Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

mam pytanko

jak szerokosc fugi kladliscie na podlogowke?

moj kafelkarz proponuje 2,5 conajmniej :evil: a ja chcialabym jak najwezsza max 1,5 co o tym myslicie?

Żona chciała też jak najwęższą, ale trzeba pamiętać, że przy tak wąskich zachodzi problem nie tylko z "pracą", ale także najmniejsze niedokładności wymiarów zaraz się uwypuklają. Ostatecznie mam 3 mm i nie psuje to wcale efektu. Ważniejsze jaki dasz kolor fugi. U nas z uwagi na sknocony podział podłogi daliśmy jasne do jasnych płytek. Dzięki temu problem w zasadzie zniknął, a podłoga zbliżyła się do jednej tafli. Gdyby rozkład był idealny, dalibyśmy ciemną, żeby uatrakcyjnić wnętrze "kratownicą".

moj kafelkarz proponuje 2,5 conajmniej :evil: a ja chcialabym jak najwezsza max 1,5 co o tym myslicie?

Aha - na forum był wątek o fugach 1mm. Niestety nie dostałem wówczas odpowiedzi od posiadacza takowej fugi.

Te eposydowe - jest o tym na końcu - są sztywne i prędzej płytka pęknie niż taka fuga przejmie rozszerzanie się płytki.

A propos pękania - mi jedna płytka pękła. Była cięta w "L", bo łączenie podłóg było po wewnętrznej stronie ściany. Cięcie z dwóch stron osłabiło na tyle płytkę, że pękła od tego narożnika. Coś mi się widzi, że przed tym cięciem, powinni chyba ją nawiercić w punkcie styku (i tak znikał pod futryną). Nawiercanie stosowało się kiedyś jako zabezpieczenie przed wydłużaniem się pęknięcia na szybach i ... talerzach w perkusji :lol:

Jeszcze co do płytek - u mnie cokoły wkute są w ścianę, co daje fajny efekt. Robiłem niewysokie (7cm), tak żeby optycznie pasowały do sąsiadującego salony z parkietem i listwami, które robi się na 6, 7 lub 8 cm.

dzieki

mamy jasne plytki do tego jasna fuga i bedzie ok

pozdrawiam

ja mam 2mm,jest ok ale jak bym kładła jeszcze raz dałabym 1,5mm i jasne fugi,szlak mnie trafia z tymi fugami,zdecydowanie dałabym trochę ciemniejsze :evil:

tzn jasne sa trudne w utrzymnaniu zrozumialam ze dalabys 1,5 mm i ciemniejsza fuge czy tak?

dzieki

mamy jasne plytki do tego jasna fuga i bedzie ok

pozdrawiam

ja mam 2mm,jest ok ale jak bym kładła jeszcze raz dałabym 1,5mm i jasne fugi,szlak mnie trafia z tymi fugami,zdecydowanie dałabym trochę ciemniejsze :evil:

Fugę trzeba zaimpregnować. Ja mam gres polerowany i musiałem zaimpregnować płytki. Lecieliśmy po całości. Żona małym pędzelkiem najpierw jechała fugi, a potem ja ławkowcem nakładałem właściwą warstwę na płytki. Przy drugiej warstwie żona stwierdziła, że nie widzi gdzie już pomalowała - fuga już nie nasiąkała. Zobaczę czy ten impregnat wystarczy i fuga nie będzie się brudzić. Jeżeli będzie - są odpowiednie impregnaty do fug.

Co do samego impregnatu - już się sprawdził. Stolarz nakapał mi lakieru i śladu po nim nie ma :D

dokładnie tak,mam położone 70m2 gresu,chciałam jak najmniejszą fugę,znajomy kafelkarz również proponował nam min. 2,5mm lecz uparłam się że 2mm kładziemy,leżą już ponad rok,po sezonie grzewczym i nic się z nimi nie dzieje,nie pękają i jest gucio ale te fugiiii :-? szorowałam co kilka miesięcy wodą z octem ale przy tym metrażu dałam spokój,szukałam innego rozwiązania,kupiłam parownicę,świetna sprawa ale pracochłonna,w tej chwili jeszcze trwają prace wykończeniowe,ludziska w butach łażą i fuga wygląda jak szara i taką bym teraz dała,wygląda dużo lepiej niż moja jasna :D

dokładnie tak,mam położone 70m2 gresu,chciałam jak najmniejszą fugę,znajomy kafelkarz również proponował nam min. 2,5mm lecz uparłam się że 2mm kładziemy,leżą już ponad rok,po sezonie grzewczym i nic się z nimi nie dzieje,nie pękają i jest gucio ale te fugiiii :-? szorowałam co kilka miesięcy wodą z octem ale przy tym metrażu dałam spokój,szukałam innego rozwiązania,kupiłam parownicę,świetna sprawa ale pracochłonna,w tej chwili jeszcze trwają prace wykończeniowe,ludziska w butach łażą i fuga wygląda jak szara i taką bym teraz dała,wygląda dużo lepiej niż moja jasna :D

A próbowałaś impregnować? Może po następnym czyszczeniu, weź jakiś rasowy impregnat. U nas póki co spoko. Także na piętrze gdzie leży ponad rok. Oczywiście tam nie ma typowego brudu. Na parterze po impregnacji, przykleiłem folię na całości. Po prostu boję się, żeby drobinkami piasku nie porysować poleru. Dzięki temu, że folia jest cienka - nie ogranicza nam to grzania. Kiedy coś robią - rozkładane są kartony. Musieliśmy jedną płytkę (na szczęście połówkę z brzegu) wymienić, bo ktoś załatwił jakimś ostrym narzędziem - był odprysk.

Moja jest jasna ale... piaskowoszara. Mam nadzieję, że impregnat w połączeniu z tym kolorem uchronią mnie przez zmianą barwy ;)

Jedna ważna sprawa: fugowanie a zwłaszcza impregnowanie, należy odłożyć w czasie. Klej musi mieć czas wyschnąć. Inaczej będą białe plamy na fudze.

Frankai, czym impregnowałeś fugi?

Przyznaję bez bicia, że nie analizowałem oferty rynkowej. Gdzieś wyczytałem, że HG to jest porządna firma i zostałem przy ich produktach. Fugi leciałem tylko "przy okazji", impregnując gres. Jest to więc zapewne częściowa impregnacja i lepiej byłoby użyć ich konkretnego impregnatu do fug.[/img]