Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My mamy komin z dzirawki klinkierowej (zdaje się że są ich różne rodzaje), kupowaliśmy specjalnie na komin więc chyba są OK, do tego kwasówka, daje radę, nic się nie dzieje.

Przypominam tylko użytkownikom kominków o koniecznym czyszczeniu - mieliśmy lekkiego stresa jak się nam ostatnio sadze zapaliły w kominie ... i to tak dość porządnie. Trochę śmierdziało :lol: ale strachu się najedliśmy, wyciągaliśmy żar przez wyczystkę - sporo tego było.

Mąż kupił zestaw kominiarski, sam włazi na dach, szkoda kasy na kominiarza (teraz ok stówki) a trzeba czyścić co najmniej 2 razy do roku, my czyścimy trzy

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a tak w ogóle to myszki są strasznie śliczne (szczury już bee)

A dlaczego? To przecież to samo tylko rozmiar większy :roll:

Brat kiedyś hodował szczura. Był taki biały w czarne łaty. Nieraz go wyjmowaliśmy z klatki i wsadzali sobie na ramiona. Oczywiście jak każde żywe zwierzę - produkuje odchody i wiążący się z tym smród.

Poza tym, jak podają koneserzy, szczury smakują jak kurczak. Jak byłem w Chinach, to jedząc chińską chińszczyznę być może jadłem i szczury. Tam się nic nie marnuje. Z całego rzekomego świństwa które jadłem, nie smakowała mi tylko... słodka zupka z kukurydzy. Reszta była smaczna. Oczywiście jedząc ptaszki wielkości wróbelka trzeba się było więcej nadłubać niż to warte, a z kolei jedząc skrzyżowanie stonogi z krewetką, można się było nieźle pokłuć, bo miała pancerzyk z kolcami.

W tym wątku o starych ryjach Gagata przypomniała Kosiarza. Jest to "niemy" członek naszej grupy:

http://images38.fotosik.pl/41/7e5ab82c076bbebdm.jpg

Żeby zrobić nam grilla, poświęcił nawet płot:

http://images34.fotosik.pl/420/b024be6066ea1a6cm.jpg

Witam.

Szukam sprawdzonej ekipy do regipsów.

U nas regipsy już są, ale szukam kogoś do zaszpachlowania płyt i przygotowania tego pod malowanie. Możecie kogos polecić?

To powinna robić jedna ekipa. Jak będzie pękać, to kto ma poprawiać? U mnie pęknięć jest niedużo i bardzo delikatnych i przed malowaniem, będą je poprawiać. Jest to jedyna ekipa, którą mogę polecić, tyle że z Pleszewa i nie wiem jak by się zapatrywali na wyjazdy, zwłaszcza, że mają klientów zwykle na pół roku do przodu.

Witam serdecznie "grupę Wrocławską " .

Na forum jestem nowa ale czytam "Was" z zapartym tchem od jakiegoś czasu . Budowę chcemy zacząć wczesną wiosną koło Oleśnicy . Teraz załatwiamy formalności i... ku mojemu zaskoczeniu , narazie nie jest zle .

Albo gmina Oleśnica ma wyjątkowych urzędników albo ja mam chwilowo przyznany od losu mały kredyt szczęścia :wink:

Pewnie będę Wam teraz co jakiś czas "zawracać głowę" i z góry proszę o wyrozumiałość bo jesteśmy z mężem raczkujący w temacie budowania .

I...pierwsze pytanie :

Czy ktoś z Was słyszał może cokolwiek na temat Biura Projektowego "Lechbud" z Oleśnicy ? Zależy mi na informacji , ponieważ w ich ręce planuję złożyć mój projekt .

Z góry dziękuję z info .

Pozdrawiam .

mamaga

Czy ktoś z Was słyszał może cokolwiek na temat Biura Projektowego "Lechbud" z Oleśnicy ? Zależy mi na informacji , ponieważ w ich ręce planuję złożyć mój projekt .

Witam. Nie słyszałem, ale od razu bazując na doświadczeniu poradzę:

1. Spisać umowę

2. Zagwarantować sobie konsultacje projektantów z wykonawcami. Często wykonawcy nie rozumieją co tam narysowano lub jako to wykonać. Czasem zdarzają się sprawy niewykonalne.

3. Jeżeli to możliwe - niech rozrysują każdy detal. U mnie problemem było np.:

- jak wykonać okno przez dwie kondygnacje,

- jak podwiesić ścianę (mur trójwarstwowy) nad tarasem, bo postawienie na HEBie (taka belka stalowa) byłoby super mostkiem termicznym,

- jak wykonać tarasy i balkony, żeby było odpowiednie ocieplenie i poziomy

- jak zbroić fragmenty zalewanego stropy (generalnie Terriva)

itp. itd.

Im więcej szczegółów w projekcie tym lepiej. Robią obliczenia (np. więźby) - niech wstawią. Mi się dach rozjechał i była poprawka, za którą zapłacili konstruktor (za błędy) i architekt (za niedopilnowanie).