Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kochani, mam pytanie chciałam założyć deske barlinecką, bo namówili mnie znajomi, a chciałam drewno w salonie w polączeniu z płytkami przy kominku. Mam już wylane posadzki i teraz nie wiem co zrobić bo zaczęto mi odradzać deske barlinecką. Co o niej sadzicie. Czy jeszcze można coś z tym zrobić np. założyć coś innego. Mam posadzkę na jednym poziomie. pozdr.

Barlinecka jest miękka i bardzo łatwo się rysuje.

2 lata temu położył ją kolega i potem strasznie psioczyl i mówił, że drugi raz nawet by na nią nie spojrzał.

Inni znajomi położyli taką pół roku temu nie słuchając mnie (bo ich urzekła - tak ładna itp.) i już po 2 tygodniach chodzili źli, bo jest miękka i się rysuje.

Zastanów się czy chcesz być kolejną osobą, którą dołączę do listy :wink:

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sluchajcie szukam dobrego dekoratora wnetrz.Chodzi o przystrojenie okien w plisy albo firanki a moze rolety rzymskie.Wlasnie w tym caly problem ,dlatego szukam.

U mnie za dekoratorkę robi moja wspaniale utalentowana żona :D

Ja uzgadniam i zatwierdzam projekty wtrącając przy okazji swoje 3 grosze :wink:

Wykonanie (przeróbki standardów ze sklepów) zlecamy do: Teściowa Sp. z o.o. :lol:

Jeśli szukasz dobrego (drogiego) sklepu, gdzie wykonaja nawet bardzo nietypowe rzeczy to są np. Eurofirany na Bielanach.

secam ja nie spie ani w dzien ani w nocy....ale dobrze, ze dochdozicie do siebie chodz jak słysze nie do końca...

to oswiadczenie o szczelnosci szamba kierownika u mnie wystarczylo. notabene czekam z utesknieniem na kanalize te oplaty za kauwóz mnie wykończą

Grupo gdzie mozna zrobic nadruk na szybie (wlasna kompozycja, nadruk czarny szyba mleczna)

witam, usiłuję znaleźć ekipę budowlaną do SSO albo nawet SSZ, pomimo "kryzysu" łatwo nie jest, czy możecie polecic kogoś w rozsądnej cenie, kto wie co to jest pion i poziom??

Hahahaha dobre z tym pionem i poziomem :D

Faktycznie gdy inwestor potrafi posługiwać się poziomicą wtedy większość ekip okazuje się do d...

W sumie nic dziwnego skoro jako murarze pracują spawacze, ślusarze itp.

Prześlę Ci na priv namiar na prawdziwych murarzy, ale nie wiem jak z terminami, bo już ich polecałem innym.

Z tym kryzysem to dziwna sprawa jest.

Ja zaczynalem budowe we wrzesniu, na wiosne (marzec/kwiecien) konczyli u mnie po zrobionym dachu działówki - i wtedy szef ekipy mowil ze zaczynaja kolejny domek - i licza sobie wiecej niz w tamtym roku - a musze powiedziec ze ta ekipa ktora mialem wg mnie byla srednia (codziennie rano przed praca wizyta na budowie i ustalenia co dalej) i dosc droga.

Jedyne co to moze te najgorsze ekipy pojda do piachu i sie troche oczysci, ale ci co robia przynajmniej na dostateczny to przetrwaja.

siwa - ja w Ikei.I jestem bardzo zadowolona

Sąsiad też ma z Ikei i jest zadowolony - w cenie robionych na wymiar ma szuflady w systemie Blum, jednak trochę czasu mu zajęło samodzielne złożenie całości.

Ja jednak wolę moje robione na wymiar - mam zestaw w kształcie litery U i trudno byłoby dopasować coś z Ikei, a poza tym mam je w samodzielnie wybranym kolorze i wzorach frontów.

Wszystko miałem spasowane na wymiar i dało się zrobić kilka nietypowych rozwiązań czego Ikea na pewno nie zaoferuje.

Podsumowując temat - totalnym majsterkowiczom polecam przejrzenie starszych postów, gdzie koleżanki i koledzy podzielili się namiarami gdzie można kupić fronty i akcesoria, a potem samemu wszystko składać; majsterkowiczom ze średnią ilością czasu, którym odpowiada szwedzki styl polecam Ikeę, a chcącym płacić i wymagać prześlę na priv namiar na fachowca, który wykonał dla mnie meble w rozsądnej cenie - do wyboru, do koloru :wink:

suspenser mi to poskładała ikea, 2 dni składali ale naprawdę jest super, namęczyli się panowie i zrobili to bardzo ładnie, wszystko wyregulowane, chodzi cichutko, na blumie...25 lat gwarancji ...mi to pasowało

dlatego polecam ikee ale musi się też akurat podobać front, bo jakiegos ogromnego wyboru to tam nie ma.

dodam, że ceny u stolarzy były 2 razy wieksze (z montażem)

Podsumowując temat - totalnym majsterkowiczom polecam przejrzenie starszych postów, gdzie koleżanki i koledzy podzielili się namiarami gdzie można kupić fronty i akcesoria, a potem samemu wszystko składać; majsterkowiczom ze średnią ilością czasu, którym odpowiada szwedzki styl polecam Ikeę, a chcącym płacić i wymagać prześlę na priv namiar na fachowca, który wykonał dla mnie meble w rozsądnej cenie - do wyboru, do koloru :wink:

to ja poprosze o namiary...

suspenser mi to poskładała ikea, 2 dni składali ale naprawdę jest super, namęczyli się panowie i zrobili to bardzo ładnie, wszystko wyregulowane, chodzi cichutko, na blumie...25 lat gwarancji ...mi to pasowało

dlatego polecam ikee ale musi się też akurat podobać front, bo jakiegos ogromnego wyboru to tam nie ma.

dodam, że ceny u stolarzy były 2 razy wieksze (z montażem)

25 lat gwarancji masz zapewne na elementy Bluma i pytanie czy obejmuje to każdą sytuację i każdy element. Z pewnością nie masz gwarancji na całość na 25 lat, co oczywiście nie zmienia faktu, że generalnie nie będzie pewnie problemu.

Ceny u stolarzy mogły być 2 razy wyższe z zupełnie innego powodu - inny materiał. Przykładowe wyceny mojego stolarza:

1. Zabudowa pod TV:

- dąb Alpi (typ okleiny): 3300zł

- dąb natura : 2800zł

- drzwi otwierane tradycyjnie: bez dopłaty

- mechanizmy HL Blum: dopłata 1100zł (potrójny siłownik najwyższej mocy do wielkiej klapy i zwykły do małej)

2. Kuchnia:

- korpus oraz fronty gładkie z płyty laminowanej - 13 500 zł

- korpus płyta laminowana, fronty MDF lakierowany połysk - 16 200 zł

- korpus płyta laminowana - widoczne fornir naturalny, fronty fornir naturalny - 17 300 zł

- korpus płyta laminowana - widoczne fornir naturalny, fronty drewniane - 18 700 zł

Jak teraz odliczyć elementy które też rzutują na cenę, a nie są typową częścią "kuchni", (np. stoliczek), to okaże się, że u tego samego stolarza można zapłacić prawie 2 razy więcej za inną wersję .

Gdyby kogoś interesowało co jest w powyższej wycenie:

- blaty gr. 4 cm

- zawiasy i prowadnice Blum cichy domyk

- cargo małe 30

- cargo duże 30

- system podnoszenia szafek górnych Aventos Blum

- długie uchwyty

- halogeny podszafkowe

- cokół aluminiowy

- listwy, uszczelki , itd.

Wysokość 210cm, głębokość 65cm (o ile dobrze pamiętam):

- szafka nad lodówkę,

- szafki 3x60cm: u dołu po 3 szuflady, zabudowa sprzętów, szafki nad sprzętami,

- cargo 30cm

Szafki wiszące (aluminimum + szkło) 80cm wys. 35cm głęb. :

- 2 szt. (1 ze ściętym częściowo tyłem pod kątem 45 stopni),

- oświetlenie,

- zabudowa pochłaniacza pomiędzy szafkami.

Szafki stojące gł. 60cm.:

- narożna z półkami,

- szuflady 3 szt.

- normalne drzwi + ścięty tył

- montaż płyty w blacie

Szafki stojące gł. 60cm.:

- szafka zlewozmywakowa

- zabudowa zmywarki

- cargo 30cm

- 3 szuflady

Stoliczek z 1 nogą

Jeżeli się porównuje, to trzeba porównywać podobny standard.

W dodatku nie ma się co oszukiwać - coś co idzie masowo jest tańsze, ale mniej "elastyczne". Teraz mam dylemat: zamówić ciut droższe drzwi u stolarza, czy tańsze (ale ciągle drogie) w Koronie. Stolarz - 6 tygodni, Korona - 10 tygodni. Stolarz: brak dopłat za wyższe drzwi. Stolarz - klejonka, Korona - MDF. Stolarz: drzwi przesuwne - bez problemu dowolny kształ i typ, Korona - jeszcze nie wiem, bo dopiero zapytam. Stolarz - "odbiór" koloru (możliwość przyciemnienia do 10% przy ostatnim malowaniu, Korona - wzornik. Stolarz - dowolny wzór drzwi i szyby, Korona - możliwość dogadania (wydaje się, że w wystarczającym zakresie, ale jak to wpłynie na termin?). Podsumowując za nie więcej niż 10% wartości, mam pełną kontrolę nad tym co będę miał. Nie ma problemu montaż a producent. Sęk w tym, że cena jest w obu przypadkach lekko powyżej tego co przewidziałem. Mogę oczywiście zrezygnować z wypasu (bezfelcowe, zawiasy chowane, wkładki magnetyczne) i się zmieszczę ;)

ja namprawdę nie namawiam - stolarz ma o wiele wiecej wzorów itd mi po prostu odpowiadał ten wzór (lakier biały) a porównanie cenowe było : 16000 do 7000 - systsemy dokładnie takie same.

Nie budujesz się w arabskim kraju. Nie jesteś też chyba gwiazdą TV, sportu, czy super bogatą osobą (takie w forum się nie bawią ;) ), którą można by obdzierać, więc za taką samą rzecz nie może być cena ponaddwukrotnie wyższa. Mając pecha trafisz na jednego czy drugiego wykonawcę, które może nie bawi się w roboty u biedoty, lub akurat ma lepsze zlecenia i walnie cenę zaporową. Ja byłem najpierw w salonie, gdzie projektują i wykonują kuchnie, oraz sprzedają meble (takie droższe). Moją kuchnię wycenili na 24 tys. Stolarz chcąc 16 tys, był dużo tańszy. Ta różnica ma swoje wyjaśnienie w kosztach i potencjalnych klientach (których można lekko wydoić). Jeżeli zapytałaś jednego stolarza - uwierzę, że to samo co w IKEA spróbował Ci sprzedać 2 razy drożej. Jeżeli trzech - nie może to być to samo.

lakusz i Daro_K krótko wyjasnie sprawę działki: otóż została mi darowana przez tatę i przylega do działki gdzie obecnie mieszkamy w domku rodziów.

no i to jest jakieś wytłumaczenie ;) bo kupować działkę gdzieś w ciemno, to bym nie zrozumiał :(

nie mniej życzę dużo siły w walce z urzędami, i powodzenia.

Witam,

szukam prawnika, który na początek pomoże mi postraszyć wykonawcę, który nie kwapi się do naprawy tego co spitolił. No a gdyby nie udało się go wystarczająco zmotywować to również do poprowadzenia sprawy w sądzie. Możecie kogoś polecić ?

Sprawa wygląda tak;

jak coś źle zrobią, sporządzasz protokół poprawek, najlepiej aby go podpisał kier bud i oskarżony wykonawca; jeśli nie podpisze, wysyłasz go poleconym na adres z umowy (jeśli nie masz umowy to szukaj świadków, którzy zaświadczą zawarcie umowy ustnej w spitolonym zakresie a i tak adres warto mieć).; następnie po kilku wezwaniach do usunięcia usterek bierzesz inną ekipę naprawiasz a z fakturą przez nich wystawioną idziesz do sądu zakładając sprawę z powództwa cywilnego (3-4 lata zabawy).

Straszenie rzeczywiście CZASAMI przynosi skutek, ale jak miś nic nie ma, to też nie przestraszy się.

Czasem można zaryzykować i nie zapłacić części umownego wynagrodzenia i to jest najskuteczniejsze 8)

Witam,

... następnie po kilku wezwaniach do usunięcia usterek bierzesz inną ekipę naprawiasz a z fakturą przez nich wystawioną idziesz do sądu zakładając sprawę z powództwa cywilnego (3-4 lata zabawy).

Zwróć uwage jeszcze na to, iż wysyłając do wykonawcy pismo z wezwaniem do usunięcia usterek to TY wyznaczasz termin do kiedy ma to byc zrobione.

Hej Grupo, wpadam na chwilkę korzystając z dostępu do netu u rodziny. Nas podłączą 1 sierpnia. Co do kuchni to bardzo polecam mojego pana z pod Zakopanego. Jestem bardzo zadowolona z kuchni. Wszelkie blumy jakie mi zamontowała są oryginalne, mebli sporo i takie jak chciałam, a cena całej kuchni z montażem i transportem zmieściła się w 7 tyś. Jak wszystko ogarnę trochę i posprzątam wkleję fotk, bo stare w fotosiku są mocno nieaktualne. Pozdarwiam serdecznie.