Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kochani niechaj magiczna noc Wigilijnego Wieczoru,

Przyniesie Wam spokój i radość.

Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia,

Żyje własnym pięknem.

A Nowy Rok 2009 obdaruje Was,

Pomyślnością i szczęściem.

Życzę Wam Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia

i Niech spełniają się Wasze wszystkie marzenia.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym dniu radosnym, oczekiwanym, gdzie gasną spory, goją sią rany - życzymy zdrowia, życzymy miłości. Niech mały Jezus w sercu zagości, szczerości duszy, zapachu ciasta, przyjaźni, która jak miłość wzrasta. Kochanej twarzy co rano budzi i wokół pełno życzliwych ludzi.

http://images46.fotosik.pl/43/9d43a334e16ca7fb.jpg

a dla nas Świeta sa smutne bank kazal nam zwrocic caly kredyt bo nie wyrobilismy sie z oddaniem budnku w ciagu 30 mc :-( a my przeciez budowalismy metoda gospodarcza dom jest duzy zlozylismy odpowiednio wczesniej wniosek o przedluzenie nei zgodzili sie (nawet nas o tym nie poinformowali) chca zwrotu calej kwoty i strasza firma windykacyjna dostalismy pismo przed Świetami...

a bylo tak pieknie :-( nie wiemy co robic na gwalt zalatwiamy odbior zabraklo nam doslownie 2-3 miesiec, strasznie duzo rzeczy sami robilismy duzo swoich pieniedzy wlozylismy ... jesli bedzie trzeba sprzedac dom to sie zalamiemy :-(

pozdrawiam flowi

no dyrektorem dyrektorow jakims. przeciez maja jakiegos pryncypala?
rozmawialismy z kierowniczka oddzialu banku tam gdzie zalatwialismy kredyt... generalnie jestem zalamana mielismy ciezki rok urodzila sie nam corcia jako wczesniak i to o jej zycie walczylismy :-( dom poszedl w odstawke ale nie chce posuwac sie do tego i pisac to we wnioskach i isc na jakas litosc :-( nawet na forum z rzadka zagladalam, bo wedrowalismy od lekarza do lekarza :-(

Generalnie bank jest nie fair wobec nas, bo po raz drugi zlozylismy podanie o przedluzenie. Mielismy w umowie, ze w ciagu 18 miesiecy skonczymy budowe ale za pierwszym razem bez problemu sie zgodzili i teraz usmiechnieta Pani mowila ze tez nie bedzie problemu. W listopadzie wniosek byl zlozony nie dostalismy zadnej negatywnej odpowiedzi z banku (ponoc doszla tylko do odzialu) ... gdybysmy dostali np w listopadzie info, ze jest negatywna to bysmy w grudni szybciutko zalatwiali odbior moze by sie udalo... a nawet list o tym, ze mamy splacic kredyt przyszedl jako niepolecony, co by bylo gdyby sie zagubil...

napisali nam ze jest ponoc jakis regulami nbanku ktory mowi o tym ze jesli nie skonczy sie budowy w ciagu 30 miesiecy to wtedy sprawa jest oddawana do firmy windykacyjnej... uwazajcie weic na bank millenium...

znalazlam regulamin jakis: http://www.millenet.pl/images/PL/Regulamin_kredytow_hipotecznych_1513451.pdf

ale tam nie ma mowy o 30 miesiacach :-( ani o spoznieniu w oddaniu budynku... (jestesmy na etapie wykanczania czyli malowanie meble ) tylko odbioru brakuje :-(

flowera

a w ajkim stanie powinien być budynek żeby można było zrobić odbiór?co powinno być zrobione,skończone?

pozdrawiam i trzymam kciuki za pozytywne załatwienie sprawy

generalnie my mamy budynek gotowy do odbioru... jest stan deweloperski polozone kafle, lazienki zrobione cala elektryka etc etc... brakuje doslownie paneli i mebeli.... tyle ze zalatwianie tych wszystkich papierow zabiera czasu a mysmy skupili sie na dziecku a nie na domie ...

o dżizus jaki to bank i oddzial ? flowera nic sie nie da zrobic - porozmawiac z kims wyzej,?

przy okazji czy wiecie czy do odbioru mapa moze byc opiniodawcza

Niestety potrzebna jest specjalna geodezyjna mapa inwentaryzacyjna zatwierdzona przez geodetę gdzieśtam gdzieśtam. U mnie to ważyło 400PLN :cry: Złozyłam juz papiery o odbiór i 30.12.08 mam dzwonić i się okaże, czy się przyczepią do niezbyt formalnego podejścia do budowy :roll:

flowera

a w ajkim stanie powinien być budynek żeby można było zrobić odbiór?co powinno być zrobione,skończone?

pozdrawiam i trzymam kciuki za pozytywne załatwienie sprawy

generalnie my mamy budynek gotowy do odbioru... jest stan deweloperski polozone kafle, lazienki zrobione cala elektryka etc etc... brakuje doslownie paneli i mebeli.... tyle ze zalatwianie tych wszystkich papierow zabiera czasu a mysmy skupili sie na dziecku a nie na domie ...

no to nieźłe

musze sparwadzić naszą umowe z bankiem do kiedy mamy zrobić odbiór

bo myśleliśmy że zrobimy sobie tylko na początek kuchnie salon i jeden pokój do zamieszkania i malutką łazienkę a reszte bedziemy robić z czasem jak kasa bedzie a tu takie jaja wychodzą,nawet nie miałam pojęcia że muszą być wszędzie meble,myślałam że wystarczą kafle,panele a reszta nie ważna kiedy bedzie

no cóż musze swoją umowe dokładnie poczytać

trzymam kciuki za maleństwo żeby wszystko było z małą wporządku i za waszą sprawe z bankiem też trzymam kciuki

kurcze flowera nie wiem co Ci poradzic.

wszystko widzę spadlo Ci na glowe. Wazne, ze jak rozumiem z dzidzia juz dobrze. Z reszta sobie poradzicie

Ja bym pewnie nie wahala sie przed interwencja w centrali banku na poczatek pewnie w asyscie reporterow.Usmiechnieta pani tez ma pewnie jakies nazwisko i obowiazki.

Moze tez oddac sprawe do prawnika. Sama nie wiem, ale jakies wyjscie napewno jest.

Refinansowac mozesz?

Swoja droga Millenium bank - ZAPAMIETAM SOBIE

jest takie powiedzenie jedna rekomendacja niesie dwie dobre za soba

Jedna zla opinia niesie za soba 10 zlych.....

A DO ODBIORU CHYBA NIE MUSISZ MIEC PANELI I MEBLI?

Pani Koala - czyli ze jak sie zlozy z mapa opiniodawcza to sie przyczepia ale jakos taka karalnie?

ogolnie to pewnie beda sie czepiac kazdego co zlozy odbior pod koniec roku a priori - z powodu certyfikatu.....

Witam. Flowera strasznie mi przykro z powodu takiego prezentu światecznego. Myślę że niezależnie od decyzji banku powinnas starać sie o odbiór budynku.Do odbioru nie sa potrzebne panele itp.Musisz mieć odbiór kominiarza,elektryka,oświadczenie kierownika o zakończeniu budowy,ważny przegląd gazowy,geodetę który wykona mape poinwentaryzacyjna.Więcej nie pamiętam. Nikt nie przyjeżdza na kontrole .Najważniejsze sa papiery z odbiorami od poszczegolnych fachowców ww. Wiem że na geodete z mapami sie czeka.W razie trudności z odbiorami pisz na forum ,może wspólnymi siłami będziemy dysponowac namiarami na fachowców na szybki odbiór budynku.Pozdrawiam Wiech

Witam. Flowera strasznie mi przykro z powodu takiego prezentu światecznego. Myślę że niezależnie od decyzji banku powinnas starać sie o odbiór budynku.Do odbioru nie sa potrzebne panele itp.Musisz mieć odbiór kominiarza,elektryka,oświadczenie kierownika o zakończeniu budowy,ważny przegląd gazowy,geodetę który wykona mape poinwentaryzacyjna.Więcej nie pamiętam. Nikt nie przyjeżdza na kontrole .Najważniejsze sa papiery z odbiorami od poszczegolnych fachowców ww. Wiem że na geodete z mapami sie czeka.W razie trudności z odbiorami pisz na forum ,może wspólnymi siłami będziemy dysponowac namiarami na fachowców na szybki odbiór budynku.Pozdrawiam Wiech

witaj mam na szczescie namiary na prawie wszystkich fachowców wlasnie zalatwiamy odbior budynku czyli ma przyjsc elektryk, kominiarz oraz kierownik napisze oswiadczenie jak macie namiary na jakiegos geodete to bee wdzieczna bo nasz jest na feriach... jesli uda nam sie odebrac budynek do konca stycznia bedziemy uratowani bo podobno bank musi wyslac 2 monity a na razie wyslal jeden i okazuje sie ze czas liczy sie od otrzymania listu a mysmy otrzymali 22 grudnia ... dziekuje serdecznie a jesli zlozy sie juz wszystkie dokumenty pottrzebne do odbioru to ile mniej wiecej czeka sie na odbior 2-3 4 tyg'? Mamy nadzieje ze ok 10 stycznia zlozymy wszystkie dokumenty

pozdrawiam i dziekuje flowi

zastanawiamy sie jeszcze nad refinanoswaniem tego kredytu w innym banku

moze sie uda tyle tylko za ja do konca stycznia jestem na wychowawczym ...

A DO ODBIORU CHYBA NIE MUSISZ MIEC PANELI I MEBLI?

Pani Koala - czyli ze jak sie zlozy z mapa opiniodawcza to sie przyczepia ale jakos taka karalnie?

ogolnie to pewnie beda sie czepiac kazdego co zlozy odbior pod koniec roku a priori - z powodu certyfikatu.....

Na stronie ZUD w dokumentach do pobrania jest wykaz dokumentów potrzebnych do odbioru. Jeżeli przyniesiesz pani mapę opiniodawczą, to pani ci po prostu tych papierów nie przyjmie, tylko kaze wrócić z uzupełnioną dokumentacją :-? Niektóre papiery (kominiarz, gaz) mają rok ważności. Jak już się złoży, to po 3 tygodniach ustawowych dzwoni się, czy sie nie czepiają i jak nie, to mozna odebrac papierek

Ważne tez jest przy odbiorze, jak odbiór sformułowany jest w pozwoleniu na budowę. Czy jest to tylko zgłoszenie do użytkowania (zazwyczaj) czy odbiór techniczny (pechowcy- wtedy trzeba czekać na ludzia, który oglądnie).

Flowera, gadaj z jakimś szefostwem w Millenium. Na pewno da się tą sprawę załatwić. W obecnej sytuacji na rynku nieruchomości przejęcie nieruchomości (oczywiscie w najgorszym wypadku) nie leży raczej chyba w interesie banku