Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki. Właśnie wróciłam z castoramy i już wiem co mam kupić. Miły pan miał jakies pojęcie pokazał mi kilka produktów i wskazał wg.niego ten najlepszy do ogrzewania podłogowego.

A wykonawcy jak wykonawcy roboty zbytnio nie partolą. Kafelkarz który po nich wchodzi nie ma kłopotu z kaflami. oni mają jakieś swoje plastyfikatory ale ja chyba sie za duzo czepiam. Mam podłogówke i pytanie czy wystarczy pierwszy z brzegu czy czasami nie trzeba kupić jakiegoś specjalnego na ogrzewanie podłogowe okazało się za trudne. Zresztą w kilku hurtowniach do których dzwoniłam też byli zaskoczeni a okazuje się że są.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie czy ma ktoś z Was i używa tarasu z kostki granitowej? Jak się spisuje? Nie ma problemu z wnoszeniem do środka kawałeczków kamieni/piasku? Nie ma problemu z postawieniem równo stołu/krzeseł?

Pzdr

Ja mam na podjeździe, przy schodach do domu, na taras oraz na tarasie kliniec.

Używam od około 2 miesięcy i do domu się nie wnosi, błoto z butów i kół wyciera się częściowo samo po przejściu przez niego.

Stół i krzesła ustawiłem na tarasie na płytach chodnikowych, które przykryłem 2-3 cm warstwą klińca i jest ok (sa dość ciężkie, więc i tak nie nadają się do przesuwania).

Wiem, wiem - kostka to nie kliniec - ale to tak a'propos tematu :wink:

Jeśli masz parkiet w salonie to odradzam.

w innym przypadku, jast fajnie, ale nic nie przebije tarasu z drewna 8)

Witam.

Odnośnie styro to ja niedawna brałam na podłogi. W MB-03 dostałam o kilka złotych lepszą cenę niż w Arisie, ale ja u nich dużo biorę i może dlatego.

Kominki już mi spędzają sen z oczu. Z kim nie rozmawiam to zna się najlepiej na świecie i każdy mówi co innego. Wymarzyłam sobie kominek typu jamnik -szeroka szyba i niska. Problem w tym że tego typu kominki mają wylot 250 a ja mam komin 200 i wlot do komina po kątem 90 st. Jedni kominkarze karzą mi bezwzględnie przerabiać na kąt 45 a inni twierdzą że nie trzeba, że nie będzie żadnych cofek dymu. I bądź tu człowieku mądry. byłam w dwóch firmach z kominkami na Krakowskiej - wrażenia średnie, na Braniborskiej w Domarze - facet zrobił na mnie wrażenie, tylko te ceny, chociaż ceny kamienia na obudowy i parapety przyzwoite. Ostatnio odwiedziłam firme na Halera. toCzekam na wycene.Może wiecie coś o nich. Zapomniałam o Mikołajczyku a mam do niego najbliżej. Vento za radami omijam z daleka,nie wiem czym podpadli ale opinia już poszła w świat.

Pozdrawiam

witam

ja kupowalam wlasnie u nich

wszystko ok

zadnych problemow

sprawnie szybko jestem zadowolona

A gdzie jest to VENTO? Ja zastanawiam się nad kominkiem narożnym hajduk w Smardzowie koło Oleśnicy. Czy ktoś wie coś na ich temat???

trabi-wrc co to znaczy dają na całość. U mnie ma być dodawany do całej wylewki. Na strzegomskiej to na terenie gdzie jest vinsar?

Mi polecono superplastyfikator do betonu na ogrzewanie podłogowe firmyJKK

U mnie też mam na całości. Betoniarnia jak ktoś zamawia beton na wylewki (półsuchy), daje plastyfikator z definicji. Kosztuje to ich grosze, a zabezpiecza pewnie przed reklamacjami, gdyby ktoś zapomniał dać.

Mam pytanie czy ma ktoś z Was i używa tarasu z kostki granitowej? Jak się spisuje? Nie ma problemu z wnoszeniem do środka kawałeczków kamieni/piasku? Nie ma problemu z postawieniem równo stołu/krzeseł?

Pzdr

Używam od około 2 miesięcy i do domu się nie wnosi, błoto z butów i kół wyciera się częściowo samo po przejściu przez niego.

Stół i krzesła ustawiłem na tarasie na płytach chodnikowych, które przykryłem 2-3 cm warstwą klińca i jest ok (sa dość ciężkie, więc i tak nie nadają się do przesuwania).

Ok - dzięki za opinię!

W salonie z którego jest wyjście na taras deski - to samo w hallach, pokojach... Dlaczego odradzasz w tym przypadku kostkę? Może się rysować?

Pzdr

Witamy Grupę :)

Może ktoś buduje lub budował używając pustaków Jopek?

Stoimy przed decyzją "z czego ściany". Czy wykonawcy narzekali na jakość (np. wymiary itp. ) ?

Pozdrawiamy

Ja budowałem z Jopka (Poromur25).

Wykonawcy narzekali, że krzywe i popękane...ale dom stoi.

Cenowo Jopek był najtańszy. Natomiast gdybym miał budować się jeszcze raz to chyba wziąłbym Robena.

Kolega natomiast budował z Jopka (Poromur30) i był bardzo zadowolony. I rzeczywiście wizualnie ta 30-stka prezentuje się dużo lepiej.

Stoimy przed decyzją "z czego ściany". Czy wykonawcy narzekali na jakość (np. wymiary itp. ) ?

Pozdrawiamy

My budowalismy z niemieckiego Porotonu Wienebergera, kupowalismy na allegro. Cegla byla rowna i ladnie wypalona - jednolity kolor. Z tego co slyszalem to ci co sprzedaja polecaja bardzo pustaki Eder.

Ja bym nie kupowal Jopka... tym bardziej teraz, kiedy ceny pustakow spadly. Poza tym koszt cegly w koszcie calego domu nie sa az tak duze jak by sie wydawalo na pierwszy rzut oka :).... Lepiej znalezc taniego dostawce betonu.

trabi-wrc co to znaczy dają na całość. U mnie ma być dodawany do całej wylewki. Na strzegomskiej to na terenie gdzie jest vinsar?

Mi polecono superplastyfikator do betonu na ogrzewanie podłogowe firmyJKK

http://www.jkk.com.pl/jkk_nowa/oferta_dodatki.html

Tak - dodali do całej wylewki, choć podłogówki mamy raptem 15 m2

Pozdrav

na Braniborskiej w Domarze - facet zrobił na mnie wrażenie, Pozdrawiam

hej,

U nich przeczytaj umowe zanim podpiszesz. Jak sie zorientujesz, zabezpiecza ona interes sprzedawcy a nie Twoj. I pomimo zapewnien ze 'to taki standard firmowy' miej swiadomosc ze bedzie ona egzekwowana - w koncu podpisalas. Poza platnosciami (praktycznie za wszystko z gory, a na koniec gdy mozna ocenic calosc zostaje smieszne 5%) najbardziej kuriozalnym zapisem jest to ze wymiary wykonanego kominka moga roznic sie o 10% od projektu. Czyli moga zrobic cos calkiem innego niz zaplanowalas. U mnie byla taka historia ze nie bylo mozliwosci technicznej aby zrobic kominek wg dostarczonego przeze mnie projektu i z takim wkladem jaki mi sprzedali. Zaproponowali wiec zmiane wygladu kominka. Gdy sie sprzeciwilem i stwierdzilem ze popelnili blad przyjmujac do realizacji projekt ktorego nie moga zrealizowac, to uslyszalem zebym zajzal do umowy - tam jest 10% odchylki od wymiarow i oni na pewno sie w tym zmieszcza.

pozdrawiam

saper

na Braniborskiej w Domarze - facet zrobił na mnie wrażenie, Pozdrawiam

hej,

U nich przeczytaj umowe zanim podpiszesz. Jak sie zorientujesz, zabezpiecza ona interes sprzedawcy a nie Twoj. I pomimo zapewnien ze 'to taki standard firmowy' miej swiadomosc ze bedzie ona egzekwowana - w koncu podpisalas. Poza platnosciami (praktycznie za wszystko z gory, a na koniec gdy mozna ocenic calosc zostaje smieszne 5%) najbardziej kuriozalnym zapisem jest to ze wymiary wykonanego kominka moga roznic sie o 10% od projektu. Czyli moga zrobic cos calkiem innego niz zaplanowalas. U mnie byla taka historia ze nie bylo mozliwosci technicznej aby zrobic kominek wg dostarczonego przeze mnie projektu i z takim wkladem jaki mi sprzedali. Zaproponowali wiec zmiane wygladu kominka. Gdy sie sprzeciwilem i stwierdzilem ze popelnili blad przyjmujac do realizacji projekt ktorego nie moga zrealizowac, to uslyszalem zebym zajzal do umowy - tam jest 10% odchylki od wymiarow i oni na pewno sie w tym zmieszcza.

pozdrawiam

saper

Wyjasnienie : "Zaproponowali wiec zmiane wygladu kominka." - zmiane zaproponowali podczas realizacji - jak juz wzieli kilkadziesiat procent zaliczki, przywiezli wklad i nie wychodzilo im z zabudowa.

Pzdr

Ok - dzięki za opinię!

W salonie z którego jest wyjście na taras deski - to samo w hallach, pokojach... Dlaczego odradzasz w tym przypadku kostkę? Może się rysować?

Pzdr

Ja mam taras z przodu z kostki, a że tylnego nie ma jeszcze, to z niego głównie korzystamy. Piach wnosi się jak cholera, w wiatrołapie z płytkami to nie kłopot, ale wejście na drewniany parkiet mógłoby opłakanie wyglądać. Chyba, że nie masz dzieci i bedziesz zawsze buty zdejmować. Tarasik mamy prawie rok, a ciągle ten piach wyłazi, nanosi się nowy i tak już chyba zostanie. Też miałam pomysł z tarasem z kostki, ale zrezygnowałam. Dodatkowo widzę, że taras kostkowy sąsiadki chwastem i mchem zarasta...

Ryska przypomniałaś mi o allegro no i sprawdziłam ceny bloczków, a tam 2,8 z dostawą i rozładunkiem :o

No właśnie - niestety trzeba mieć oczy dookoła głowy :roll:

Jak się tylko coś pominie to zaraz leci po kieszeni :-(

To i tak dobrze że masz jeden asortyment i sama spokojnie policzysz ile Ci potrzeba.

Teraz daje do wyceny dach i .... ból bo nie umiem sama policzyć ile tych dachówek /no i jakich/ potrzebuje :roll: a jaką mam gwarancję, że ten co wyceni najtaniej policzy wszystko ?

Pozdrawiamy

Hej :D Moj kolega budowal z Jopka i niestety nie byl zadowolony, bylo bardzo duzo odpadow i fachowcy faktycznie narzekali na jakosc pustakow. Mysle, ze lepiej troszke doplacic i kupic cos innego :wink: