Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piszę jeszcze raz:

Droga grupo

Proszę napiszcie mi jak teraz kształtują się ceny za ułożenie metra kwadratowego płytek i paneli? A może macie jakiegoś fachowca godnego polecenia?

Pozdrawiam

hej zależy od płytek....

często jest tak że biorą tyle ile kosztują płytki lub panele....

w garażu - płytki techniczne.... 55/m2, na tarasie - większe płytki twardsze 75 zł....

panele z folią i pianką... - 12 zł/m2. do tego położenie listew - wyniosło mnie 100 zł.... ale ile tam było mb nie pamiętam....

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kochana grupo, gdzie kupowaliście dachówki? Nie pytam gdzie najkorzystniej bo to z góry założone ;)

Mam wyceny z Lech-budu, Dachpol-u i Madar-u , gdzie jeszcze polecicie ? Troszkę tych firm jest, wysłać zapytanie to nie problem ale potem porównywanie ofert :roll:

Ja kupilem Creatona w MSM na Tyskiej, mialem tez ciekawa oferte z Builder 2 na Ziebickiej.

hej,

ja znowu z pytaniem;-)

Tym razem chodzi o bank, konkretnie o "zestawienie kosztów i zaawansowania budowy". W tymże dokumencie, mam mieć w punktach wyliczone co i ile bedzie mnie kosztowało... i sęk w tym, że tynkowanie i malowanie mam wcześniej niz instalacja elektryczna itd.;-)

Koniecznie chcą abym w takiej kolejności robił czy pieniądze będę otrzymywał na konkretne zadania i mogę wtedy zdecydować, iż jako pierwsze zrobię coś co jest na liscie zaznaczone jako późniejszy termin??

Ktoś miał taką sytuację?

I jeszcze jedno. Pozycji jest 23... czy to znaczy, że będą mi wypłacać w 23 transzach??

Montom,

Nie wiem w którym banku chcesz brac - ale zapewne przy skladaniu papierów poproszą Cię o pogrupowanie tych pozycji - którą chcesz dostać w której transzy.

Co do samych kwot na poszczególnych pozycjach - musi to się trzymać kupy - wiem, że np mbank ma swoje wewnętrzne tabele - procentowy udział poszczególnych prac w całości budowy - dostałem taką tabelkę i się do niej dostosowałem - inaczej ich wewnętrzne procedury by to odrzuciły (ostatecznie wziąłem w multibanku ale to ta sama grupa).

Co do ilości transz - to wg mnie musisz znaleźć sobie kompromis pomiędzy ilością transz (czyli papierkologią z nimi związaną) a tym, żeby nie mieć bardzo dużych transz jeśli planujesz powoli wydawać pieniądze - bo wtedy kasa bez sensu leży na koncie a ty płacisz od niej raty co miesiąc - chyba, że chcesz się bawić w spekulanta i te pieniądze w między czasie zainwestować - jak masz pomysł jak to się z nim podziel :D Co do pierwszej transzy - to nie może ona być duża - w stosunku do całości budowy - mi np udało się wziąć prawie 50%kredytu w pierwszej transzy ale jako całość inwestycji liczyła mi się działka jako wkład własny - inaczej tak dużej piewszej kwoty by mi nie wypłacili.

powodzenia,

Grzesiek

Kochana grupo, gdzie kupowaliście dachówki? Nie pytam gdzie najkorzystniej bo to z góry założone ;)

Mam wyceny z Lech-budu, Dachpol-u i Madar-u , gdzie jeszcze polecicie ? Troszkę tych firm jest, wysłać zapytanie to nie problem ale potem porównywanie ofert :roll:

Ja brałem oferty na Bogena z Lech-Budu, od Osińskiego ze Strzelina, jakiejś firmy ze Świdnicy i od Szostaka z Trzebincy.

Najlepszą ofertę dostałem u Szostaka. Polecam kontakt z Marcinem Szkudlarkiem.

Dobre oferty na Tondach i Trosta dostałem w Builderze II.

Pozdrav

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie dotyczące parapetów - mianowicie chodzi mi o to jakie macie parapety wewnętrzne i zewnętrzne, z czego jakiego materiału - a może jakieś zdjęcia? Ja mam okna drewniane i nie wiem jakie parapety wybrać.

POzdrawiam serdecznie

Zewnątrz - płytki klinkierowe.... wew. drewno w kolorze okien.... kupowane jako zestaw.

Witam,

W tym roku zaczynamy budowę we Wrocławiu -> kierunek zachód. Jak na razie jesteśmy na etapie PNB

Właśnie wczytuję się w ten wątek, jakieś 30 stron za mną i jeszcze wiele przede mną :lol:

Pozdrawiam

Ka*sia

PS Poszukuję namiarów na kierownika budowy oraz sprawdzoną ekipę budowlaną. Będę wdzięczna za info od zadowolonych inwestorów.

PS2 Stronę z "misiami" widziałam, ale jak ktoś już wspomniał, niekoniecznie jest aktualna

Mam jeszcze pytanie dotyczące parapetów - mianowicie chodzi mi o to jakie macie parapety wewnętrzne i zewnętrzne, z czego jakiego materiału - a może jakieś zdjęcia? Ja mam okna drewniane i nie wiem jakie parapety wybrać.

POzdrawiam serdecznie

Ja za namową mojego majstra na zewnątrz dałam granitowe (kupowane u jakiegoś kamieniarza pod Strzelinem). Wyszły taniej niż obkładanie jakimiś płytkami, a sprawują się super (wygląd i utrzymanie)

Wewnątrz olejowany modrzew

Nie ważne co jest po czym - te wyliczenia są PI razy drzwi.

Rozbij sobie kwotę kredytu w miarę rozsądnie na poszczególne pozycje i tyle.

starałem się, ale jak teraz patrzę na to, to widże, że można było lepiej podzielić.

Najczęściej można brać kasę w min. 2 transzach i to Ci polecam, bo jak np. weźmiesz w 4 to przed każdą kolejną będziesz musiał udokumentować wydanie poprzedniaj (zdjęcia budowy na CD, podanie, trzeba poczekać na akceptację itp. problemy) - tak wygląda to np. w Milenniumm.

doczytałem we wzorze umowy, że mogą być nawet cztery transze... Zdaję sobie sprawę, że najlepiej jak najmniejsza ilość, ale obawiam się, że nie ja będę o tym decydował:-(

My mieliśmy tez wyszczegołnione pozycje, ale moglismy tam wpisywac "swoja kolejnosc prac"

no właśnie u mnie kolejność jest niby ustalona... zobaczymy, jak to będzie w praniu:-)

Nie wiem w którym banku chcesz brac - ale zapewne przy skladaniu papierów poproszą Cię o pogrupowanie tych pozycji - którą chcesz dostać w której transzy.

w Pocztowym;-)

Co do samych kwot na poszczególnych pozycjach - musi to się trzymać kupy - wiem, że np mbank ma swoje wewnętrzne tabele - procentowy udział poszczególnych prac w całości budowy - dostałem taką tabelkę i się do niej dostosowałem - inaczej ich wewnętrzne procedury by to odrzuciły

No widzisz. Ja nie dostalem wytycznych i teraz obawiam się, że jak tam ktoś na to popatrzy to się za głowe złapie...;-D

Co do ilości transz - to wg mnie musisz znaleźć sobie kompromis pomiędzy ilością transz (czyli papierkologią z nimi związaną) a tym, żeby nie mieć bardzo dużych transz jeśli planujesz powoli wydawać pieniądze

Mnie chodzi o umowę z wykonawcą. Chcę tam dość dokładnie opisać moment wypłaty wynagrodzenia i nie chcę mieć sytuacji takiej, że koleś zakończy etap z umowy, a ja nie będę miał dla niego pieniędzy, bo bank do next transzy będzie wymagał jeszcze czegoś tam... Inaczej mówiąc harmonogram umowy z wykonawcą nie pokrywa się z harmonogramem banku:-) Np. dla banku drugi etap to od stanu zero po sam stan surowy otwarty:-D

- bo wtedy kasa bez sensu leży na koncie a ty płacisz od niej raty co miesiąc - chyba, że chcesz się bawić w spekulanta i te pieniądze w między czasie

zainwestować - jak masz pomysł jak to się z nim podziel :D

E nie... mnie zależy na sprawnej i szybkiej budowie budowie tak, aby jak najszybciej zacząć płacić pełną ratę, a nie te odsetki od niczego:-)

POzdrawiam serdecznie

Zewnątrz - płytki klinkierowe.... wew. drewno w kolorze okien.... kupowane jako zestaw.

Zewnątrz - cegła klinkierowa (zdjęcie wklejałem stronkę czy dwie wcześniej. Jest także w moich zdjęciach z budowy - link do albumu w stopce)

Wewnętrzne - marmur crema marfil (jasny beż), bo taki mamy na kominku i jako długa półka obok okna. Oczywiście zaimpregnowany. Okno drewniane meranti malowane na mahoń + brązowe rolety.

POzdrawiam serdecznie

My na zewnątrz mamy granitowe robione u kamieniarza, a wewnątrz drewniane dokładnie takie jak nasze drewniane okna (mahon meranti w kolorze teak).

Pozdrawiam :D

Mam wyceny z Lech-budu, Dachpol-u i Madar-u ...

My kupiliśmy w Builderze II, ale dobry kontakt tez jest w Lech-Budzie.

Natomiast firma (nie pamietam nazwy :oops: , może ktoś skojarzy), która była koło Glinianek zaraz po zjechaniu z wiaduktu w strone Leśnicy zrobiła na nas niekorzystne wrażenie. Oni teraz gdzieś sie przenieśli, bo tam tereny budowlane... :wink:

Kupowałam dachówki Bogena w Lech-budzie - polecam super obsługa i przytrzymuja towar na swoim placu :-).

U mnie przy oknach PCV na zewnątrz podokienniki szkliwione od producenta z Szymanowa http://www.podokienniki-ceramix.pl/ , wewnątrz konglomerat marmurowy - oba super się sprawują.

Te podokienniki sa w róznych klasach jakości i długościach i od tego zależy tez ich cena. Ja brałam ciemnobrazowe.

Mam pytanie czy ma ktoś z Was i używa tarasu z kostki granitowej? Jak się spisuje? Nie ma problemu z wnoszeniem do środka kawałeczków kamieni/piasku? Nie ma problemu z postawieniem równo stołu/krzeseł?

Waham się ciągle pomiędzy drewnianym z drewna egzotycznego a z kostki granitowej :roll: . Drewniany pewnie trochę ładniejszy i nowocześniejszy ale i cięższy w utrzymaniu (u mnie około 15m2 zadaszone i 30m2 odkryte). Znowu granitowy w zasadzie bezobsługowy i super wytrzymały, do tego będę miał ścieżki z kostki granitowej więc pasowałby też, ale martwią mnie rzeczy z pierwszego akapitu.

Pzdr

Ratujcie! Mam kupić plastyfikator do wylewek .Będę lała na ogrzewanie podłogowe. Jaki kupowaliście? Czy febmix będzie dobry. W hurtowniach gdzie pytam nie wiedzą . Moi goście od wylewek też robią wielkie oczy, oni leją to co kupi inwestor. Nie kazali mi kupować tylko w proszku!!!

A tak w ogóle witam i dobrego dnia życze.

Ratujcie! Mam kupić plastyfikator do wylewek .Będę lała na ogrzewanie podłogowe. Jaki kupowaliście? Czy febmix będzie dobry. W hurtowniach gdzie pytam nie wiedzą . Moi goście od wylewek też robią wielkie oczy, oni leją to co kupi inwestor. Nie kazali mi kupować tylko w proszku!!!

U nas też plastyfikator mieli posadzkarze, a my kupowaliśmy resztę materiału

Ja jestem na etapie szukania gosci od wylewek - i wszyscy z którymi gadałem tak samo zawsze mówią, że mają jakiś swój. Po postach powyżej widać, że nie jestem odosobniony - dziwni Ci twoi mistrzowie.

Może spróbuj w którymś z marketów typu Castorama? tam mają taką sekcję z różnymi dodatkami do różnych rzeczy w małych buteleczkach - i tam popytaj - może Ci coś podpowiedzą, no chyba, że już tam byłaś i nici.

Powodzenia.

Mam pytanie czy ma ktoś z Was i używa tarasu z kostki granitowej? Jak się spisuje? Nie ma problemu z wnoszeniem do środka kawałeczków kamieni/piasku? Nie ma problemu z postawieniem równo stołu/krzeseł?

Pzdr

Ja mam na podjeździe, przy schodach do domu, na taras oraz na tarasie kliniec.

Używam od około 2 miesięcy i do domu się nie wnosi, błoto z butów i kół wyciera się częściowo samo po przejściu przez niego.

Stół i krzesła ustawiłem na tarasie na płytach chodnikowych, które przykryłem 2-3 cm warstwą klińca i jest ok (sa dość ciężkie, więc i tak nie nadają się do przesuwania).

Wiem, wiem - kostka to nie kliniec - ale to tak a'propos tematu :wink:

Nasi posadzkarze używali TermoBet. To jest plastyfikator na podłogi ogrzewane, ale oni dają go na całość - podobno jest dobry.

Kupowałem go u producenta w Opolu, ale we Wrocławiu jest u Sztaby na Grota Roweckiego i na Strzegomskiej koło salonu Forda.

Pozdrav