Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Frankai,

mówimy o dwóch róznych sparawch.

ja mam na mysli tereny na Kozanowie, które zawasze były teenami przeznaczonymi pod zalanie a gdzie obecnie jakis developer postawil budynki.

i wlasnośc tutaj nie ma nic do rzeczy. ewentualnea droga sadowa o wyegzekwowanie kasy od developera na remont nigdy ni skończy sie.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

,

mówimy o dwóch róznych sparawch.

ja mam na mysli tereny na Kozanowie, które zawasze były teenami przeznaczonymi pod zalanie a gdzie obecnie jakis developer postawil budynki.

Nie - mówimy o tym samym. Urzędnik(-cy) wiedział, a przynajmniej musiał wiedzieć, że to jest teren zalewowy. Jego psim obowiązkiem było to uwzględnić i nie zmieniać przeznaczenia lub nie wydawać pozwoleń. Teraz między developerem a urzędem powinna toczyć się sprawa, kto odpowiada za straty, bo kupujący mieszkanie nie musiał wiedzieć o tym fakcie. No ale oczywiście dochodzić czegoś w sądzie... Z kolei przy wchodzącym w życie prawie, urzędnik moim zdaniem powinien być zobligowany do wydania pozwolenia, ale z wyraźnym zapisem, że teren będzie zalewany. Chcesz pobudować dom podwodny lub na 10m palach - twoja sprawa. Najlepiej gdyby ten fakt powinien był odnotowany w księgach. Wtedy kupując mieszkanie na tym terenie, wiadomo co człowieka może czekać.

Moniaq a musisz mieć kabine na wymiar?

My mamy drzwi szklane do prysznica zamiawiane razem z szybka boczną mocowaną na stałe. I był tam możliwy spory zakres regulacji. Drzwi były firmowe i nie musiały być robione na wymiar co zaoszczedziło dośc dużo róznych atrakcji i wyższej ceny;)

Pozdrawiam:)[/quote

Mam mieć kabinę bez brodzika. Te ktore mi pasowały kosztowały grubo powyżej 3tys. Podaj mi proszę firmę z której ty masz kabinę.

słuchajcie forumowicze. Ci starzy i ci nowi, czyli m.in. ja :) pomyślałem sobie że może się poświęcę i stworzę stronkę z firmami polecanymi przez nas czyli forumowiczów. Generalnie zawierałaby namiary do firm z różnych dziedzin związanych z budową, remontem itp rzeczami. Nawet jakieś tam kwiatki co sprzedają, ale są sensowni i dobrzy :D

Wiem, że kiedyś była taka stronka, nie wiem kto ją prowadził, ale jak na nią ostatnio wszedłem to dane były chyba z epoki jaskiniowej :D więc może warto coś z tym podumać, zważywszy że mi osobiście to się przyda przez najbliższe parę lat. A i ludzie nie będą tak nękać siebie na forum ciągle o to samo.

Co wy na to???

słuchajcie powtórzę bo może przeoczyliście.

Co wy na to żeby pociągnąć pomysł sprzed jakiegoś czasu i stworzyć stronkę z polecanymi firmami?

Albert07 ja jestem za i to bardzo, szczególnie jeśli chodzi o wykończeniówkę do której się zbliżam :)

pozdrawiam

wiecie, potrzebuję waszego poparcia, bo to głównie od was będą pochodziły namiary którymi chcielibyście się wymieniać. Nie ma też sensu tworzyć strony dla pięciu telefonów bo to szkoda i energii i czasu

wiecie, potrzebuję waszego poparcia, bo to głównie od was będą pochodziły namiary którymi chcielibyście się wymieniać. Nie ma też sensu tworzyć strony dla pięciu telefonów bo to szkoda i energii i czasu

Pomysł cenny i trafny. Jak zdecydujesz się na realizację, to myślę, że będę mogła przekazać jakieś informacje do bazy :)

Pozdrowienia!

wiecie, potrzebuję waszego poparcia, bo to głównie od was będą pochodziły namiary którymi chcielibyście się wymieniać.

Uważaj tylko, żebyś gdzieś nie zahaczył o ustawę o ochronie danych osobowych ;) Jakiś misiek nie polecony może się zdenerwować i podkablować do GIDO. Spełnienie wymogów ustawy zaś jest strasznie upierdliwe. Wiem, bo czytałem w ramach pracy. To że większość firm gdzieś ją tam łamie wiadomo, ale tego nie widać. A stronkę będzie widać. Dla pewności niech każdy zapyta wpisywanego miśka, czy w ogóle chce tam być ;) W końcu może mieć dość klientów i nie chcieć odbierać niepotrzebnych telefonów.

Ta lista ma swoje plusy i minusy -

+ mamy parę kontaktów, robimy rozeznanie cenowe

- taki wykonawca wpisany na białą listę dostaje dużo zleceń, nabiera wiatru w żagle i (podkreśl właściwą odpowiedź) podnosi ceny, nabiera za dużo zleceń, nie wyrabia ze wszystkimi i co najgorsze zatrudnia wtedy przypadkowych ludzi. Chcesz usunąć taką osobę, bo wstyd za własną referencję - ale moderator listy już się wybudował i nie zagląda na forum. A lista żyje dalej i nieuczciwy wykonawca ma reklama w dodatku bezpłatną.

Tak myślę że na listę można wpisać fachowca, który sprawdził się u minimum 3 inwestorów.

Ja osobiście wpiszę elektryka Mietka Kocota i brukarzy ( pozdrawiam Frankai)

Podzielam obawy Natalii.

Możecie sobie taką listą "strzelić w stopę", bo każdy będzie mógł ją zobaczyć i nie będziecie w stanie dobić się do najlepszych fachowców, a my nie będziemy mieć już innych do polecenia i dopiero się naszukacie.

Ja planuję bywać na forum przez kolejne lata (bo 2 szwagrów buduję się własnymi siłami, a mi temat się bardzo spodobał i chcę znać różne nowości a w miarę możliwości podpowiadać innym właściwe rozwiązania) i na priv będę wysyłał namiary na sprawdzonych fachowców.

Uważaj tylko, żebyś gdzieś nie zahaczył o ustawę o ochronie danych osobowych ;) Jakiś misiek nie polecony może się zdenerwować i podkablować do GIDO. Spełnienie wymogów ustawy zaś jest strasznie upierdliwe. Wiem, bo czytałem w ramach pracy. To że większość firm gdzieś ją tam łamie wiadomo, ale tego nie widać. A stronkę będzie widać. Dla pewności niech każdy zapyta wpisywanego miśka, czy w ogóle chce tam być ;) W końcu może mieć dość klientów i nie chcieć odbierać niepotrzebnych telefonów.

trafna uwaga, rozejrzę się za tym.

A na jakiejś zasadzie działa Panorama Firm, bo wiem że nie wszystkich pytają a i tak do listy dodają. Co prawda gdzieś najmniejszą czcionką, ale robią to chyba zgodnie z prawem.

Ale chyba najlepiej i najbezpieczniej byłoby faktycznie pisemnie zwracać się do właścicieli firm o taką zgodę.

Edytowane przez albert07
dopisek

Ta lista ma swoje plusy i minusy -

+ mamy parę kontaktów, robimy rozeznanie cenowe

- taki wykonawca wpisany na białą listę dostaje dużo zleceń, nabiera wiatru w żagle i (podkreśl właściwą odpowiedź) podnosi ceny, nabiera za dużo zleceń, nie wyrabia ze wszystkimi i co najgorsze zatrudnia wtedy przypadkowych ludzi. Chcesz usunąć taką osobę, bo wstyd za własną referencję - ale moderator listy już się wybudował i nie zagląda na forum. A lista żyje dalej i nieuczciwy wykonawca ma reklama w dodatku bezpłatną.

Tak myślę że na listę można wpisać fachowca, który sprawdził się u minimum 3 inwestorów.

Ja osobiście wpiszę elektryka Mietka Kocota i brukarzy ( pozdrawiam Frankai)

Po pierwsze to ta lista nie ma służyć firmom, tylko nam. A ich zarobek dzięki temu to efekt uboczny listy :D Poza tym jeżeli z tego powodu będą tracić na jakości i podnosić ceny to znaczy że do kitu z taką firmą.

Po drugie myślę o jakimś rankingu, opiniach i datach wpisywania opinii. Coś na zasadzie jakie są stosowane na aukcjach internetowych. (Nie wiem czy mi się to uda, ale spróbuję tak zrobić). Chodzi o to, że ktoś z was może polecić firmę, krótko opisać jaka była współpraca i na przykład określić jakość tejże współpracy w klasyfikacji od 1 do 10, albo coś w tym stylu. Poza tym myślę o podawaniu daty, kiedy firma została dorzucona i kiedy została polecona przez inwestora.

Dużo rzeczy jest do przemyślenia żeby to jakoś miało ręce i nogi, ale spróbuję się za to wziąć w najbliższym czasie.

A na jakiejś zasadzie działa Panorama Firm, bo wiem że nie wszystkich pytają a i tak do listy dodają. Co prawda gdzieś najmniejszą czcionką, ale robią to chyba zgodnie z prawem.

Ale chyba najlepiej i najbezpieczniej byłoby faktycznie pisemnie zwracać się do właścicieli firm o taką zgodę.

Nie pamiętam szczegółów, bu uodo czytałem wyłącznie pod kątem tego co mi było potrzebne - procedur wykonywania kopii zapasowych i zabezpieczenia danych. To co napiszę teraz nie będzie się odnosiło wprost do ustawy. Generalnie masz dwa rodzaje danych - ogólnodostępne i prywatne. Czym innym są dane firmy, do których każdy może dotrzeć, bo są w odpowiednich rejestrach/ewidencjach, a czym innym dane osób prywatnych. Gromadząc i przetwarzając te drugie, musisz spełnić wszystkie warunki ustawy. Pytanie jakie są obowiązki zarządzającego bazą, która zawiera dane ogólnodostępne. Wnikając głębiej - zakładając, że gość ma działalność i każdy może dotrzeć do jego danych rejestrowych, to już komórka którą się posługuje, może nie figurować w żadnym ogólnodostępnym spisie i kicha. Bez jego zgody nie można nie tylko opublikować, ale nawet przetwarzać. Mój post był może lekko gaszący zapał, ale generalnie jestem za :) Po prostu trzeba czasem przemyśleć kilka kwestii.

Co do ocen... Działało kiedyś u moim mieście forum. W pewnym momencie pojawiły się posty ujawniające przekręty. Komuś to było niewygodne i zmuszono admina, do ich usunięcia czy dementowania informacji. Skończyło się na likwidacji forum. Jeżeli któremuś wykonawcy nie spodoba się co ktoś pisze, to zaatakują admina, postraszą sądem, itp. Jakiś pomysł jak przed tym zabezpieczyć? Lista nicków u kogo dany fachowiec pracował? Wystawianie przy tym wyłącznie pozytywów, a reszta przez priva?