Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podsumowując - TS147 na Twoim miejscu dałbym 20+5, używając wełny z lambdą 0.035. To ciągle będzie lepiej niż średnia. No chyba że chciałbyś mieć dom pasywny, ale to już innna dyskusja, bo jak człek się decyduje na takowy, to nie ma kompromisów i wszystkie "klocki" muszą do siebie pasować. [/u]

Dokładnie tak najprawdopodobniej zrobię :wink: - 20cm + 5cm z lambdą 0,033-0,035. Dom pasywny to inny temat, chociaż starałem się zadbać o dobre ocieplenie (13 podłoga, 18 ściany, reku).

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doczekałem się moich schodów, a dokładniej rzecz biorąc - konstrukcji. Niestety podczas przymiarki, w całym zamieszaniu nie sprawdziłem szerokości, a teraz mam wrażenie, że chyba podpórki są zbyt wąsko rozstawione. Jest to jakoś 60cm, a schody miały być 110cm. Zwis po 25 cm to chyba trochę za dużo :roll: Teraz już jednak są polakierowane (szpachlowane, 4 x malowane i na koniec lakierowane), więc niestety sporo zabawy, żeby to poprawić. :roll:

Jutro przyjdzie gość od stopni, to z nim porozmawiam. Jak moje obawy się potwierdzą, to trzeba będzie wyciąć 3 poprzeczki, wspawać nowe i malowanko raz jeszcze.

Sam lakierek, kolorek i idea nadal mi się podobają :D

http://frankai.smugmug.com/photos/499897685_C8zDR-L.jpg

No to chwalę się wyłazikiem. W zasadzie jest to szuflada kuchenna :lol:

Robiony przez kuchniarza, rolki od szuflady i wysokości płytkiej szuflady - w środku jest włożony styropian.

http://frankai.smugmug.com/photos/495678289_EbLCi-M.jpg

http://frankai.smugmug.com/photos/495678295_HtWgC-M.jpg

Jakby kogoś interesowało skopiowanie pomysłu, to poznałem cenę - 650zł. Za obydwa. To mniej niż chciał drugi fachowiec (po 400zł), a wiem, że ładniej by nie zrobił. Jutro zamontują mi ten drugi, a wówczas uruchamiam drabinkowca (gość od nierdzewki). Do jednego wyłazu - w pokoju syna - będzie drabinka na stałe, a stopnie obłożone drewnem. W garderobie u sufitu będzie ostatni szczebelek, na którym będzie wieszczać się właściwą drabinkę. W stanie spoczynku będzie ona wisieć na ścianie. Rozwiązanie dużo droższe niż typowy wyłaz dachowy (pewnie jakieś 500zł), bo za drabinkę dam 800 a może 1000zł (ta w garderobie), ale zdecydowanie takie rozwiązanie mi się bardziej podoba.

Jakie są Wasze uwagi dotyczące podgrzewanej podłogi w salonie i deską merbau?

Zastanawiamy się z mężem czy nie założyć ogrzewania podłogowego również w salonie(w łazience i kuchni obowiązkowo).

Od dwóch dni mąż siedzi na telefonie i rozmawia z fimami.

Czy macie może kogoś, kogo możecie nam polecić od kładzenia podgrzewanej podłogi, jak również połozenia podłogi (deski) na nią.

A propos, o co chodzi z tym hasłem?

Rozgryzałęm ten temat długo i wyszło mi że uczeni są podzieleni. Pytanie jest takie, ile ma mieć grubości drewno by przewodziło? Jedni mówią do 16mm inni do 14mm - Ja kupiłem dwówarstwowy palisander o grubości 11mm i na razie działą. I póki co, nie rozeschł się.

Oczywiście kupiłem w Comfort Plusie.

No właśnie, ktoś wczesniej polecał tą firmę

Mój mąz wczoraj tam zadzwonił

Nie wiem z kim rozmawiał ale przez pół godziny dowiedział się od jednej osoby więcej niż od pięciu poprzednich.

No ja mam sprawdzonych dostawców 8) :lol:

A właśnie - ma ktoś sprawdzoną metodę na pozbycie się tego całego kurzu po robotach w szczególnościu szlifowaniu gipsu. Mam już grunt na ściany i sufity ale cały czas się kurzy.

Ściany i sufity po zagruntowaniu nie powinny się kurzyć zatem pozostaje podłoga.

Jeśli to betonowa wylewka to najlepiej ją... zagruntować :)

A nie przysżło Wam do głowy odkurzyć?

Ja wypożyczyłem odkurzacz w Atut Rental (pilnujcie, by był sprawny i dobrze ciągnął), i pięknie wszystko dwa razy przeleciałem - łącznie ze ścianami.

Potem człowiek z Comfort plusa jeszcze swoim sprzętem poprawił i było naprawdę czysto.

W szczególności, że zagruntowanie może nie być wskazane. Nie pamiętam o jaką powierzchnię chodziło, czy też o jaki konkretny grunt, ale którzyś fachowcy mi absolutnie odradzali gruntowanie.

Jak ciąłem rowki bruzdownicą, to do niej podczepiałem odkurzacz, a na koniec i tak wszystko przeleciałem. Plusem jest długi wąż, dzięki czemu nie robi się "wiatrów" tam gdzie się wciąga.

dzięki goskai i Frankai za rady,

nie wiecie jak szybko można takie zabezpieczenie robic skoro sciana jest wilgotna? musi przeschnąć?

Dawaj zdjęcia, bo najpierw trzeba upewnić się co do powodu.

Jeżeli chodzi o to by Aquafin położyć na balkon, to chyba nakłada się go jak jest +5 stopni całą dobę i nie pada. Przynajmniej tak mi mówił generalny.

Jeżeli miałeś na myśli ścianę, to jej niczym nie zabezpieczamy. Masz tylko dopilnować, żeby nie zaciekała - podcięcie, spadek lub wysunięte płytki.

pytanie za 100 pkt

malowanie ścian i sufitów a potem układanie płytek podłogowych czy najpierw płytki a potem malowanie?

po prostu mam obawy że jak bedą docinać kafle to może się kurzyć i osiadać na ścianie

Dobre masz obawy. Poza tym klejenie jest "brudniejsze" niż malowanie, więc można łądne ściany szybko pobrudzić. Robi się najpierw rzeczy brudne, a potem czyste. Możnaby się zastanawiać czy najpierw drzwi czy malowanie, ale nie czy płytki czy malowanie. U mnie teraz:

1. Konstrukcja schodów - dziś.

2. Płytki - po świętach

3. Drzwi zewnętrzne - jak płytkarze ułożą płytki w wiatrołapie, a przynajmniej wytyczą dokładny poziom.

3. Parkiety - zaraz albo równolegle z płytkarzami.

4. K-G w kuchni nad szafkami (wnęki do szafek)

5. Drzwi

6. Zabudowa kuchenna

7. Płytki między szafkami dolnymi a górnymi w kuchni

8. Malowanie

9. Mebelki na wymiar

To tak z grubsza.

Jeszcze nie pytałam a już mam odpowiedź

:D

Dzięki

A właśnie - ma ktoś sprawdzoną metodę na pozbycie się tego całego kurzu po robotach w szczególnościu szlifowaniu gipsu. Mam już grunt na ściany i sufity ale cały czas się kurzy.

Ściany i sufity po zagruntowaniu nie powinny się kurzyć zatem pozostaje podłoga.

Też mam to na liście. Wczoraj przeleciałem ściany i sufit miotłą z delikatnym włosiem, coby większe kurze po szlifowaniu ściągnąć. Dzisiaj może jakąś bawełnianą szmatką to jeszcze lekko przeciagnę. Potem odkurzanie i odkurzanie i odkurzanie i ścieranie na mokro.

Też mam to na liście. Wczoraj przeleciałem ściany i sufit miotłą z delikatnym włosiem, coby większe kurze po szlifowaniu ściągnąć. Dzisiaj może jakąś bawełnianą szmatką to jeszcze lekko przeciagnę. Potem odkurzanie i odkurzanie i odkurzanie i ścieranie na mokro.

Ja właśnie stryszek przelecę na mokro, bo mam już oba wyłazy i można stryszek "odciąć" od brudu. Na stryszku już prawie wszystko zrobione.