Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie. Jak 2 lata temu zgłębiałem temat to ta ekipa zajmowała się m.in. jako podwykonawca montażami Dospela na Opolszczyźnie. Od tego czasu zaczęli wpółpracować z Holendrami i mają w ofercie centrale jak zrozumiałem z tej samej fabryki co rekuperatory.pl, bardzo porównywalne i w innych cenach.

U mnie będzie centrala Brink Renovent HR, jakiś krótki opis jest w tym wątku:

Możesz podać namiar na tą firmę z Opola? :wink: O ile procentowo niższy koszt jest niż Stockair-a z Rekuperatorów?

Jestem właśnie w trakcie decyzji gdzie zamówić rekuperator :).

Pzdr

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W reku podstawa to precyzyjny dobór mocy centrali (myślę tu o możliwości wymiany odpowiedniej ilości powietrza w jednostce czasu) w stosunku do średnic i długości kanałów wentylacyjnych i wielkości kubatury domu. Nic więcej nie mówię bo reszte można wyczytać w odpowiednich wątkach. Powiem tylko, że u mnie zwiększyłem kubaturę i firma wentylacyjna tego nie zauwazyła, co mogło spowodować wstawienie za małej centrali, która musiałaby pracować na drugim lub 3 biegu - by być skuteczną. Zmiana na mocniejszą załatwia sprawę.

W reku podstawa to precyzyjny dobór mocy centrali (myślę tu o możliwości wymiany odpowiedniej ilości powietrza w jednostce czasu) w stosunku do średnic i długości kanałów wentylacyjnych i wielkości kubatury domu. Nic więcej nie mówię bo reszte można wyczytać w odpowiednich wątkach. Powiem tylko, że u mnie zwiększyłem kubaturę i firma wentylacyjna tego nie zauwazyła, co mogło spowodować wstawienie za małej centrali, która musiałaby pracować na drugim lub 3 biegu - by być skuteczną. Zmiana na mocniejszą załatwia sprawę.

No, czyli tak jak myślałem. Pierwszy bieg jest najbardziej miarodajnym do porównania poboru prądu.

No a zużycie o którym pisałem wcześniej dotyczyło central o prównywalnej mocy (300 m3 na h).

I dalej widzę, że jest to ważny czynnik, o którym się nie wie na początku. A w końcu jest to urządzenie, które pracyje non stop i jak się zastanowić to chyba moźe zużywać najwięcej energii ze wszystkich gadżetów.

Tak czy siak warto to przeliczyć przed wyborem centrali.

Pozdrawiam sąsiada, dopiero dzisiaj zerknąłem do Twojego dziennika i zobaczyłem, że codziennie koło Twojej budowy przejeżdżam.

Mały jest ten forumowy światek ;) Gdzie budujesz swoje 4-kąty?

Widziałem, że szukasz pieca na ekogroszek. Czy palnujesz też pellet? Ja u siebie od ubiegłego roku tylko pelletem i muszę powiedzieć, że raczej tak już zostanie.

Już nie szukam, po wielu za i przeciw zamontuje piec wszystkopalny z elektroniką - samego drewna po budowie zostanie z 2-3 m3. Dziś jadę do hurtowni i kupię albo per-eko albo solei/elektromet.

ps. zostało mi po budowie dużo prętów fi16 - jakby ktoś potrzebował :)

Tak tak, ze stolarzem złotą rączka to i ja mam kłopot. NIe mogę znaleźć człowieka, który mi zrobi blat przy wannie z teaku lub czegoś w tym stylu.

Witaj Daro napiszę Ci na priva mam świetnego stolarza, znalazłam go niestety za póżno najpierw jeden z Twardogóry spierniczył mi meble w pomieszczeniu gospodarczym dopiero ten drugi zrobił mi cudne mebelki do łazienki

pozdrawiam flowi

Tak tak, ze stolarzem złotą rączka to i ja mam kłopot. NIe mogę znaleźć człowieka, który mi zrobi blat przy wannie z teaku lub czegoś w tym stylu.

Ja mam z płyty - wyszło bardzo fajnie, nic się z tym nie dzieje, robił pan z Komandora. Podróba :oops: mebli eko z Koła. Dwa blaty plus szafka 120 nz 30 cm.

Witam wszystkich !

Dawno mnie tu nie było - mam nadzieje, że ktos mnie tu jeszcze pamięta.

Nadrabiam czytanie - kilometry stron i gratuluje - pięknie rosną wasze domy!!

U nas na budowie ( stan surowy zamknięty ) od wiosny nic sie nie działo. Na nowo zaczęliśmy sie rozglądać za fachowcami .Połowa pazdziernik to chyba nie najlepszy czas na rozpoczęcie prac w środku - ale chcemy spróbować może jesień i zima będą łaskawe.

Pozdrawiam

Witam wszystkich !

Dawno mnie tu nie było - mam nadzieje, że ktos mnie tu jeszcze pamięta.

Nadrabiam czytanie - kilometry stron i gratuluje - pięknie rosną wasze domy!!

U nas na budowie ( stan surowy zamknięty ) od wiosny nic sie nie działo. Na nowo zaczęliśmy sie rozglądać za fachowcami .Połowa pazdziernik to chyba nie najlepszy czas na rozpoczęcie prac w środku - ale chcemy spróbować może jesień i zima będą łaskawe.

Pozdrawiam

Tynki sobie odpuść chyba, że zdążysz je isuszyć do mrozów. Resztę możesz robić, jeśli nie kradną w Twojej okolicy.