Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

trabi-wrc napisał:
  albert07 napisał:

Szanowna grupo, szukam dobrej firmy do zaprojektowania i zainstalowania instalacji do mechanicznej wymiany ciepła (rekuperatory). Próbowałem skorzystać z tutejszej wyszukiwarki żeby znaleźć ten temat bo sądzę że był poruszany, ale niestety chyba jestem za głupi bo nic nie znalazło :-/

Pomóżcie please i powiedzcie gdzie mam szukać bądź podajcie jakieś namiary. Z góry dzięki za pomoc

Firma GPD - robiła mi instalację na reku Brink. 600456825 - Darek Gudra

Pozdrav

U nas tak jak u Trabiego - GPD - zaczęli ale nie mają jeszcze możliwości skończyć, na razie same rurki poukładali, u AnetkiS też robił GPD.

Dziękować bardzo za namiary na reku, a powiedzcie mi jeszcze moi mili czy zakładając instalację wymiany powietrza z nagrzewnicą jest jeszcze sens montowania płaszcza wodnego do kominka, zakładając że ogrzewanie będę miał gazowe + podłogówka praktycznie na całym parterze.

Jakie wy macie rozwiązania?

pozdr

Mam pytanie o okno do domku

Od paru miesiecy robie rozeznanie, wyceny itd.. im wiecej tego mam tym wiem mniej. Kusza mnie okna z Oknoplast Krakow, pytanie tylko czy podobnej jakosci nie beda jakies Empolowskie, Siuba, lub inna lokalna "fabryka".

Przeszukałem archiwum ale sytuacja na rynku troche sie zmienia i moze ktos z Was cos podpowie, gdzie daja dobry rabat i dobre okna :)

ja polecam okna Sitaka - ale to drewniaki.

albert to temat rzeka.....ale musialbys miec jakis bufor z madrym mieszaczem coby sterowac temperatura na podlogowke.....jesli masz jej rzeczywiscie tak duzo. A moze kup dobry kociol gazowy (moze byc kondensat) jak bardzo chcesz to poloz rury pod kominek i nie rob go w tym roku sam sie przekonasz czy ci niezbedny do zycia.......u mnie rachunki gazowe 1800zl rocznie pierwszy rok grzania plus 5m3 drzewa na kominek rekreacyjny na cala zimę, male dziecko w chacie wiec sauna...sie zastanow.

Edytowane przez XX

Miedzy plastkiem a drewnem juz wybralem.. bedzie plastik w obustronnym kolorze + rolety zew. w kolorze.

Dobre okna to takie ktore sie otwieraja, nie zacinaja, nie wykrzywiaja itd... z lektury wywnioskowalem ze wlasnie oknoplast ma dobra opinie, ale sa tez najdrozsze z wszystkich wycen jakie mialem, maja ciekawy profil itd, ale wyglad profilu nie jest priorytetem, mozna wzisac polokragla listwe przyszybowa i tez okno ladnie wyglada.

Mysle tez o elektrycznym sterowaniu roletami na parterze.

pierwek napisał:
Czy ktoś przechodził ostatnio procedurę zmiany użytkowania działki? Był u mnie geodeta na obmiarze powykonawczym i między innymi podpisałem mu jakiś wniosek żeby zmienili mi sposób użytkowanie działki. Była to działka rolna. W PNB miałem zgodę na odrolnienie 500m2 a te matołki ze starostwa odrolnili mi 100% działki co daje mi 300zł podatku więcej niż jakby odrolnili tylko 500m2 (tyle co było w PNB). Podatek za działkerolnąto 2gr /m2 a za działkę budowlaną 32gr/1m2. Czy da sięcośz tym fantem zrobić? Działka ma 1500m2 i jest na wsi - gm Żórawina.

Ja przechodziłem i udało mi się odrolnić tylko 900m2 z 2700m2. Ale powiat Trzebnicki.

xx - szczerze to rozważam różne opcje. Ogrzewanie gazowe i podłogówkę dostałem już w projekcie, kominek również był ja jedynie dodałem ten płaszcz co by w zimie nie marznąć i nie bulić ciężkiej kasy za gaz. Kominek chciałbym mieć tak czy siak bo to miło sobie tak posiedzieć przy prawdziwym płomyku. Może faktycznie racja że tego jest trochę za dużo i samo ogrzewanie gazowe + podłogówka w zupełności może wystarczyć, zważywszy że zamierzam zainstalować również reku (może z dogrzewaczem). A kominek będzie tylko jako element umilający wieczory :-) Edytowane przez albert07

jak widać z tym odrolnieniem tao różnie bywa... Pytanie do tych co mają odrolnione tylko część działki. Chodziliście za tym czy po prostu geodeta bez pytania tak załatwił? Bo mój tylko wzruszył ramionami o co mi niby chodzi. Ale to nie on będzie płacił 300zł rocznie więcej podatku.

wojgoc napisał:
haku,

zrób wycene w Baumanie u Pana Mariusza.

a rolety proponuje w schweiker w Dlugołece

Też proponuję zajrzeć po okna do firmy Bauman - Pan Mariusz Sobiela tel. 501 349473 ma okna jezierskiego, salamandry oraz okna drewniane.

Edytowane przez ania klepka

SUSPENSER napisał:
Dzięki wszystkim za podpowiedzi - zacznę tak jak napisał Smok i dam znać jak poszło gdy tylko się wyrobię z czasem.

Poszło super - wycinka nożem z ząbkami, puszkę wcisnąłem bez pianki - tylko stelaż włącznika przykleiłem do tynku klejem termotopliwym i jest ok :-)

Cieszę się, jednak mam złe doświadczenia z tym klejem, gdybyś zdecydował się na piankę, oklej tynk taśmą malarską, by nie pobrudzić tynku.

XX napisał:
bemark będziesz pierwszą osobą którą znam która ma fugę epoksydową na tarasie

albert07 prawie kazdy z nas miał taki dylemat. policz sobie po ilu latach ci sie ten kominek zwróci.....

czy ktoś z Was jest na etapie ogrodu?

witaj

ja jestem wlansie ma etapie zakladania ogrodu

szukam namiarow na producenta ogrodzen

ktos kiedys polecal jakas firme z allegro byl z niej zadowolony

moze przypominacie sobie u kogo robili ?

XX napisał:
bemark będziesz pierwszą osobą którą znam która ma fugę epoksydową na tarasie

albert07 prawie kazdy z nas miał taki dylemat. policz sobie po ilu latach ci sie ten kominek zwróci.....

czy ktoś z Was jest na etapie ogrodu?

Ja też;)

Wylałem tydzeiń temy 1L roundapu. Teraz czekam az sie wszystko spali;)

potem wykopię dziury pod nawodnenie i oświetlenie, potem porządkowanie, trasowanie powierzchni pod trawę i sianie;)

ogrodzenie robię na końcum, aby maszyny sobie jeździły swobodnie

Edytowane przez Daro_K

haku napisał:
Mam pytanie o okno do domku

Od paru miesiecy robie rozeznanie, wyceny itd.. im wiecej tego mam tym wiem mniej. Kusza mnie okna z Oknoplast Krakow, pytanie tylko czy podobnej jakosci nie beda jakies Empolowskie, Siuba, lub inna lokalna "fabryka".

Przeszukałem archiwum ale sytuacja na rynku troche sie zmienia i moze ktos z Was cos podpowie, gdzie daja dobry rabat i dobre okna :)

Ja wybrałem Empol, profil większości okien Si82 (do garażu zwykła 70). Cenowo wyszło przyzwoicie, mimo wyszukanych oczekiwań (P2/WK2 + pakiet dwukomorowy). Te same profile wykorzystuje też wrocławski Wimarol, ceny podobne do Empolu.

Z kolei sąsiad nie polecał firmy z pl. Bema handlującej Oknoplastem - ponoć o najprostszą , wynikającą z umowy, regulację nie mógł się doprosić.

pzdr

A.