Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej

Czy jest ktoś tutaj, kto planuje w najbliższym czasie zakup wełny mineralnej? Muszę dokupić sobie trochę różnej wełny Rockwool'a a wiem, że w grupie taniej, bo można zamówić sobie całego TIRa i będzie taniej niż w hurtowniach.

A jakie potrzebujesz grubości i ile sztuk? Mi zostało kilka paczek toprocka 16cm, 18cm i chyba superrock 10cm. Musiałbym dokładnie policzyć...

Na pewno potrzebuję z 60m2 superrocka 5cm. Więc to pewnie będę musiał zamówić. Ale ten superrock 10cm brzmi zachęcająco. Sprawdz proszę, ile tego macie. A ja na dniach ze swojej strony będę wiedział dokładniej czego mi brakuje.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej

Czy jest ktoś tutaj, kto planuje w najbliższym czasie zakup wełny mineralnej? Muszę dokupić sobie trochę różnej wełny Rockwool'a a wiem, że w grupie taniej, bo można zamówić sobie całego TIRa i będzie taniej niż w hurtowniach.

Ja planuję kupić, ale tylko 60m2 o grubości 15 cm do ocieplenia strychu.

Rockpack (paleta) TopRocka to 70m2 - więc praktycznie to co potrzebujesz ;)

Nikt nie potrzebuje z 100m2 superrocka 5cm?? Bo tyle by zostało z drugiej palety :D:D:D

Ktoś chętny jeszcze na 3 paletę czegokolwiek z Rockwoola ;)

Pewne rzeczy pójdą pod nóż (sprzęt AGD, osprzęt elektryczny, napędy do bram, stiuki),
Ja całe AGD biorę na kredyt 0%, gotówki już w portfelu brak a sprzęt trzeba mieć. Może to jest wyjście z sytuacji

To nie jest wyjście. Zdaje się, że w umowie mam konieczność uzyskania zgody banku na wszelkie zadłużenia. Nieważne czy wyrażone to jest wprost czy nie wprost. To zmienia ocenę ryzyka, a za niskie ryzyko - mam niską marżę. Jak mi zmienią marżę, a umowa przewiduje taką możliwość, to stracę na tym bardzo dużo. Kupię więc sprzęt Whirpool'a zamiast Siemensa i Liebherra. Szkoda mi lodówki, bo mamy zaplanowane 75cm w stali i napaliłem się na Liebherra z BioFresh. Niestety cena już przed policzeniem potrzeb mnie szokowała. Piekarnik z mikrofalą w jednym i dopasowany do niego stylistycznie ekspres ciśnieniowy, to też pewnie rzadkość, a takie miały być Siemens'owe. Miała być także duża płyta indukcyjna - 90cm, ale też będzie "przycięta". Rozważam opcję... poczekania do końca kryzysu (żeby EUR spadło) bez tych sprzętów.

Pewne rzeczy pójdą pod nóż (sprzęt AGD, osprzęt elektryczny, napędy do bram, stiuki),
Ja całe AGD biorę na kredyt 0%, gotówki już w portfelu brak a sprzęt trzeba mieć. Może to jest wyjście z sytuacji

To nie jest wyjście. Zdaje się, że w umowie mam konieczność uzyskania zgody banku na wszelkie zadłużenia. Nieważne czy wyrażone to jest wprost czy nie wprost. To zmienia ocenę ryzyka, a za niskie ryzyko - mam niską marżę. Jak mi zmienią marżę, a umowa przewiduje taką możliwość, to stracę na tym bardzo dużo.

No to rzeczywiście. U mnie w umowie jest zapis, że mam informować bank o zaciąganych kredytach. Jak wzieliśmy AGD na raty (dwie umowy) i skierowaliśmy się do naszego banku z info, że mamy nowe kredyty i chcielibyśmy to zgłosić, to sami byli zdziwieni, że coś takiego trzeba. I zostało na poinformowaniu telefonicznym :D. Na swoją marżę też nie narzekam i całe szczęście, ze jest taka jaka jest. Tylko teraz jeszcze kombinuję skąd wziąć brakujące 30 tyś....

No to rzeczywiście. U mnie w umowie jest zapis, że mam informować bank o zaciąganych kredytach. Jak wzieliśmy AGD na raty (dwie umowy) i skierowaliśmy się do naszego banku z info, że mamy nowe kredyty i chcielibyśmy to zgłosić, to sami byli zdziwieni, że coś takiego trzeba. I zostało na poinformowaniu telefonicznym :D. Na swoją marżę też nie narzekam i całe szczęście, ze jest taka jaka jest. Tylko teraz jeszcze kombinuję skąd wziąć brakujące 30 tyś....

Ja w sumie wiedziałbym skąd ;) Szwagierka mi oferowała pożyczkę nawet dużo większą, tylko ja nie chcę korzystać. Co będzie jak ona jednak zechce zainwestować kasę? Jeżeli chodzi o brakującą kasę - a też mi braknie jakieś 30 tys. - to wtedy może się zdecyduję, ale to też trzeba spłacić, a uważam, że rata już i tak będzie wysoka - ponad 2000zł.

Wreszcie zmotywowałem się do pstryknięcia aktualnych fotek całości.

Moje przeszklenie nie jest tak imponujące jak Melisy, ale też jest fajne. Oprócz niego - cofnięty szczyt od frontu, wisząca nad tarasem sypialnia, czy taras nad garażem, to są te właśnie drogie bajery, które jeszcze cieszą, ale jak kryzys przyciśnie, to kto wie ;) Rosi - lepiej bierz przykład z TMK.

http://images50.fotosik.pl/48/9e42388811deb0b9m.jpg http://images24.fotosik.pl/313/f7cc4a5c77441883m.jpg http://images49.fotosik.pl/48/90293305fa56185cm.jpg

I wcale nie prowadzę ksero :lol: Takie drzwi wstawił mi generalny.

Nie do końca jest tak, to zależy chyba od grubości... U mnie (zamawiałem 4 palety) to było:

16cm - paleta 60m2

18cm - paleta 50m2

10cm - paleta 108m2

ale palety nie były takie same - jedna była długa, taka jak pod karton-gipsy (tylko nie wiem która wełna na niej była, bo nie byłem przy rozpakowywaniu).

Nie do końca jest tak, to zależy chyba od grubości... U mnie (zamawiałem 4 palety) to było:

16cm - paleta 60m2

18cm - paleta 50m2

10cm - paleta 108m2

ale palety nie były takie same - jedna była długa, taka jak pod karton-gipsy (tylko nie wiem która wełna na niej była, bo nie byłem przy rozpakowywaniu).

Zgadza się wszystko co piszesz.

Moje dane odnoszą się do 15cm TopRock'a które potrzebuje Suspenser

Ja planuję kupić, ale tylko 60m2 o grubości 15 cm do ocieplenia strychu.

Wielkości palet - też coś mi się tak kojarzy, ze część była inna od reszty. W sumie u mnie poszło chyba z 6-7 palet różnej maści wełny. Ale mam 28cm na skosach, 10cm w ścianach, 20cm w stropie na parterem i około 30cm w stropie nad poddaszem (tutaj właśnie mi brakuje kilku rolek aby zamknąć i dodatkowo 60m2 grubości 5cm, aby to zamknąć od góry na krzyż)

Hej

ktoś ostatnio pisał o meblach kuchennych ze Sycowa, z której firmy one były ?

Ja pisałam o mebleach z Sycowa

ich strona http://www.filung.iq.pl/

narazie wstrzymałam się z montazem z braku kasy

może jak uda mi się wykabinować kase to bede miała montaz na koniec lutego lub początek marca ale to wszystko zależy od tego czy uda mi się kase wykąbinować

Ja też jestem na etapie zamawiania mebli kuchennych. Widzieliśmy u szwagierki i na pierwszy rzut oka wszystko fajnie. Gość robi dobrze i dużo doradza. Problem jest tylko w kontaktach z nim i opóźnieniach. Zakład ma koło Międzyborza Sycowskiego - jakieś 25 km od nas, więc w razie czego zanudzę go na śmierć ;) W sobotę jesteśmy umówieni na dogadanie szczegółów. Jako ciekawostkę podam, że sprzęt AGD radzi ściągać z Niemiec. Ponoć bywa tańszy, a co ważniejsze - lepiej wykonany.

witam

Czy ktos z was, instalując system alarmowy zastanawiał się nad czujnikiem gazu usypiającego (chloroformu)?

ostatnio podobno w Nadolicach była plaga włamań usypiając domowników i zwierzęta

O tym nie myślałem. Brałem pod uwagę raczej jakieś czujniki dymu, czadu czy im podobne. Ale miałem kiedys u siebie w mieszkaniu w kuchni jakiś podobny czujnik. Z czasem włączał się na przykład jak gotowaliśmy rosół. Tylko na tą zupę reagował.

ile płacicie za układanie wełny na poddaszu ???? plis plis plis

0zł, skończyło się na czteropaku i leczeniu pokłutej łapki :) 8)

Gdyby nie dzieci, to pracy było u mnie na 2 dni, a tak w 3 skończone.

To chyba małe masz to poddasze ;) Mi to trochę zajęło. I oczywiście koszty 0zł. ;)

Teraz jeszcze podłogę stryszku obkładam.