Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a jak szeroka ta rolka?

nie każda hurtownia ma to w swojej ofercie - wiekszość ma to w płytach 1x5m w cenie 24,4 zł/m2

rolka ma szerokosc chyba 1m - nie pamiętam dokładnie ale tak mi się kojarzy - czyli jak ją rozwiniesz to masz 5m długości, grubości 3 cm - więc pod to dajesz jeszcze zazwyczaj jakąś warstwę normalnego styropianu.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam pytanie o architekta wnętrz, nie planowaliśmy z takich usług korzystać ale wydaje się, że w kilku miejscach dobra rada by się przydała - wszystko zależy jak takie usługi cenowo wypadają ...

Jakiś czas temu takie pytanie już chyba padało - ale nie zapisałem - a to wyszukiwanie mnie dobija.

Możecie kogoś polecić?

Mogę polecić pracownię, która robiła nam projekty łazienek [a będzie robiła jeszcze inne pomieszczenia] - wizualki łazienek mam w dzienniku, jeśli chcesz zobaczyć.

http://todo.home.pl

Ja z tego co pamiętam płaciłem za ocieplenie 15 zł + 35 zł za rigipsy (chodzi o odizolowanie poddasza użytkowego od strychu).

Dzisiaj widzę, że cena ocieplenia, sznurka i folii to 10 zł/m2.

Dodatkowo ocieplałem skosy strychu i tam dałem resztki membrany dachowej, ale to prosta praca i w ciągu jednego popołudnia w 2 osoby zrobiliśmy całość (60 m2).

dzieki za informację :)

jeszcze podpytam jak kupowałiście wełnę to po policzeniu powierzchni w mkw skosów odejmowaliscie coś na krokwie czy nie?

kto jutro o 18 wprosił do mnie na ogladanie tynków???

Mam pytanko, czy widziałeś już to ogrodzenie w realu? Czy warto w taką imitację klinkieru zainwestować, czy już lepiej zrujnować się na klinkierowe - nie biorę pod uwagę kosztów, bo te oczywiście klinkier by zdyskwalifikowały.

pozdrawiam

Nie widziałem tego "na żywo", ale jak chcesz to gdy szwagrowie będą je murować napiszę ci na priv gdzie można je zobaczyć ;-)

jeszcze podpytam jak kupowałiście wełnę to po policzeniu powierzchni w mkw skosów odejmowaliscie coś na krokwie czy nie?

Ja kupowałem bez odliczania z zaokrągleniem w dół, a potem... dokupowałem brakującą ilość. Może być inna niż ta główna.

Pamiętaj, że wełna jeżeli jest w rolkach, to łatwo ją bardziej ścisnąć niż przewiduje producent, a ta twardsza z kolei ma odpady na docinkach, które nie zawsze się dobrze wykorzysta (pamiętaj, by rozplanować, gdzie i jak mają upchać wówczas docinki).

Witam wszystkich,

my już przeprowadzeni od trzech miesięcy;-) jest suuuuper!

mam pytanko - gdzie we Wrocławiu lub okolicach można kupić i uszyć w miarę tanio, a dobrze firanki i zasłony??? Byłam dzisiaj w Domarze, ale tam wycenili mi firany i zasłony na moje 3 okna na poddaszu na 4800!!! (i wcale nie wybrałam najdroższych!)...a gdzie tu jeszcze firany na cały dół domu????

Będę wdzięczna za jakiś namiar;)

Witam wszystkich,

my już przeprowadzeni od trzech miesięcy;-) jest suuuuper!

mam pytanko - gdzie we Wrocławiu lub okolicach można kupić i uszyć w miarę tanio, a dobrze firanki i zasłony??? Byłam dzisiaj w Domarze, ale tam wycenili mi firany i zasłony na moje 3 okna na poddaszu na 4800!!! (i wcale nie wybrałam najdroższych!)...a gdzie tu jeszcze firany na cały dół domu????

Będę wdzięczna za jakiś namiar;)

Jest taki punkt w Marino na piętrze, ja tam kupowałem i ceny były akceptowalne.

Ile srednio kosztuje kontakt i gniazdko?

Musze wymienic 4 w kuchni, bo mi kolor nie pasuje. Szukam czarnych lub antracytowych.

Czy w casto maja cos takiego? Zwrociliscie moze uwage?

Gniazdka są od 6zł do... 300? Czarnych chyba już po 6zł raczej nie będzie. Te najtańsze to białe, kremowe i brązowe. Są szanse na kilkanaście zł, ale nie obiecuję, bo czarny nie jest popularny. Jak masz kogoś zaprzyjaźnionego w Warszawie, to są 2 miejsca, gdzie warto zajrzeć: Bartycka (pawilon 215 lub okolice), oraz sklep z lampami na wlocie "2" zaraz za Tesco.

Ile srednio kosztuje kontakt i gniazdko?

Musze wymienic 4 w kuchni, bo mi kolor nie pasuje. Szukam czarnych lub antracytowych.

Elda powinna być dostępna w większości sklepów elektrycznych. Tego typu:

http://www.allegro.pl/search.php?string=gniazd*+czarn*+elda&category=46108&description=1&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0&sourceid=Mozilla-search&location_radio=2&distance=1&st=gtext&order=t&listing_sel=2&listing_interval=7&price_to=30

Hmmm... właśnie doszedłem do wniosku, że w półce pod sprzęt RTV, która jest prawie czarna, też powinienem dać czarne gniazdka, coby się nie rzucały w oczy. Zobaczymy co ostatecznie wybierzemy do reszty domu, bo chciałbym przynajmniej trzymać się jednej serii.

To może poczepię się pod temat. Gdzie można dostać w dobrej cenie kontakty, gniazdka.

Coś konkretnego? np na Simon Basic najlepszą cenę miałem w hurtowniach Mors, na Ospela w hurtowni w Elka w Wałbrzychu itd. Standardowo hurtownie pokazują się na allegro, tylko nie klikaj w aukcje :) Zrób zestawienie i dogadaj rabaty oraz transport poza serwisem :)

Kupując w ten sposób warto zrobić bardzo dokładne zestawienie, bo nie da się wymienić, ani oddać towaru.

Oczywiście, ale trzeba brać jeszcze pod uwagę, że i tak się nie uda ;)

Człowiek zamieszka i okaże się, że:

1. Zapomnieliśmy, że w tym miejscu będzie radiobudzik i lampka nocna, więc potrzebne gniazdko podwójne.

2. Gniazdko podwójne jest za wysokie i nie mieści się (właśnie okazało się u mnie, że rama od łóżka zachodzi nad gniazdko).

3. Wyłącznik miał być seryjny, bo jednak warto lampę świecić 1/4 i 3/4.

4. W miejsce wyłącznika da się wyłącznik z czujnikiem ruchu lub zamontuje się czujnik ruchu a zamiast pojedynczego czy schodowego da się seryjny łącząc w celu uzyskania efektu On/Auto/Off.

5. Rolety mają krańcówki, ale trzeba je regulować i lepiej jednak, żeby przyciski były monostabilne niż bistabilne.

6. Sprzętów obok telewizora jest tyle, że brakuje gniazdek (nota bene pytanie czy nie warto dać listwy przeciwzakłóceniowej, aczkolwiek jej skuteczność względem wyładowań jest i tak wątpliwa).

itp. itd.

Jaki wniosek? Robiąc listę, należy zastanowić się, które elementy nie są absolutnie do ruszenia, a które mogę się zmienić, lub nie zależy nam na estetyce.

Przykładowo: w kuchni mam m.in. gniazdko pojedyncze za lodówką i wyłącznik schodowy do lampy. Schodowy chcę zastąpić pojedynczym, a lampa ma wbudowany czujnik ruchu. W spiżarni pojedynczy wyłącznik. Teoretycznie lista powinna wyglądać tak: 2 x pojedynczy wyłącznik, 2 x pojedyncze gniazdko (za lodówkę i do drugiej puszki po wyłączniku). Ja zamówię jednak (zakładam, że jestem skąpy i ma nic nie zostać): 2 x schodowy i gniazdko podwójne. Schodowy, a nawet krzyżowy, mogą pełnić funkcję pojedynczego. Jeżeli będą jednak 3 wyłączniki - mogę dokupić dowolny (czytaj tańszy i kupowany w sklepie, jak hurtownik się "wypnie" na takie małe zamówienie), bo wejście do spiżarni mam z kotłowni i estetyka nie jest ważna. Gniazdko podwójne z uwagi, że za lodówką nie widać, a jak gdzieś w pokoju mi jednak będzie potrzebne, to tam je założę. Jeżeli będą jednak potrzebna 2 gniazdka, to za lodówkę znowu kupię obojętniejakie. W miejsce wyłącznika zaś dam jakieś pojedyncze z pokoju, z miejsca najmniej widocznego. Może to trochę zawiłe, ale jak ktoś umie kombinować, to zrozumie co miałem na myśli :-D