Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A w temacie alergii ...

macie jekieś na miary na przychodnię alergologiczną która dobrze odczula ??

ale taką na kasę chorych a nie prywatnie ??

Jak patrzę na przelew do zusu to odechciewa mi się prywatrnej służby zdrowia :roll:

Na ulicy Kazimierza Pulaskiego ,w nowych blokach jest przychodnia alergologiczna -prywatna,ale ma podpisana umowe z NFZ.Moja tesciowa sobie bardzo chwali.Tylko nie znam dokladnie numeru,ale moge sie dowiedziec jezeli bedzie nadal potrzebne. :)

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesli ktos szuka wykonawcy w okolicy Obornik lub Trzebnicy, do kafelkowanie, regipsow lub ocieplenia ze struktura, to prosze pisac na priva. U nas wlasnie konczy.

to kilka fotek, wspolpraca ukladala sie b. dobrze.

http://lh3.ggpht.com/_KSGMr5P2kus/SU95JzdQHeI/AAAAAAAAB9U/pWULs2tXhWU/s640/DSC01780.JPG

http://lh6.ggpht.com/_KSGMr5P2kus/SU968JDCLQI/AAAAAAAACCQ/Nr6h6x3M5y4/s640/DSC02781.JPG

http://lh4.ggpht.com/_KSGMr5P2kus/SXOt6WzXu0I/AAAAAAAACRQ/Ts7HJIA4Xpw/s640/DSC03271.JPG

http://lh6.ggpht.com/_KSGMr5P2kus/SXOt--Vf4pI/AAAAAAAACRY/XV6dRQaEEB4/s640/DSC03270.JPG

Nasz wykonawca, jeszcze u nas koncy drobiazgi, ale nadal szuka jakiegos zlecenia. Kladzie tez regipsy, ocieplenie, tynki zew., maluje, uklada kafelki. PS. zrobil nam tez fajna bude dla psa :) Jesli ktos bylby zainteresowany, to prosze o kontakt na priv. :)

[quote name="lakusz

Suspenser

1. jakiej firmy masz zmiękczacz

2. jakie są koszty jego użytkowania (prad, sól)?

3. czy w zmiękczaczu jest wbudowany filtr

4. dokąd odprowadzasz solankę po regeneracji złoża

Ja jestem prawie zdecydowany na CosmoWater. Instalacja przygotowana, tylko jeszcze mini szambo na solankę zrobię, żeby nie wpuszczać jej przez oczyszczalnię do ziemi bo mi nic nie urośnie wkoło.

Pozdrav[/quote]

1. Zmiękczacz Maxflo z Allegro:

http://www.allegro.pl/item579950458_zmiekczacz_maxflo_c20_z_dostawa_od_www_osmoza_eu.html

2. Prąd - pomijalny tzn. kilka W pobiera wyświetlacz (szczegóły podane w Allegro).

Zużycie soli - przez 6 miesięcy poszło 25 kg - kupiona w Castoramie nie pamiętam po ile (chyba około 25 zł za worek 25 kg).

3. Filtr jest wstawiony w mocowaniu wodomierza i zaworu antyskażeniowego (po 3 miesiącach wymieniłem wkład na 5 mikronów - cena wkładu 3,5 zł za sztukę).

4. Solankę odprowadzam do kanalizacji (kratka w kotłowni).

[...] W środę mi ją przywiozą i będziem ciąć. Znaczy się kamieniarz. [...]

Jak to ciąć - stary, niech Ci dostawca potnie, bo masz 40% szans, że ten monolit pęknie.

Coś Ty - malować nie chciałem, a brałbym się za cięcie kamienia? :o Tak jak piszesz - on jest bardzo kruchy. Te paski u mnie to pewnie będą w dwóch kawałkach. Nie wyobrażam sobie, żeby dali radę całe 2.5 m

U mnie najdłuższe mają 155cm (310cm jeden parapet) i ten właśnie pękł. Zerknij w dziennik. Skleiłem i jest ok. Najwięcej pęknieć jest podczas transportu.

7 przykazań domu dla alergica

* brak wszelkich "kanałów" dystrybucyjnych - kominek, odkurzacz centralny , reku

* jak największa ilość podgłówki

* brak dywanów i wykładzin

* jak najwięcej parkietu paneli i kafli

* Jak najmniej zasłon

* częste wietrzenie pomieszczeń (otwarciem okien , nie reku ;) )

kurde 6 mi wyszło - może potem coś wymyśle ;)

Ten 6 punkt cosik mi się nie widzi. No bo niby jak otwierać okna, gdy właśnie pyłki z zewnątrz tamtędy pchają się do domu i katar murowany. Chyba w masce trzeba chodzić...

pozdrawiam

Ten 6 punkt cosik mi się nie widzi. No bo niby jak otwierać okna, gdy właśnie pyłki z zewnątrz tamtędy pchają się do domu i katar murowany. Chyba w masce trzeba chodzić...

Chyba że ktoś nie jest uczulony na pyłki, a na kurz jak najbardziej 8)

Chyba że ktoś nie jest uczulony na pyłki, a na kurz jak najbardziej 8)

Dzieki Franki :) dokładnie jak piszesz

A nawet jak ktoś ma na pyłki to ...... wietrzy się rano a nie wieczorem lub zaraz po deszczu.

A poza tym, pyłki są na ogół przez jakiś okres( np trawy ok 3 miesiące czyli przez kolejne 7 miesięcy możesz wietrzyć ;) )

Witajcie, mam do Was pytanie poniewaz chcialabym pomoc znajomym i znalezc ekipy do wykonczeniowki, maja domek w stanie surowym otwartym.

Czy moglabym prosic o namiary na:

1) Firmy w ktorej mozna kupic okna z roletami

2) Spawdzonego elektryka i hydraulika (u nas maz to wszystko sam robil :-))

3) Ekipa od ocieplen zewnetrznych + tynki?

4) Ekipa od ocieplen wewnetrznych - chodzi o polozenie welny w drewnianym stropie plyta G-K od dolu?

(okolice Chrzastawa-Wielka, Nadolice, Dobrzykowice, Czernica)

Ekipe od tynkow i wylewek mam juz swoja sprawdzona :-) - reszte u nas maz sam robil wiec nie mam w/w ekip. Okna mam z M&S (a ktorych jestem zadowolona :-) i polecam) ale chcialabym porownac innych firm oferty.

Przy okazji mam pytanie o ceny, ile np elektryk zyczy sobie za robocizne hydraulik a takze ile w tym roku kosztuje cena za robocizne za samo ocieplenie zewnetrzne i za ocieplenie + tynkowanie. Robie znajomym kosztorys :-) Bede wdzieczna za namiary. Ze swojej strony moge polecic ekipe od wylewek i tynkowania a takze sprawdzonego niedrogiego kafelkarza (tez od scianek i G-K w lazienkach) namiary na priv :-D

Niezawodną metodą jest zakładanie na te 3 miesiące worka foliowego na głowę i szczelne obwiązanie taśmą PowerTape wokół szyi. Alergolodzy zalecają również wstrzymanie oddechu.

Pozdrav

Dupa nie lekarze

Ja stosuję prostą sprawdzoną metodę .

W trakcie pylenia odurzam się innymi substancjami płynnymi.

Odurzony alkoholem nie czuję odurzenia od pyłków

Od paru dni siedzę sobie na tym forum muratora i czerpię dużo wiedzy z Waszych wcześniejszych doświadczen.

Niedługo z mężem odbierzemy nasz pierwszy(5miesięcy po ślubie), wspólny domek budowany w Dobrzykowicach.

Obydwoje nie jesteśmy z Wrocławia więc wskazówki dot. firm z których korzystaliście i jesteście zadowoleni będą bardzo pomocne w naszych późniejszych pracach zwiazanych z wykończeniem.

Na razie mieszkamy poza granicami Polski wiec rzadko bywamy na naszej budowie.

Teraz planujemy przylecieć w kwietniu, żeby umówić się z firmami od wykończeń.

Poszukujemy stolarza, do zrobienia schodów, szafy wnękowej, montażu drzwi.

Zastanawiamy się czy meble w kuchni zlecić firmie czy stolarzowi? Jakie są Wasze doświadczenia?

Będę wdzięczna za pomoc i rady

A moze ktoś z Was też buduje się w Dobrzykowicach?

Jako, że ekipa która robiła nam szpachlowanie gips kartonów właśnie skończyła i sprawdziła się, mogę ich z czystym sumieniem polecić. Są solidni dokładni i naprawdę przystępni cenowo. U nas szpachlowali płyty, ale robią całą wykończeniówkę. Pan Andrzej tel. 694 091 713. :wink:

Krzysiek W w pełni zgadzam się z opinią Joli z Melisy. Pan Andrzej to jedna z ekip, którą naprawdę bez cienia wątpliwości polecam :)

Godin czyli jak widać ruszyli z New3 "serią", bo zamawiałaś przecież później. Ja się nie mogę doczekać aż je zobaczę z tą ramką. Jestem w Warszawie, więc nie mogę niestety. Jak wrócę to zacznie się niezły młyn - schody, drzwi, płytki i łazienki.