Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

trociu tfu tfu do czego ty nas namawiasz:)

ja niestety mam wysoko wody gruntowe, ale nie wiem czy nie zrobie malej zmiany na oczyszczalke przydowmowa ze zrzutem do rowu - ma ktos z was taki zrzut? mowia ze trzeba sie wtedy zaprzyjaznic z czesta wizyta w sprawie kontroli jakosci zrucanych sciekow

Dzizas masz przy domu rów a używasz szamba?

Nic prostszego tylko wkopać oczyszczalnię biologiczną (jeśli pozwoli starostwo) i wpuścić oczyszczoną wodę do rowu (jeśli pozwoli gmina).

Dabell ma oczyszczalnię z odprowadzeniem do rowu, choć chyba ze stację pośrednią w postaci studni chłonnej.

Pozdrav

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u na na szczescie robia kanalize i gdzies za rok moze bedzie gotowa :)
- szczęściara :)

No właśnie u nas miała być oddana w 2008 roku, fundusze diabli wzięli, nie wiadomo czy będą jeszcze a projekt jest więc oczyszczalni robić nie wolno :cry:

A tak naprawdę nie wiadomo kiedy ta kanaliza będzie i czy wogóle będzie. :evil:

no wlasnie jesli pozwoli u mnie row należy do blizej niezidentyfikowanego obiektu, jest pozwolenie i projekt na budowe kanalizacji, jest tez prawie juz ogloszony przetarg...tylko ze prawie robi wielką różnicę.....

prawie to ja juz kupilam oczyszczalke rotha ale trafilo sie szambo 9m3 za 400zl wiec kalkulacja poki co byla szybka i prosta - a poki nie mam zrobionego ogrodu - zawsze moge zrobic druga komore z kregu betonowego z pompką albo inne cudowianko, zrobic operat i poprosic ladnie o mozliwosc zrzucania tego out a oni moga mi na przyklad sie zgodzic lub NIE:)

(zwykła studnia chłonna przy wodzie gruntowej od gł. 60cm może nie zadziałać :p)

Anjamen - dostalas w pozwoleniach (na zrzut i na budowe rury spustowej) zastrzezenie, ze musisz czyscic row na wysokosci swojej dzialki?u nas podobno miedzy innymi to wpisują o ile pozwalają

Ludziki powiedzcie ile za posadzki teraz, bo zaraz ide rozmawiac...

Ja mam oczyszczalnię z drenażem, też mam wysoko wodę gruntową 70cm, ale mam wymienione podłoże - żwir, kamienie i działa póki co bez zarzutu.

Wystąpiłam o pozwolenie na odprowadzenie wód opadowych z dachu do rowu - dostałam od ręki ( nie maja prawa odmówić, obwarowali tylko żem dbała o rów, pogłębiła w razie potrzeby) Więcej tu nie napiszę - ale chyba wszystko jasne???

Oczyszczałka - pan Sobieraj 607-230-475, koszt 5200 - zwrot z gminy, w moim przypadku to 3500zł

Anja - gdzie kupiłaś ten wielki zegar? Nie masz koment, muszę pytać tu...

Ja też biorę dekoratora wnętrz, nie wyrabiam sama. Oddaję po cichu nietrafione zakupy koleżankom, męża nie wtajemniczam. Po co ma się denerwować - dbam o niego :lol:

A czy posadzkę wylaną o tej porze roku, gdy nie ma upałów itd trzeba polewać wodą? Mi kierownik każe, posadzkarz nie. Wolałabym nie, posadzkę wylaliśmy w czwartek i piątek, w sobotę planowalam ją gruntować, żeby od wtorku mogli wejść ociepleniowcy.

Polewać przez około tydzień, zgodna opinia mojej ekipy, kierbuda i jeszcze paru innych osób z którymi swego czasu rozmawiałem. Tak z ciekawości - wylewka schnie 4-6 tygodni - co chcesz teraz gruntować? :o :lol:

Mój ostatni zakup godny polecenia to parapety, więc póki pamiętam szczegóły podaję namiary http://www.window-sill.pl

Bezpośrednio dotarłam do producenta parapetów w okleinach dębowych (bogata oferta kolorystyczna) i w ciągu pięciu dni otrzymałam parapety w bardzo dobrej cenie, z gratisową dostawą do domu :)

Pozwalam sobie odkopać i potwierdzić, parapety przyjechały wczoraj :-) I naprawdę sporo taniej niż te same parapety u dystrybutorów... Nam póki co się podobają (wzięliśmy kolor orzech włoski do okien PCV białych od wewnątrz)

Chcę ją zgruntować, aby zabezpieczyć przed zabrudzeniem - tak zaproponował nam posadzkarz i kierownik. Potem będzie gruntowana jeszcze raz.

Co do podlewania, to waham się trochę, bo pogoda jest jaka jest, dom nieogrzewany, posadzka nie schnie tak jak w lecie i myślę sobie, że może odpuścić sobie podlewanie.

A czy posadzkę wylaną o tej porze roku, gdy nie ma upałów itd trzeba polewać wodą? Mi kierownik każe, posadzkarz nie. Wolałabym nie, posadzkę wylaliśmy w czwartek i piątek, w sobotę planowalam ją gruntować, żeby od wtorku mogli wejść ociepleniowcy.
Ale masz na myśli chudziak czy już finalną wylewkę?

Jeżeli finalną, to nie wiem, czy nie za szybko żeby na nią wchodzić.

I gruntowanie bym sobie odpuścił. Jeżeli chodzi o zabrudzenie, to przecież i tak całość zostanie zakryta finalną podłogą. Jak coś im skapnie, to się zdrapie.

Ale masz na myśli chudziak czy już finalną wylewkę?

Jeżeli finalną, to nie wiem, czy nie za szybko żeby na nią wchodzić.

I gruntowanie bym sobie odpuścił. Jeżeli chodzi o zabrudzenie, to przecież i tak całość zostanie zakryta finalną podłogą. Jak coś im skapnie, to się zdrapie.

Chodzi mi o jastrych,

wykonawca i kierownik zalecili gruntowanie, to dużo daje. Posadzkę łatwiej wyczyścić i nie kruszy się.

Wchodzić na nią można spokojnie, poddasze było wylane w ubiegły czwartek, jak zacznie się ocieplanie, to będzie prawie dwa tygodnie od wylania.

Nie wiem tylko co z tym laniem - lac czy nie lać :)

Witajcie, mam pytanie podobno jest we Wroclawiu sklep z akcesoriami meblowymi typu blaty, deski, fronty, uchwyty etc?

Czy nie orientujecie sie moze gdzie?

pozdrawiam flowercia

Jest np Spec Haus na bocznej Sikorskiego za Cuprum, Sotex na Robotniczej (ale kiedyś był tam słaby wybór), hurtownia w podwórku na Cybulskiego i duże hurtownie Alpo (i inne obok) na Gospodarskiej (Swojczyce) i Żegiestowskiej (wjazd od straży pożarnej na Borowskiej).

Kupowałem w każdej z nich, ale oprócz soteksu nie miałem negatywnych odczuć. Oczywiście ceny trzeba porównać na bieżąco.

Więcej grzechów nie pamiętam...

Pozdrav

ta hurtownia na slężnej to MARKO a oficjalny adres to Waigla.

Skręca się w pierwszą możliwośc za ul. Waigla - jadąć ślężną w kierunku miasta. To taka nie ulica a bardziej ścieżka między budynkami.

Jakieś 100, (?) przed stacja Shell

Mają zawiasy, uchwyty, "wnętrzności" szafek (carga itd) drzwiczki szafek w oprawach alumioniowych, listwy blatowe itd. Nie mieli blatów i płyt meblowych - to bardziej chyba Spec Haus

Ja mam oczyszczalnię z drenażem, też mam wysoko wodę gruntową 70cm, ale mam wymienione podłoże - żwir, kamienie i działa póki co bez zarzutu.

Wystąpiłam o pozwolenie na odprowadzenie wód opadowych z dachu do rowu - dostałam od ręki ( nie maja prawa odmówić, obwarowali tylko żem dbała o rów, pogłębiła w razie potrzeby) Więcej tu nie napiszę - ale chyba wszystko jasne???

Natalia, a gdzie wystąpiłaś do Gminy? Starostwa? ...?