Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to uff z tą pustką powietrzną, bo mnie tez zakręciło...

Zerkam w projekt - pustka jest, a deskowania niet... I się zaczęło, jak to w końcu było z ta pustką :roll:

XX ja równiez miałam różniastą zwierzynę, a skądinąd wiem, że klątwa bezlitosną jest :lol:

NO I BARDZO CI TAK DOBRZE :wink:

Pozdrawiam brzusia

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeżeli folia wysokoparoprzepuszczalna to przerwa nie jest potrzebna - moża dać wełnę na całość grubości krokwii.

jeżeli jest pełne deskowanie, to robimy przerwę powietrzną 2-3cm.

ile to jest wysokoprzepuszczalna? mam Dorken Delta Vent-N

Na ich stronie napisano: Mając wysoką paroprzepuszczalność DELTA-VENT N przejmuje w migrującą od wewnątrz wilgoć szczątkową i wyprowadza ją bezpiecznie.

Wysokoparoprzepuszczalna czyli.

Pozdrav

A ja ma krokwie 18 i sobie nadbiłem łaty 2,5 cm i będę dawał 20 cm w pierwszej warstwie. Ma to jedną zaletę jeśli robi się to samemu - mianowicie nabijanie papiaków odbywa się na leżąco i potem trzeba taką zagwoździowaną deskę przykręcić do krokwi.

Esy przykręca się potem dłuższymi wkrętami, żeby złapały przez łatę do krokwi.

Pozdrav

Jeśli już piszemy o dachu to mam pytanie - są tacy, którzy zalecają kładzenie membrany na kalenicę "na zakład" czyli przerzucenie jej na drugą stronę dachu, żeby nie powstała szczelina.

Mój dekarz mówił mi, że jeśli tak chcę to on tak zrobi, ale zawsze po położeniu przecinał wzdłuż kalenicy tę folię, żeby ciepłe powietrze mogło się wydostać.

Po tej rozmowie zobaczyłem co radzi producent folii (IVT - w końcu specjalizują się w dachach) i przeczytałem, że zaleca się kładzenie folii ok. 5 cm przed kalenicą, tak żeby powstała szczelina na całej kalenicy.

Co Wy na to ?

Pozdrav

Jeśli już piszemy o dachu to mam pytanie - są tacy, którzy zalecają kładzenie membrany na kalenicę "na zakład" czyli przerzucenie jej na drugą stronę dachu, żeby nie powstała szczelina.

Mój dekarz mówił mi, że jeśli tak chcę to on tak zrobi, ale zawsze po położeniu przecinał wzdłuż kalenicy tę folię, żeby ciepłe powietrze mogło się wydostać.

Po tej rozmowie zobaczyłem co radzi producent folii (IVT - w końcu specjalizują się w dachach) i przeczytałem, że zaleca się kładzenie folii ok. 5 cm przed kalenicą, tak żeby powstała szczelina na całej kalenicy.

Co Wy na to ?

Pozdrav

Ja przecinałem jak kazał Wiesio. W lech Budzie Pani Małgosia też twierdziła że ta szczelina jest bardzo ważna, bo się wełna zaparza

Ja mam taki dach, to samo w projekcie. Ale dam na pewno więcej wełny, szczególnie, że poddasze zostanie kiedyś zaadoptowane dla trójki naszych dzieciaczków :wink:

Namiary na polecanego cieślo-dekarza znalazłam tu na forum. Bardzo chwaliły go przynajmniej 2 osoby. U mnie będzie robił w styczniu.

p. Mirek Kędzia- 605 663 620 z Sycowa

Agagaj. Dobre folie to Tyvek pro, Delta Went N. Oprócz parametrów dyfuzji maja dobrą wytrzymałość mechaniczną. Są i inne . Ale przy zakupie warto zwrócic uwagę nie tylko na parametry dyfuzji ale na siłe na rozerwanie .Mam folie 7 lat Tywek solid i Delta went N. Tyvek solid jest słabszą folia na rozrywanie mimo że ma większe parametry dyfuzji. Tyvek pro jest mocniejsza na rozrywanie od Tyek solid. Jeżeli coś namieszałem to mnie poprawcie.Wiech

Oprócz parametrów dyfuzji maja dobrą wytrzymałość mechaniczną.

Ja miałem IVT Aqua Protect Plus - miała być mocniejsza niż standardowe L.

Podczas prac przy kominie i tak porobiono dziury. I tu stosuje się złota myśl mojego brata: Nie ma tak dobrego materiału, którego nie można spier...ić."

Święte słowa.

Pozdrav