Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

DZIEKI za pomoc :) - niestety ubiegła mnie żona i zamówiła już wczoraj odlewane z mosiądzu... :wink:

No to dobrze że kupiła :D Po pierwsze nie musisz(-my) kombinować. Po drugie - jakbyś załatwił nie takie jak jej się podobają, to by Ci wypominała do końca życia ;)

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to dobrze że kupiła :D Po pierwsze nie musisz(-my) kombinować. Po drugie - jakbyś załatwił nie takie jak jej się podobają, to by Ci wypominała do końca życia ;)

Szkoda, że biorą odpowiedzialność tylko przy wyborach o tym kalibrze...

:wink:

W sprawach technicznych nie pozwalałem żonie decydować. Czasem wręcz dochodziło do kłótni, bo było zwykle tak: czytam, uczę się, myślę, rysuję i po 2 tygodniach wiem jak należy co zrobić. Żona oczywiście nic "nie widzi" (nie potrafi sobie wyobrazić) i nie ma czasu pojechać na budowę. Potem jak już prawie ustalam z wykonawcą - ona się budzi i chce zrobić coś inaczej. Więc się odszczeknę (bo np. 2 tygodnie niepotrzebnie myślałem) i sypnę paroma argumentami kontra. Że się nie da, że nieopłacalne, że będą takie i takie problemy. Jako kobieta i to nie przygotowana nie ma oczywiście szans obronić swojego zdania. Potem mi przechodzi, uspokajam się i często... robię tak jak ona chce. Są jednak aspekty, gdzie nie popuszczę.

Jeżeli chodzi o kwestie estetyczne - wyrażam swoje zdanie, czasem go bronię, ale na koniec "decyduj sama". Nie ważne, że najczęściej przyznaje mi rację, bo jednak analizuję każdą rzecz na budowie o wiele dokładniej i mam lepsze wyobrażenie przestrzenne (jak to facet). Wolę jednak święty spokój.

No widzisz Frankai... A u nas zupełnie odwrotnie :lol:

I wyobraźnia i wiedza i stan zainteresowania budową, stawia mojego małżonka na miejscu Twojej żony :roll:

Nie wiem, jak to jest, ale ja nie przepadam za samodzielnymi decyzjami w sprawach wszelakich. Wolę sto razy postarać się skupiać uwagę męża na swoich słowach, gdy tłumaczę mu co, jak i dlaczego, niż sama ponosić odpowiedzialność :wink: Poza tym, mam problemy z szybkością i nieodwracalnością podejmowanych decyzji (a to już jak typowa baba :oops: ). Ale myślę, że gdyby na rachunku bankowym spokojnie leżało jeszcze z 500 tysiaków, problemy by znikły 8)

A małżonek ma tylko zrywy budowlane pod tytułem "Nie, bo nie i kropka".

Zdanie zmienia najczęściej, gdy na dobra drogę naprowadzi go ktoś obcy :lol:

I wyobraźnia i wiedza i stan zainteresowania budową, stawia mojego małżonka na miejscu Twojej żony :roll:

Czyli jak rozumiem, Ty decydujesz o kwestiach techniczno-finansowych, a wąż o estetycznych? ;) Oczywiście bywa i tak. Dzięki temu, że ludzie się różnią - świat jest ciekawszy. Moje obserwacje życiowe potwierdzają statystyki - 90% mężczyzn ma lepsze wyobrażenie przestrzenne (najprostszy dowód - popytaj ile kobiet i mężczyzn dobrze radzi sobie ze zwykłą mapą), a 90% kobiet - szybciej uczy się języka obcego.

Poza tym, mam problemy z szybkością i nieodwracalnością podejmowanych decyzji (a to już jak typowa baba :oops: ). Ale myślę, że gdyby na rachunku bankowym spokojnie leżało jeszcze z 500 tysiaków, problemy by znikły 8)

Witamy w klubie budowlańców-dinozaurów jako kandydata na (tfu!) członka :wink: Jeżeli masz gdzie mieszkać, to wróżę dużo radości z długiego budowania ;) Ale po co się spieszyć? U mnie głównie wyjazdy psuły tempo, ale sami nie jesteśmy bez winy ;)

A małżonek ma tylko zrywy budowlane pod tytułem "Nie, bo nie i kropka".

Zdanie zmienia najczęściej, gdy na dobra drogę naprowadzi go ktoś obcy :lol:

Pocieszę Cię - mój brat jest dużo gorszy :evil: Chyba palcem nie ruszył przy generalnym remoncie: "chciałaś remont to masz. Ja nie chciałem".

czy twój brat nie jest spokrewniony z moim mężem? Ja często słyszałam - rób jak chcesz, ale jak będą problemy to sama je rozwiąż... fajnie?

Smok - przymierzam się do budowania "twojej miłości", masz jakiś projekt? Nie odsyłaj tylko mnie do wędlindomowych.pl- bo tam nie ma odpowiedniej dla mnie wędzarni. Albo cudaczne wiatraki, albo szkaradne lepianki...

czy twój brat nie jest spokrewniony z moim mężem? Ja często słyszałam - rób jak chcesz, ale jak będą problemy to sama je rozwiąż... fajnie?

Sądząc po nazwisku - nie bardzo. Myślę, że to taka przypadłość pewnych "typów" ;) Kto wie czy jednak nie mają czegoś wspólnego ;) To jednak już emalią.

Będzie z kim odganiać natrętów udających inwestorów, reklamującym na forum różne firmy, a ostatnio widziałem takie ogłoszenie:

"Witam,

Zlecę dodanie 100 postów na forum budowlanym.

Szczegóły wysyłam na Mail."

więc będzie przed kim się bronić :evil:

Zgłosiłeś się? Nie? :o Taka okazja a Ty nic!!! :evil:

Natychmiast się zgłoś, a potem napisz kto zleca http://autokacik.pl/images/graemlins/busted.gif

:lol: pomysł przedni, tyle, że trzeba trochę zachodu, żeby móc się zgłosić - rejestracja do portalu itp.

Jeśli ktoś ma czas i żyłkę szpiegowską to podaję linka:

http://www.zlecenia.przez.net/aukcja,37286,dodawanie-wpisow-na-forum-budowlanym

Zresztą zobaczcie jakie ciekawe odpowiedzi są :lol:

Zdaje się, że mieliśmy już gościa, który się podjął wrzucenia. Szykowałem się do zgłoszenia moderatorowi, ale... nie było już co zgłaszać :D Ciekawe czy dostanie swoją zapłatę :lol:

Reklamował stronę polecającą fachowców. Nie napiszę jaką nawet w celu zniechęcania, bo... przyłączyłbym się do reklamowania.

Witam,

Dziś podczas mojej nieobecności ktoś nam wykopał wykopy pod ławy fundamentowe... ;-)

Jutro niestety, albo stety, musimy wydać kolejne pieniądze tj. zamówić następne w kolejce materiały...

Mam takie 2 szybkie pytania do Was:

1) jaki bloczek fundamentowy lepiej wybrać, 12 czy 14? Różnica w ofertach, które mamy, to ok. 25 groszy... Ekipa usilnie namawia nas do 14 - tłumacząc niższymi kosztami. Pytanie czy nie tylko ich kosztami?

2) Poroton Wienerberger i Porotherm Wienerberger - pewnie to odwieczne pytanie, a różnica w cenie na pustaku to ok. 40 groszy... warto, nie warto?

Po kilku pierwszych dniach budowy zacząłem łykać persen... to pierwsze moje proszki w życiu, nie licząc piwa w proszku...

Natalia Stanko napisał:

ja nie wiedziałam że mój mąż ma tylu braci :o

Smok - przymierzam się do budowania "twojej miłości", masz jakiś projekt? Nie odsyłaj tylko mnie do wędlindomowych.pl- bo tam nie ma odpowiedniej dla mnie wędzarni. Albo cudaczne wiatraki, albo szkaradne lepianki...

wklejałem chyba już kiedyś co chcę zrobić, nic takiego, ale myślę, że wędzarka powinna być osmolona i mieć to "coś" :wink:

http://images38.fotosik.pl/224/f1872dc317cdef9b.jpg

Witajcie.

Czy parkujecie wzdłuż granicy swojej posesji bo np. podjazd jest zajęty.

Czy są jakieś przepisy mówiące czy mi wolno czy nie. Może znacie jakiś odpowiedni paragraf?

W pierwszy rzędzie obowiązują przepisy kodeksu drogowego.

W drugim rzędzie mówi o tym kodeks cywilny, nie mówiąc wprost - są to tzw. zasady współżycia społecznego. Jeżeli ulica jest wąska, to każdy stara się parkować na swojej posesji, a jak nie to przed nią, a jeżeli i to nie jest możliwe (dużo gości), to na niektórych ulicach ludzie parkują przed innymi domami, bo się tak umówili, a na innych - muszą zaparkować na innej ulicy. W takim wypadku lepiej nie powoływać się na k.d., że wolno, tylko odjechać dalej. I lepiej powiadomić swoich gości, żeby nie drażnić sąsiadów.

U mnie parkuje się koło swojej posesji, a najczęściej na swoim "trawniku" (chodników nie ma), żeby nie blokować ulicy. Bardzo rzadko się też zdarza, żeby ktoś zaparkował na czyimś "trawniku", mimo że u mnie jest to tylko przed budową i nie jest zadbany. Ja dostosowałem się do tego co zauważyłem.