Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Frankai zgodze sie z Toba, ze takie kostkowe obrzeże jest bardzo funckjonalne - myślę, że najlepiej dać w ogóle podwójne obrzeże (2 rzędy tej malutkiej kostki 4x6 bodajże)

Ja ostatecznie zrobiłem 1 rząd kostki 12-15 i spokojnie mogę teraz kosić trawę jeżdżąc po kostkach kółkami :D

zorba76 - nie pamiętam ile % było, ale namiar wysłałem na priv.

zorba76 - nie pamiętam ile % było, ale namiar wysłałem na priv.

Wielkie dzięki - sprawdzę - zobaczymy co zaproponuje. Generalnie jestem w wielkiej kropce - mam otwor w garażu szeroki na 510cm a wszyscy producenci robią pod max 500cm, tylko hormann robi szersze bramy ocieplane segmentowe - ale sa strasznie drogie. No ale zachcialo sie szerokiego wjazdu to trzeba teraz placic :-(

No a pogoda - cóż - zapowiada się ciekawie - rok temu to w grudniu rzadko takie temperatury były - pamiętam bo ściany się murowały :-) a to dopiero październik ...

Kochana Grupo

Chciałam podziękować Wam wszystkim za podzielenie się namiarami na sprawdzonych fachowców. Zaoszczędziło nam to wielu rozczarowań i nieporozumień (a nawet kasy). Z takimi ludźmi budowa to nie droga cierniowa.

Przekazuję dalej namiary na:

Hydraulik Adam 602 253 166.

Świetny fachowiec, słowny, mega-szybki i faktycznie porządny z niego gość. Rozsądnie wycenia.

Posadzki Jarek Królczyk 603 200 120.

Wylewki wyszły im pierwsza klasa. Załatwiali sobie materiały. Przystępna cena.

Pozdrawiam cieplutko

P.S. Czy Wy też się tak zajefajnie czuliście po zrobieniu wylewek? Bo ja cieszę się jak dziecko z tego przymusowego zakazu włażenia na budowę. W końcu nic nie trzeba na szybko, koniecznie, na wczoraj czy to kupić, czy zrobić. Ja się czuję jak na wakacjach (no może feriach zimowych, bo pogoda iście zimowa..).

P.S. Czy Wy też się tak zajefajnie czuliście po zrobieniu wylewek?

Jest wiele takich momentów. Pierwszy to zrobiony dach - mija stres związany z pogodą. Drugi to tynki wewn. i wylewki - zaczyna się pojawiać kształt pomieszczeń. Trzecim jest zamknięcie budowy prawdziwymi oknami - już nie wieje. Czwarty to ocieplenie dachu i zrobienie GK - wygląda po ludzki i nie słychać już nic z zewnątrz. Piątym jest włączenie ogrzewania - wiadomo czemu :) Piątym łazienka i ta nieopisana radość z możliwości kulturalnego wysiusiania się :lol: Szósty to płytki i parkiety na podłogach, a kolor na ścianach. Siódmym pewnie będzie płocik. No i ośmy kiedy pojawi się kuchnia i inne najpotrzebniejsze mebelki. Jeden domek, a tyle radości :wink:

Witam, może ktoś z szanownych forumowiczów ma do odsprzedania paletopojemnik na wodę , okoł 1000 l. Dopiero zaczynam budowanie i wodę przyłączą mi za jakieś miesiąc lub dwa, a chce zacząć fundamenty wcześniej. Pozdrawiam wszystkich budujących.
Hej

Zerknij na allegro. Ja swój tam znalazłem.

Czesc,

Jaka jest rozsadna cena za oblozenie schodow betonowych stopnicami i dlaczego tak drogo ??? :o

Chodzi o prosty stopien debowy grubości 4 cm, bez podstopnicy ?

Moj stolarz zazyczyl sobie 350 PLN - czy to jest rozsadna kwota?

Jak dla mnie to kawalek drewa, troche wiekszy niz parapet i nie moge zrozumiec dlaczego musi kosztowac az tyle.

Prosze moze ktos mnie uświadomi czy chodzi tu o sposob lakierowania, czy selekcje drewna ? ... zebym nie czul sie nieswojo wydajac ciezko zarobione pieniadze :wink:

Pozdrawiam

Jaka jest rozsadna cena za oblozenie schodow betonowych stopnicami i dlaczego tak drogo ??? :o

Chodzi o prosty stopien debowy grubości 4 cm, bez podstopnicy ?

Moj stolarz zazyczyl sobie 350 PLN - czy to jest rozsadna kwota?

Moim zdaniem strasznie drogo. Za 5500 mój stolarz chciał mi dać takie stopnie i giętą poręcz. Ostatecznie robi z merbau za 2000zł więcej.

Swoją drogą - 4cm to wystarcza na stopnie samonośne a na beton może być 2.5. Jeżeli chodzi jednak o odpowiedni efekt estetyczny - to rozumiem.

mam pytanie o ogrzewanie garażu - w projekcie mam grzejnik, co wydaje mi się dziwne i raczej niepotrzebne, czy jeśli ocieplę ścianę pomiędzy garażem a domem, to nie wystarczy, żeby w domu było ciepło i to ciepło zostało w domu a nie uciekało do garażu??

jakoś tak nie bardzo widzę ogrzewanie pomieszczenia z "drzwiami" o wymiarach 2x5 otwieranymi na ościez, ale może tak ma być?? :-?

mam pytanie o ogrzewanie garażu - w projekcie mam grzejnik, co wydaje mi się dziwne i raczej niepotrzebne, czy jeśli ocieplę ścianę pomiędzy garażem a domem, to nie wystarczy, żeby w domu było ciepło i to ciepło zostało w domu a nie uciekało do garażu??

jakoś tak nie bardzo widzę ogrzewanie pomieszczenia z "drzwiami" o wymiarach 2x5 otwieranymi na ościez, ale może tak ma być?? :-?

Niezależnie czy zdecydujesz się na grzejnik czy nie, to rurki pociągnij i w domu zrób zaworki. Ociepl też garaż od zewnątrz. Czemu? Po pierwsze - nigdy nie wiadomo jak życie się potoczy i może kiedyś przerobisz garaż na dodatkowy pokój czy jakąś pracownię (własny biznes). Po drugie - awaryjna suszarnia zawsze się przyda. Może suszarka nawali. Może przybędzie Wam pięcioro dzieci ;) Może dywan po czyszczeniu trzeba będzie dosuszyć. Może zechcesz przęsła od płotu malować w zimie. Ja dałem grzejniki gorsze niż w pokojach, ale nie wiem czy będę musiał używać. Póki co przy ostrych mrozach w zeszłym roku, na wszelki wypadek chodziły na minimum. W garażu chcę utrzymywać temperaturę +4 stopnie. Dla bezpieczeństwa (licznik wody) i dla wygody tyłka wsiadającego do auta w zimie ;)

Moim zdaniem strasznie drogo. Za 5500 mój stolarz chciał mi dać takie stopnie i giętą poręcz. Ostatecznie robi z merbau za 2000zł więcej.

A te 5500 to za ile stopni ? jaka dluga porecz ?

15 stopni z jedną podstopnicą i jakieś 8mb poręczy.