Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

PS. Lakusz mięknie :wink: Do tej pory wyrażał się zdecydowaniej w reklamowaniu rozwiązań, które zastosował. Myślałem, że nie ma większych fanatyków termosów na forum :wink: :lol: Czasem można się poczuć zapędzonym do rogu przez niego :wink:

po czytaj wypowiedzi j-j'a, albo Henkoka - goście wymiatają, w pamieci liczą strumienie ciepła, całoroczne średne zapotrzebowanie na energie końcową (blablabla) i inne cuda ;)

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejno odlicz (po raz kolejny):

Agnicha1704, Alanta, Baba, Beata, Bobiczek, Daniel, Darek, Frankai, GKwiatkowski, Jan069, KrzysiekS, Lullabysta, Piramidka, Skunks (z wujkiem dla jaj?), Yemiołka. Razem 15. Kogoś pominąłem?

Pozdrawiam

Sauna - umawiaj się na spotkania indywidualne.

Mam ochotę na spotkanie z "nowymi" :lol: - to kiedy i gdzie.

Z doświadczenia wiem, ze jest strasznie dużo do obgadania i na jednym się nie skończy. My starsi forumowicze widzieliśmy się ze 4 razy w większych ekipach i tysiące indywidualnie :oops: - nie byłem na wszystkich :wink: ... chyba, że jestem za stary :wink:

Lukasz,dzieki za informacje Przydadzą się na przyszłość, jeśli zdecydujemy się na budowę domu sami.

Na razie ze wzgledu na odległość (nie mieszkamy w Polsce)zdecydowaliśmy się kupić dom od dewelopera.Decyzja zapadła w październiku (dom wrócił na rynek gdyż osoba starająca się o kredyt nie dostała go)

Miedzy innymi w związku z kryzysem sprawa naszego kredytu się przeciągała wobec tego tak naprawdę mogliśmy zacząć wprowadzać jakieś swoje zmiany dopiero w lutym (po podpisaniu umowy z bankiem)

I tak np., chcemy dołożyć gniazdka i wlączniki, ogrzewaną podłogę (kuchnia i łazienka), dodatkowe okna(pierwotnie w każdym pokoju po jednym,a my dołożyliśmy dodatkowe na każdy pokój), dobudowa małego stryszku, poszerzenie tarasu, bramka do ogrodu od strony wejścia.

W tej chwili jesteśmy trochę naciskani przez dewelopera,żeby zdecydować się co do materiałów jeśli chodzi o podłogę podgrzewaną. Pomożecie?

Dzięki Daro_K za pomoc, mój mąż będzie w przyszły weekend we Wrocławiu i umówił się już na spotkanie z hydraulikiem, Panem Adamem i elektrykiem, Panem Piotrem.

Frankai jak bardzo chcesz to ja ponarzekam

NIE BŁYSZCZY SIĘ I MA UŁAMANY RÓG

Eeee - słabo narzekasz. Brzegi się zawsze obcina. To że się nie błyszczy to akurat bardzo dobrze. To jest anykowana powierzchnia :lol: Nie chcieliśmy poleru. Zresztą wykupiono już wszystkie 2cm antykowane. Ja brałem ostatnią wolną płytę.

Narzekać można na niejednorodną tonację, ale to nie jest wielki problem dla mnie - wykroję sąsiednie pasy obok siebie, a co będzie na drugiej ścianie może już być w innej. Z drugiej strony - mam 2, a nawet 3 odcienie do wyboru :lol: : ciemnozielony u góry, jasnozielony u dołu i z domieszkami innych kolorów za białą plamą. Nie podoba mi się właśnie ta biała plama na środku płyty i to będzie odrzut. Z kolei druga plama (taki zygzak przypominający literę "W") na końcu płyty, żona chce przerobić na... obrazek.[/code]

No to chwalę się wyłazikiem. W zasadzie jest to szuflada kuchenna :lol:

Robiony przez kuchniarza, rolki od szuflady i wysokości płytkiej szuflady - w środku jest włożony styropian.

http://frankai.smugmug.com/photos/495678289_EbLCi-M.jpg

http://frankai.smugmug.com/photos/495678295_HtWgC-M.jpg

Frankai, piekny, piekny... Nie sluchaj ich.

A ja dalej nie moge przestac myslec o tej bramie.

Jest za szara, a nie za czarna, jak miala byc.

Nie chce takich szarych drzwi zewnetrznych:(

Jasny gwint. To juz lepszy bylby palisander.

Elu - ale ja się dopraszałem by skrytykować, bo czułem się jak na Naszej-Klasie ;)

No to napiszę szczerze i dobitnie - olałbym gwarancję, wydałbym dodatkową kasę i przemalował. Oczywiście szkoda że nie ma tego, co się niby zamawiało. A może trzeba sprawdzić u producenta, czy dystrybutor zamówił wszystko jak należy?

Byliśmy z żonką zamawiać klamki do naszego Lupola. Podsumowanko:

1. Klamki Axa Prestige z wkładkami klasy C, system jednego klucza (2 wkładki w drzwi + wkładka do bramy garażowej + wkładka do drzwi gospodarczych). Nie braliśmy z zabezpieczeniem przeciw rozwiercaniu, bo trudno potem dopasować wkładki.

2. Kolor klamki - srebrny, żeby pasował do ramki z kwasówki. Ramka cudowna.

3. Nasadki na zawiasy są w innym kolorze. Zamówiliśmy inne, ale cena jakaś podejrzana - 3.30 za pół zawiasa, czyli 6x3.3 - 20zł za całość.

4. Nie wiem czemu jest silikon przy łączeniu drewna z drewnem (oglądaliśmy to na drzwiach na wystawce.

Elu - ale ja się dopraszałem by skrytykować, bo czułem się jak na Naszej-Klasie ;)

Wiem, wiem... i juz sie prawie wszyscy zabrali za krytyke;)

4. Nie wiem czemu jest silikon przy łączeniu drewna z drewnem (oglądaliśmy to na drzwiach na wystawce.

No, wlasnie moj tato zwrocil na to uwage, jak bylismy wczoraj w impro.

Frankai, ale musza mi zdjac te brame i zabrac. Jeszcze nawet folii nie zdjelam.

Zadzwonie do nich w poniedzialek i zapytam ile taka przyjemnosc by kosztowala.

Tylko zastanawiam sie dlaczego w katalogach ten kolor jest prawie czarny.

Tylko zastanawiam sie dlaczego w katalogach ten kolor jest prawie czarny.

Powtórzę raz jeszcze - to co jest w katalogu czy na zdjęciu w necie - o niczym nie świadczy. Absolutnie nie można temu ufać. Nie będę wyłuszczał całej swej wiedzy na ten temat bo... mam duże braki w tym temacie. Wiem jednak jak się może kolor od koloru różnić. Co więcej niektórych kolorów NIE DA się wydrukować. Robiłem kiedyś reklamówkę i mówię kumplowi grafikowi: chcę TEN (pokazując na ekran) kolor. Ten klika na kolor, "mierzy" i ocenił, że się nie da. Pokazał mi składowe koloru, a potem przestreń którą mają maszyny offsetowe i wychodziło poza zakres. Chodziło wtedy o pewien niebieski.

Ja zawsze muszę pomacać próbkę. Jak wybieraliśmy kolor do konstrukcji schodów, to najpierw na wzorniku wybraliśmy kolor, a potem gość dał nam SETKI różnych próbek na takich małych karteczkach czy czymś. Wzornik określa tylko grupę kolorów.

ellaj - chyba nazwa koloru-antracyt wskazywała, że to nie będzie czarna brama.

Frankai - sorki, chwaląc nie widziałam zdjęcia w powiększeniu. Fuj....

Melduję, że zatrudniłam dekoratorkę wnętrz, młodą sympatyczną dziewczynę. Jestem zachwycona jej pomysłami i wykonaną pracą. Baardzo konkurencyjna cenowo- Dominika tel. 509-593-738. Z czystym sumieniem polecam.