Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a podłogę też kończę - wełna i od razu dechy, tylko nie wiem czy przykręcać je do jętek czy zaczekać aż przeschną.
Ja będę raczej od razu kręcił. Jak powstaną szpary to i tak nic się nie stanie. I tak jak będę chciał wykorzystać to bardziej użytkowo to położe na to jeszcze jakieś tanie panele więc szpar nie będzie widać.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ile płacicie za układanie wełny na poddaszu ???? plis plis plis

my płaciliśmy 30 zeta za m2

w cene wchodziło ułożenie wełny,sznurowanie i folia

czyli całe ocieplenie bez stelaży i regipsu - dobrze rozumiem ??

A co w takim wypadku z drugą wartswą wełny, która ma iść pomiędzy stelaż na krokwie?

Czy ktoś z Was może kogoś polecić do ocieplenia poddasza?

Przeglądając wątki widziałem, że kilka osób radziło zastosowanie jednej wełny kosztem drugiej - teraz tylko pytanie szklanej bardziej niż kamiennej czy na odwrót? :lol: :wink: Za dużo tych wszystkich informacji... :wink:

Pzdr,

TS

czyli całe ocieplenie bez stelaży i regipsu - dobrze rozumiem ??

A co w takim wypadku z drugą wartswą wełny, która ma iść pomiędzy stelaż na krokwie?

mamy położona wełnę 20-tkę narazie bez stelaży bo w sumie poddasze miało nie być użytkowe bo to domek parterowy,może kiedyś w przyszłości zrobimy tam jakąść część użytkową ale póki co to nie ma już na to kasy

Przeglądając wątki widziałem, że kilka osób radziło zastosowanie jednej wełny kosztem drugiej - teraz tylko pytanie szklanej bardziej niż kamiennej czy na odwrót? :lol: :wink: Za dużo tych wszystkich informacji... :wink:

Kamienna jest chyba "zimniejsza". Ja nie chciałem pomniejszać stryszku, więc dałem 15+5cm Super Maty z lambda 0.033, żeby mimo wszystko cieplusio było.

mamy położona wełnę 20-tkę narazie bez stelaży bo w sumie poddasze miało nie być użytkowe bo to domek parterowy,może kiedyś w przyszłości zrobimy tam jakąść część użytkową ale póki co to nie ma już na to kasy

ale tą 20 cm masz w jednej warstwie między krokwiami czy 15 + 5 cm podwieszone ??

Przeglądając wątki widziałem, że kilka osób radziło zastosowanie jednej wełny kosztem drugiej - teraz tylko pytanie szklanej bardziej niż kamiennej czy na odwrót? :lol: :wink: Za dużo tych wszystkich informacji... :wink

Poza marketingiem któregokolwiek z producentów, zaletę szklanej już napisano, wadę nie. Szklana z czasem zmienia swoje wymiary, czyli mówić krótko siada. W starym domu przekładka dachu była z 14 lat temu, wpakowane żółte cudo (z tego co pamiętam gulfibera) i na dzień dzisiejszy nadaje się do poprawki - osiadła. Kamienna dzięki swojej gęstości jest też bardziej dźwiękochłonna i tańsza przy tych samych parametrach od szklanej.

Jedna i druga ma zwolenników, załóż sobie parametry np lambda 0,35 i wybierz najkorzystniejszą dla siebie ofertę. Do 0,33 moim zdaniem nie warto dopłacać.

20 cm w jednej warstwie między krokwiami

Drewno nie jest tak ciepłe jak wełna, więc lepsze wydaje mi się kładzenie 15+5, żeby pod krokwiami było trochę ciepłego materiału.

Tu się zgadza. Ale danadom pisał że to jest nieużytkowe poddasze i pewnie dodatkowo ma ocieplenie stropnu pod nim. Więc to ocieplenie w krokwiach mu starcza.

Ja mam u siebie wszędzie wełnę mineralną vel. skalną rockwool'a. Poza przytoczonymi argumentami ostatnio dowiedziałem się, że dzięki temu, że jest bardziej zwarta aniżeli szklana ma lepsze właściwości zatrzymywania ciepła. Mimo że parametry mają podobne (mój toprock ma lambda 0,035) to podobno w rzeczywistości jest cieplejsza. Zobaczymy jak będzie.

Brałem pod uwagę raczej jakieś czujniki dymu, czadu czy im podobne.

Dymu niekoniecznie, ale czujnik czadu będę montował u siebie. Masz może namiar na coś sprawdzonego?

Niestety nie badałem tematu więc nie pomogę. Ale możliwe, ze będę się widział wkrótce z moim facetem od alarmu, to mogę się spytać co o tym sądzi (jak nie zapomnę) :)

20 cm w jednej warstwie między krokwiami

Drewno nie jest tak ciepłe jak wełna, więc lepsze wydaje mi się kładzenie 15+5, żeby pod krokwiami było trochę ciepłego materiału.

Tu się zgadza. Ale danadom pisał że to jest nieużytkowe poddasze i pewnie dodatkowo ma ocieplenie stropnu pod nim. Więc to ocieplenie w krokwiach mu starcza.

niestety stropu nie mamy ocieplonego bo tak jak mówiłam wcześnie miało być poddasze nie użytkowe ale stwierdziliśmy że jest na górze tyle miejsca że szkoda go zostawić tak bez użytku ale że nie mamy już na tyle kasy wiec zostawiamy to na późniejsze działania

niestety stropu nie mamy ocieplonego bo tak jak mówiłam wcześnie miało być poddasze nie użytkowe ale stwierdziliśmy że jest na górze tyle miejsca że szkoda go zostawić tak bez użytku ale że nie mamy już na tyle kasy wiec zostawiamy to na późniejsze działania
to co - ciepło Wam do góry leci spokojnie i dopiero zatrzymuje się na tych 20cm między krokwiami?

Na pewno nie macie żadnego ocieplenia w stropie - suficie parteru? Hmmmm.

to co - ciepło Wam do góry leci spokojnie i dopiero zatrzymuje się na tych 20cm między krokwiami?

Na pewno nie macie żadnego ocieplenia w stropie - suficie parteru? Hmmmm.

Ja bym się nie przejmował aż tak ciepłem, tylko czy te lekko zimniejsze krokwie nie zaszkodzą G-K. Tak przy okazji - kiedy podjąłem decyzję o pójściu z ociepleniem po kalenicę, nie przewidywałem ocieplenia poniżej aż do... momentu ocieplania. Chodziło już ogrzewanie i mimo że w zasadzie tylko podłogówka, to okazało się, że ciepło ładnie ciągnie na stryszek. Upał tam był jak diaski !!! Wówczas nie było tam jeszcze żadnej wentylacji. Fachowcy namówili mnie by włożyć choć piątkę pomiędzy jętki i tak zrobiłem. Włazy też ocieplę. W tej chwili nie ma tam już Afryki, ale to może być wynikiem otworów wentylacyjnych. Zobaczymy jak zamontuję włazy, opiankuję wloty i założę kratki.

Brałem pod uwagę raczej jakieś czujniki dymu, czadu czy im podobne.

Dymu niekoniecznie, ale czujnik czadu będę montował u siebie. Masz może namiar na coś sprawdzonego?

Niestety nie badałem tematu więc nie pomogę. Ale możliwe, ze będę się widział wkrótce z moim facetem od alarmu, to mogę się spytać co o tym sądzi (jak nie zapomnę) :)

Zapytaj od razu jak to jest z upływem czasu. Wiem że czujniki gazów wybuchowych (np. metan) są różnego rodzaju i najczęściej się "starzeją", więc sensor musi być wymieniany lub należy je kalibrować. Jedne z upływem czasu obniżają swoją czułość, inne z kolei dają fałszywe alarmy. Te pierwsze w sumie są gorsze, bo usypiają. Czujność właściciela oczywiście ;)

Wiem że czujniki gazów wybuchowych (np. metan) są różnego rodzaju i najczęściej się "starzeją", więc sensor musi być wymieniany lub należy je kalibrować. Jedne z upływem czasu obniżają swoją czułość, inne z kolei dają fałszywe alarmy. Te pierwsze w sumie są gorsze, bo usypiają. Czujność właściciela oczywiście ;)

:o a które to te drugie? :)

Wiem że czujniki gazów wybuchowych (np. metan) są różnego rodzaju i najczęściej się "starzeją", więc sensor musi być wymieniany lub należy je kalibrować. Jedne z upływem czasu obniżają swoją czułość, inne z kolei dają fałszywe alarmy. Te pierwsze w sumie są gorsze, bo usypiają. Czujność właściciela oczywiście ;)

:o a które to te drugie? :)

Jedne == pierwsze, inne = drugie

Jeszcze jakieś pytania? :evil: