Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam . Odnosnie kupna drewna kominkowego z nieznanych żródeł to radze uważać. Oszukuja na ilości i jakości drewna. trzeba patrzec jak poukładane jest drewno na samochodzie. Nie dotyczy to wszystkich sprzedawców .Będą wam wmawiać że drewno jest sezonowane. Kupuje juz 3 sezon od jednego dostawcy(nie oszukuje mnie na ilości i jakości). Ale wcześniej frycowe zapłaciłem z ogłoszenia z Auto giełdy. .Wiech

To starszy, doświadczony projektant podobno, ale... nigdy nie projektował instalacji elektr. dla domu z bali. Pewnie dlatego właśnie przyjął aż taki zapas :roll:

Dzięki za rady.

Za niecały tydzień ruszamy ze stawianiem bali, więc kupiliśmy już kable 3x2,5 i peszle. Ale w tych okolicznościach, jak radzicie, obgadam sprawę z elektrykiem.

Cena kabla nie gra chyba aż takiej roli (jak trzeba wydać więcej, to trzeba - na takich rzeczach sie nie oszczędzą), ale jak widzę, kładzenia 4 mm kabla nie ma większego sensu. Dokładnie tak jak mówisz zamówiona moc to 13 kW, czyli zabezpieczenie 25 A. Wydawało nam się to wystarczające.

Kabla 5x16 mamy kupione ok 27 m, co miało na wyrost pozwolić podłączyć się do skrzynki w ulicy (zgodnie z projektem zagospodarowania działki).

Niestety, życie z EnergiąPro to nie bajka. Ich projektant dla nowej linii wrysował naszą skrzynkę przyłączeniową 50 metrów dalej.

I podobno jak w ten sposób nie chcemy, wystarczy, że nie podpiszemy zgody na przebieg i oni nas wcale nie muszą podłączać :lol:

Następny termin dla nas to wiosna 2010 :D

Głupia nie jestem - wolę kupić dłuższy kabel :lol:

Jeszcze raz dzięki

Pozdrawiam

Ja bym jednak był bardzo ostrożny i przynajmniej przewody długotrwale mocno obciążone, robił jednak grubsze, albo ciągnął dodatkowe, osobne obwody....

A z tą skrzynką, skoro wydali warunki przyłączenia, to nie mogą teraz odmówić, poza tym jak to było że wydali Ci warunki na skrzynkę w innym miejscu, a po podpisaniu będą robić w innym ?

A z tą skrzynką, skoro wydali warunki przyłączenia, to nie mogą teraz odmówić, poza tym jak to było że wydali Ci warunki na skrzynkę w innym miejscu, a po podpisaniu będą robić w innym ?

To jest nowo projektowana linia. Umowę na przyłączenie podpisałam w marcu tego roku, więc EnergiaPro twierdzi, że jak nie skorzystamy teraz z przyłączenia "na doczepkę" wraz z sąsiadami, którzy podpisali umowy z rok wcześniej, to nam sie nie śpieszy i możemy jeszcze z rok poczekać. Zaskoczyło nas dodatkowo, że Energia planuje jeszcze podłączenie sąsiadów, którzy sie o to nie ubiegali, a teraz dostali do podpisu zgode na lokalizację przyłącza :o Takie kwiatki....

O ile pamiętam, była jakaś mapka z lokalizacją skrzynki przy warunkach przyłączenia, ale wychodzi na to, że dotyczyła ona tylko naszych pobożnych życzeń :lol:

Teraz nie wiemy co zrobić - kupić nowy kabel (zakładam, że kabla nie można łączyć pod ziemią), czy poczekać na podłączenie w przyszłości. Wiosną planujemy się wprowadzić i moglibyśmy prąd ciągnąć nieoficjalnie od sąsiadów.

Największa nasza zagwozdka to opowieść na inny rozdział tej historii:

Działka jest współwłasnościa naszą i znajomego. Kupiliśmy w jednym kawałku, bo sprzedający obawiał się płacenia vatu za dwie sprzedane jednocześnie działki. Nie pytajcie, dlaczego nie podzieliliśmy ich odrazu :wink:

Gdy zrobimy przyłącze od skrzynki teraz, będzie ono w całości przechodziło przez przyszłą działkę znajomego. Obawiam się, że w takich okolicznościach prosty podział będzie niemożliwy, a zaczną się jakieś schody.

Suma summarum - albo podział, albo prąd :cry:

witam wszystkich po długiej nieobecność :D

mam questa

mam ekipę od płyt g/k

na niektótych łączeniach jadą elegancko taśmą i szpachlą, a gdzieniegdzie zostawiają szczelinę (np na łączeniach skosu z poziomem) i twierdzą że tak trzeba...

że przed malowaniem trzeba pojechać po tych szczelinach akrylem

rzekomo specjalnie zostawiają te szczeliny bez szpachlowania bo to jest jak dylatacja...

kurcze, nie wiem...

jak u was wygląda temat?

hej,

w sprawie pstryczków Berkera, jesli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt na priva, najlepiej z gotowymi listami potzrebnych elementów,

ustalimy wtedy termin zakupu, z pewnych względów rabat o którym mówilem jest dla mnie przysługą i chiałbym to załatwić za jednym razem bez zbytniego rozglusu rynkowego

Bzyk, co z tymi pstryczkami?

witam wszystkich po długiej nieobecność :D

mam questa

mam ekipę od płyt g/k

na niektótych łączeniach jadą elegancko taśmą i szpachlą, a gdzieniegdzie zostawiają szczelinę (np na łączeniach skosu z poziomem) i twierdzą że tak trzeba...

że przed malowaniem trzeba pojechać po tych szczelinach akrylem

rzekomo specjalnie zostawiają te szczeliny bez szpachlowania bo to jest jak dylatacja...

kurcze, nie wiem...

jak u was wygląda temat?

Moi tez tak robia. Podobno jakby zrobili taśmą i szpachlą to by popękało. A akryl ma być bardziej elastyczny.

pozdrawiam

w temacie dachowym - jestem krok za większością, a dach planuję na wiosnę. czy mógłbym liczyć na namiary ekip (cieśla+dekarze) godnych polecenia?

czy, ktoś ma dach kopertowy nad strychem? w projekcie jest 18 + 2 ale nie wiem jak to się będzie miało do przenikalności cieplnej.

Cześć :)

Kontaktowałeś się z dachowce, na którego wrzuciłam namiary na forum?? Ciekawa jestem ceny :)

Witam . Odnosnie kupna drewna kominkowego z nieznanych żródeł to radze uważać. Oszukuja na ilości i jakości drewna. trzeba patrzec jak poukładane jest drewno na samochodzie. Nie dotyczy to wszystkich sprzedawców .Będą wam wmawiać że drewno jest sezonowane. Kupuje juz 3 sezon od jednego dostawcy(nie oszukuje mnie na ilości i jakości). Ale wcześniej frycowe zapłaciłem z ogłoszenia z Auto giełdy. .Wiech

Zwróce jedynie uwagę że wprzypadku drewna metr sześcienny (m3) i kubik to tyle samo, ale już metrem PRZESTRZENNY = 0,65 m3 (metra sześcienego) więc trzeba uważać przy liczeniu... bo metr sześcienny drewna to suma objętości wszystkich jego kawałków , a metr przestrzenny to tyle ile zmieści się w skrzyni 1m*1m*1m !!!