Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Michasiek, dzwoniłam do pana szklarza. Za lustro 80x90 chciał 145 zł.

Znalazłam Pana Macieja w internecie i zadzwoniłam:

ja - ile za lustro 80x80( wtedy nie znałam dokładnych wymiarów )

Pan Maciej - 120 zł

ja - ale będę chciała dwa

Pan Maciej - to policzymy jeszcze rabat

ja - to za dwa 200 zł, pasuje

Pan Maciej - pasuje

Jak tylko będę znała drugi wymiar lustra, to Michał podjedzie i przywiezie, wtedy napiszę opinię o lustrach i transakcji :) i podam namiary na Pana Macieja :)

Wybaczcie ale nie chce mi się przekopywać przez forum więc pytam. Czy ktoś z was kładł dachówkę creaton premion miedż angobowana i nie zostało wam przypadkiem kilka dachówek krawędziowych. Zabrakło nam 6 szt lewych i 9 szt prawych. Jak ktoś ma to chętnie odkupię.

Czesc,

Ja mam chyba ten rodzaj dachowki. Zostalo mi duzo podstawowej i troche gasiorow, a krawedziowych to watpie ale sprawdze i dam znac.

Bartek

[quote=Megana;4187551

...ja - to za dwa 200 zł, pasuje

Pan Maciej - pasuje

Jak tylko będę znała drugi wymiar lustra, to Michał podjedzie i przywiezie, wtedy napiszę opinię o lustrach i transakcji :) i podam namiary na Pana Macieja :)

No to super:)

Może Pan w tzw. między czasie sie dorobił i ceny magicznie poszły górę;)

To zamawiaj i oceniaj to może i ja będe mogła skorzystać;)

Pozdrawiam:)

Czy zastanawialiście się kiedyś nad folią aluthermo do izolowania poddasza ?

Zapraszam do wątku o niej, bo jest to interesujący temat:

Odpowiedziałem krótko i negatywnie. Jak chcesz znać pełną moją opinię z okresu badania to googlnij po superpolynum i moim nicku. Było to około 2003. Mi się nie chce ;)

Czy zastanawialiście się kiedyś nad folią aluthermo do izolowania poddasza ?

Zapraszam do wątku o niej, bo jest to interesujący temat:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162565-Folia-aluthermo-quattro-kto%C5%9B-u%C5%BCywa%C5%82&p=4178320#post4178320

a orientujesz sie ile kosztuje 1m2 tej folii?

mam pytanie do ogółu,

jeżeli korzystam z usług jakiegoś doradcy finansowego np. open finance to jak wyglądają opłaty za ich usługę? Domyślam się że teoretycznie bank je ponosi, ale z mojego punktu widzenia znając banki to na bank ;)przerzucają to na klienta co prawdopodobnie odbija się na prowizji bądź podwyższonych kosztach kredytu.

Powiedzcie please bo nigdy nie brałem kredytu przez tego typu "pomocników" i nie wiem jak to wygląda i czy jeśli nawet skorzystam z ich usług to czy jestem zobowiązany już podpisać umowę z bankiem poprzez firmę doradczą?

Innymi słowy jaka jest różnica w sprawdzeniu zdolności oraz dokonaniu symulacji spłat bezpośrednio w banku a u doradcy finansowego. Oczywiście pomijając że doradca ma wszystko w jednej tabelce.

dzięki za pomoc

pozdr

jeżeli korzystam z usług jakiegoś doradcy finansowego np. open finance to jak wyglądają opłaty za ich usługę? Domyślam się że teoretycznie bank je ponosi, ale z mojego punktu widzenia znając banki to na bank ;)przerzucają to na klienta co prawdopodobnie odbija się na prowizji bądź podwyższonych kosztach kredytu.

Oczywiście pomijając że doradca ma wszystko w jednej tabelce.

Twoje pytania mają kilka aspektów. Upraszczając odpowiem na tyle na ile się orientuję z teorii i z rozmów z ludźmi, oraz własnych analiz:

1. Bank ponosi. To czysty outsourcing. Zamiast płacić własnym ludziom, można doradcom.

2. Jeżeli masz dobre układy w swoim banku, to - przypuszczam - łatwiej coś z nim wynegocjujesz. To nie musi być prowizja czy marża. Może być zwolnienie z opłat za konto. Ja dostałem - nawet nie prosząc :) - zwolnienie na rok, czyli 12x18zł. Sama marża 0.8% i zero prowizji, w chwili kiedy rozpoczynał się okres wysokich marż, mogło być niemożliwe u pośrednika. Moja doradczyni przedstawiając mi ofertę, po miesiącu kiedy przyszło do podpisywania, walczyła jak lew, żeby marża została taka jak mi wcześniej ustnie obiecała. Innym już ponoć mogła zaoferować od 1.3% w górę.

3. Doradca poda Ci parametry, ale nie pokaże Ci 10 umów. A tam jest zawsze jakaś "radosna twórczość" prawników bankowych.

4. Doradca może być stronniczy. Ma wyższe prowizje od jednego banku i może przemilczeć pewne niuanse umów.

5. Kompetencje... na forum ktoś bardzo chwalił swojego niezależnego doradcę. Z kolei moja szwagierka psioczyła strasznie na doradcę, kiedy chciała zainwestować kasę. Rozpuściłem wcześniej kobietę swoimi analizami, a nie miałem już czasu jej doradzać ;)

6. Zmiany... Ja już 2 razy przesuwałem termin zakończenia budowy. Ostatnio przyszedłem 30 kwietnia, w dzień teoretycznego zakończenia okresu budowlanego, że chcę... się rozliczyć z przedostatniej transzy i przedłużyć o 3 miesiące okres budowlany. Standardowe 50zł za aneks i nie było problemu. Co będzie przy zmianach u doradcy? Ile to będzie kosztować?

Moja rada jest zwykle taka: umiesz liczyć i analizować umowy - wybieraj sam. Finanse to czarna magia - bierz doradcę i przetestuj go - zadaj mu kilka pytań, na które znasz odpowiedzi i patrz jak odpowiada. Jak odpowie źle, lub wygląda jakby kręcił (nie patrzy na Ciebie), to znajdź innego. Co ma zrobić człowiek, który jest gdzieś pośrodku - nie wiem :D

Jak zdecydujesz się sam - zrób symulację. Służę plikiem XLS. Uwzględniłem w nim wszystkie interesujące mnie opłaty dla kredytu w PLN. Nie omieszkałem policzyć kosztów obsługi konta osobistego, bo chcę mieć wszystko w jednym banku.

Moja rada jest zwykle taka: umiesz liczyć i analizować umowy - wybieraj sam. Finanse to czarna magia - bierz doradcę i przetestuj go - zadaj mu kilka pytań, na które znasz odpowiedzi i patrz jak odpowiada. Jak odpowie źle, lub wygląda jakby kręcił (nie patrzy na Ciebie), to znajdź innego. Co ma zrobić człowiek, który jest gdzieś pośrodku - nie wiem :D

Jak zdecydujesz się sam - zrób symulację. Służę plikiem XLS. Uwzględniłem w nim wszystkie interesujące mnie opłaty dla kredytu w PLN. Nie omieszkałem policzyć kosztów obsługi konta osobistego, bo chcę mieć wszystko w jednym banku.

frankai z chęcią skorzystam z tego formularza - prześlij mi please na skrzynkę.

a wracając do doradcy to wcześniej zrobiłem rozeznania po bankach i dokonałem wstępnej selekcji, kontakt z doradcą upewnił mnie jedynie że dobrze mierzę bo oferty od niego są bardzo zbliżone do moich.

Problem u mnie polega na tym, że jak już wcześniej wspomniałem mieszkam za granicą a żeby negocjować warunki z bankiem to prawdopodobnie musiałbym się stawić w oddziale co najmniej kilka razy zanim podpiszemy papiery, a to może być wielkim problemem logistycznym dla nas, no chyba że negocjacje potrwają np tydzień i tyle, to na urlopik mogę wpaść do kraju :)

A co do zmian to w ogóle się nad tym nie zastanawiałem, myślałem że przez doradcę podpisuję jednorazowo papiery a już sprawy w dalszej przyszłości to bezpośrednio z bankiem się załatwia i tyle, ale widzę że chyba jestem w błędzie.

Tak poza nawiasem to właśnie skontaktowałem się z Panem Krzysztofem polecanym przez Meganę i jak dotąd wydaje się bardzo kompetentną osobą, zwłaszcza że on tylko przedstawia mi oferty i nie naciska na żadną.

pozdr