Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Też od nich trochę na początku kupiłem. Nie powiem na 100% (nie ważyłem), ale 20ton piasku z sanbetu wizualnie było znacznie mniejsze od 20t z rolantowic - cena porównywalna. Później dosyć dużo z rolantowic, obecnie od czasu do czasu przywozi znajomy. Gdzieś trochę z sobótki - tam było najtaniej, ale problem z terminowością +/- parę dni, np. przy zasypywaniu to było nie do przyjęcia...

Pozdrawiam

sąsiada, dopiero dzisiaj zerknąłem do Twojego dziennika i zobaczyłem, że codziennie koło Twojej budowy przejeżdżam.

Widziałem, że szukasz pieca na ekogroszek. Czy palnujesz też pellet? Ja u siebie od ubiegłego roku tylko pelletem i muszę powiedzieć, że raczej tak już zostanie.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jestem na etapie poszukiwania firmy, która robi wylewki. Dzwoniłam już do dwóch poleconych, ceny za robociznę 12 i 15 zł/m2. Nie wiem, czy to duzo czy mało. Ile płaciliście za wylewki? Jak macie sprawdzone ekipy to poprosze o jakiś kontakt, bo nie tylko z cenami, ale i z terminami różnie :roll: Wolę za wczasu poszukać i dograć sprawe.

Ile placiliście za podbitke drewnianą (robocizna z pomalowaniem)?

Pozdrawiam :lol:

Witam

My własnie jesteśmy na etapie wylewek,dziś ekipa weszła zrobić nam chudziaka to znaczy poprawić ZERO po budowlańcach naszych i później bedą robić już wylewki na gotowo

U nich cena robocizby to 11 zeta bez układania stropianu a z ułożeniem stropianu cena 13 zeta

Firma która robi u nas była polecana na wrocławskiej liście misiów pan Lipiec z Oleśnicy-zobaczymy jak sie sprawdzą u nas

pozdrawiam

Witajcie poszukuje namiarów na kontener do wywozu gruzu budowlanego, na razie znalazlam tylko Korone i zyczą sobie az 500 zł a jeszcze w zeszlym roku brali od nas 300 zł takze prawie 2x tyle teraz chcca bede wdzieczna za info w sumie jestem po wschodniej czesci wrocławia

pozdrawiam flowi

Transma jest chyba tańsza - wszystko zależy co chcesz wywieźć.

Polecam firmę Jagoda:

602214318 i 606208853

Witam. Troche nie w temat ale moze ktos pomoze.

Gdzie we Wroclawiu lub okolicac kupie Ekogroszek w rozsadnej cenie.

Rozdsadna cena to okolo 600zł Tona.

Jak ktos ma sprawdzonego dostawce to prosze o namiar :)

Ja ostatnio kilka worków brałem na węglowej. Hydraulik stwierdził, że dobry ;)

Poprawna - nie na węglowej ale na Betonowej 1. Ale właśnie dzwoniłem i nie mają.

Tak więc i ja się podepnę pod pytanie - gdzie na wschodzie wrocławia i w okolicach można znaleźć workowany ekogroszek. Sam mogę sobie przywieźć - ważne, aby mieli na składzie.

Dziękuję wszystkim za rady odnośnie tarasu :). Zgodnie z nimi i tym co sam myślałe, zostawiam w zsadzie podobny kształt jak w projekcie, ale likwiduję udziwnienia typu donice/etc i robię go znacznie niższego - w zasadzie na poziomie podłogi ;).

łuki są fajne dla oka ale żeby znów nie przesadzić w druga stronę - jak dla mnie za dużo bajerów ;-)

pozdrawiam sąsiada :-)

Mam nadzieję, że w połowie przyszłego roku, te słowa będą już w pełni prawdziwe ;)

Pozdraiwam!

hip hip hura

już mam wkońcu piękne Zero a nie jak to co było przedtem

ekipa wpadła o 9 a wypadła o 14 i zrobiła pięknego chudziaka na powierzchni 207 m2

Jak weszli to się załamali i stwierdzili że nigdy jeszcze odkąd robia wylewki nie trafili na takie spartaczone ZERO,mieli troche roboty ale wysło super-przynajmniej jak dla mnie i jestem zadowolona

za tydzień mają wejść już i robić wylewki

aż się nie moge doczekać :)

Widziałem, że szukasz pieca na ekogroszek. Czy palnujesz też pellet? Ja u siebie od ubiegłego roku tylko pelletem i muszę powiedzieć, że raczej tak już zostanie.

Właśnie słyszałem od panów rekuperatorowców, że palisz pelletem. Napisz jaki to pellet i ile kosztuje.

My planujemy kocioł na biomasę, w którym chcemy oprócz pelletu palić odsiewami z rzepaku i pestkami wiśni. Namierzyłem nawet źródła tych paliw (bardzo interesujące cenowo) i w przyszłym roku muszę przekuć plany w czyn.

Napisz jak przebiega współpraca rekuperatorowa.

Pozdrav

Kto wam robil część przylacza od granicy działki do domu, zakładał skrzynkę i "sprawy wewnąrz skrzynki" ? Instalator czy możę można się dogadać z firmą która robi przyłącze na zlecenie gazowni ?

No i ile coś takiego kosztuje ?

My za murowana skrzynke placilismy 1000zl, za doprowadzenie gazu do budynku 1500zl netto z materialem (ok 10m do budynku + pozniej ok 5m w budynku)

Dzięki ! I ja z Kiełczowa ;-).

Własnie dzisiaj usłyszałem 2 propozycje :

1. 2200 włącznie ze skrzynką i materiałami.

2. 1800-2000 - ale skrzynkę muszę sobie sam kupić.

Więc mniej więcej zgadza się z Twoją ceną.

pozdrówka

saper

My planujemy kocioł na biomasę, w którym chcemy oprócz pelletu palić odsiewami z rzepaku i pestkami wiśni.

Pestkami wiśni ;-).

hehe - rozbawiło mnie to ;-).

Ile milionów pestek wiśni trzeba na sezon grzewczy ?

Nie bierz w tym roku urlopu i jak dodasz tegoroczny i przyszłoroczny, to zapraszam do mnie - jak skończysz liczyć to triumfalnie ogłosimy to na FM ;-)

Pozdrav

Właśnie słyszałem od panów rekuperatorowców, że palisz pelletem. Napisz jaki to pellet i ile kosztuje.

My planujemy kocioł na biomasę, w którym chcemy oprócz pelletu palić odsiewami z rzepaku i pestkami wiśni. Namierzyłem nawet źródła tych paliw (bardzo interesujące cenowo) i w przyszłym roku muszę przekuć plany w czyn.

Napisz jak przebiega współpraca rekuperatorowa.

Pozdrav

W sprawie pelletu posłałem na prv.

Pomysł z pestkami wydaje mi się super. Ciekawe jaka jest wartość energetyczna. Bo to jakaś przetwórnia owoców ma w końcu odpad, który po podsuszeniu jest ekstra paliwem. Napisz jak coś będziesz więcej wiedział. Ja u siebie też mogę owsem i takimi tam wynalazkami palić, więc czemu nie.

A z rekuperatorami z Opola to jestem pod wrażeniem przygotowania do tematu.

Byłem ostatnio oglądać ich jedną instalację - elegancko.

Pan Darek pomierzył przy mnie pobór mocy centrali i pokazał różnicę.

Np. ich centrala na pierwszym biegu pobiera 20 W, a dla porównania Mistral Dospela ok. 100.

Więc jak przyjąć, że to chodzi na jedynce 24h, to dziennie jedna pobierze 480 W a druga 2400 W, czyli koszt dzienny pierwszej to ok. 1,5 PLN a drugiej ponad 7 PLN.

Kurcze, 5-6 złotych dziennie, czyli 1700 - 2000 złotych rocznie różnicy w rachunkach za prąd. Chyba, że coś pokręciłem z obliczeniami? Bo aż nie chce mi się wierzyć.

W sumie to jestem bardzo zadowolony z kontaktu z nimi. Konkretnie, na temat, widać, że się człowiek orientuje w tym co robi.

Dla mnie jest jeszcze jedno ważne. Jestem dość upierdliwy i męczący w takich tematach. Dzwonię po kilka razy z tym samym itd.

A tu bez zniecierpliwienia, zawsze ma dla mnie czas.

Może w Opolu mniej tego robią i szanują klienta - grzeczniej i taniej.

Na samą instalację umówiłem się na wiosnę, więc póki co to dwonię i marudzę :D

W każdym razie polecam wszystkim spróbować nawet dla porównania.

a jaka to jest ta ich opolska centrala (name?)

pepe - o jakiej Ty centralce mówisz?? Mistral jest z Opola,

.....a poza tym nie można tylko jednego biegu porównywać.

No właśnie. Jak 2 lata temu zgłębiałem temat to ta ekipa zajmowała się m.in. jako podwykonawca montażami Dospela na Opolszczyźnie. Od tego czasu zaczęli wpółpracować z Holendrami i mają w ofercie centrale jak zrozumiałem z tej samej fabryki co rekuperatory.pl, bardzo porównywalne i w innych cenach.

U mnie będzie centrala Brink Renovent HR, jakiś krótki opis jest w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/opinie-na-temat-rekuperatora-brink-renovent-hr,t127992.htm

Zgoda, że porównanie poboru na jednym biegu nie jest 100% odpowiedzią.

Trudno jest jednak wyliczyć ile w identycznych warunkach, która centrala na którym biegu będzie pracować. Do tego dochodzi sprawność centrali.

Zauważyłem, że większość producentów nie podaje minimalnej, gwarantowanej sprawności. Wszyscy podają tylko maxymalną - czytaj do osiągnięcia w warunkach idealnych.

Ale o ile dobrze odrobiłem lekcje z tematu, to jak rozumiem na pierwszym biegu centrala pracuje najwięcej i jest to dla mnie jakaś wskazówka.

Pytanie czy na wyższych biegach będzie lepiej, mam wrażenie, że raczej różnica będzie jeszcze większa.

A napisałem to, żeby podzielić się swoim spostrzeżeniem na temat jak duże mogą być różnice w kosztach użytkowania.

Więc jak Daro_K masz inne dane to się nimi podziel :D

Kiedyś brałem pod uwagę centralę Dospela, ze względu na cenę.

A ta o której pisałem cenowo jest porównywalna z Dospelem, a możliwościami jest bardzo blisko StockAirów oferowanych przez rekuperatory.pl.