Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

EwaiMarek i Arturk i inni którzy maja oczyszczalnie możecie przybliżyć mi wasz teren budowy w kwestii oczyszczalni. U mnie nie bardzo chcą się zgodzić a ze działke mam nie uzbrojona i bede robić wodociag (ok35tys) a juz na kanalize mnie nie stac bo to ok 100tys to chce ozyszczalnie. Robilam badania ziemi w tym celu i moge zrobic tylko biologiczna bo rozsaczanie nie wchodzi w gre. Problem z odprowadzeniem wody bo nie mam ani deszczowki ani zadnego rowu. Z rynien tez musialabym odprowadzac do oczyszczalni. Zresztą mniejsza z tym. No i skad sie wziela opcja zwrotu kasy z gminy, tzn wiem ze jest taka opcja ale we wrocku to chyba nie bardzo. Czy musieliscie robić operat wodo-prawny? Napiszcie proszę jak to wszystko przebieglo u was.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

EwaiMarek i Arturk i inni którzy maja oczyszczalnie możecie przybliżyć mi wasz teren budowy w kwestii oczyszczalni. U mnie nie bardzo chcą się zgodzić a ze działke mam nie uzbrojona i bede robić wodociag (ok35tys) a juz na kanalize mnie nie stac bo to ok 100tys to chce ozyszczalnie. Robilam badania ziemi w tym celu i moge zrobic tylko biologiczna bo rozsaczanie nie wchodzi w gre. Problem z odprowadzeniem wody bo nie mam ani deszczowki ani zadnego rowu. Z rynien tez musialabym odprowadzac do oczyszczalni. Zresztą mniejsza z tym. No i skad sie wziela opcja zwrotu kasy z gminy, tzn wiem ze jest taka opcja ale we wrocku to chyba nie bardzo. Czy musieliscie robić operat wodo-prawny? Napiszcie proszę jak to wszystko przebieglo u was.

U nas na początku był Ekomotyl na wizji i kazał zrobić badanie gruntu. Z tym badaniem udaliśmy się do nich i oni dobrali co trzeba. Dobrali nam ekologiczną oczyszczalnię ścieków z drenażem rozsączającym. Ponieważ mamy dość wysoki poziom wód gruntowych, z oczyszczalnią została zamontowana przepompownia. Od czasu ich wizyty do realizacji upłynął ponad rok, w tym czasie szukałam , wyceniałam u lokalnych wykonawców i w konkurencyjnych firmach. Muszę przyznać że Ekomotyl najbardziej przejął się swoją rolą i wydali się najbardziej profesjonalni. Jak masz badania gruntu udaj się do nich niech Ci zrobią wycenę i zaproponują najbardziej optymalne rozwiązanie.

A jeśli chodzi o dofinansowanie miałam tu na myśli gminę Oleśnica - zwracają 50% inwestycji, nie więcej niż 6tys. - wystarczy faktura, protokół odbioru oczyszczalni.

pozdrawiam :D

Bardzo dziękuję za info. W takim razie podjade sobie do nich. Problem w tym ze w miastah czy wioskach gdzie nie ma kanalizy nie robia z tym takiego problemu jak w naszym "kochanym" worcławiu. Mi MPWiK kazało rozbudować sieć wodociągową i kanalizacyjną a potem dopiero się do tego przyłączyć. Na początku nie chcieli mi nawet dać zapwnienia dostawy wody i odbioru ściekow bo w mojej odnodze glownej ulicy nie ma sieci. Dali mi warunkowa umowe bo bez tego nawet WZ bym nie dostała. I tak się pałuję z tym wszystkim, że aż musiałam wycofać pozwolenie na budowe i teraz walcze o zmiane w decyzji wz i prosze o pozwolenie na tymczasowe szambo. Tak ja wspominalam nie moge zrobic drenażu tylko z osadem czynnym ale z kolei nie mam gdzie odprowadzić oczyszczonego ścieku. Jak by nie patrzec oczyszczalnia wychodzi najtaniej w eksploatacji ale małe szanse i raczej nie zwrócą kosztów, szambo drożej ale chyba to jedyna możliwść, robienie kanalizacji ok 100tys to wogle bez sensu. Niezłą mam zagwozdke i jeszcze wiecej nerwów.

pozdrówki

Co do oczyszczalni - proszę nie traktować sprawy tak, że wszędzie się da i wszędzie będzie to działać.

Otóż, nie wszędzie - a ilość wody produkowanej przez przeciętne gospodarstwo domowe potrafi zalać skutecznie drogę lub sąsiednią niżej położoną działkę. Gminy czasami nie wiedzą, co dzieje się w terenie sugerują lub dopuszczaja pewne rozwiązania, ale odpowiedzilność doboru odpowiedniej formy odbioru ścieków leży po stronie inwestora, bo to on musi współżyć z sąsiadami przez lata 8)

W przypadku gleby gliniastej+10cm humusu i oczyszczalni ekologicznej - problemy murowane!

Niezłą mam zagwozdke i jeszcze wiecej nerwów.

pozdrówki

sorki za pytanie ale mając tego typu działkę czemu ją kupiłaś?

nie sprawdziłaś wcześniej wz ?

Łukasz - gdyby wiedziała, że się przewróci, to by się położyła.

daj spokój, za późno znalazła forum, ale nie ze swojej winy przecież 8)

Kto załatwiał osobiście ZUDP co potrzeba, projekty przyłączy już mam.

Ja załatwiałem.

Gdy dostaniesz już to uzgodnienie koniecznie pójdź do nadzoru budowlanego (tam, gdzie składasz po wybudowaniu wniosek o zgodę na użytkowanie budynku) i zgłoś chęć wykonania przyłączy (u mnie się przyczepili o brak tego zgłoszenia przy składaniu wniosku o zgodę na użytkowanie) !!!

Pan Darek swego czasu olał mnie. Umówił się na spotkanie, odwołał na godzinę przed, miał oddzwonić i nic. Ponieważ po rozmowie z fachowcami od reku zrezygnowałam z DGP to już nie szukałam z nim kontaktu. Zresztą jeśli chodzi o DGP to jakoś drogo mi wycenił. Jak zakładałam reku to wyceniałam w tej samej firmie też instalacje DGP. Ich oferta był o około 1400 zł niższa.

Reku robili mi ze Skavena , jestem bardzo zadowolona.

pytanie z innej beczki - może ktoś polecić hodowle (to za duże słowo ;)) gdzie można teraz kupić szczeniaka owczarka niemieckiego? Może Wasz sąsiad/znajomy czy gdzieś w pobliżu ma maluchy? Szukam pieska takiego do max 3 miesięcy, krótko lub długowłosy i ma wyglądać jak owczarek, a nie krzyżówka z jamnikiem :) acha i nie w cenie rodowodowej :roll:

Wielkie dzięki za podpowiedź, sprawdzę co mają (potrzebuję najlepiej z 3 otworami w odpowiednich miejscach

to w Budoskładzie masz mniejsze szanse na taki krąg z otworami natomiast ta hurtownia w Domasławiu specjalizuje się w kanalizacji. Jest po lewej stronie pod koniec jak się jedzie od strony Bielan Wr.

pytanie z innej beczki - może ktoś polecić hodowle (to za duże słowo ;)) gdzie można teraz kupić szczeniaka owczarka niemieckiego? Może Wasz sąsiad/znajomy czy gdzieś w pobliżu ma maluchy? Szukam pieska takiego do max 3 miesięcy, krótko lub długowłosy i ma wyglądać jak owczarek, a nie krzyżówka z jamnikiem :) acha i nie w cenie rodowodowej :roll:

Za przeproszeniem TMK - to forum budowlane, a nie hodowlane 8) :lol: polecam Google :wink: