Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ku przestrodze!

Koparkowego wpuszczonego na działkę pinować jak DDR-owski żołnierz muru! I tabliczki znamionowe sobie na elewacji poprzyklejać, gdzie jakie medium wyłazi.

Wczoraj się cieszyłam że udało mi się budowę pociągnąć bez zerwania żadnych kabli ( a troche mi koło działki idzie). Dzisiaj miał mi koparkowy wyryć rów pod odwodnienie i ... wykopał kabel zasilający dom :evil: Zbajerował moją mamę, żeby mu zapłaciła i sobie odjechał... Elektrycy, grzane mufy= 550PLN

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ku przestrodze!

Koparkowego wpuszczonego na działkę pinować jak DDR-owski żołnierz muru!

Teraz to i ja wiem , przy nadstępnej budowie już mi nie "skopią" wykopu :evil:

OGŁOSZENIE DROBNE

Mam niepotrzebną górkę po wykopach , może ktoś chce ?

Fachowcy określili górkę jako piach z iłem i jest tego ze 3 wywrotki - może więcej.

Witam

Mam już wylewki, ale po 5 dniach mam je polać unigruntem. Podpowiedzcie, jakim konkretnie gruntem polewaliście swoje?

pozdrawiam

We wtorek gruntowałem posadzki - 10 l gruntu AMIGRUNT w Casto jest teraz po ok. 16,50. Do tego konewka ogrodnicza za 6 zł i kawałek tażmy do zaślepienia części dziurek..

200 m2 - gruntowanie 30 min. (najdłużej trwało odkręcanie i przelewanie tego dziadostwa do konewki).

Uważaj, żeby nie zachlapać drzwi, okien itd, bo to dziadostwo się wżera i nie złazi.

Nam posadzkarz zalecił 0,5 litra na m2. Lałem na oko i prawie mi tyle wyszło.

Pozdrav

We wtorek gruntowałem posadzki - 10 l gruntu AMIGRUNT w Casto jest teraz po ok. 16,50. Do tego konewka ogrodnicza za 6 zł i kawałek tażmy do zaślepienia części dziurek..

200 m2 - gruntowanie 30 min. (najdłużej trwało odkręcanie i przelewanie tego dziadostwa do konewki).

Uważaj, żeby nie zachlapać drzwi, okien itd, bo to dziadostwo się wżera i nie złazi.

Pozdrav

Dzięki, właśnie o taką podpowiedź mi chodziło. Też mi kazali 0,5 litra na m2, więc lecę do castoramy po taki sam gruncik :)

Jeżeli możesz mi jeszcze powiedzieć czy to bardzo śmierdzi?

batafuko

Pozdrav

Dzięki, właśnie o taką podpowiedź mi chodziło. Też mi kazali 0,5 litra na m2, więc lecę do castoramy po taki sam gruncik :)

Jeżeli możesz mi jeszcze powiedzieć czy to bardzo śmierdzi?

batafuko

Nie - w zapachu jest nieuciążliwe jeśli się nie wkłada do niego nosa. O wiele gorzej śmierdzi farba emulsyjna.

Pozdrav

A po co to gruntowanie posadzki?

U mnie wylewkarz powiedział, że przez tydzień ma sobie spokojnie postać a potem można już używać. No to używamy ;)

A czyścimy i gruntujemy dopiero przed położeniem finalnej podłogi.

Żeby wilgoć potrzebna do chemicznego wiązania cementu nie odparowała zbyt szybko. Jej nadmiar ma odparować przez pierwsze 5-6 dni, a reszta po gruntowaniu uwalnia się dość wolno i pozwala na uzyskać pełną wytrzymałość betonu po 28 dniach.

Pozdrav

rzucam temat - klej do płytek

szukam w pełni elastycznego (do podłogówki)

w dobrej cenie :D (oczywiście)

jakie możecie polecić a od jakich mam się trzymać z daleka?

U nas Mapei Adselix P9 - ok 46zł za worek w OBI. Pod to grunt też Mapei'a ekstrakt. Ale fugi i silikon to kategorycznie nie Mapei - tu polecił Sopro.

W gazetce Praktikera Mapei P9 w cenie 44,99 (25kg)

Jutro muszę zakupić ładnych kilka woreczków :wink:

też właśnie będę w przyszłym tygodniu kłaść gipsowe bo elektrycy już kończą

czy ktoś może mi polecić kogoś od wylewek ale na północy wrocka bo Janzar niestety ale nie obsługuje już tego rejonu ze wzglegu na zamkniętą Krakowską a bede potrzebowła wylewek gdzieś za 2-3 tygodnie

z góry wielkie dzięki za namiary

pozdrawiam

Ja mogę polecić 2 ekipy.

Od tynków pan Krystian Pawłowicz tel 606-715-003

z materiałem 24-25 zł/m2 brutto, tynki równe, gotowe pod malowanie, biegaliśmy z 2 metrową pozimicą, są super!!!

Firma od wylewek p. Jarek 603-200-120, 14 zł/m2 brak zastrzeżeń wylewki idealne.

2 firmy naprawdę godne polecenia!!! :lol:

szukam kogoś poleconego od sufitów podwieszanych!!!

pozdrawiam

Ja również mam tynki wykonane przez pana Krystiana. Z samej pracy jesteśmy zadowoleni, ale sprzątania mieliśmy na cztery dni !!! :wink:

A wylewkarza z czystym sumieniem mogę polecić: p.Darek Brzoza 691 361 890

Witam w klubie sprzątających po Panu Krystianie :)

również u mnie wykonwywał roboty tynkarskie, co do ścian nie mam żadnych zastrzezeń robotnicy widać że lubią to robic i robią dokładnie ale niestety co do sprzątania nie było chętnych (katastrofa) wiec przez to nie polecam no chyba że spisze się dokładną umowę przedwstępną i określi w punktach za co można odliczyć jak nie będzie posprzątane.

Ogólnie bród pozostał i w domu i wokól niego niektóre rzeczy próbuje do tej poroy doczyścić mino tego że uprzedzałem aby uważali

chcialam powiedziec ze dzis mija 2 lata jak sie buduje i konca nie widac :-?

tzn troche widac ale nie za bardzo :roll:

Koniec widać. Na horyzoncie. Co to jest horyzont, to chyba mieszkaniec Wrocławia i okolic wiedzieć powinien. Dodam, że chodzi mi o definicję kabaretu Elita 8)

chcialam powiedziec ze dzis mija 2 lata jak sie buduje i konca nie widac :-?

tzn troche widac ale nie za bardzo :roll:

i pozdrawiam GW i jej cenne rady

To idę tropem Ani :lol: :lol: :lol:

Chciałam zakomunikować Szanownej Grupie,że u mnie w dniu wczorajszym minął równo rok od wytyczenia budynku :) Gdyby nie szerokie grono dobrych i pomocnych dusz to zamiast kafli i parkietu kładziona byłaby pewnie dopiero więźba :wink:

Witam,

Mam pytanko dotyczace podlaczenia elektryki : czy jak sie ciagnie kabel od skrzynki do domu to trzeba od razu montowac rozdzielnie elektryczna (taka domowa skrzynke)?

czy to ma byc taka ostateczna skrzynka czy sa jakies wersje robocze budowlane ?

Pozdrawiam

Można:

1 ułożyć kabel i zasilać się nadal z dotychczasowego miejsca

2 ułożyć kabel wpiąć go do szafki pomiarowej a w domu zamontować rozdzielnię budowlaną (jeśli miałeś ją na zewnątrz, to przełożyć ją do budynku).

3 zamontować w domu docelową rozdzielnicę uzbroić i zasilać się z niej

Najlepsze rozwiązanie moim zdaniem "2"

Każda zmiana powinna być zgłoszona w ZE choć nikt tego nie robi ;)

Nam posadzkarz i kierownik także zalecili zagruntować posadzkę, tydzień po wylaniu. To ją uchroni także przed zbytnim ścieraniem podczas dalszych prac.

Zagruntowalismy, chyba też Amigruntem z Castoramy (tanie to było) i zagruntujemy drugi raz przed kładzeniem kafli czy paneli.

Odmienne zdanie mieli co do podlewania - kierownik kazał, posadzkarz nie. Nie podlailiśmy, posadzka wylana pod koniec lutego, ma się dobrze.

Może ktoś mi pomoże w innej kwestii.

Jakie drzwi dajecie między domem a garażem (w przypadku, gdy jest wejście z garażu do domu).

Chciałam dać przeciwpożarowe w garażu i drugie "pokojowe" od strony korytarza. Ale nasz stolarz zaproponowałnam, żeby nie zakładac dwoje drzwi (niepotrzebny koszt) tylko te przeciwpożarowe obkleić firnirem. Tylko, czy nie będzie ciepełko z domu uciekać przez takie drzwi do garażu (garaż będzie ogrzewany, ale nie tak jak dom).

też właśnie będę w przyszłym tygodniu kłaść gipsowe bo elektrycy już kończą

czy ktoś może mi polecić kogoś od wylewek ale na północy wrocka bo Janzar niestety ale nie obsługuje już tego rejonu ze wzglegu na zamkniętą Krakowską a bede potrzebowła wylewek gdzieś za 2-3 tygodnie

z góry wielkie dzięki za namiary

pozdrawiam

Ja mogę polecić 2 ekipy.

Od tynków pan Krystian Pawłowicz tel 606-715-003

z materiałem 24-25 zł/m2 brutto, tynki równe, gotowe pod malowanie, biegaliśmy z 2 metrową pozimicą, są super!!!

Firma od wylewek p. Jarek 603-200-120, 14 zł/m2 brak zastrzeżeń wylewki idealne.

2 firmy naprawdę godne polecenia!!! :lol:

szukam kogoś poleconego od sufitów podwieszanych!!!

pozdrawiam

Ja również mam tynki wykonane przez pana Krystiana. Z samej pracy jesteśmy zadowoleni, ale sprzątania mieliśmy na cztery dni !!! :wink:

A wylewkarza z czystym sumieniem mogę polecić: p.Darek Brzoza 691 361 890

Witam w klubie sprzątających po Panu Krystianie :)

również u mnie wykonwywał roboty tynkarskie, co do ścian nie mam żadnych zastrzezeń robotnicy widać że lubią to robic i robią dokładnie ale niestety co do sprzątania nie było chętnych (katastrofa) wiec przez to nie polecam no chyba że spisze się dokładną umowę przedwstępną i określi w punktach za co można odliczyć jak nie będzie posprzątane.

Ogólnie bród pozostał i w domu i wokól niego niektóre rzeczy próbuje do tej poroy doczyścić mino tego że uprzedzałem aby uważali

...tak...

to ja jestem inwestorem który wprowadził Krystiana w naszą grupę... :oops:

pierwszy po nim sprzątałem i opieprzałem że nie zakryli okien folią...

robi dobrze, w miarę tanio ale niezła z niego fleja :D

Może ktoś mi pomoże w innej kwestii.

Jakie drzwi dajecie między domem a garażem (w przypadku, gdy jest wejście z garażu do domu).

Chciałam dać przeciwpożarowe w garażu i drugie "pokojowe" od strony korytarza. Ale nasz stolarz zaproponowałnam, żeby nie zakładac dwoje drzwi (niepotrzebny koszt) tylko te przeciwpożarowe obkleić firnirem. Tylko, czy nie będzie ciepełko z domu uciekać przez takie drzwi do garażu (garaż będzie ogrzewany, ale nie tak jak dom).

Ja mam zwykłe antywłamaniowe, ale wejście nie jest bezpośrednie - wchodzi się do kotłowni, a dopiero z niej do kuchni. Odpada więc kwestia utraty ciepła. Faktycznie można drzwi okleić - mój projektant wnętrz czy też pierwszy kuchniarz sugerował oklejenie tych drzwi płytą w kolorze zabudowy kuchennej. Niestety nie było to tanie rozwiązanie, bo lakierowany panel na drzwi kosztowałby 2000zł :o Oklejenie drzwi zwykłym fornirem, będzie jednak dużo tańsze. Pytanie oczywiście jak to będzie się spisywać w dłuższym terminie. Tutaj radziłbym podpytać kogoś kto już to zrobił. A może na forum jest odpowiedni wątek o oklejaniu drzwi?

Twój post dał mi jednak do myślenia z innego powodu. Otóż nad drzwiami które nie są z definicji przeciwpożarowe, jest rura z gazem. Jakiś tydzień temu czytałem podwieszony wątek o pożarze, który właśnie był w garażu. Kotłownia cała wypłytkowana, więc przeniesienie się pożaru ograniczone, ale drzwi mogą nie wytrzymać zbyt dużo. No cóż - trzeba będzie dbać.