Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam szanowna Grupo

Nie dawno była dyskusja o oknach i widzę ze wróciła, generalnie cieszę się bo po lekturze różnych wątków zdecydowaliśmy się na Jezierskiego elita thermo, obustronny orzech. Jednak problem jest dla mnie z tymi szybami bo też faktycznie nie chce zwariować, na froncie nie mieszkamy ale decyzję i tak ciężko podjąć.

Dostaliśmy ofertę od polecanego Pana Mariusza z Bau-man. W mojej ofercie okienka ze standardową szybką wyszły 15700 i teraz mam dwie opcje: szyba p2 dopłata 2 700, pakiet 3szybowy dopłata 930. Wydawało mi się, że powinno być odwrotnie z tymi dopłatami. Na parterze będą rolety integro chyba krispol choć jest tańsza o 1500 zł oferta na rolety portos ale bramy garażowe też krispol więc żeby już kolorów nie dobierać weźmiemy jednej firmy.

Co byście radzili? Niby różnica nie jest wielka ale jest bo za te 1700 zł to bym silniki do rolet miała ale z kolei mi osobiście te 3 szybki to się średnio podobają choć grubość ramy się nie zmienia to tak wizualnie nie jestem przekonana. No w kropce jestem generalnie a decyzja musi zapaść w poniedziałek najpóźniej więc heeeelp pleeease :)

Jeszcze mi przyszło do głowy, może zostać przy standardowych szybach a rolety dać na całym domu a nie tylko na parterze bo głupio to będzie wyglądać. No i jeśli chce silniczki do rolet to czy jest sens na małych okienkach np w wykuszy albo w kuchni, spiżarce czy garażu.

Edytowane przez aniak25

U nas jest pakiet trzyszybowy. W moim wielkim oknie i dwóch bocznych kosztowało to ok. 2 tyś. Teraz np.przeznaczyłabym tę kasę na meble do jadalni. Wątpię, żeby to miało większe znaczenie w kosztach ogrzewania. Pewnie jak solary i inne takie, zwróci się za jakieś20 lat. Pamiętaj też, że przy pakiecie trzyszybowym inaczej wygląda profil!

Okna kupilam w Exterm-2 w Psarach. Drzwi zewnetrzne tez u nich. Drzwi mam grafitowe, jak brame normstahla.

Rolety zewnetrze w Schweiker w Dlugolece. Mam je w calym domu, ale chronia, przede wszystkim, strone zachodnia przed wiatrem i deszczem. O wiele cieplej w pokojach po zaslonieciu.

Dzieki z podpowiedzi, do Jezierskiego wyslalem wymiary do wyceny. Zapomnialem o Exterm-2 tez im wysle.

Teraz mam pytanie z dziedziny ogrodowej. Mamy zamiar obsadzic dzialke czyms takim jak Thuja Szmaragd. Ktos mi powie w jakiej odleglosci od granicy i co ile je posadzic zeby uzyskac efekt zywoplotu ? Jakis specjalne nowozy lub podsypki zastosować ? Na razie wyrównalismy metrowy pas przy płocie w zwiazku z tym ze ziemia troszke gliniasta zostala posypana piaskiem. Po wsadzeniu w ziemie tujek plan jest taki, zeby rozciagnac geowłóknine i na nią wysypać kore. Na razie wygląda to tak:

http://www.desacon.de/allegro/tuj.jpg

Jakieś rady i sugestie ??

Jolu Twoj sąsiad Pan Wojtczak jest zarąbistym podbitkowcem przece....mówiłaś, że go znasz?

Pytam o ogrody bo rozmawiałam ostattnio z ogrodnikiem z Iwin, moze gdyby była jakas grupa to byłby i rabat?

MOgę też śmiało polecić panów robiących ogrody - megaszybkie lopezy, ceny - - około 20-25

% wartości posadzonych roślin

haku jestem własnie na etapie tuji szmaragdów

Jeśli chcesz miec gęsty zywopłot - sadz co 60-65cm.

Jeśli z prześwitami to więcej.

Geowłóknina ok trochę się narąbiesz przy tym ale ok - widze, że u mnie to w sumie działa - chwaściorów jest malusieńko. Co do kory jest jeden minus - po jakimś czasie trzeba ją uzupełniać ponieważ idzie precz z wiatrem.

Co do sadzenia - mi powiedziano - sadzić w glebę (nie wygłupiac sie z ziemia pod iglaki ale ja mam 100 sztuk....) potem PODLEWAC PODLEWAĆ.....po 2 tygodniach sypnąć czymkolwiek na iglaki i znowu podlewac podlewac podlewac caly saezon dobrze i porządnie.

Potem patrzeć jak rośnie

tą ziemię z piaskiem oczywiscie przekopać w czasie sadzenia....

Edytowane przez XX

my sadzilismy co 60 cm

od plotu zostawilam troche wiecej miejsca okolo 1m

zanim podrosna moje tuje/maja okolo 1m/ posadzilam przy plocie pnacza ladnie zazieleni mi sie wokol domu

pozdrawiam

kopalismy duze dolki uzupelnialismy ziemia do iglakow podsypywalismy i podlewalismy

nam mowiono zeby w pierwszym roku nie nawozic

ile ludzi tyle opini

pozdrawiam

ja właśnie wczoraj przeglądałam producentów roślin i znalazłam szkółkę w Iwinach, ale nie mają wszystkiego na czym mi zależy.

Ja na początku też chciałam żywopłot z tuj, ale jak na żywo zobaczyłam obsadzoną podobnej wielkości działkę to zrezygnowałam na rzecz pięknego świerku koreańskiego. Jakoś w mojej leśnej okolicy nie pasuje mi egzotyczny wygląd tuj.

A tak muszę przyznać, że budowa domu to pikuś w porównaniu z urządzeniem ogrodu....

Natalia czyli nie jesteś zainteresowana?

cóż to za cuda tam masz przewidziane bardzo jestem ciekawa...

bardzo ale to bardzo ładne roślinki widziałam też na bielanach.....

ja muszę mieć płot z czegoś jak najbardziej bezobsługowego a jakoś beton mi się nie widział.Moi przyszli sąsiedzi wybudowali dom prawie w moim salonie;) więc muszę wyszarpać trochę intymności...

Daro_K pisałeś o nawodnieniu - jaki system planujesz?

Jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda wybór roślin w najlepszej szkółce z jaką się spotkałem to zajrzyjcie tu:

http://www.drzewa.com.pl/aktualna-oferta-szk%C3%B3%C2%B3karska-oraz-parametry-ro%C2%B6lin-i-43.html

Tylko się nie przeraźcie, że sama Thuja (żywotnik) występuje w 32 różnych odmianach ;-)

ja muszę mieć płot z czegoś jak najbardziej bezobsługowego a jakoś beton mi się nie widział.Moi przyszli sąsiedzi wybudowali dom prawie w moim salonie;) więc muszę wyszarpać trochę intymności...

W mojej miejscowości widziałem, że jeden z sąsiadów, który ma ogrodzenie z siatki od strony drogi pozakładał na nie maty bambusowe - pewnie też takie zastosuję gdy ruszy budowa u najbliższego sąsiada, bo trochę potrwa zanim podrosną thuje.

ellaj, XX dzięki za odzew. Pana Wojtaczaka nie kojarzę? Mam już sklerozę czy jak. Dziewczyny podrzućcie namiary a obu panów, please! Kasia, ja mam ogrodzenie panelowe i jak wiesz wielkie okno (bez firan i takich tam). Założyłam maty trzcinowe. Wcześniej była masakra, strach było we własnej chałupie bez makijażu chodzić.

ellaj, XX dzięki za odzew. Pana Wojtaczaka nie kojarzę? Mam już sklerozę czy jak. Dziewczyny podrzućcie namiary a obu panów, please! Kasia, ja mam ogrodzenie panelowe i jak wiesz wielkie okno (bez firan i takich tam). Założyłam maty trzcinowe. Wcześniej była masakra, strach było we własnej chałupie bez makijażu chodzić.

Jola swietnie wygladaja te maty dzieki temu nikt nie zaglada do Twoich okien

pozdrawiam cieplutko

\kominek również był ja jedynie dodałem ten płaszcz co by w zimie nie marznąć i nie bulić ciężkiej kasy za gaz.

Z tym gazem to może być ciekawie ;) Narzucono nam w pakiecie zbyt dużo gazu i na zbyt długo. Pytanie jeszcze jak zindeksowano jego cenę. Jak to zawsze jest - na dwoje babka wróżyła. Może być go za dużo i trzeba będzie płacić za niezużyty ("take or pay"), lub zużyty za drogo (do produkcji prądu w "podstawie"). Wtedy ludzie zaczną rezygnować z gazu, a to spowoduje, że będzie jeszcze droższy i taka spirala zabije całe gazownictwo w Polsce. Z drugiej strony - może gaz łupkowy zbije cenę gazu na rynkach do poziomów sprzed lat. Zwłaszcza, że w Polsce pojawi się wówczas kilku "producentów" - większość koncesji na łupkowy mają amerykańskie firmy. W dodatku EU będzie nam przykręcać emisyjną śrubę, czyli trzeba będzie pójść w atomówkę (protesty i czas), solary (koszt) i wiatraki (koszt i fatalna regulacyjność), albo w gaz (2 razy niższe emisje niż węgiel, nadrabianie regulacyjności psutej przez wiatraki). W takim przypadku konkurencja i brak kar do obsłużenia, uatrakcyjni cenę gazu. Z kolei cena energii elektrycznej, wzrośnie w najbliższych 3-5 latach minimum dwukrotnie. To podważy sens ogrzewania elektrycznego i zaprzestanie instalacji pomp ciepła (stare pozostaną w użyciu).

Tak więc przyszłość energetyczna jest równie jasna przepowiednie Pytii ;) Nawet siedząc w szeroko rozumianym rynku energetycznym, nie podejmuję się prognozowania. Po prostu - odpowiada mi sposób w jaki się obsługuje gaz, a raczej... że się nic nie robi :D Wszystkie inwestycje, które zwrócą się teoretycznie po 10 latach (a do takich być może zalicza się pompa ciepła i kominek z płaszczem), uważam za mało opłacalne i ryzykowne.