Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Są betonowe robione z dwóch i więcej prefabrykatów - i te mają szanse być nieszczelne. Osobiście mam niebawem przerobić szmbo na zbiornik deszczówki bo idzie do mnie kanaliza. Ciekwae czy dojdzei w 2010 roku.

Daro a u Ciebie coś nowego się dzieje w sprawie kanalizy? U naszej wsi miało być w środe jakies zebranie z biurem projektowym w tej sprawie, ale to dopiero chyba faza projektów (niestety nie bylismy na zebraniu :oops: ).

Ty chyba nasz miec kanalize z tej samej puli co my, chyba ze sie myle :oops: :D

Pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Frankai - weź telefon od tego parkieciarza i pamiętaj, że piękno jest w prostocie.

No więc tak - komórka do Seweryn1966 (nick z Allegro), który ma swój sklep i 7 ludzi to: 601 559 179

Do Andrzeja - którego podnajął Seweryn na robotę u mnie to: 606 745 228. Jak tylko u mnie skończy, czyli dziś lub jutro, jedzie do Wrocka układać płyty na legarach. Jak będzie wracał do swojego Lututowa, to pewnie może wstąpić i pogadać.

A z tą prostotą to co masz na myśli? Żeby zatrudniać prostych ludzi ;)

No bo jeżeli chodzi Ci o proste wykończenia, to wbrew pozorom, może u mnie będzie ich więcej ;) Twój domek wygląda na dworek, więc pewnie masz trochę zdobień. W wykonawstwie niestety już nie ma u mnie prostoty - wiele elementów robionych jest chałupniczo czy niestandardowo, ale to nie wpływa na piękno ;) Tak czy owak - nie lubimy z żoną jak jest za dużo wszystkiego i wolimy de facto proste formy. Jak będzie wykończone (wrzesień lub październik) to zapraszam :)

Proszę Was o namiary na sprawdzone ekipy od regipsów. (ocieplenie poddaszy, obniżenie sufitów i jakieś tam jeszcze bajerki z regipsami).

Z góry dziękuję

U nas zaczeli wlasnie polecani ludzie - jesli faktycznie sie sprawdza - to dam znac.

A propos - ile teraz sie placi za wykonczenie poddasza jesli welna w krokwiach jest juz ulozona?

Czyli - ryszt, welna 5cm, folia, plyty, szpachlowanie, gruntowanie?

Pozdrav

hej

ja płaciłam za:

-położenie wełny 10cm

-regipsy+wszystko pod malowanie

-pierwsze malowanie

60zł/m (bez mat.).... chcieli 65

bez wełny 5 zł mniej, ale 5 cm czy 10cm nie było różnicy w cenie

dzięki dzięki wszystkim za info

Muszę jednak skorygować swoją opinię o wykonawcy. Otóż:

1. Dzisiaj już im się tak spieszyło, że nie poodrywali porządnie taśmy sklejającej bryty, więc wystaje mi spomiędzy klepek.

2. Wczoraj mówiłem, żeby nie wstawiać kawałków mniejszych niż 5 cm. Dzisiaj znowu takie powstawiali, więc przesunięcia są zbyt małe.

3. Tuż przy połączeniu z garderobą jest wybrzuszenie wysokości 3-5mm. To się da zcyklinować, ale chyba nie o to chodzi.

4. Mówiłem, że mogą korzystać z wanny a z prysznica nie. I tak nie posłuchali. Nie wspomnę o tym, że tak to ja bym nie zostawił prysznica w swoim domu, a co dopiero u kogoś. :evil:

Lepiej więc rozmawiaj z Sewerynem a nie Andrzejem

Widzę, że ostro wszyscy działają na budowach i nikt nie ma czasu pisać.

Dzisiaj kupiliśmy pierwszą lampkę na korytarz - Massive Brooke. Podłączyłem i rewelacja z uwagi na wbudowany ściemniacz. Można dostosować moc świecenia do danego miejsca :) Zamawiam drugą do pary. Na ścianę nad schody chyba będę coś kombinował :lol: Te kombinacje już mi się tak spodobały, że myślę o zrobieniu lampy nad stołem w jadalni. Podoba mi się stylistycznie Eglo Anais, ale cena powyżej 700zł i fakt, że to tylko aluminium, skutecznie mnie zniechęca. Ciekawe czy mój "kwasówkowiec" zawinie mi arkusik blachy. Resztę powinno się dać wykombinować.

ja korzystam z iplusa i chodzi super ale mam zamiar przy kopaniu kanalizacji wrzucić kabla i wtedy wybrac ziemnego operatora.

mam lampki massive - całkiem całkiem, choć mówią, że szybko sie niszczą - ale mi pasowały do wnętrza.

za to po podłączeniu rekuperatora stwierdzam, że jestem zadowolona na 2/10. Jakoś tak brak zachwytów.

Słuchajcie czym się eksterminuje perz?

za to po podłączeniu rekuperatora stwierdzam, że jestem zadowolona na 2/10. Jakoś tak brak zachwytów.

Słuchajcie czym się eksterminuje perz?

Jaki masz reku i dlaczego tylko 2/10 ?

Jeśli nie masz GWC to reku latem spełnia tylko funkcję went. machanicznej (chyba, że na zewnątrz jest typowy polski upał 11 stopni ;-))

Ja perz eksterminowałem szpadlem - ta roślina jest jak góra lodowa tzn. na powierzchni jest 10-20%, a reszta pod, jesli planujesz coś sadzić w jego miejscu to jest najlepszy sposób (przy wiekszej powierzchni mozna zaorać i zabronować).

Na pewno wszelkie rośliny ukatrupi ROUNDUP, ale poza podjazdem nie lałem nigdzie tej trucizny, bardzo skuteczna i tańsza jest też sól do zimowego posypywania dróg.

Ja perz eksterminowałem szpadlem - ta roślina jest jak góra lodowa tzn. na powierzchni jest 10-20%, a reszta pod, jesli planujesz coś sadzić w jego miejscu to jest najlepszy sposób (przy wiekszej powierzchni mozna zaorać i zabronować).

Jak na mój gust podałeś sposób na wspaniałą plantację perzu. Najmniejszy pozostawiony kawałek perzu jest zaczątkiem kolejnej rodzinki kłączy. Jedyny sposób niechemiczny jaki znam, to cierpliwe wybieranie, a w żadnym wypadku oranie! Zresztą o ile mnie pamięć nie myli, to jeden mój wujek przed posadzeniem trudkawek, zaorał pole z perzem. Tak się pięknie rozrósł, że truskawki nie miały szans.

Szpadel już tak i wybrać każde najmniejsze kłącze.

Są betonowe robione z dwóch i więcej prefabrykatów - i te mają szanse być nieszczelne. Osobiście mam niebawem przerobić szmbo na zbiornik deszczówki bo idzie do mnie kanaliza. Ciekwae czy dojdzei w 2010 roku.

Daro a u Ciebie coś nowego się dzieje w sprawie kanalizy? U naszej wsi miało być w środe jakies zebranie z biurem projektowym w tej sprawie, ale to dopiero chyba faza projektów (niestety nie bylismy na zebraniu :oops: ).

Ty chyba nasz miec kanalize z tej samej puli co my, chyba ze sie myle :oops: :D

Pozdrawiam :D

Tak tak wszystko idzie ku dobremu, po9dstwa to pozbyć się drogi jeśli jest prywatna - ta przed Waszym domem. ;) Moja jest jeszcze moja muszę ją przepisać jakoś. Termin u Was za 1,5 roku u mnie za rok.

Jak na mój gust podałeś sposób na wspaniałą plantację perzu. Najmniejszy pozostawiony kawałek perzu jest zaczątkiem kolejnej rodzinki kłączy. Jedyny sposób niechemiczny jaki znam, to cierpliwe wybieranie, a w żadnym wypadku oranie! Zresztą o ile mnie pamięć nie myli, to jeden mój wujek przed posadzeniem trudkawek, zaorał pole z perzem. Tak się pięknie rozrósł, że truskawki nie miały szans.

Czy zabronował to pole ?

Brony zbierają to paskudztwo, ale potem dokładnie trzeba wybrać ręcznie.

Ewentualnie dla pewnego efektu można jeszcze przekopać to zaorane i zabronowane (będzie dużo łatwiej niż nie zruszone).

Przy większej powierzchni np. 800 m2 zwykłe przekopywanie to masakra.

Teraz w chwilach gdy nie pada jest najlepszy czas na wykopywanie chwastów, bo łatwo wyłażą.

Hej

Czy macie jakieś doświadczenia z firmą Drewland (http://www.panelewroclaw.pl/)?? Zbliżam się wreszcie do tematu podłóg i ze względu na opcję oszczędnościową tniemy koszty właśnie na podłodze. Wypatrzyliśmy sobie Classena Dąb Ancona i oni mają na razie najlepszą ofertę panel + montaż.

Chyba że macie jakieś inne sprawdzone miejsca na zakup paneli Classena?

Szpadel też ma tendencję do rozcinania pędów perzu. Lepsze mogą być w tym temacie widły - mniej szatkują kłącza.

Ale z tego co pamiętam, to koszenie perzowi też nie służy. Więc jak już jest trwaniczek, to chyba cykliczne jego koszenie pomoże również w pozbyciu się gada.

Macie jakieś doświadczenia jeśli chodzi o drzwi zewnętrzne CAL-a? Czy będzie jakimiś problemem dla nich podłogówka w wiatrołapie? Na jakim poziomie można dostać rabat za nie? ;)

Jeśli chodzi o chwaty, to ja walczę na niedawno założonym trawniku z chwstnicą jednolistną i mam jej też serdecznie dość...

http://img268.imageshack.us/img268/7933/img7196r.jpg