Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieńdoberek :D

Wy już po ściankach działowych... Doradźcie jaki materiał wybrać na działówki :wink:

Myślałam intensywnie o Silce E, co by wygodnie było, ale na ile zdążyłam sie zorientować - ciut przydrogo wychodzi ta imprezka. Lepiej wypada Solbet..

Co będzie lekkie, o dobrej izolacyjności akustycznej, a przy tym niezbyt drogie?

Podłogę Darosławie mam z wyselekcjonowanego merbau, lita deska z klejejm 2skł. -łączny koszt poniżej twojego.

Joluś, jeszcze nie mam tych schodów - ino projekt, będą montowane dopiero w grudniu. Dzisiaj montowali mi taras:

Super taras! Mam pytanie - czy linie tarasu w kształcie łuku są dużym problemem jeśli chodzi o taras z drewna?

Pzdr,

TS

Mam do Was pytanie :). W końcu udało mi się zamknąć dom :D i zamontować alarm. Pytanie co radzicie i w jakiej kolejności zrobić jeszcze w tym sezonie? Raczej odpuszczę sobie tynki i instalację elektryczną, bo nie chcę się stresować pogodą i koniecznością grzania :(. Jest sens robić ocieplenie zewnętrzne, czy lepiej poczekać i zrobić to dopiero po tynkach w przyszłym roku? Co jeszcze? Ocieplenie poddasza? Podbitka?

Pzdr,

TS

http://img88.imageshack.us/img88/8097/2636313xj8xy9.jpg

Mam do Was pytanie :). W końcu udało mi się zamknąć dom :D i zamontować alarm. Pytanie co radzicie i w jakiej kolejności zrobić jeszcze w tym sezonie? Raczej odpuszczę sobie tynki i instalację elektryczną, bo nie chcę się stresować pogodą i koniecznością grzania :(. Jest sens robić ocieplenie zewnętrzne, czy lepiej poczekać i zrobić to dopiero po tynkach w przyszłym roku? Co jeszcze? Ocieplenie poddasza? Podbitka?

Zacznij od alarmu :) Później może ocieplenie bez tynku.

Mega1000 będą u nas tynkować zaraz po weekendzie. Rzeczywiście ceny mają przyzwoite.

Jednak nadal nie mam porównania aktualnych cen za przyklejenie styropianu plus zaciągnięcie siatki z klejem. Dzwoniłem do innego wykonawcy i zaśpiewał 60zł/m2 robocizny :o Robić teraz za 30zł, czy czekać do wiosny i być może na lepsze ceny? O to jest pytanie :D

to chyba przyjdą do Was zaraz po zakonczeniu robót u nas;) bo u nas kończą w piatek w tym tygodniu;)

Mega1000 będą u nas tynkować zaraz po weekendzie. Rzeczywiście ceny mają przyzwoite.

Jednak nadal nie mam porównania aktualnych cen za przyklejenie styropianu plus zaciągnięcie siatki z klejem. Dzwoniłem do innego wykonawcy i zaśpiewał 60zł/m2 robocizny :o Robić teraz za 30zł, czy czekać do wiosny i być może na lepsze ceny? O to jest pytanie :D

U mnie robił Mazur współpracujący z Megą 1000. Wszystko ok, ale jeden z tych jego gamoni, jak nawiercał mi ściany pod kołki zrobił to dokładnie na wylot - robiąc z moich tynków ser szwajcarski. Pocierali potem z papierkiem ściernym, by wygłądzić zaklejone dziury. NIe pamiętam ile płaciłem, ale umowę zawarłem z nimi pół roku wcześniej więc sie trochę drapali po głowie - bo to było na ten czas było bardzo mało.

no to u nas zrobili tak samo....tyle, ze z prętami na balustrady na tarasie...to chyba ich numer popisowy :roll:

Teraz jest kolej na właśnie instalację elektryczną i ocieplenie poddasza - wełna + folia (płyty gk można przykręcić po założeniu elektryki, a szpachlować na wiosnę lub teraz wybierając cieplejsze dni bez przymrozków)

Nie zapomnij o zabezpieczeniu ujęcia wodnego przed mrozem.

wstawiam okna i robie elektryke

TS, a dlaczego nie chcesz robić teraz elektryki. Boisz się, że Ci elektryk zmarznie :lol: To dobry moment na takie prace, bo wczesną wiosną jak zrobi się w miarę ciepło możesz, możesz zacząć tynki.

Ja bym elektrki ne kładł raczej, bo szkoda by ją ktoś przetopił na złom po uprzednim włamaniu. W tamtym roku ktoś z forum stracił kable.

Pzdr,

TS

http://img88.imageshack.us/img88/8097/2636313xj8xy9.jpg

Ocieplenie, i ocieplenie poddasza, coby mury nie marzły w zimie, i proponowałbym może nie grzać mocno, ale utrymywać temperaturę tak na +5 st :)

Dzieńdoberek :D

Wy już po ściankach działowych... Doradźcie jaki materiał wybrać na działówki :wink:

Myślałam intensywnie o Silce E, co by wygodnie było, ale na ile zdążyłam sie zorientować - ciut przydrogo wychodzi ta imprezka. Lepiej wypada Solbet..

Co będzie lekkie, o dobrej izolacyjności akustycznej, a przy tym niezbyt drogie?

Ja polecam Silikaty (nie koniecznie E) mało który elektryk to wykorzysta, a kosztuje więcej, jeżeli chcesz dobrze wygłuszyć to napewno nie gazobeton! Tylko silka.

TS, a dlaczego nie chcesz robić teraz elektryki. Boisz się, że Ci elektryk zmarznie :lol: To dobry moment na takie prace, bo wczesną wiosną jak zrobi się w miarę ciepło możesz, możesz zacząć tynki.

Ja bym elektrki ne kładł raczej, bo szkoda by ją ktoś przetopił na złom po uprzednim włamaniu. W tamtym roku ktoś z forum stracił kable.

Kurde - wykrakałem, twu na psa urok:

- właśnie dowiedziałem się, że kogoś z forum nieźle oskubano, z kabli, rur miedzianych itp... i to tak cieli, że przy samej podłodze. Współczuje i radzę ubezpieczyć chaty.

TMK, a może dogadaj się Mega 1000 na kompleksową usługę (styro, siatka, klej i struktura). Tak będzie najtaniej. U nas chcieli tak robić już w sierpniu, ale nie byliśmy gotowi. I stanęło na tym, że robił inny wykonawca, droższy.

i po rozmowie z mega1000 - cwaniaki :) 60zł z materiałem, ale nie podadzą ile w tym samej robocizny - tzn podadzą "ale to Panu nie będzie się kompletnie opłaciło". Jakby nie liczyć inną ekipę za załóżmy 30zł, to drugie tyle za materiał nie wyjdzie :)

Zacznij od alarmu :) Później może ocieplenie bez tynku.

Alarm tak jak napisałem już mam praktycznie ;).

TS, a dlaczego nie chcesz robić teraz elektryki. Boisz się, że Ci elektryk zmarznie To dobry moment na takie prace, bo wczesną wiosną jak zrobi się w miarę ciepło możesz, możesz zacząć tynki.

Obawiam się włamania chociaz alarm i monitoring mam. Poczekam chyba z tym do wiosny, bo instalatorowi zajmie to tydzień tylko.

Ts147 - linie tarasu nie grają roli, deski docianane są na miejscu.

Super informacja - dzieki!

Pzdr,

TS

Kurde - wykrakałem, twu na psa urok:

- właśnie dowiedziałem się, że kogoś z forum nieźle oskubano, z kabli, rur miedzianych itp... i to tak cieli, że przy samej podłodze. Współczuje i radzę ubezpieczyć chaty.

Czasami zastanawiam się nad sensem prowadzenia dzienników na muratorze, nad wklejaniem zdjęć z wewnątrz domu itd. Dosyć dużo osób wkleja świetne fotografie swojego sprzętu domowego, instalacji itp czy to nie jest proszenie się o kłopoty...? Są inspiracją dla jednych, być może łupem dla innych. Wróćmy do ucinania rąk, choćby tak niechcący, szpadlem... ;)