Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Godnego czy nie - brak mi czasu :( Mam na tapecie 3 zamówienia i 2 ofert o dużym stopniu prawdopodobieństwa. Oprócz tego przekazałem do wdrożenia bardzo duży projekt (warty 2 domy ;) ), a na kolejny równie cenny robię prezentację. Oprócz tego kładą mi płytki na tarasach, robię płot i zamawiam kostkę i drzwi. Zaraz...hmmm... ten.... tego.... jak ja się nazywam? :roll:

Arejaski - jak chcesz to wyślę Ci w weekend moją umowę. Przyślij mi na PW swój e-mail. Plików z obliczeniami, planami, harmonogramami Ci nie przyślę, bo już sam w nich się nie łapię ;) Dzisiaj jak zajechałem na budowę, to fachowcy: "tam będzie pasek 8cm, tak jak pan namalował na rozkładzie płytek". Że też ja jestem taki drobiazgowy :roll:

:-) Najgorsze jest to, że i tak muszę z góry założyć, określony procent utraty zdrowia psycho-fizycznego, który będzie kosztem całej zabawy klockami w dom... Jakbym się nie zabezpieczył, jakbym nie zaplanował i nie przewidział, obuchem w głowę za niekompetencję i maksymalizację zysku wykonawcy, dostanę...

Albo się z góry nastawię, że tak będzie, i może nie zwariuję, albo będę zakładał, że wszystko będzie idealnie, a pieniędzy z kosztorysu to mi jeszcze zostanie ;-)

W moich kosztorysach i harmonogramach to też już się gubię... Ale za umowę, wdzięczny będę... Już ślę na priva....

pozdrawia grupę wraz z małym Maćkiem ;-)

Witamy nowego forumowicza i życzymy dużo zdrowia Jemu i Mamusi :)

pięknie dziękujemy :-) dziś kończymy CAŁE 2 tygodnie :lol:

Oj powiększa się grupa o przystojniaczków :wink:

Dużo zdrowia życzymy mamusi i synkowi :) :) :)

No ja tez życzę samych dobrych chwil w życiu...wychowaj go na twardego "kolesia", żeby dał sobie radę z dziewczynami, które w tych czasach nie są "miętkimi kwiatkami" ...moja tym bardziej nie będzie;)

Oba przypadki powodują wyłączenie zasilania w całym domu gdy nastąpi nieprawidłowe zdarzenie w instalacji (podłączonych odbiorników)

Lepsze rozwiązanie to zabezpieczenie każdej fazy osobno.

Wtedy nieprawidłowe zdarzenie wyłączy tylko jedną fazę w domu, (zostają dwie, mamy w części oświetlenie i gniazda.

Jeszcze lepsze to zabezpieczenie każdej fazy osobno i wybranych obwodów osobno (np lodówki) Nawet nieprawidłowe zdarzenie nie wyłączy nam lodówki podczas nieobecności.

Extremum to zabezpieczanie każdego obwodu "różnicówką" (mnoży niepotrzebnie koszty)

Pytanie, jak zabiezpieczysz "na cały dom" każdą fazę osobno ? Jak zastosujesz 3 x RP 2N to po podłączeniu urządzenia 3fazowego będzie wywalać, bo (tak w skrócie) przez N nie płynie prąd !

pojęcia "lepsze rozwiązanie" użyłem subiektywnie.

Stosowanie wielu "różnicówek" naraża nas na straty energii spowodowane upływnością urządzeń podłączonych. Upływność to ufekt prądu płynącego do ziemi zamiast do urządzenia na skutek zazwyczaj wilgotności.

"różnicówka" jakie stosujemy w domowych instalacjach ma ustawiony próg zadziałania na 30 mA. Tym samym godzimy się na to, że na skutek nieprawidłowego działania odbiorników stracimy nie więcej niż ok. 6 pln/miesiąc

Możesz przybliżyć problem "strat" przy użyciu różnicówki? Czy te straty nie występują przy ich braku ?