszcze nie skończyłam pierwszego domu, ale coraz bardziej się utwierdzam, ze to nie ostatni. Zaczynam już powoli rozglądać sie za działką....szok.

Ja szukam kostki - jakieś telefony ? :roll:

Daro_K

gdzies, kiedys, pisalam,

brałam kostkę od seba_x

ilośc wyliczyli mi wykonawcy (myśleli że od nich będę brała kostkę)

i co?

zostało mi mnóstwo materiału,

a wniosek ???

wyciągnijcie sami

polecam zakup kostki we własnym zakresie

na przykład u seba_x :wink:

pozdrawiam :lol:

seba_x ze Strzegomia oglasza sie na Forum

http://forum.muratordom.pl/kostka-granitowa,t122028.htm

pozdrawiam wszystkich :lol: :lol: :lol:

Natalia witaj :lol:

kiedyś już tak radziłam Daro , nie wiem czy skorzystał ,

i Tobie tak poradzę, kostka od seba_x była naprawdę ładna i równa .

nr. tel 601 914 144

kiedy przeprowadzka :roll:

Wczoraj domówiliśmy się z p. Kocotem (dzięki Natalia i Xena za rekomendacje) a dzień wcześniej z insztalatorem wod-kan, co. od Joli (dzięki).

Mam pytanko - czy p. Kocot będzie u Ciebie robił też alarm? Albo czy robił u Kogoś z Was? Jest ok także jeśli chodzi o alarmy i można mu powierzyć instalację elektryczną z alarmem, czy do alarmu szukać kogoś innego?

Pzdr!

Witam,

W planach mialem budowe scianek dzialowych z Porothermu 11,5, ale w hurtowni pytaja czy nie chcemy w zamian za to bloczki Ytonga 10... ze niby ciepleszy, bardziej cichy no i pelny i ze lepiej sie nadaje na scianki dzialowe, do tego taniej wychodzi . Czy ktos ma doswiadczenia w tym zakresie ??

...dodam ze sciany nosne sa z Porothermu 24.

Pozdrawiam !!

Witam,

W planach mialem budowe scianek dzialowych z Porothermu 11,5, ale w hurtowni pytaja czy nie chcemy w zamian za to bloczki Ytonga 10... ze niby ciepleszy, bardziej cichy no i pelny i ze lepiej sie nadaje na scianki dzialowe, do tego taniej wychodzi . Czy ktos ma doswiadczenia w tym zakresie ??

Pozdrawiam !!

Ytong nie robi 10, więc to jakiś inny gazobeton, ale... jakie znaczenie ma "ciepłość" ścian wew działowych? Po za tym akurat poroterm i suporex mają bardzo zbliżone parametry! Co do cichości też mam wątpliwości, bo cichsze są materiały ciężkie, a gazobeton jest najlżejszy z materiałów do murowania na ściany, a to że pełny, niby fajnie, możesz stosować zwykłe kołki... ale mi jakoś GB nie pasuje na budowę, jest jakiś taki delikatny, dziurę zrobisz w nim łyżeczką do kawy ;) ale ludzie budują... ja mam tylko jedną małą ściankę bo musiała być możliwie najcieńsza i silki 5-6cm nie znalazłem a GB i owszem :)

no i na poddaszu, brakło mi dwie warstwy i dokupiłem też już GB, bo silki nie chciało mi się taszczyć, bo jest ciężka.

TS147 - Kocot kładzie wszelakie kable, te od alarmów też. Telefoniczne, komputerowe :lol: Brać, brać, brać...

Halinko- w niedziele jadąc w góry - zlokalizowałam twój dom, poznałam po zdjęciach. A jaka brałaś kostkę dużą czy małą?

Przeprowadzki może w ogóle nie będzie, na razie będziemy na weekend jeździć, może wpadniesz kiedyś? U mnie dziś uruchomiona została oczyszczałka, wiec można :lol: :lol: :lol: :lol: Czekam na kafle piecowe, będą dopieroooo pod koniec października.

Ludziska - kto skorzystał z namiarów na Tomka, pilnie proszę o zgłoszenie sie na priva.

Czytaj dzienniki i kup sobie neospasminkę na uspokojenie 8) POWODZENIA!

Neospasminka będzie za słaba - do budowy to potrzebny minimum prozak

oj, nie straszcie tak dziewczyny

ale taka jest prawda ....

Dziękuję za miłe - szczere przywitanie :D

Na początek poszukuję wykonawców stanu "0" , macie namiary na takich co by sie potem nie zażynac z poprawkami ??? Ślijcie numery telefonów na PW

Sumienni, rzetelni mile widziani (są tacy jeszcze ?) .

Świeczki do szukania zakupione ;) - koszty pośrednie budowy :D

Na razie dwóm takim daliśmy do oglądnięcia projekt co by się zapoznali i wycenili robotę. To było na poczatku zeszłego tygodnia. Do dzisiaj cisza. Mamy trochę czasu jeszcze (do wiosny) no ale im wcześniej się zaklepie fachowców tym podobno lepiej.

Czytałam dziennik anjameni Daro_K - szacunek dla Was i kurcze coraz bardziej dygam o tą nasza budowę. Dobrze że małżonka mam z prawymi rękoma ;)

Pozdrawiam

milo mi bardzo ;)

witaj i powiem Ci ze malzonek z prawymi rekoma to skarb :wink:

moj od poczatku sierpnia ociepla poddasze i konca nie widac :lol:

dzialowki mam z ytonga 11,5 i sobie chwale

a tak wogole to dobry wieczor wszystkim :wink:

Ja kupowałam Marleya w Gaji. Do tych co "maja już glazurę" jaki klej (chyba warto dać elestyczny) i gdzie kupowaliście do glazury?

Ja kupowałem elastyczny Mapei - najtaniej w Mrówce w Jelczu po 15,30 zł/25 kg

Rynny najtaniej (taniej niż Marley w Gai, bo miałem ich wycenę) bardzo ładne (miedziane Galeco) kupiłem w Lechbud.

Wziąłem nawet 2 krótkie za dużo i nie było problemu ze zwrotem.

POLECAM :-)))

Witam,

Pozdrawiam !!

U mnie nośne są z Poromuru 24 Jopka, a działowe jedna z Porotherm 11.5, a dwie z suporeksu 10.

Suporeks był z Castoramy i murarze trochę narzekali, że krzywy cyt. śmigła, trapezy itp., ale dali radę.

Po przykryciu tynkami nie widać różnicy ;-)))

Witam

Wlasnie bylem w Budusie w sprawie drzwi wew. na haslo grupa Wroclawska sprzedawca stwierdzil iz owszem mozna dostac super rabat ale jak sie zbierze co najmniej 10 forumowiczow a z pojedynczymi nie gada - choc dal 2% wiekszy rabat niz wyjsciowy. W zwiazku z tym mam pytanie

kto pisze sie na drzwi wew?

Pozdrawiam

Napiszcie proszę, czy jak robi się podjazd do garażu, to najpierw powierzchnię należy utwardzić tłuczniem? Jeśli tak, to czy tłuczeń grubości 31,5-63 nie jest zbyt gruby?

Miałem grząski grunt więc:

- wykorytowałem trochę

- nasypałem tłucznia grubego (3wywrotki po 900PLN)

- nasypałem tłucznia drobnego 0,3 (2,5 wywrotki po 900pln)

- obecnie; ubijam zagęszczarką minimum 180kg

-na to troszke piasku i cementu

- i bruczek

Podobno solidna sprawa z tego wyjdzie, ale sporo kosztuje.

Witam

Wlasnie bylem w Budusie w sprawie drzwi wew. na haslo grupa Wroclawska sprzedawca stwierdzil iz owszem mozna dostac super rabat ale jak sie zbierze co najmniej 10 forumowiczow a z pojedynczymi nie gada - choc dal 2% wiekszy rabat niz wyjsciowy. W zwiazku z tym mam pytanie

kto pisze sie na drzwi wew?

Pozdrawiam

Z kim rozmawiałeś? Podaj szybko - zaraz ich wyleczymy. Ja właśnie składam zlecenie i mam co chcę 8) może nie trafiłeś tam gdzie trzeba?

Daro możesz podać namiary na ekipe która robi Ci podjazd?

My za niedługo będziemy takowej potrzebować,powiedz czy ta ekipa robi również podmórówki pod ogrodzenie?bo wcześniejsza ekipa z którą rozmawialiśmy o podjeździe do garażu powiedziała że w związku z tym że mamy wysoko stan ZERO musimy zrobić murek oporowy żeby cały tłuczen i te inne rzeczy się nie rozjechały podczas ubijania i wibrowania

Jak coś to podaj namiary

prosze :D

pozdrowionka

witam

potrzebuję namiarów na sprawdzonych fachowców od płyt g-k

thx

na kiedy?

w sumie to dosyć pilna sprawa -ok 2-3 tygodnie i mogliby wchodzić

Dawid,

u mnie zaczeli właśnie sufit podwieszany, wraz z ociepleniem, chłopaki działaja dośc sprawnie, jak masz ochote zobaczyć to zapraszam :D