Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do dachówek, rynien itp. to bardzo profesjonalne podejście do klienta mają w Lechbud i ich polecam.

U mnie pył sam się zmył, a sąsiada też :wink:

Czy ktoś z Was nie chciałby przygarnąć małej 6 tygodniowej kotki - dachowca (może powinno być dachówki ;-)) ?

Polecam, bo nie ma to jak kot w domu (sam mam 2) - żadna mysz się nie przypałęta, a nawet któraś z moich dzielnych upolowała niedawno kreta i położyła go na podjeździe :D

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My też kupujemy Robena... :D

Femmeem - Dzięki, a jakiego Robena chcecie kupić?

quote]

Już kupiliśmy - poroton 24. Wykonawcy zaznaczyli, że trochę gorzej im sie go kładzie, bo jest krótki i trzeba się postarać, żeby wyszło ładnie ,,na zakładkę'', ale poza tym, to nie było innych zastrzeżeń - jest równy i gładki.

Jakby co, to zapraszam na budowę, można zobaczyć jak to wygląda w realu :)

Na zdjęciach widać ślady po cięciu na dachu. Jeżeli jesteś wystarczająco ostra, to nie pozwól na to, zwłaszcza jeżeli będą to dachówki z wierzchnią warstwą (szkliwione lub angobowane). Rozgrzane opiłki od cięcia uszkadzają wierzch dachówki. Potem w tych miejscach łatwiej się czepia zanieczyszczenie lub szkliwo może pękać dalej. Wykonawca oczywiście będzie Ci marudził. W ostateczności można by spróbować położyć coś. Może jakiś brezent?

hmmmm, oczywiście że były cięcia dachówek, a niby jak dopasować dachówki przy oknach połaciowych, daszku i innych zakamarkach :roll:

Frankai możesz rozwinąć swoją myśl

A co tu rozwijać? Kątówka czy inna piła tnie poprzez ścieranie, to zaś powoduje grzanie. Ten pył o którym pisał Trąbi, to nie jest pyłek kwiatowy, który nikomu nie zaszkodzi. To ostre, rozgrzane kawałeczki dachówek. Teoria mówi, żeby nie ciąć na dachu bo uszkadzają wierzch innych dachówek. Fachowcy oczywiście wyśmieją, jak każesz im po przymiarce zabrać dachówkę do środka i tam przyciąć. Proponuję jednak test na granicę teorii i praktyki: niech Ci jedną dachówkę przetną trzymając nad drugą, tak żeby opiłki spadały na tę drugą. Potem weź przetrzyj szmatką i zobacz czy jest taka jak przed testem. Jeżeli ma ciągle idealnie gładką powierzchnię, to wygrała praktyka i niech tną gdzie chcą, tylko faktycznie niech zmyją dach. U mnie niestety cieli na dachu i mam wrażenie, że w tamtych miejscach widać brud. Może to być właśnie wynikiem uszkodzenia wierzchniej warstwy (nie jest już taka gładka)

witam

po przeprowodzce będę wynajmował mieszkanie studentom,

orientujecie się gdzie mogę kupić tanie meble? (łózko , biurko, szafa)

allegro, ogłoszenia, komisy meblowe (jakiś jest na stawowej)

Często słyszałem kiedy ktoś wspominał o wynajmie, że urządzi mieszkanie w IKEA. Faktycznie jednak allegro może być dobrym miejscem. Są też firmy sprowadzające meble z Niemiec czy Holandii z tzw. "wystawki".

Godin - widziałem Twoje drzwi :) Chyba będziemy mieli podobne, przy czy inna kolorystyka. Co zadecydowało Koronie? Nie przyglądałem się detalom, bo Pan Sebastian pokazywał nam tą dużą szybę. Jakie macie dodatki? My myślimy o wkładce magnetycznej (au!) i zawiasach chowanych (auuuuuu!). Jakie klamki bierzecie?

W tym tygodniu chcemy zamówić. Póki co prowadzi Korona przed Lutostańskim i lokalnym fachowcem. Od tego ostatniego mamy tylko wstępną wycenę, więc jeszcze może się zmienić ;)

Witam, jeszcze mnie tu chyba nie było 8) mam pytanie odnosnie podbitki chcielibysmy zrobić ja z sosny albo świerka.

Do nas jutro przyjeżdza dachowiec, wpadłam na pomysł, że On zrobi podpitkę a nie my, więc mam problem, czy to drzewo na podpitke moge kupiś w składzie drzewnym takie mokre z podwórka i pomalowac , skladując na budowie, czy to ma mieć jakies szklarniane warunki.

Bo moja Tata krzyczy że za mokre się zeschnie i rozjejdzie :-?

Dobry wieczór,

Czy zna ktoś firmę zajmującą się się projektowaniem oraz realizacją oczyszczalni biologicznych z okolic Wrocławia (idealnie, Trzebnicy / Obornik Śl.) ?

Pozdrawiam.

polecam firmę EKO MOTYL

:D u nas też działał Ekomotyl - szybko , sprawnie, bez problemów :D

Mogliby być trochę tańsi, ale Gmina zwróci częśc kasy więc się opłacało :wink:

Witam, jeszcze mnie tu chyba nie było 8) mam pytanie odnosnie podbitki chcielibysmy zrobić ja z sosny albo świerka.

Do nas jutro przyjeżdza dachowiec, wpadłam na pomysł, że On zrobi podpitkę a nie my, więc mam problem, czy to drzewo na podpitke moge kupiś w składzie drzewnym takie mokre z podwórka i pomalowac , skladując na budowie, czy to ma mieć jakies szklarniane warunki.

Bo moja Tata krzyczy że za mokre się zeschnie i rozjejdzie :-?

Ja kupowałem gotowe listwy na podbitkę u dilera tartaku na Kowalskiej, potem 3 krotne malowanie i montaż - po roku nadal jest ok i sie nie rozlazło, więc pewnie robią je z drewna wysezonowanego.

Fachowca lepiej podpitką nie podpuszczaj :wink:

Ja mam zrobioną nadbitkę (tzn. podbitka od strony dachówek, a nie od spodu) i taką polecam.

witam

po przeprowodzce będę wynajmował mieszkanie studentom,

orientujecie się gdzie mogę kupić tanie meble? (łózko , biurko, szafa)

Współczuję,najgorsze co może byc to wynajmowanie studentom,o nic niedbają,ja wynajmowałam przez pół roku,zdemolowali całe mieszkanie,dobrze że je nieremontowałam a tak planowałam tzn odświeżyc,na Twoim miejscu meble wzięłabym z komisu.

Mam wielką prośbę, czy ktoś kupował drzwi stalowe o niestandardowym wymiarze i kolorze?

Od ogrodu mam otwór na 230cm wysoki i chciałbym jakieś w miarę tanie stalowe drzwi ocieplane w kolorze antracytu (takie jak dachówka).

Znacie może jakieś firmy które takie robią? Wszędzie gdzie bym nie pytał to tylko standard - 210cm. Nie chce zmniejszać otworu bo mi fajnie pasuje do wysokości okien.

z góry dzięki,

Grzesiek

Chyba strasznie już przycisnęło budowlańców, bo dzwonią i pytają sami czy nie mam jakiejś roboty dla nich, jeśli więc ktoś z Was szuka murarzy, tynkarzy, ociepleniowców niech pisze na priv.

Szczęśliwi ci, którzy teraz budują - materiały są (za mooooich czasów to na cegły czekało się 2 miesiące, a bloczki brało na raty w kilku miejscach bo w jednym nie było), ceny spadły, fachowcy proszą o pracę (ja załatwiałem 3 miesiące wcześniej murarzy, a na dekarzy czekało się 6).

Aż przypomina się słynne: co ty wiesz o ... :wink: :lol:

I to mnie pociesza gdy zaczynam mysleć co trzeba było zrobić z innego materiału lub w ogóle inaczej.