Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.Czy jak tynkowałeś wew.stosowałeś listwy plastikowe przyokienne zastępujące silikonowanie i obróbkę i oklejanie ościeży.Za parę dni przychodzi tynkować Turlej a ja tego nie mam.WIECH.

Tak, jest to fajny wynalazek i wyglada OK, ma jedna wadę jest dość drogie i mozna to dostać tylko w jednym miejscu....cholera gdzieś zapodziałem wizytówkę - jak jedziesz powstańców śląskich w kier. TV, tuż przed wiaduktem skręcasz w prawo, przejeżdżasz pod wiaduktem i zaraz potem w prawo, gdzieś 100-200 m dalej po lewej stronie jest sklep sprzedający maszyny tynkarskie i w nim są te listwy. Szkoda że szybciej sie nie odezwałeś, miałem parę kawałków tej listwy i mogłem CI je podrzucić. Poza tym mogłeś podejść do mnie i zobaczyć czy efekt końcowy jest warty swojej ceny (której też już nie pamiętam :)). Jutro wykeżdżam do Czech i nie będzie mnie przez weekend :(

Wiech,

Ale dzieci to w kapuście a nie bociany ... :wink:

Wiem o gnieździe bocianim niedaleko kościoła i mostu - czy może w tamtych rejonach jest twój domek?

To jakiś przynajmniej kilometr ode mnie, więc huk nie będzie ogłuszający. Gorzej, jak trafię któregoś w łepek...

To bedę strzelać w kierunku Czernicy albo Wojnowic.

Ivonesca - dzięki za gratulacje.

Mam swój kawałek planety. Niesamowite uczucie.

Witam wszystkich! Długo mnie na tej stronie nie było i tyle się wydarzyło, że nie mogę nadążyć czytać. Ja przez moment przystopowałam, bo oczywiscie gmina robiła mi problemy z wz. Teraz jest wszystko na dobrej drodze i myślę, że wkrótce dołączę do grona budujących. Fajnie, że u Was mury pną się do góry. Mnie na razie najbardziej załamuje fakt, że ciepło się robi można coś zacząć budować, a tu człowiek musi się użerać z gminą, patrzeć jak ceny idą w górę nie wspomnę o vacie. Ale najważniejsze jest to, że jak poczyta się posty człowiekowi odrazu jest lepiej na sercu i nabiera chęci do dalszej walki.

Dobrzykowice dzięki wiem gdzie to sprzedają na ul Wawrzyniaka,ale tego nie mają ,sprowadzają to z Niemiec.Widziałem w Dobrzykowicach jak wygląda robota z tym wykończeniem myśle że super.Najwyżej przeciągne rozpoczęcie prac o parę dni az sprowadzą to z Niemiec.Przyjemnego wypoczynku Wiech.

BK gratuluję,zaoszczędz zwierzaki plis...pogoda super na wypicie zmrożonego szampana na łonie natury

Wiech,polanka dzięki za informacje im ich więcej,tym większy mętlik ale coś muszę zdecydować,miłoby było polanka gdybym mogła zobaczyć twój "Dom"jeśli można? będziecie w weekend u siebie?

BK tak buduje sie niedaleko tego gniazda bocianów ok.250m. tuż przy firmie Jankowski z Kamieńca tylko z drugiej strony płotu który jest moim sąsiadem.Polecałem Ci go nie ze względu na sąsiedztwo,tylko na jakośc prac.Co do wyłączników przepięciowych który jest montowany w tablicy bezpiecznikowej tuż za wyłącznikiem głównym to koszt wynosi od 1tyś do 4 tyś zł za taki wyłącznik w zależności od klasy i wymienności części.Pozdrawiam Wiech.

Co do wyłączników przepięciowych który jest montowany w tablicy bezpiecznikowej tuż za wyłącznikiem głównym to koszt wynosi od 1tyś do 4 tyś zł za taki wyłącznik w zależności od klasy i wymienności części.Pozdrawiam Wiech.

Wiem - bo zapytałam pana Męża. Mąż siedzi trochę w temacie i już go podpuszczam żeby zabrał się za koncepcję rozwiązań elektryczno-automatycznych w naszym domu.

Instalację odgromową raczej chcemy mieć, a jedno zdaje sie pociąga za sobą drugie.

BK - ja nie ufam jakoś jednowarstwowej ścianie - odkąd zobaczyłem ~1,5 roczny domek z jednej warstwy gazobetonu (36cm chyba) bez ocieplenia i wychodzącym grzybem na ścianach w jednym miejscu a z ewidentnym przemarzaniem w innych to trochę mnie to zastanowiło... (na pewno wykonawstwo mieli skopane ale mimo wszystko...)

Ja na razie mierzę w dwuwarstową ścianę -keramzyt+wełna - drożej ale jakoś pewniej się będę czuł. Netto - fundament->bloczki betonowe+izolacje+ocieplanie+mury+Teriva (keramzyt)+wyntylacje i kominy=netto ~32000 (ale to dopiero pierwsza oferta)

Tylko do tego jeszcze ława+ziemia pod podłogę+ocieplenie podłogi+drenaż przy fundamentach+ na pewno coś jeszcze

a na dach chyba wyłożę Brasa ale to już decyduje żona. Na razie czekam na ostatnie decyzje odnośnie przyłączy i wtedy zagospodarowanie działki, wyłączenie z prod. rolnej i pozwolenie - czyli jakieś 3 miesiące.., :(

Radiks bardzo mi się podoba Twój dom.Lubię domy o takiej bryle.Ja również wybierałem z żoną z ponad tysiąca projektów .Byłem ograniczony szerokością działki mam 20 m,a chciałem mieć garaż w bryle domu.Buduję 4lata i mam na ukończeniu.Mam tylko pytanie jak planujesz rozwiązać wentylację w domu.Chodzi mi o garaż i kuchenkę elektr. lub gazową.Pozdrawiam Wiech.

Radiks,

na pewno zagospodarowanie i reszta papierów nie potrwa trzy miesiące. Ja adaptuję (tzn architekt) dwa tygodnie i jeszcze jakiś tydzień, pozwolenie też powinno być szybko, słyszałam że nawet tydzień. Wyłączenie z produkcji rolnej - po co, jeśli masz decyzję o warunkach zabudowy? U nas bedzie tylko konieczność wniosku o zwolnienie z opłat za wyłączenie z produkcji rolnej, ale to można już chyba w trakcie budowy, nie jest to potrzebne do pozwolenia na budowę. :roll:

No właśnie - zaczynam się zastanawiać nad celowością wyłączenia z roli całości działki - czy ktoś z Was robił tak może że wyłączony z produkcji był tylko ten kawałek na którym stoi dom, nie cała działka - chodzi o inne stawki podaktu od gruntu rolnego i budowlanego? Czy tak można i warto zrobić?

Aha - radiks - czy bierzesz keramzyty TERMAT czy inne?