Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sluchacie ludzie, podali w wiadomosciach, ze potrzebna jest krew B Rh + dla lekarza ktory przezyl wypadek helikoptera ratunkowego ktory lecial na pomoc poszkodowanym w karambolu pod Wroclawiem. Lekarz jest ciezko ranny.

Podali aby zglaszac sie do Wojewodzkiej stacji krwodawstwa w Wroclawiu - podac chaslo - dla Andrzeja.

Przekazuje tylko, bo moze akurat ktos bedzie mogl pomoc. :roll: Pewnie gdzies na stronch wiadomosci mozna znalezc ta informacje. :roll:

mam pytanie: Czy w pokoju nad wykuszem, ma znaczenie położenie regipsów?

Oczywiście nie mówie o względach estetytycznych a czysto funkcjonalnych. Czy lepiej "na prosto" czy tak jak wykusz? Budowlańcy twierdzą ze lepiej "na prosto" a mi się wydaje że to tylko ich lenistwo. pzdr

Mojemu się chciało i obłożone jest tak jak ja chciałem. Oczywiście ja płaciłem za te zabawy.

Najważniejsza jest moim zdaniem odpowiednia grubość ocieplenia i stąd u mnie jest jedna dodatkowa bryła.

Ja w wykuszu mam konstrukcję wzmocniającą go, która po obłożeniu stanowi fajny element dekoracyjny :) Niestety nie pokażę, bo jeszcze nie obfociłem :roll:

Kolejna sprawa - przestrzeń. Z jednej strony większe przestrzeń (po krokwiach) daje większy efekt, z drugiej - większa kubatura do grzania.

Znalazłem taką oto poradę eksperta

Zaprawa tradycyjna czy ciepłochronna

Czy warto inwestować w zaprawę ciepłochronną w przypadku cegły Porotherm, czy może jednak zastosować zaprawę tradycyjną i ocieplić budynek styropianem?

Panie Krzysztofie, pustaki Porotherm przewidziane są do budowy ścian jednowarstwowych. Dla uzyskania jednorodnej ściany pod względem termicznym wymagane jest stosowanie zaprawy ciepłochronnej. Gdyby chciał Pan wybudować budynek ze ścianą jednowarstwową z ociepleniem wówczas z kolei stosowanie pustaków poryzowanych mija się z celem. Wystarczy wówczas zakupić zwykłą cegłę kratówkę ewentualnie pustaki max i zastosować tradycyjną zaprawę cementowo-wapienną o klasie wytrzymałości nie przekraczającej tej, która została wpisana w projekcie budynku.

Taniej wyjdzie mieszając zaprawę w betoniarce na budowie (to moja uwaga)

Chyba, że budujesz z krzywego, lub połupanego gazobetonu, wtedy warto taką zaprawą uzupełniać braki.

Ogólnie uważam, że gotowa zaprawa w workach jest dla niewielkich wymurowań. Dla większych, tak jak cały dom, ani to ekonomiczne, ani praktyczne.

Gdyby chciał Pan wybudować budynek ze ścianą jednowarstwową z ociepleniem

Taniej wyjdzie mieszając zaprawę w betoniarce na budowie (to moja uwaga)

Chyba, że budujesz z krzywego, lub połupanego gazobetonu, wtedy warto taką zaprawą uzupełniać braki.

Czy ten ekspert to blondynka czy fachowiec po 4 klasach podstawówki?

Smoku - skoro wspomniałeś o betonie komórkowym (vel gazobetobnie, vel siporeksie) nie zgodzę się z Tobą. Jak dla mnie użycie tzw. "kleju" jest warte popełnienia tego wydatku. Pomijam kwestie organizacyjne i czystościowe. Zaprawa tradycyjna wymaga szerokich spoin, a im szersza spoina, tym radosna twórczość budowlańców zwiększa swoją moc. Jak dla mnie klej zwiększa szansę na równą ścianę - minimalizuje to konieczność "prostowania" jej za pomocą tynku.

Moniaq - jestem przeciwnikiem murów jednowarstwowych. Moim zdaniem w grę wchodzą dwu-, a najlepiej trój-, warstwowe (oczywiście rosną koszty). Tak jak pisze "ekspert" ("ha,ha ... ekspert... ) - przy murze dwuwarstwowym daj sobie spokój. Porothermu nie ma tak dokładnych wymiarów jak b.k., więc użycie tej zaprawy nie ma sensu.

Ja tak może z innej beczki...budowlaniec namawia nas na zaprawę "ciepłochronną" chyba dobrze napisałam. Czy ktoś z was używał takiej? czy jest to coś warte?

A ja uważam tak .....

Jeśli ściana jednowarstwowa koniecznie zaprawa ciepłochłonna

Jeśli ściana dwuwarstwowa (czyli + ocieplenie) nie ma sensu zaprawy ciepłochłonnej

Smoku - skoro wspomniałeś o betonie komórkowym (vel gazobetobnie, vel siporeksie) nie zgodzę się z Tobą.

Piszę o uzupełnianiu braków w ścianie murowanej oczywiście na klej :)

...ekspert pisząc "jednowarstwowa z ociepleniem" miał zapewne na myśli ścianę dwuwarstwową, trzeba umieć czytać w myślach tzw. ekspertów ;)

Smoku - skoro wspomniałeś o betonie komórkowym (vel gazobetobnie, vel siporeksie) nie zgodzę się z Tobą.

Piszę o uzupełnianiu braków w ścianie murowanej oczywiście na klej :)

...ekspert pisząc "jednowarstwowa z ociepleniem" miał zapewne na myśli ścianę dwuwarstwową, trzeba umieć czytać w myślach tzw. ekspertów ;)

Domyśliłem się.

A co do Twojej wypowiedzi, to zacytuję ten fragment z którym się nie zgadzam:

Ogólnie uważam, że gotowa zaprawa w workach jest dla niewielkich wymurowań. Dla większych, tak jak cały dom, ani to ekonomiczne, ani praktyczne"

B.k. na "klej" ma sens dla całego domu, a nie tylko braków. IMHO. Zresztą taką decyzję podjąłem 9 lat temu i się tego nie wstydzę :wink:

Ja tak może z innej beczki...budowlaniec namawia nas na zaprawę "ciepłochronną" chyba dobrze napisałam. Czy ktoś z was używał takiej? czy jest to coś warte?

A ja uważam tak .....

Jeśli ściana jednowarstwowa koniecznie zaprawa ciepłochłonna

Jeśli ściana dwuwarstwowa (czyli + ocieplenie) nie ma sensu zaprawy ciepłochłonnej

Dzięki :D i to zrozumiałam...Unas będzie poroterm 44 i tynk mineralny. Budowlaniec chce sam "kręcić" zaprawę. No to pokusimy się o tą zaprawę :p

Mój ostatni zakup godny polecenia to parapety, więc póki pamiętam szczegóły podaję namiary http://www.window-sill.pl

Bezpośrednio dotarłam do producenta parapetów w okleinach dębowych (bogata oferta kolorystyczna) i w ciągu pięciu dni otrzymałam parapety w bardzo dobrej cenie, z gratisową dostawą do domu :)

Mój ostatni zakup godny polecenia to parapety, więc póki pamiętam szczegóły podaję namiary http://www.window-sill.pl

Bezpośrednio dotarłam do producenta parapetów w okleinach dębowych (bogata oferta kolorystyczna) i w ciągu pięciu dni otrzymałam parapety w bardzo dobrej cenie, z gratisową dostawą do domu :)

Hej,

Oglądaliście je wpierw na żywo? Jak tak, to gdzie? Jaka jest cena za takie parapety? Robią na dowolny wymiar? Jak MDF, to chyba wydają się być dosyć twarde. Jaka jest grubość? Dotykałem ostatnio parapety z jakiegoś tworzywa - i było bardzo bleee...

A tak w ogóle - na jakim etapie montować parapety wewnętrzne? Zaczynają nam kłaść gładzie, może to jest najlepszy moment na parapety, by potem ładnie obrobić w okół nich?