Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

- gdzie kupić żeliwne lub metalowe pokrywy do studzienek ( nie plastikowe)

W Ostrowie Wlkp. na skrzyżowaniu Bema z Lotniczą ;)

Aha - szukaj u siebie hurtowni z materiałami kanalizacyjnymi - wielkie rury, betonowe kręgi, zwoje grubych karbowanych rur i tym podobne klimaty :wink:

Frankai, zwróć uwagę na jeszcze jeden parametr, a mianowicie na poziom hałasu.

U mnie też był temat wydajnego okapu do otwartej kuchni i te z porządnym wydmuchem potrafią dać trochę decybeli. W sumie kupiliśmy trochę słabszy ale mniej hałaśliwy. No chyba, że Ci szumek nie przeszkadza.

Ależ oczywiście, że zwracam. Pisałem o tym. Wybór padł (żona zatwierdziła) na Ciarko Quatro Black. 49dB i 900m3/h. Dodatkowym argumentem było, żeby nie palcować inox-a, a ten ma szkło w tym miejscu.

Ważne by okap chodził cicho na biegach podstawowych, a na turbo niech ciągnie jak smok 8) Nie wszyscy może wiedzą - turbo jest specjalnymi biegiem (zdaje się, że to dodatkowe uzwojenie czy drugi silniczek) i może chodzić zwykle max 15-30 minut, bo silnik się przegrzeje.

Co do hałasu - pamiętać należy, że producenci mają różne normy i różne max podają. Bosch np. podaje że głośność to 52dB czyli 66dB (re1 pW). Siemens i Bosch potrafią podać parametry dla wszystkich biegów dla niektórych okapów. Inni podają wydajność dla turbo, ale hałas dla 3-biegu. Na stronie GlobaloMax (sklep internetowy) niektóre okapy mają dane zmierzone przez ich serwis.

Pisałem o idealnym rozwiązaniu.

Kupiłem sam okap, a w zasadzie zobili mi go ludzi od kuchni. Wsadziłem tam najtańszy pchłaniacz z wymiennym filtrem węglowym i mechanicznym. Wyrwałem wszystkie silniki. Poprowadziłem rurę prosto nad dach i zakończyłem ładnym systemowym kominkiem (z kompletu mojej dachówki). I teraz najważniejsze; pod dachem umeściłęm bardzo silny wentylator z sluzą mechaniczną uszczelniającą ukłąd, gdy silniki nie pracują. Silnik jest bardzo cichy, do tego gdzieś pod dachwm a nie w kuchni. Z jego mocą przesadziłem troszkę, bo jak go włączam to "mi marchewkę z zupy wyciąga." A tak na poważnie, to naprawddę "chłopak" daje radę - jak pracuje nawet adrobina zapachu gotowanych posiłków nie ulatuje do wnętrza domu. Nie pytajcie mnie co do za wentylator - bo nie wiem, nie pamiętam i nie mam możliwości sprawdzenia, bo jest gdzieś pod dachem.;)

A i pozdrawiam wszystkich bo 110 lat mnie tu nie było ;) 8) :lol: :wink:

Wykańczam schody, projektuję barierki z kutych elementów i projektuję ogród - efekty potem w formie zdjęć u mnie w dzienniku.

Pisałem o idealnym rozwiązaniu.

Kupiłem sam okap, a w zasadzie zobili mi go ludzi od kuchni. Wsadziłem tam najtańszy pchłaniacz z wymiennym filtrem węglowym i mechanicznym. Wyrwałem wszystkie silniki. Poprowadziłem rurę prosto nad dach i zakończyłem ładnym systemowym kominkiem (z kompletu mojej dachówki). I teraz najważniejsze; pod dachem umeściłęm bardzo silny wentylator z sluzą mechaniczną uszczelniającą ukłąd, gdy silniki nie pracują. Silnik jest bardzo cichy, do tego gdzieś pod dachwm a nie w kuchni. Z jego mocą przesadziłem troszkę, bo jak go włączam to "mi marchewkę z zupy wyciąga." A tak na poważnie, to naprawddę "chłopak" daje radę - jak pracuje nawet adrobina zapachu gotowanych posiłków nie ulatuje do wnętrza domu. Nie pytajcie mnie co do za wentylator - bo nie wiem, nie pamiętam i nie mam możliwości sprawdzenia, bo jest gdzieś pod dachem.;)

Pisałeś, pisałeś, ale takie rozwiązanie u mnie w grę nie wchodzi. Mam wentylację grawitacyjną i kominek, a taki wentek na kominie widać. Jeszcze mnie się jakiś kominiarz przyczepi. Póki co - robię jak zdecydowałem. Jak nie będzie za słabo mam dwa wyjścia - drzwi przesuwne coby kuchnię odciąć (ale takie lekkie w 3 częściach, lub wentylatorek pod G-K, które są nad szafkami w kuchni.

Właśnie się bawimy w kolorowanie. Fajnie się robi :) Pierwsze wrażenie z Tikkurillą - bardzo pozytywne jeżeli chodzi o krycie. Nie zauważyłem gdzie jest granica między malowaniem nr 1 a nr 2. Kazałem dwukrotnie pomalować pod grzejnikami, bo chcę je już na dobre założyć. Reszta ścian będzie malowana drugi raz po lakierowaniu parkietów. Natomiast wierność kolorów... hmm... wzornik pierścieniowy i wzornik folderowy się różnią. Moim zdaniem niektóre kolory wychodzą bardzo podobnie jak we wzorniku, a inne ciemniej. Póki co bierzemy 1L próbki i jak mamy wątpliwości, to jaśniejszy odcień.

Ile trzeba zapłacić teraz za położenie kostki betonowej. Może poratuje ktoś jakimiś sprawdzonymi namiarami? :wink: [/b]

witaj Jolu przerabialam ten temat

z tego co wiem od 50-80

w zaleznosci od tego co klada czy kostka granitowa czy puzle

u mnie wykonawca zazyczyl sobie 140 zl za metr tzn kostka libet plus robocizna

a ja dodatkowo kupuje podsypke

drugi 55zl za ulozenie kostki plus dodatkowo za palisady obrzeza krawezniki

trzeci 80 plus palisady obrzeza krawezniki i ani zlotowki mniej :evil:

i na tym zakonczylam rozmowy

pozdrawiam

kurde,to chociaż raz udało mi się znaleźć tanią i naprawdę dobrą firmę,u mnie 30 zł za wszystko a mam palisadę,krawężniki a i duże koło na środku :D

Damro, czy mogę prosić o namiar na tę ekipę. Nie wiem czy dotarło do ciebie moje zapytanie na priva. Pozdrawiam.

Właśnie się bawimy w kolorowanie. Fajnie się robi :) Pierwsze wrażenie z Tikkurillą - bardzo pozytywne jeżeli chodzi o krycie. Nie zauważyłem gdzie jest granica między malowaniem nr 1 a nr 2. Kazałem dwukrotnie pomalować pod grzejnikami, bo chcę je już na dobre założyć. Reszta ścian będzie malowana drugi raz po lakierowaniu parkietów. Natomiast wierność kolorów... hmm... wzornik pierścieniowy i wzornik folderowy się różnią. Moim zdaniem niektóre kolory wychodzą bardzo podobnie jak we wzorniku, a inne ciemniej. Póki co bierzemy 1L próbki i jak mamy wątpliwości, to jaśniejszy odcień.

mialam chyba z 15 puszek 0,9litra z tikkurili zanim wybralam kolor do salonu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

wzorniki sobie a kolor na scianie wychodzil inny :D

Anja- tak kładzie się kosteczka, aż serce się raduję.

Megana- dzięki, ale mi chyba geometra jest potrzebny, nie geodeta

Frankai - na pewno wybrałeś już napęd do bramy, mów jaki model jest w miarę OK i stosunkowo niedrogi :D

Tu opiszę wam jak nabyłam pieska. Po spacerze w moich leśnych okolicach wracałam do domu i zauważyłam małą psinkę która szła cichutko przy mnie. Nie wiem od kiedy, jak długo tak z nią chodziłam. Ponieważ wieczór był zimny ( 3 dni temu), a w nocy miały być przymrozki - zostawiłam ją w domu. Byłam święcie przekonana, że zbłąkała się bidulka, gdyż była zadbana, dobrze odżywiona i bardzo łagodna. Następnego dnia obeszłam całą wioskę. Niestety nikomu nie zginął szczeniak, miejscowi też uświadomili mnie - że wrocławianie jadąc na "grzyby" często zostawiają psy w lesie. Każdy z wieśniaków zaadoptował jakiegoś porzuconego psa. Brak mi słów.

W ten sposób stałam się posiadaczką psa.

Natalia, to niestety częsta praktyka. Klika lat temu mąż z córką pojechali na spacer z naszym pieskiem do lasu i tam znaleźli ślicznego szczeniaczka. Tak jak Ty, wypytywali całą wieś czyj to pies. Oczywiście, nikt nie wiedział. Nie maiałm sumienia biedaka oddać do schroniska, a mając już psa w mieszkniu nie bardzo było jak go zostawić u nas na stałe. W niedzielę mąż pojechał na Świebodzki i za 1 złótwkę "sprzedał " pieska, pani emerytce. Mam nadzeję, że znalazł mu dobry dom. Twój piesek miał szczęście, że trafił na dobrego człowieka. :wink:

zorba76 - nie pamiętam ile % było, ale namiar wysłałem na priv.

Wielkie dzięki - sprawdzę - zobaczymy co zaproponuje. Generalnie jestem w wielkiej kropce - mam otwor w garażu szeroki na 510cm a wszyscy producenci robią pod max 500cm, tylko hormann robi szersze bramy ocieplane segmentowe - ale sa strasznie drogie. No ale zachcialo sie szerokiego wjazdu to trzeba teraz placic :-(

No a pogoda - cóż - zapowiada się ciekawie - rok temu to w grudniu rzadko takie temperatury były - pamiętam bo ściany się murowały :-) a to dopiero październik ...

może pomogę, mam bramę 520 i Bramont ze Swojca przygotował mi ją bez problemów, bramy mają TECKENTRUPA. Marek Czubaj 71 3 44 48 63, 602 63 64 79

piszecie o poziomie hałasu okapu, to z własnego doświadczenia powiem, że okap to pikuś, u mnie prawdziwy koszmar to zwykły czajnik :lol:

jak jeszcze kiedyś był z tworzywa nie przeszkaszał, ale odkąd jest z nierdzewki to albo kawka albo telewizja, razem się nie da

no chyba, że mam szczęście do hałasujących :-?

Zależy o jakiej wydajności okapu mówimy. Okap ma wymienić 6-8 razy powietrze w pomieszczeniu. Biorąc pod uwagę kuchnię, jadalnię, salon, hall na parterze i piętrze, będzie tego z około 180m3 czyli musiałbym mieć smoka 1100-1500m3/h !!! Nie ma siły - to musi wyć. A kawka... Kawka z ekspresu 8) Zresztą czajnik pracuje 5 minut, a okap znacznie dłużej. Jak komuś bardzo w danym momencie przeszkadza, to można też użyć płyty czy mikrofali.

chcesz przemieszać 6-8 razy powietrze jednym wentylatorkiem na ponad 60m2 ? Przelicz jaka powinna być prędkość przepływu przez ten okap !