Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie żebym miał coś w temacie - ale jak widzę Frankai - to się zapuszczam.

Słuchajcie go - doświadczony "stary ryj"

Na 100% podpowie jako doświadczony...........

No proszę kto tu jeszcze zagląda :)

A jak tam zające, bo nie sprawdzałem Twojego wątku? Udało się je zachować?

Ja po moich wojażach wykańczam i wkrótce przeprowadzka :)

Pozdro dla jeszczestarszegoryja :)

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem na etapie wylewek i zachciało mi się ogrzewania podłogowego na całym parterze. Wszędzie kafelki tylko na środku salonu 12m2 deski warstwowej...moje pytanie czy ktoś z Was tak ma...czy w salonie potrzebny mi jest dodatkowo kaloryfer (miałam przewidziany tylko w salonie podłogowy)

i jak sobie chwalicie podłogówkę pod deską?

Jak już pisałem - nie mieszkając (zmniejszone zużycie ciepła na wentylację), nawet w największe mrozy, podłogówka ogrzała CAŁY dom!!! W dodatku na powrocie miałem raptem 43 stopnie. Jeżeli miałabyś kominek a podłogówka jest dobrze zaprojektowana, to powiem, że nie baw się w grzejniki. Ja zrezygnowałem z jednego - w jadalni (uzupełniający). Do salonu - połączony z jadalnią - już wcześniej zakupiłem.

Pod deską nie mam, ale jeżeli chcesz mieć, to pamiętaj by dać odpowiednią i nie liczyć, że da tyle ciepła, co płytka.

Ja tez mam na dole podlogowke i jeden grzejnik - przy wykyszu gdzie jest duzo przeszklen. Jezeli nie jestes pewna czy podlogowka da rade pusc wyjscie do grzejnika i zamuruj w scianie - to prawie nic nie kosztuje, a zawsze jezeli okaze sie ze jest taka potrzeba mozna bez problemu podkuc troche sciany i wstawic grzejnik.

Na podlogowce bedzie 100% kafli - moim zdaniem tu juz nie ma kompromisu i trzeba uzywac tego co najlepiej przewodzi cieplo.

Pozdrawiam

Hej

Mam pilne pytanie:

czy orientujecie się jak w ostatnich latach gminy w okolicy Wrocławia (a najlepiej w Kątach Wrocławskich) naliczały KWOTOWO wysokość RENTY PLANISTYCZNEJ za działki, które przemianowano w mpz z rolnych na budowlane? na przykład ile tej renty wychodziło w złotówkach od ara?

Może ktoś z Was wie, jaką rentę płacili ludzie, do których kupowaliście ziemię?

Bardzo mi zależy na tej informacji!

Ja tez mam na dole podlogowke i jeden grzejnik - przy wykyszu gdzie jest duzo przeszklen. Jezeli nie jestes pewna czy podlogowka da rade pusc wyjscie do grzejnika i zamuruj w scianie - to prawie nic nie kosztuje, a zawsze jezeli okaze sie ze jest taka potrzeba mozna bez problemu podkuc troche sciany i wstawic grzejnik.

Na podlogowce bedzie 100% kafli - moim zdaniem tu juz nie ma kompromisu i trzeba uzywac tego co najlepiej przewodzi cieplo.

Też mam zamurowane wyprowadzenia w rogu jadalni (tam gdzie miał być ten dogrzewający grzejnik), oraz w wiatrołapie (zrezgynowałem na własne ryzyko).

W salonie nie chciałem mieć płytek, stąd grzejnik na ścianie, ale jak wyszło - pewnie obyłbym się bez niego. Zwłaszcza że kominek też jest i doprowadzi ciepło do prawie wszystkich pomieszczeń.

Frankai i co ze zdjęciami wnętrz?

Jeszcze nie posprzątane, ale jutro ostatni raz jadę do headquarter i zanocuję u kolegi, a jego małża strasznie lubi oglądać fotki z mojej budowy :lol:

No więc najsamprzód zabudowa w stanie zamkniętym:

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8534/795373465_ZqxsX-S.jpg

Nad drzwiami i z prawej strony jest to tylko zabudowa ściany. Tam gdzie jest wazonik są pierwsze drzwi. Po ich otwarciu u dołu (poniżej wazonika) są szuflady. Za prawymi drzwi szafy są ubrani. Powyżej drzwi i nad wazonikiem - półki.

Wejście do mojego gabinetu otwarte. Proszę zwrócić uwagę na kierunek otwierania się drzwi 8) Możliwe dzięki zawiasom Kubica oraz team'owi: projektant-stolarz-ja.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8542/795373997_PV9gn-S.jpg

Wazonik do którego dorabiano szafę 8) Jeszcze nie są zamocowane LEDy, więc zdjęcie będzie za jakiś czas podmienione.

Nie pytajcie się jakiej firmy są klamki. Nie mam pojęcia. Po prostu się spodobały i kupiliśmy.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8540/795373733_3mRh2-S.jpg

Teraz piętro. Drzwi do łazienki wraz z naświetlem i "kreskami".

Tutaj klamki Tupai 2731Q (o ile dobrze pamiętam).

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8560/795374771_YZyTe-S.jpg

Przesuwne (prawa część) drzwi do garderoby. Nad tapetą będą szafki, a sama tapeta jest u wezgłowia.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8551/795374252_8ViN5-S.jpg

Drzwi w jednej z sypialni.

Zamki są magnetyczne (wszędzie), więc nic nie wystaje, co powoduje, że na ościeżnicy nie ma "plakatu" z blachy. Drzwi bez naciskania klamki przymyka się, a wówczas język zamka wyskakuje z niego.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8556/795374505_pj7VZ-S.jpg

mam pytanko do tych którzy przeszli już procedurę uzyskania pozwolenia na użytkowanie... Zerknąłem sobie do formularza "ZAWIADOMIENIE O ZAKOŃCZENIU BUDOWY / WNIOSEK O POZWOLENIE NA UŻYTKOWANIE*"

i tam na ostatniej stronie są stawki opłaty skarbowej, jaki był mniej więcej koszt opłaty skarbowej w waszym przypadku? Ile to wychodzi? interesuje mnie szacunkowo około 100zł czy raczej 1000zł?

Dla osób fizycznych i budownictwa jednorodzinnego - 0zł !

Zamki są magnetyczne (wszędzie), więc nic nie wystaje, co powoduje, że na ościeżnicy nie ma "plakatu" z blachy. Drzwi bez naciskania klamki przymyka się, a wówczas język zamka wyskakuje z niego.

Możesz wyjaśnić, lub podać namiar na wyjaśnienie?

Co znaczy że nie ma "plakatu" z blachy ?

Na cały zeszły (mój pierwszy) sezon poszło 2600kWh prądu + 2m3 drewna (50/50 brzoza dąb) - przy prądzie jedno taryfowym cały sezon grzewczy to 1300zł + 240zł za drewno, ja jestem bardzo zadowolony.

Lukasz, jaką temperaturę utrzymywałeś w domu? Czytając wątki nt ogrzewania bardzo często ludziska porównywali koszty grzania i dopiero gdzieś między wierszami pisali o temp. Generalnie przy prądzie i gazie był duży odsetek morsów twierdzących, że 19-20'C to pełnia szczęścia :)Dla mnie również ok, ale małżowina wymagała 22'C i tyle trzymam na kotle :D

jak nie palę w kominku to 20st (+/- 0,5st) dla nas w zupełności wystarcza, jak palę to więcej, bardzo ciężko jest mi "utrzymywać" zadaną temperaturę paląc w kominku - więc bywa i 22, i 24 (to już jest strasznie gorąco)

Jestem na etapie wylewek i zachciało mi się ogrzewania podłogowego na całym parterze. Wszędzie kafelki tylko na środku salonu 12m2 deski warstwowej...moje pytanie czy ktoś z Was tak ma...czy w salonie potrzebny mi jest dodatkowo kaloryfer (miałam przewidziany tylko w salonie podłogowy)

Na tym etapie zmiana koncepcji ogrzewania domu ?

:o

No tak a później ludzie narzekają że mają zimno w domu, albo że rachunki za wysokie...

Daj zaprojektować jakiemuś porządnemu instalatorowi podłogówkę, to może będzie dobrze !

Możesz wyjaśnić, lub podać namiar na wyjaśnienie?

Co znaczy że nie ma "plakatu" z blachy ?

Najlepiej obejrzeć i pomacać w salonie, bo dopiero wówczas widać i czuć różnicę.

Zamek magnetyczny wygląda tak:

http://www.sparta.com.pl/photo/product_info/f/8/7/1_f87b89525ed6.jpg

Charakterystyczne dla zaczepu jest to, że jest tylko jedna dziura na górną zapadkę, a klucz tylko blokuje ją wewnątrz zamka, zamiast mieć niezależną. Dodatkowo ponieważ zapadka jest schowana przez cały czas - brak jest wywinięcia zaczepu na ościeżnicę, służącego do wduszenia zapadki.

Zamek zwykły wygląda tak:

http://www.sparta.com.pl/photo/product_big/6/a/8/1_6a8b0de33b79.jpg

Zaczep do zamka zwykłego może być taki jak na powyższym zdjęciu, lub ciut delikatniejszy (wywinięcie tylko na zapadkę):

http://www.sparta.com.pl/photo/product_big/c/c/9/1_cc9ec2a8b326.jpg i wywinięty na widoczną część ościeżnicy.

Różnica w cenie prawie żadna.

W Polsce zamki magnetyczne za 35zł produkuje LOB

Zwykłe robią po 20zł.

Włoskie magnetyki to ok. 100zł.

Na tym etapie zmiana koncepcji ogrzewania domu ?

:o

No tak a później ludzie narzekają że mają zimno w domu, albo że rachunki za wysokie...

Daj zaprojektować jakiemuś porządnemu instalatorowi podłogówkę, to może będzie dobrze !

Zaraz powoli.

1. Ja tu nie widzę zmiany koncepcji ogrzewania domu. W tekście jest mowa o tym, że podłogówka ma być na całym parterze i że w salonie miał być grzejnik podłogowy (rozumiem kanałowy). Jeżeli dobrze rozumiem, to zmiana drobna - jeden grzejnik na kawałek podłogówki.

2. Projekt mojej podłogówki przewidywał dwa grzejniki więcej niż zamontowałem ostatecznie, a w największe mrozy wystarczała... sama podłogówka. Brak oczywiście strat ciepła na otwieraniu drzwi i okien, ale za to nie było drzwi wewnętrznych i jakiekolwiek przeciągi śmiało chulały po domu. Wykonawca namawiał mnie na rezygnację z tych grzejników i dawania małych pozostałych. Wyszło, że jednak doświadczenie wzięło górę nad teorią. Zresztą... ja sam na początku budowy też byłem nasączony teorią Muratorową. Teraz już wiem lepiej co to teoria (stymulowana wpływami z reklam) a co praktyka ;)

Jeszcze uzupełnię zdjęciami - jak wyglądają zamki od "zewnętrznej" strony drzwi. Tam gdzie normalnie wystaje jakiś kawałek blachy. Pierwsze jest poruszone, ale może lepiej oddaje urok magnetyka.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/Klamka/795432611_PDYXi-S.jpg

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/Klamka2/795433351_TQtKY-S.jpg

Kaska przed odbiorem ;)

Frankai super. Ty to musisz miec cierpliwosc,masz juz wykonczony dom na pikobelo a Ty tam nie mieszkasz :wink:

Kuchni nie ma, a anorektykiem to nie jestem :p Co prawda Wielki Post się zaczął... No ale nie ma co popadać w fundamentalizm ;)

Pstryczków też jeszcze nie mam. Właśnie liczę ile ich potrzebuję.

Najgorzej jednak z zewnętrzem - zaczyna się bagienko robić i dren póki co słabo działa. Jak będzie kładziona kostka, to zdejmę glinę i wysypię piaskiem na całej długości. Póki co mam coś na kształ studzienek chłonnych co 3m.