Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trociu dziś właśnie u nas skończyli wkońcu ocieplać domek już na zicher

od poniedziałku,wtorku zaczną robic podbitkę

a tak wogóle to nasz domek ma białą czapeczkę-śniegową :lol: bo jak dziś popołudniu sypneło to normalnie czuje się jak by to była już głęgoka,śnieżna zima której nie lubie a przynejmniej teraz póki jeszcze nie mieszkam w domku bo póżniej to może mi być obojętna zima choć i tak nie lubie zimna :wink:

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trociu dziś właśnie u nas skończyli wkońcu ocieplać domek już na zicher

od poniedziałku,wtorku zaczną robic podbitkę

a tak wogóle to nasz domek ma białą czapeczkę-śniegową :lol: bo jak dziś popołudniu sypneło to normalnie czuje się jak by to była już głęgoka,śnieżna zima której nie lubie a przynejmniej teraz póki jeszcze nie mieszkam w domku bo póżniej to może mi być obojętna zima choć i tak nie lubie zimna :wink:

życzę Ci jak najlepiej ale robienie tynków przy +3 z tendencją spadkową jest dosyć ryzykowne :( ja wolałbym zostawić goły styropian na całą zimę niż później zbijać tynki i robić jeszcze raz jak płatami będzie odpadał :(

generalnie nie powinno się takich prac robić, ani w pełnym słońcu, ulewie, ani temperaturze poniżej +5, i dotyczy to również następnych 24 godzin po tej pracy, no może ulewa nie jest tak straszna, albo słońce po choćby 8 godzinkach, ale mróz to już bardzo niewskazany, a teraz we wrocku mamy -1 :(

Moi Kochani,

Dylematum mam nastepujece:

1. Ocieplenie poddasza

2. Elektryka, hydraulika

3. Ocieplenie elewacji

4. Tynki, wylewki

Taka kolejnosc mi to usiluje wyjsc, cos mi tu jednak nie gra.

Wykonawca przekonuje, ze poschnie, "jutro sie nie wprowadzacie".

A co Wy sadzicie?

Dylematum mamy widzę podobne. U mnie tylko jest takiej natury - czy tynkować i wylewać czy nie ryzykować.

Z ociepleniem elewacji poczekałbym jednak do wiosny.

No to jak - tynkować i zapalikować w salonie kozę czy czekać do wiosny?

Pozdrav

Trabi jeżeli z ociepleniem czekasz do wiosny to i z tynkami czekaj, no chyba że masz ściany jedno warstwowe to bez różnicy... ale głupoty gadam, jak byś miał 1W to byś nie myślał o ociepleniu ;)

Mam pilne pytanie nt montażu drzwi tarasowych (oknoplast). Jak kiedyś przyjechał facet na pomiary, to szczegółowo pytał jak będzie zrobiona podłoga na parterze - powiedziałem że styropian 10cm, 5cm wylewka i z 2 cm na podłogę docelową. W umowie zapisał "wysokość posadzki na gotowo=15cm". Dzisiaj podjechał "misiek" pomierzyć pod wylewki i niespodzianka. Drzwi tarasowe (już skrzydło) jest 15,5cm nad chudziakiem :o

Źle spisana umowa, tak ma być czy strzelili babola?

Wybór mam ograniczony, albo 8cm styropianu (nie za mało?) albo ścigać oknoplast - co sądzicie?

Oficjalnie z tego co pisza na forum to kolejność taka:

- elektryk i inne kable

- tynki

- hydraulik

- wylewka

- ocieplenie skosów i dachu

- ocieplenie zewnętrzne.

U mnie było mniej więcej podobnie w 4 pierwszych punktach. Ale że na poddaszu nie ma ani wylewek ani tynków, to ocieplenie skosów zrobiłem wcześniej a teraz tylko już kładę płyty.

U mnie hudraulik był zaraz po elektryku - mam rurki do grzejników wychodzące ze ścian dzięki czemu są przysłonięte grzejnikami.

Grzejniki oczywiście z podłączeniami dolnymi.

No to jak - tynkować i zapalikować w salonie kozę czy czekać do wiosny?

Dzień dobry wszystkim

Trabi powiem Ci jak u mnie - koza daje radę tylko w pomieszczeniu w którym stoi - reszta domu mokra jak piernik i może tej wilgoci na ścianach nie widać ale cokolwiek stało w chacie jest teraz nasiąknięte litrami wody - i delikatnie mówiąc nie schnie :-? już pogodziłem się z myslą że suche ściany suche będą dopiero wiosną . A majster który robił tynki (ten drugi) twierdził że dla domu lepiej zostawić zimą nieogrzewany niż na tym etapie grzać kozą , ponoć rozmarza i zamarza wilgoć w ścianach zewnętrznych :roll:

Jola, Grzesiek dzięki za wskazówki. Rozsądek podpowiada, żeby nie tynkować, ale właśnie ruszają instalatorzy - trudno będzie to wszystko wisieć na ścianach bez tynku.

Mój Wielki Brat podpowiada, żeby wytynkować u schyłku zimy, jak już będzie się miało ku lepszemu. Z bólem serca po raz kolejny muszę mu przyznać rację ;-)

Na razie w takim razie ocieplę strych i skosy, żeby to mieć z głowy.

Pozdrav

Jola, Grzesiek dzięki za wskazówki. Rozsądek podpowiada, żeby nie tynkować, ale właśnie ruszają instalatorzy - trudno będzie to wszystko wisieć na ścianach bez tynku.

Mój Wielki Brat podpowiada, żeby wytynkować u schyłku zimy, jak już będzie się miało ku lepszemu. Z bólem serca po raz kolejny muszę mu przyznać rację ;-)

Na razie w takim razie ocieplę strych i skosy, żeby to mieć z głowy.

Pozdrav

Nic nie musi zwisać - niech co 40cm rzucą placek gipsu na kable lub klej. Hydraulika sama się trzyma.

Tynki zajmują tydzień - góra. Więc ile nadrobisz, a schnąć będzie tyle że HEJ.

Dmuchawa i ruch powietrza może pomóc schnać, koza jest zbyt statyczna i tak jak Secam wspomniał grzeje w jednym pomieszczeniu.

Mam pilne pytanie nt montażu drzwi tarasowych (oknoplast). Jak kiedyś przyjechał facet na pomiary, to szczegółowo pytał jak będzie zrobiona podłoga na parterze - powiedziałem że styropian 10cm, 5cm wylewka i z 2 cm na podłogę docelową. W umowie zapisał "wysokość posadzki na gotowo=15cm". Dzisiaj podjechał "misiek" pomierzyć pod wylewki i niespodzianka. Drzwi tarasowe (już skrzydło) jest 15,5cm nad chudziakiem :o

Wybór mam ograniczony, albo 8cm styropianu (nie za mało?) albo ścigać oknoplast - co sądzicie?

No to problem. Pod umową pewnie się podpisałeś. Na moje koleś zapomniał o tych 2 cm dla deski.

Za wiele nie wywalczysz w oknoplascie raczej. Ewentualnie dokładniej przyjrzyj się umowie i sprawdź czy tam jest coś na temat tego kto brał wymiary.

U mnie w umowie było jasno przy każdym oknie info, że klient akceptuje wymiary.

No to problem. Pod umową pewnie się podpisałeś. Na moje koleś zapomniał o tych 2 cm dla deski.

Za wiele nie wywalczysz w oknoplascie raczej. Ewentualnie dokładniej przyjrzyj się umowie i sprawdź czy tam jest coś na temat tego kto brał wymiary.

Przypomnij sobie jak masz zbrojone nadproża, pogadaj z kierownikiem budowy, potem piła diamentowa w łapy i ciach 1,5cm. Bedzie się diabelsko kurzyło - wiem coś o tym, bo niedawno ciąłem nadproża w niektórych drzwiach wewnętrznych i odrobinkę pod parapety.

Przypomnij sobie jak masz zbrojone nadproża, pogadaj z kierownikiem budowy, potem piła diamentowa w łapy i ciach 1,5cm. Bedzie się diabelsko kurzyło - wiem coś o tym, bo niedawno ciąłem nadproża w niektórych drzwiach wewnętrznych i odrobinkę pod parapety.

z doświadczenia powiem, że trochę nie masz wyjścia. możesz pojechać do oknoplastu zrobić "wejście smoka" i (jeśli drzwi są typowe) spróbować znależć z nimi rozwiązanie, wątpię,żeby wykonali nowe okno, a chyba nie myślisz o sądzie ...... ale najszybsze, najpewniejsze (wcale nie najszczęśliwsze) wydaje się rozwiązanie DARO, wyciąć dozbroić, dozbroić i zamontować

moze być tylko jedno "ale" - zrównanie górnej krawędzi okna tarasowych i pozostałych okien (zwykle górna krawędź jest na jednym poziomie) ale to 1,5 cm. powinno "zginąć"

Ja też zapytam o okna, tyle że połaciowe.

Czy dla okien połaciowych trzeba koniecznie zakładac wymiany ?

Tak jeśli okno jest szersze niż rozstaw krokwi.

U nas wygląda to tak:

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/3b8c5cb1.jpg

Jeśli okno mieści się pomiędzy krokwie to nie musisz nic robić.

Pozdrav

Czy słyszał ktoś, żeby kradli rolety okienne? Mam zamiar zamówić okna z roletami integro montowanymi nad oknem, ale nie w otworze okiennym, tylko na zewnątrz na ścianie. Oczywiście razem z montażem okien zamontuję alarm, ale rolety będą na zewnątrz budynku, więc alarm nic tu chyba nie pomoże.

pozdrawiam

Ja też zapytam o okna, tyle że połaciowe.

Czy dla okien połaciowych trzeba koniecznie zakładac wymiany ?

Standardowy wymiar okien Velux to szerokość 78 i wysokość 118 lub 140 (wysokośc nie ma znaczenia) szerokość krokwi nie powinna być mniejsza niż 80 - 82 cm. Dekarz który coś wie takie własnie zrobi wymiary.

A To co zrobił Trabi i Anjamen (na zdjęciu wyżej) to mistrzostwo świata - do tej pory żałuję że nie wpadłem na to wczesniej :-?

A To co zrobił Trabi i Anjamen (na zdjęciu wyżej) to mistrzostwo świata - do tej pory żałuję że nie wpadłem na to wczesniej :-?

A możesz rozwinąć myśl z tym mistrzostwem, bo nie kumam. Właśnie zamawiam okna połaciowe, więc jestem zainteresowany tematem. Chodzi ci o szerokość okna? Zamiast 78 można dać najszersze jakie się da kupić?

A możesz rozwinąć myśl z tym mistrzostwem, bo nie kumam. Właśnie zamawiam okna połaciowe, więc jestem zainteresowany tematem. Chodzi ci o szerokość okna? Zamiast 78 można dać najszersze jakie się da kupić?

Standardem jest że okno ma 78 cm i jesli chcesz mieć mocno doświetlone poddasze łaczy się kilka okien koło siebie specjalnym kołnierzem (krokwie są wtedy między nimi). Ale sa okna o większej szerokości i wtedy zamaist dwóch osobnych okien dajesz np jedno szerokie. Problem w tym że na etapie więźby trzeba przygotować otwór tak jak na zdjeciu Trabiego. A widziałem jedne i drugie okna na żywo i efekt z tymi szerokimi jest piorunujący ;)

Standardem jest że okno ma 78 cm i jesli chcesz mieć mocno doświetlone poddasze łaczy się kilka okien koło siebie specjalnym kołnierzem (krokwie są wtedy między nimi). Ale sa okna o większej szerokości i wtedy zamaist dwóch osobnych okien dajesz np jedno szerokie. Problem w tym że na etapie więźby trzeba przygotować otwór tak jak na zdjeciu Trabiego. A widziałem jedne i drugie okna na żywo i efekt z tymi szerokimi jest piorunujący ;)

I na dodatek jest taniej dać jedno okno w rozmiarze U08 (niestety tylko Velux) niż 2 szt. M08 (czyli standard).

U08 z kołnierzem kosztował mnie 1673,- PLN brutto, a 2 szt. M08 kosztowałyby mnie 2548,- PLN brutto plus dodatkowa obróbka jednej wnęki okiennej, czyli 150 PLN u p. Fili.

Pozdrav