Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie do Kiełczowian, którzy już badali temat lub do innych, którzy się znają...

Czytam uchwałę Rady Gminy Długołęka o miejscowym planie zagospodarowania i nie widzę w niej wspomnienia o wymaganych kątach nachylenia dachu (stoi tylko, że muszą być dwu-lub wielospadowe i okap nie wyżej niż 8m). Czy to znaczy, że jest w tym względzie pełna dowolność (oprócz płaskich rzecz jasna) ?

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytam uchwałę Rady Gminy Długołęka o miejscowym planie zagospodarowania i nie widzę w niej wspomnienia o wymaganych kątach nachylenia dachu (stoi tylko, że muszą być dwu-lub wielospadowe i okap nie wyżej niż 8m). Czy to znaczy, że jest w tym względzie pełna dowolność (oprócz płaskich rzecz jasna) ?

A podają definicję dachu dwuspadowego? Czy dach o spadku po 1% na obie strony to jest już dach dwuspadowy? ;) Rozumiem, że chciałbyś mieć dach płaski.

To takie wykorzystywanie nieścisłości. Z drugiej strony - bardzo mi się podobają stare poniemieckie dzielnice, w których nie zrobiono rewolucji i domki są niczym pod sznurek. Ma to jednak jakichś charakter w przeciwieństwie do PRL-owskich odiedlki kostkowych czy blokowisk.

Mam pytanie czy wiecie gdzie można kupić dosyć duże, około 30 centymetrowe numery na elewację domu? Chodzi mi o coś ładnego i trwałego - w Casto i Obi są niestety tylko mniejsze i jakoś mi nie pasują.

Z kwasówki może być? Laserowe cięcie 10zł/mb. Do tego trzeba by przyspawać jakieś mocowanie, więc będzie przebawienie i wybrzuszenie, które trzeba będzie polerować. Biorąc pod uwagę, że na dworze nie ogląda się tego przez lupę, to nie powinno być problemów jeżeli się dobierze grubą blachę. M2 blachy (nie pamiętam jakiej grubej to 100zł). Zrób szablon i zapytaj INOX za ile Ci zrobią. Pan Radek podejmuje się różnych wyzwań :)

A podają definicję dachu dwuspadowego? Czy dach o spadku po 1% na obie strony to jest już dach dwuspadowy? ;) Rozumiem, że chciałbyś mieć dach płaski.

To takie wykorzystywanie nieścisłości.

Nie chce płaskiego. Tzn generalnie to chciałbym ale wiem, że to niemożliwe. Zastanawiam się tylko czy projekt, który chce kupić będzie dobry (38st. - dość standardowo więc pewnie tak). Pytam, bo w uchwałach dla innych miejscowości jest w tym punkcie wyraźnie napisane na przykład: "dach dwuspadowy o nachyleniu 35-45 st.". A dla Kiełczowa nie.

To takie wykorzystywanie nieścisłości.

Nie chce płaskiego. Tzn generalnie to chciałbym ale wiem, że to niemożliwe. Zastanawiam się tylko czy projekt, który chce kupić będzie dobry (38st. - dość standardowo więc pewnie tak). Pytam, bo w uchwałach dla innych miejscowości jest w tym punkcie wyraźnie napisane na przykład: "dach dwuspadowy o nachyleniu 35-45 st.". A dla Kiełczowa nie.

Frankai dobrze mówi, i zależy jak bardzo Ci zależny na płaskim, 1% to trochę mało, ale jak zrobisz 5% to już lepiej (ze względu na śnieg i inne obciążenia) i jak projektant napisze ci w projekcie że dach jest dwu spadowy, jak będzie miał konstrukcję dachu dwuspadowego (bo przy stropodachu pewnie będzie trudniej) to nikt raczej nie może tego podważyć!

U nas tak było, nad garażem miał być dach płaski (prawie, spadek właśnie 5%), a w warunkach mamy że dach ma być dwu i więcej spadowy. I gość w urzędzie uparcie uważał że mimo że dom z garażem to jeden budynek, i na samym domu jest dach dwu spadowy to nad częścią garażową też musi być, a że nie miałem czasu na sądy, bo pozwolenie było mi pilnie potrzebne, bo ekipa już już jechała to projektant napisał że jest to taras, i już może być płaski :D

Zawsze możesz zaplanować sobie taras na całym dachu i wtedy nikt Ci nie może nakazać zrobić innego, bo chyba nie ma przepisów zakazujących robienia tarasów na dachach ;)

ale co Wy z tym płaskim? :)

Mój problem polega na tym, że w Uchwale nie jest konkretnie napisane w jakich widełkach musi być nachylenie połaci.

Projekt który chcę kupić ma 38st. spadek dachu. Do domu dobudowany jest garaż, który w tej chwili ma na dachu taras. Ale chce ten taras usunąć (kosztowny, niepotrzebny) i zastąpić go dachem pulpitowym (jednospadowy jest w uchwale dozwolony na garażach). Martwi mnie natomiast to co napisałeś - że garaż jest traktowany jako całość z domem i nieważne jaki dach jest na domu, na garażu też musi być dwu(wielo) spadowy (czy tak?).

Ale czy to nie jest weryfikowane na etapie pozwolenia na budowę? Może być tak, że Ci ktoś zakwestionuje kształt dachu na wybudowanym domu?

Mój problem polega na tym, że w Uchwale nie jest konkretnie napisane w jakich widełkach musi być nachylenie połaci.

Projekt który chcę kupić ma 38st. spadek dachu. Do domu dobudowany jest garaż, który w tej chwili ma na dachu taras. Ale chce ten taras usunąć (kosztowny, niepotrzebny) i zastąpić go dachem pulpitowym (jednospadowy jest w uchwale dozwolony na garażach). Martwi mnie natomiast to co napisałeś - że garaż jest traktowany jako całość z domem i nieważne jaki dach jest na domu, na garażu też musi być dwu(wielo) spadowy (czy tak?).

Ale czy to nie jest weryfikowane na etapie pozwolenia na budowę? Może być tak, że Ci ktoś zakwestionuje kształt dachu na wybudowanym domu?

No sam napisałeś ;) Jak nie jest konkretnie napisane, to znaczy że kąt może być dowolny!

No jak się ktoś nie jasno pyta, to ma niejasne odpowiedzi :p Napisałbyś czy 38 stopni spełni wymogi, to dostałbyś jasne TAK. 38 stopni jest nie do podważania i nie trzeba się zastanawiać.

Nie martw się jednak niezrozumieniem - jeszcze nieraz ktoś Cię nie zrozumie :lol:

Mam pytanie czy wiecie gdzie można kupić dosyć duże, około 30 centymetrowe numery na elewację domu? Chodzi mi o coś ładnego i trwałego - w Casto i Obi są niestety tylko mniejsze i jakoś mi nie pasują.

Z kwasówki może być? Laserowe cięcie 10zł/mb. Do tego trzeba by przyspawać jakieś mocowanie, więc będzie przebawienie i wybrzuszenie, które trzeba będzie polerować. Biorąc pod uwagę, że na dworze nie ogląda się tego przez lupę, to nie powinno być problemów jeżeli się dobierze grubą blachę. M2 blachy (nie pamiętam jakiej grubej to 100zł). Zrób szablon i zapytaj INOX za ile Ci zrobią. Pan Radek podejmuje się różnych wyzwań :)

Już pytałem - spawać nie bardzo, bo nie zlikwiduje się garba. Trzeba wiercić pod śruby, lub kleić. Dawaj rysunka to się wyceni.

Pytanie do Kiełczowian, którzy już badali temat lub do innych, którzy się znają...

wydaje mi się, że jeden telefon do gminy rozwiązałby sprawę, a i łatwiej, i spokojniej będzie kupować projekt.

Z drugiej strony - bardzo mi się podobają stare poniemieckie dzielnice, w których nie zrobiono rewolucji i domki są niczym pod sznurek.

szczególnie niemiecka wrona na Sępolnie ;))

Wrona...? Tak się to nazywa? Czy to określenie pejoratywne?

Faktycznie miałem na myśli Sępolno, choć przyznam szczerze - dawno już tam nie bywałem i nie wiem, czy ludziska nie popsuli tych domków remontami. No chyba, że im nie wolno, a bywają zakazy zmiany strony frontowej.

Jeżeli chodzi o poniemieckie rzeczy... Historia nas od tamtej strony mocno doświadczyła, ale wpływy niemieckie same w sobie nie były złe. Już to gdzieś na forum pisałem - wg ostatnich danych z czasów 49 województw - kaliskie w którym mieszkam, było na 40 miejscu pod względem średniej pensji. Tymczasem jak się popatrzyło pod domach i podwórkach - prezentowało się znaczenie lepiej niż 40-te. Mentalność którą przez 123 lata narzucali nam Prusacy z jednej, Austriacy z drugiej a Rosjanie z trzeciej bardzo się różniła. Przejmowaliśmy pewne zwyczaje i organizacje pruskie, a dodatkowo trzeba było dbać o własny dobytek i ziemię, bo łatwo było je stracić. Słowo ojcowizna miało wówczas szczególne znaczenie. Nie tylko rodzinne, ale także patriotyczne. Teraz być może różnica się zaciera, ale i u Niemców już nie można mówić o solidności czy precyzji ;)

Frankai - moja mama jest z Ostrowa - niektóree poniemieckie wille.... oj, robią wrażenie a zaraz obok cudne domy cygańskie.... :) :)

Bardzo proszę - nikt nie ma namiarów na kogoś z kamerą termowizyjną kto robi zdjęcia mostków termicznych?

W Ostrowie mało jest poniemieckich willi. We Wrocławiu znacznie więcej i przede wszystkim - osiedla identycznych domków. Swego czasu zresztą pisano o nich w Muratorze. A jak ślicznie wygląda Wrocław z lotu ptaka? Jak ktoś nie wie, to jest taki serial w TV, gdzie w czołówce go pokazują.

Cygaństwo... Szkoda gadać. Aczkolwiek można się zastanawiać czy te ich pałacyki nie są potrzebne. Czasem trzeba wiedzieć jak wygląda kicz, żeby docenić sztukę. Potrzebę posiadana kontrastu fajnie ujął Wojciech Młynarski w - o ile dobrze pamiętam tytuł - "Piosence o Bardzo Dzikim Zachodzie".

Próbowałaś grzebnąć w necie? W szczególności skup się na firmach świadczących doradztwo w audytach termomodernizacyjnych.

Kobiety bardziej są wyczulone na zimno ;) Pod oknem zawsze będzie zimniej. Poszczególne pomieszczenie też może być niedogrzane, gdyż jest zbyt mały grzejnik niż potrzeba lub przepływy w instalacji są źle policzone. Każdy grzejnik, rurka i kolanko mają określony opór i jak ktoś źle to wykona, to kicha - największy grzejnik nie pomoże. Rozumiem, że grzejniki jest poprawnie odpowietrzony, bo to jedna z częstszych przyczyn niedomagania ogrzewania.

Witam wszystkich.

Potrzebuje czarny granitowy blat do kuchni. Ktos kiedys pisal o jakims niedrogim kamieniarzu.

Czy moge prosic o przypomnienie? :roll:

Najtańszym będzie pewnie Smok i jego gumówka ;) Chyba że coś pomieszałem i to ktoś inny się chwalił. Przypomnę, że u mnie taniej wyszedł zakup całej płyty i pocięcie przez mojego kamieniarza, który tani nie jest.

Hej

Przymierzam się wreszcie do drzwi wewnętrznych. Mamy gdzies punkt z dobrą ceną na Portę i jej montaż??

Trociu - nie załamuj mnie. Budus nie jest OK?

No właśnie już mnie Suspenser poratował namiarami na Budusa. Po prostu wcześniej się nie interesowałem tematem drzwi więc nie pamiętałem gdzie się należy udać.

Już pytałem - spawać nie bardzo, bo nie zlikwiduje się garba. Trzeba wiercić pod śruby, lub kleić. Dawaj rysunka to się wyceni.

DZIEKI za pomoc :) - niestety ubiegła mnie żona i zamówiła już wczoraj odlewane z mosiądzu... :wink: