Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć robaczki

macie może jakieś namiary (we wrocławiu lub okolicach) - gdzie można zakupić "korzystnie" takie rzeczy jak :

* piec na wungiel typu ecogroszek

* jakieś solary na dach i zasobnik

* grzejniki

* stelaże do geberitów

Dzęki z góry ;)

P.s. a właśnie względem wungla macie jakieś doświadczenie jakiego pieca szukać (firmy)

Dana dzięki za namiar

Jeśli możesz napisz na priva ile wyniosły Cię mebelki. i jak zamawiałaś. U nas we Wrocku czy tam na miejscu. U nas kasa na budowę praktycznie się skończyła, a mój dół budowlany jest do niej odwrotnie proporcjonalny. Jednak bez kuchni i schodów nie da rady się wprowadzić. :(

Grzesiu, nie wiem jak piec na eko groszek(nie sprawdzałam), ale co do pozostałych elementów polecam ABC grzanie z allergro. Już Ci kiedyś mówiłam, że ceny mają najniższe jakie znalazłam.

W temacie myszy mamy duże doświadczenie.

Niestety nie wiedzieliśmy że na wsi są myszy, więc na jesieni wszystkie okna pootwierane, myszy właziły i zadomowiły się w garażu, właziły też przez dziury o których nie mieliśmy pojęcia. Wytłukliśmy mechanicznie, ale była to trauma. Było 6 zadomowionych w domu brr ohyda.

Najskuteczniejsze są trutki - nawet jak wlezie, to po zjedzeniu trutki zdycha.

Mamy kocicę , ale waleczną i łowną w sezonie letnim, bo w zimie interesują ją wyłącznie gromadzenie tłuszczu i sen - chyba się hibernuje ...

Ale w lecie potrafi przynieść i pięć dziennie - z pola. Tyle że w domu w lecie myszy nie ma ...

Co do rekuperacji - ja bym włączyła, tylko często wymieniała filtry. Włączenie wentylacji spowoduje szybkie wyschnięcie budynku - my wprowadzaliśmy się po paru miesiącach od stanu surowego. Dokładnie w maju wstawialiśmy okna, był chudy beton, kończyliśmy instalacje, a we wrześniu już mieszkaliśmy, nie było wilgoci, wszystko było OK.

co do Reku to też myślałam o szybszym włączeniu żeby podsuszyć domek bo nie chce schnąć

co do myszy to dziś przyjeżdzając na budowe wkońcu ją zobaczyłam

w domku mamy zrobionuy taki tymczasowy pokoik że w razie czego to możemy sie tam przespać,jest tam materac,stolik ogrodowy i krzesełka-ten pokoik jako jedyny ma drzwi też tymczasowe i nie wiem jakim cudem ona wlazął do tego pokoju gdzie drzwi są zamkniete non stop-prawie :wink:

wchodzimy do tego pokoju a ona lata tam więc do męża mówie-ubierz rękawiczki to ją złapiemy i wyniesiemy w pole a ta cwaniara wygryzła sobie dziure w ścianie z tynkiem i już ja prawie miałam,była z 10 centymetrów odemnie i nagle patrze jak ona znika w ścianie :lol:

cukierków pojadła i zwiała :lol:

trzeba coś temu zaradzić

więc do męża mówie-ubierz rękawiczki to ją złapiemy i wyniesiemy w pole

"Chłop żywemu nie przepuści". Poza tym jakieś rękawiczki :roll: Wątpię by mysza dała się złapać. Ja tam wolę miotłą przydusić :evil:

a ta cwaniara wygryzła sobie dziure w ścianie z tynkiem

To jakaś mutantka po Czarnobylu chyba, albo ja za mało wiem o myszach. O możliwościach szczura dużo się naczytałem. Potrafi przegryźć praktycznie wszystko, nie wyłączając stalowych rur. Ale mysza? :roll: Myślałem, że mysie dziury skończyły się z nastaniem domów murowanych. Przynajmniej przez trzeźwych murarzy :wink:

no niestety ta nasza wygryzła sobie dziurke wścianie,podkopała się pod wylewkę i zapewne zrobiła sobie gniazdko w styropianie pod posadzką

taką mamy cwaną myszkę :lol:

No to ja bym się nie patyczkował. Pod posadzkę ciężko sięgnąć... Zagazować? Tylko czy wylizie czy zdechnie pod posadzką :roll: Bo jak zdechnie pod, to nie będzie ładnie pachnieć. :roll: Chyba jednak zostaje łapanie na szynkę.

cześć robaczki

macie może jakieś namiary (we wrocławiu lub okolicach) - gdzie można zakupić "korzystnie" takie rzeczy jak :

* piec na wungiel typu ecogroszek

* jakieś solary na dach i zasobnik

* grzejniki

* stelaże do geberitów

Dzęki z góry ;)

P.s. a właśnie względem wungla macie jakieś doświadczenie jakiego pieca szukać (firmy)

Piec na ekogroszek Enka (aktualnie mają ze sterownikiem PID), grzejniki Delonghi (z rabatem 40%), grzejnik łazienkowy (fajny i drogi, ale raz się żyje) oraz Ekogroszek kupiłem w Polmarku na Tęczowej.

Mają tam też piece żeliwne Klimosz, ale mój Enka był sporo tańszy i na 20 lat wystarczy, a do tej pory to pewnie wejdą już do użytku jakieś turbiny magnetyczne :wink:

Brał tam też sąsiad i podobnie jak ja jest zadowolony z obsługi i sprzętu.

Piec odebrałem po 5 miesiącach od zakupu, bo mi się budowa opóźniła i nie robili z tym problemu, węgiel kupiłem po niższej cenie przed sezonem i poleżał 2 miesiące do sezonu (i przygotowaniu na niego miejsca) :D

gazować myszki nie bede bo faktycznie jak padnie pod posadzką to później bedzie niezyt miły zapaszek

kota póki co nie moge tam mieć bo nie codziennie jesteśmy a ktoś by musiał go wypuszczać i dawać mu jeść-kot nowy bedzie jak się przeprowadzimy bo tego kota co mamy to by chyba myszy zjadły :lol:

mąż dziś nastawił łapkę i zobaczymy

co prawda ja każde zwierze kocham-no może oprócz szczurów bo torche się ich boje-i juz mężowi zapowiedziałam że jutro on pierwszy wchodzi do domu,sprawdza czy się złapała,jak tak to ją wynosi żebym tego nie widziała i dopiero ja wchodze :wink:

no niestety ta nasza wygryzła sobie dziurke wścianie,podkopała się pod wylewkę i zapewne zrobiła sobie gniazdko w styropianie pod posadzką

taką mamy cwaną myszkę :lol:

No to ja bym się nie patyczkował. Pod posadzkę ciężko sięgnąć... Zagazować? Tylko czy wylizie czy zdechnie pod posadzką :roll: Bo jak zdechnie pod, to nie będzie ładnie pachnieć. :roll: Chyba jednak zostaje łapanie na szynkę.

Dawno temu w mieszkaniu rodziców postanowiliśmy przy remoncie zerwać podłogę z desek na legarach+płyta pilśniowa+237 warstw farby olejnej jasny orzech.

Legary osadzone były w szlace, w której żywota dokonało wiele myszy. Ze znalezionych egzemplarzy możnaby wykonać okazałą ikebanę ;-)

Wydaje mi się, że nawet jak padnie w styropianie to raczej się zmumifikuje niż rozłoży.

Moja rada (dla akceptujących koty)- odnaleźć posty kulki, skontaktować się z nią i przygarnąć kota potrzebującego schronienia.

Pozdrav