Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ile te Wasze reku z Opola kosztują?

Ja planuje kupić Nikole 500 lub 600 - koszt ponad 11tys pln.

Cała instalacja + robocizna 14k + 7%.

Powierzchnia wentylowana 140m

Centrala 300m3/h

Jeżeli te 140m2 to pow. użytkowa, a centrala ma max. wydajność 300m3/h to trochę zamało, powinna być taka żeby na pierwszym biegu robić jedną wymianę kubatury domu na godzinę, czyli w twoim przypadku minimum to 350m3/h

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Centrala 300m3/h

Jeżeli te 140m2 to pow. użytkowa, a centrala ma max. wydajność 300m3/h to trochę zamało, powinna być taka żeby na pierwszym biegu robić jedną wymianę kubatury domu na godzinę, czyli w twoim przypadku minimum to 350m3/h

Mi w ofercie napisali, że kubatura łączna to ok. 360 m3. Proponują wymianę 0,66 kubatury na godzinę, przy czym piszą, że normalnie będę potrzebował ok. 120 m3 na godz.

Powiedzieli podczas spotkania, że oczywiście mogą dać centralkę 400 m3, ale nie widzą sensu jej stosowania. Co ciekawe dwie inne firmy (w tym reku...pl) zaoferowali mi centrale o tej samej wydajności. Pozwala mi to sądzić, że jednak się nie pomylili.

Oferta reku...pl w wersji mini 17440 netto, a GPD nieco ponad 13000 netto.

Pozdrav

Witam wszystkich !

Dawno mnie tu nie było - mam nadzieje, że ktos mnie tu jeszcze pamięta.

Nadrabiam czytanie - kilometry stron i gratuluje - pięknie rosną wasze domy!!

U nas na budowie ( stan surowy zamknięty ) od wiosny nic sie nie działo. Na nowo zaczęliśmy sie rozglądać za fachowcami .Połowa pazdziernik to chyba nie najlepszy czas na rozpoczęcie prac w środku - ale chcemy spróbować może jesień i zima będą łaskawe.

Pozdrawiam

Tynki sobie odpuść chyba, że zdążysz je isuszyć do mrozów. Resztę możesz robić, jeśli nie kradną w Twojej okolicy.

Masz rację - jesli będą mrozy juz w listopadzie to nie wiele zrobimy.

Zobaczymy jak będzie.

Pozdrawiam

Centrala 300m3/h

Mi w ofercie napisali, że kubatura łączna to ok. 360 m3. Proponują wymianę 0,66 kubatury na godzinę, przy czym piszą, że normalnie będę potrzebował ok. 120 m3 na godz.

Powiedzieli podczas spotkania, że oczywiście mogą dać centralkę 400 m3, ale nie widzą sensu jej stosowania. Co ciekawe dwie inne firmy (w tym reku...pl) zaoferowali mi centrale o tej samej wydajności. Pozwala mi to sądzić, że jednak się nie pomylili.

Oferta reku...pl w wersji mini 17440 netto, a GPD nieco ponad 13000 netto.

Pozdrav

No właśnie; POczytajcie w wątkach o reku ile przypada powietrza na każde pomieszczenie i jak wół Wam wyjdzie ile trzeba wymian i mocy dla Waszego domu. NIe zapominajcie o podcięciach w drzwiach wewnętrznych lub tulejach.

Witam wszystkich !

U nas na budowie ( stan surowy zamknięty ) od wiosny nic sie nie działo. Na nowo zaczęliśmy sie rozglądać za fachowcami .Połowa pazdziernik to chyba nie najlepszy czas na rozpoczęcie prac w środku - ale chcemy spróbować może jesień i zima będą łaskawe.

Pozdrawiam

Vanka gdzies Ty byla jak Cie nie bylo? :roll: :wink:

Witam wszystkich !

Pozdrawiam

noooooooooo

Widziałem, że szukasz pieca na ekogroszek. Czy palnujesz też pellet? Ja u siebie od ubiegłego roku tylko pelletem i muszę powiedzieć, że raczej tak już zostanie.

Właśnie słyszałem od panów rekuperatorowców, że palisz pelletem. Napisz jaki to pellet i ile kosztuje.

My planujemy kocioł na biomasę, w którym chcemy oprócz pelletu palić odsiewami z rzepaku i pestkami wiśni. Namierzyłem nawet źródła tych paliw (bardzo interesujące cenowo) i w przyszłym roku muszę przekuć plany w czyn.

Napisz jak przebiega współpraca rekuperatorowa.

Pozdrav

W sprawie pelletu posłałem na prv.

Pomysł z pestkami wydaje mi się super. Ciekawe jaka jest wartość energetyczna. Bo to jakaś przetwórnia owoców ma w końcu odpad, który po podsuszeniu jest ekstra paliwem. Napisz jak coś będziesz więcej wiedział. Ja u siebie też mogę owsem i takimi tam wynalazkami palić, więc czemu nie.

wtrącę swoje 3 gr. jeśli szukacie przetwórni owoców, to całkiem spora (ok. 350 osób) jest w Ziębicach, trochę z poprzedniej epoki, ale muszą mieć przemiał.

potrzebuję kierbuda na samą wykończeniówkę

generalnie chodzi o pieczątki - nie musi nawet przyjeżdżać na budowę

jakie są stawki w tekim wypadku?

macie jakieś namiary?

Może spróbuj tutaj: 504 489 516 lub 600 349 320 [email protected]

ok. 250 zeta za wizytę

ogłasza się na forum

Pozdr.

aha i jeszce jedna prośba-pytanie o porade

miało u nas w domu nie być poddasza użytkowego ale jakimś cudem się zrobiło :lol: ale narazie nie bedziemy go robic-zostawimy na inne czasy bo póki co krucho z kasą się zrobiło :cry: ale klatka schodowa jest zrobiona(tzn narazie dziura jest zrobiona pod przyszłościowe schody),a pytanie dotyczy jak zabezpieczyć góre żeby ciepło z dołu nie zmykało na góre

ocieplic strop wełną?(dach bedziemy ocieplać)ale co ze stropem bo ponoć całe ciepło bedzie uciekało przez strop jak go czymś nie obłożymy

aha i jeszce jedna prośba-pytanie o porade

miało u nas w domu nie być poddasza użytkowego ale jakimś cudem się zrobiło :lol: ale narazie nie bedziemy go robic-zostawimy na inne czasy bo póki co krucho z kasą się zrobiło :cry: ale klatka schodowa jest zrobiona(tzn narazie dziura jest zrobiona pod przyszłościowe schody),a pytanie dotyczy jak zabezpieczyć góre żeby ciepło z dołu nie zmykało na góre

ocieplic strop wełną?(dach bedziemy ocieplać)ale co ze stropem bo ponoć całe ciepło bedzie uciekało przez strop jak go czymś nie obłożymy

my tez tak mieliśmy - zabudowaliśmy tą dziurę regipsem i wstawilismy w to takie zwykłe składane schody na poddasze....może nie wyglądało to rewelacyjnie (pokój dzienny) ale 3 lata tak funkcjonowało ;-)

my tez tak mieliśmy - zabudowaliśmy tą dziurę regipsem i wstawilismy w to takie zwykłe składane schody na poddasze....może nie wyglądało to rewelacyjnie (pokój dzienny) ale 3 lata tak funkcjonowało

a nie ciągneło zimno z góry?bo u nas narazie na górze jest tylko strop betonowy bez zadnej posadzki bo góra ma być przyszłościowo do zagospodarowania i do roboty

my tez tak mieliśmy - zabudowaliśmy tą dziurę regipsem i wstawilismy w to takie zwykłe składane schody na poddasze....może nie wyglądało to rewelacyjnie (pokój dzienny) ale 3 lata tak funkcjonowało

a nie ciągneło zimno z góry?bo u nas narazie na górze jest tylko strop betonowy bez zadnej posadzki bo góra ma być przyszłościowo do zagospodarowania i do roboty

my mieliśmy wylewki już zrobione na górze...i na połaciach dachowych wełnę i folię

może dać tam na górę na strop wełnę taj jak pisałaś....ale z wykorzystasz ją potem?

Witam wszystkich !

Pozdrawiam

noooooooooo

Tak się jakoś porobiło...........ale ważne, że znów wracamy do budowania !

A przy okazji mam pytanie

Parapety zewnętrzne montuje się przed czy po ociepleniu budynku?

Pozdrawiam wszystkich