Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ano:)

to w koncu przeciez REGUŁA...domek prawie skonczony!

Gratki, gratki !!!

Czuję, że jestem trochę w tyle za czołem stawki ;-)

Pozdrav

dziekuje...

czujesz oddech maratonu na plecach? a jaki etap domku? może jeszcze nadrobisz:)

Mr Kocot goni aż gwiżdże. Super chłopaki (dzięki XX i Natalia). Trochę mnie zaskakuje pytaniami, bo nie zdawałem sobie sprawy z wielu szczegółów.

Dekarz Wiesiu wstawiał dzisiaj mega wielkie okna i poprawiał nieco swoje poprzednie dzieło. Alarmiarz od dabell (dzięki) działa jutro.

Instalator od Joli (dzięki) zacznie prawdziwe działania w poniedziałek.

Pozostanie jeszcze położyć przewody od reku, zawełnować dach i zrobić strych.

Z resztą poczekamy do wiosny.

Pozdrav

melduje sie do odpowiedzi wszysktim zainteresowanym grubością krokwi..Krokwie mam 20 cm. Położoną folię Dorkena więc nie muszę zachować dylatacji między folią a wełną. 20+10 to może duzo ale ja instaluje pompe ciepła. A przy niej wypadałoby docieplić domek trochę więcej niż zalecane normy. Dlaczego pewnie doskonale wiecie.

A tak wogóle to chciałam Wam serdecznie podziękowac za wczorajszą dyskusję na temat wełen i wylanie mi na głowę wiadra lodowatej wody. Miałam jakieś zaćmienie i napad otępienia umysłowego. Wszystko docieplam ile moge a dach..........szkoda gadac. Na szczęście opamiętanie przyszło w samą porę i wełnę już zamówiłam. Wyprzedzając pytania -wełna toprock 200 między krokwie . Na to pójdzie 5 lub 10 tego samego ale na te decyzje mam jeszcze troche czasu. To sobie poszalałam. Nie?!

ano:)

to w koncu przeciez REGUŁA...domek prawie skonczony!

Czyli jak zwykle się z reguły wyłamałem ;) domek jeszcze nie skończony a ja już ;)

Czuję, że jestem trochę w tyle za czołem stawki ;-)

Pozdrav

Nie liczy się kto pierwszy ale kto bierze udział w maratonie 8)

czujesz oddech maratonu na plecach?

Nie napieraj za mocno bo się Trabi zepnie ;)

Co do dachu i ocieplenia - u nas jest 20 cm wełna plus 10 cm ale my mamy nieogrzewany strych, wełna leży nad sufitem i pod podłogą strychu, nie mamy tradycyjnego ocieplenia poddasza, na strychu hula wiatr :)

Pochwalę się - jesteśmy w ostatnim Muratorze - Skalniaki Beaty :) zapraszam do lektury (str. 165)

Jak sobie pomyślę jaki tam był ugór a teraz proszę - ogrody :p

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Asia 22.Nie sądze żebyś miała za grube ocieplenie.Tym bardziej jak bedziesz miała pompę ciepła.U mnie ocieplenie poddasza to 25-30 cm.wełny.Ocieplałem sam upychając w każda szpare(wkładałem nawet w propile żeby nie było mostków cieplnych). Radze przypilnować wykonawców żeby wszedzie starannie ocieplili.Na podłogę przy podlogowce radze dać ok 15 cm warstwowo. Wiech

Asia 22.Nie sądze żebyś miała za grube ocieplenie.Tym bardziej jak bedziesz miała pompę ciepła.U mnie ocieplenie poddasza to 25-30 cm.wełny.Ocieplałem sam upychając w każda szpare(wkładałem nawet w propile żeby nie było mostków cieplnych). Radze przypilnować wykonawców żeby wszedzie starannie ocieplili. Wiech
No to praktycznie tak jak u mnie. Mam 18+10, co daje 28cm na skosach. W suficie będzie na pewno 20 a potem może coś się dołoży jak będę zagospodarowywał stryszek. No i to wciskanie pasków wełny w profile UD. Ciekawe ilu wykonawcom się chce.

Kochani, ja jeszcze odnośnie okien połaciowych....

Czy w krokwiach wymiany mieliście w projekcie, czy każdy "więźbiarz" może wykonać takie cuś?? Zawsze mi się wydawało, że elementy konstrukcyjne więźby są nie do ruszenia...

Wyprowadzicie mnie z błędu??

Mam 8 okien dachowych w 4 grupach, po dwa obok siebie i wolałabym ze względu na estetyczne i cenowe walory, 4 większe okna niż 8 małych....

Pozdrawiam

Asia 22.Nie sądze żebyś miała za grube ocieplenie.Tym bardziej jak bedziesz miała pompę ciepła.U mnie ocieplenie poddasza to 25-30 cm.wełny.Ocieplałem sam upychając w każda szpare(wkładałem nawet w propile żeby nie było mostków cieplnych). Radze przypilnować wykonawców żeby wszedzie starannie ocieplili. Wiech
No to praktycznie tak jak u mnie. Mam 18+10, co daje 28cm na skosach. W suficie będzie na pewno 20 a potem może coś się dołoży jak będę zagospodarowywał stryszek. No i to wciskanie pasków wełny w profile UD. Ciekawe ilu wykonawcom się chce.

dokładnie się z Wami zgadzam, ja robię tez 18 w krokwie i nie mniej niz 10 (nie wiem jeszcze czy to dziesięć będzie podzielone na 2x5 na przekładkę czy jedno 10 w poprzek) i właśnie ze względu na dopilnowanie wszystkich szczegółów robię to sam trudno trwa to długoooooo ale powciskam w te wszystkie profile wełnę - w końcu dla siebie wtykam. .......

XX pozwolę sobie pogratulować spełnienia klątwy "nowy domek-nowy potomek"!!!

Przerabiałam to już 3 razy (2 razy mieszkanie, raz domek).

Budując nowy domek, aby wyprzedzić bezlitosna klątwę - wzięłam sobie na kark eeee.... kociaka :wink:

Dołączę również do pytania o krokwie Secama.

Sama mam 18 cm i sie zastanawiam skąd wełnę 16 wytargam

:roll: