Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tylko ja robię ekogroszek a nie gaz - dla gazu liczy się inaczej szczególnie przy kondensacie.

No i sobie porównaliście :lol: :lol: :lol:

Nie znam się na ekogroszkach, ale... wiem, że w przypadku starych instalacji i pieców miałowych bywają problemy z minimum. U ojca w okresie przejściowym temperatura minimalna powoduje, że jest za gorąco.

Masz rację

Przy groszku piece faktycznie lubią pracować raczej na pełnej mocy, przy minimalnej lubią wygasać.

Wyczytałem na mądrym forum dla instalatorów że prawidłowo dobrany piec w stosunku do zamontowanych grzejników i podłogówki powinien mieć o 30 % mniej mocy. Robi się tak po to aby nie był w stanie zagotować instalacji. Czyli - instalacja odbiorcza (grzejniki) 100 % instalacja zasilająca (piec) 70 %. Pisali że dużym błędem jest dać za mocny piec w stosunku do grzejników..... :roll:

Dobrze tam piszą - tylko jak dać mniejszy skoro takich nie ma :wink:

Rok temu kupiłem jeden z najmniejszych dostępnych pieców na ekogroszek (18 kW), a wg projektu mam zapotrzebowanie 12 kW + CWU.

Dzisiaj są już powszechnie dostępne 15 kW i wziąłbym taki.

Faktycznie te 18 kW to za dużo - często wchodził w zimie w stan podtrzymania, a to oznacza spadek temperatury retorty i nieekonomiczną pracę (najlepiej, żeby był w stanie pracy cały czas - patrz działanie protokołu PID w sterowniku).

Po wymianie doświadczeń w wątku o piecach z podajnikiem polecam Ling z PID i retortą obrotową (sama odpowiednio formuje palenisko).

PS zwróćcie uwagę, żeby pisać 60 czy 80 W/m2, zamiast 80 kW/m2, bo jest między nimi pewna subtelna różnica :wink:

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej

U mnie nadchodzi czas na ocieplenie zewnętrzne. Większość z Was ma to już pewnie za sobą, więc może poratujecie dobrym słowem na dwa nurtujące mnie tematy:

- tylko akrylowy czy silokonowy??

- styropian zwykły czy paroprzepuszczalny (http://www.baumit.com/baumit/pl/main4/sub2/12992/index.shtml)

Dobrze tam piszą - tylko jak dać mniejszy skoro takich nie ma :wink:

Rok temu kupiłem jeden z najmniejszych dostępnych pieców na ekogroszek (18 kW), a wg projektu mam zapotrzebowanie 12 kW + CWU.

Dzisiaj są już powszechnie dostępne 15 kW i wziąłbym taki.

Faktycznie te 18 kW to za dużo - często wchodził w zimie w stan podtrzymania, a to oznacza spadek temperatury retorty i nieekonomiczną pracę (najlepiej, żeby był w stanie pracy cały czas - patrz działanie protokołu PID w sterowniku).

Po wymianie doświadczeń w wątku o piecach z podajnikiem polecam Ling z PID i retortą obrotową (sama odpowiednio formuje palenisko).

PS zwróćcie uwagę, żeby pisać 60 czy 80 W/m2, zamiast 80 kW/m2, bo jest między nimi pewna subtelna różnica :wink:

Dokładnie Ling Duo chodzi mi po głowie -bardzo fajny piecyk.

:D Lakusz mnie zamotał - sublelna różnica 3 zer :D oczywiście W/m2

Hej

U mnie nadchodzi czas na ocieplenie zewnętrzne. Większość z Was ma to już pewnie za sobą, więc może poratujecie dobrym słowem na dwa nurtujące mnie tematy:

- styropian zwykły czy paroprzepuszczalny (http://www.baumit.com/baumit/pl/main4/sub2/12992/index.shtml)

NIe wnikam co lepsze; ja zamontowałem, zwykły styro 15cm i tynk silikatowy.

Frankai drzwi...rewelacja :D

Jestem na etapie zakupu okien. Czy moglibyście polecić mi wykonawców okien PCV i drewnianych...nie możemy zdecydować się może cena nas przekona :lol: Bardzo proszę, o namiary bo nie chcę iść do pierwszego lepszego punktu na ulicy bo można różnie trafić :evil:

Jutro będziemy umawiać się z p. Kocot na wykonanie elektryki :D

LakuszTo co piszesz to chyba mocna przesada w drugą stronę ....... Ja podałem 60 kw Ty 4 Kw ........ życzę żebyś miał rację ;)

Ja robię wszystko na wyliczenia 70-80 KW, wyszedłem z założenia że jeśli 80 KW jest przeszacowane to lepiej jest mieć możliwość przykręcenia instalacji.

I tu się z tobą nie zgodzę, bo te 80W/m2 jest policzone dla dużych mrozów, a we Wrocławiu baardzo rzadko takie bywają, a w pozostałym czasie piec będzie działał nie ekonomicznie.

P.S. ty podałeś 60W a ja 4000W :)

LakuszTo co piszesz to chyba mocna przesada w drugą stronę ....... Ja podałem 60 kw Ty 4 Kw ........ życzę żebyś miał rację ;)

Ja robię wszystko na wyliczenia 70-80 KW, wyszedłem z założenia że jeśli 80 KW jest przeszacowane to lepiej jest mieć możliwość przykręcenia instalacji.

I tu się z tobą nie zgodzę, bo te 80W/m2 jest policzone dla dużych mrozów, a we Wrocławiu baardzo rzadko takie bywają, a w pozostałym czasie piec będzie działał nie ekonomicznie.

P.S. ty podałeś 60W a ja 4000W :)

Te obliczenia sa dla naszej strefy klimatycznej czyli liczone do mrozów -20 stopni/c

może takich zim często nie ma - ale wystarczy przypomnieć sobie tą ostatnią sprzed kilku miesięcy 8).

Ja policzyłem tak .....

80w/m2 x powierzchnia całkowita czyli 250 m/2 = 20 000 W (20 KW)

Spotkałem się też z takimi dokładnymi wyliczeniami :

powierzchnia użytkowa 175 m/2 x 80 W = 14 000 W (14 KW)

powierzchnia łazienek 15 m/ x 120W = 1800 W (1,8 KW)

powierzchnia nieużytkowa 60 m/2 x 40 W = 2400 W (2.4 W)

co daje całkowitego zapotrzebowania 18200 W (18,2 KW)

w projekcie mam podane 19 KW więc jak by nie liczyć wychodzi podobnie - trzeba kupic piecyk 20KW choć wszyscy mi wciskają 25 KW

Hej

NIe wnikam co lepsze; ja zamontowałem, zwykły styro 15cm i tynk silikatowy.

Ja też styro 15 cm i tynk sylikatowy.

Uważam, że dom jest bardzo dobrze zaizolowany, co bardzo odczuwa sie i zimą i latem. :D :D

Specjalistką od wyliczeń w temacie ocieplenie jest Dabell. (jak wszyscy pamiętamy). Przy okazji - pozdrawiam Izę. :D :D

Ponawiam prośbę o namiary na roletki do okien dachowych. .

Jak Wasze ogródki dziewczyny "mieszkające" ? Do listy ogrodnictw dorzucam jeszcze pkt. przy ul. 9-maja na Sępolnie (boczna Mickiewicza). Spory wybór. Kumata obsługa. Poziom cen - nie pamiętam, byłam tam tylko raz, w zeszłym roku.

Ja walczę z kretami i nornicami. Ręce i wszystko inne już mi opada. Zryły wszystko co można było zryć w miejscach gdzie robiliśmy w ubiegłym miesiącu nasadzenia. :evil: :evil: :cry: :cry:

Ktoś może zna jakąś skuteczną metodę??

w projekcie mam podane 19 KW więc jak by nie liczyć wychodzi podobnie - trzeba kupic piecyk 20KW choć wszyscy mi wciskają 25 KW

Weź jeszcze pod uwagę grzanie CWU w zimie :wink:

No tu mnie zastrzeliłeś ;)

kto by pomyślał o ciepłej wodzie w kranie - przecież zawsze jak się odkręci to jest :D

Ja walczę z kretami i nornicami. Ręce i wszystko inne już mi opada. Zryły wszystko co można było zryć w miejscach gdzie robiliśmy w ubiegłym miesiącu nasadzenia. :evil: :evil: :cry: :cry:

Ktoś może zna jakąś skuteczną metodę??

Hmmm - na forum mamy kilka wątków na temat kretów - i chyba najlepszą metodą jest się z nimi zaprzyjaźnić ;)

Witam grupę

poszukuje namiarów na projaktanta i wykonawcę ogrodu wraz z projektem nawadniania. namiar na dobrego projektanta wnętrz też by sie przydał, bo z moja Panią architekt musiałam sie pożegnać :(, a pojawiła się szansa na kasę i mogę ruszać z budową.

I jeszcze mam pytanie - są niezadoweoleni z Pana Sławka Szynki - hydraulika?

A widziałam dziś, ża Anjamen szaleje w ogrodzie :) Masz piękne drzwi!!

Weź jeszcze pod uwagę grzanie CWU w zimie :wink:

No tu mnie zastrzeliłeś ;)

kto by pomyślał o ciepłej wodzie w kranie - przecież zawsze jak się odkręci to jest :D

ej no już nie przesadzajcie, przecież jak grzejesz wodę cwu to grzejniki chodzić w tym czasie nie muszą !