Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Droga grupo !

Miałam kłopoty z komputerem a co za tym idzie utraciłam zapisane dane -namiary na fachowców, które częściowo dostałam również od Was.

Szukam ekipy do ocieplenia zewnętrznego styropianem wraz z zamocowaniem rynien oraz do zrobienia podbitki. W sumie szukam ekipy , która zrobi inne drobne prace ogólnobudowlane. Buduje się na północ od Wrocławia.

Z góry dziękuję za wszelkie namiary. !!

Nieśmiało przypomnę się jeszcze raz , może komuś się przypomną namiary na dobrą ekipę , która potrafi zrobić ocieplenia zewnętrzne oraz podbitkę.

Pozdrawiam

Witajcie, bardzo proszę o namiary na kogoś od świadectw energetycznych ( nie drogiego :))

Nie mogę znaleźć na forum - szukałam :(

Południe Wrocławia - jeśli ważna lokalizacja.

Weroniko, gratuluję podjętej decyzji :)

Mogę się podzielić namiarami na ekipę, która nam budowała -

Bogdan Zych - 600588140

Powodzenia

Witam, ponawiam prośbę o namiary na murarza (y) na ściany działowe oraz namiary na tynki maszynowe gipsowe. pozdrawiam

Jeśli budujesz się w Wilkszynie to polecam dwie okoliczne ekipy:

- ścianki działowe: Bogdan Kujawski 504790562

- tynki maszynowe: Piotr Jacożyński 502546769

Jestem bardzo zadowolony z pracy tych panów. Elokwentni, myślący i dokładni. Obaj preferują pracę na zachodzie Wrocławia. Zdecydowanie polecam!

Witam wszystkich i pozdrawiam

jestem tu nowa, tzn podczytuję juz od jakiegos czasu , ale pierwszy raz piszę. W tym roku ruszylismy z budową naszego malutkiego (ok 120m) ale własnego 'miejsca na ziemi' ok. 20 km pod wroclawiem, od tego czasu podczytuję forum, zwłaszcza to lokalne.Dotąd szło gładko, ale wczoraj pojawily sie pierwsze problemy - etap wznoszenia ścian, problem: otwory drzwiowe. Dla drzwi głównych dziura w murze to 230/120cm a dla bocznych 100/200cm - wg architekta są to drzwi 'typowe', ale drzwi z katalogów np. Porty nie pasują.. Szukam osob które są na podobnym etapie i mogą wymienic sie doswiadczeniami - czy lepiej (w sensie taniej) od razu poprawić te otwory zanim przyjdzie strop, czy robic drzwi na zamówienie, jaka różnica to w cenie? I jeszcze jedno pytanie: czy jesli chodzi o okna PVC wogole funkcjonuje pojęcie 'Typowe' ?

Pozdrawiam wszystkich i zyczę powodzenia

Ps. czy we wrocławskiej grupie są osoby które zaczęły w tym roku?

Dla drzwi głównych dziura w murze to 230/120cm a dla bocznych 100/200cm - wg architekta są to drzwi 'typowe', ale drzwi z katalogów np. Porty nie pasują.. Szukam osob które są na podobnym etapie i mogą wymienic sie doswiadczeniami - czy lepiej (w sensie taniej) od razu poprawić te otwory zanim przyjdzie strop, czy robic drzwi na zamówienie, jaka różnica to w cenie? I jeszcze jedno pytanie: czy jesli chodzi o okna PVC wogole funkcjonuje pojęcie 'Typowe'

Jeżeli nie masz jakiś specjalnych wymogów estetyczno-funkcjonalnych, to otwór rób typowy. Stolarz zawsze da radę zrobić, a nie będziesz ograniczona. Gotowe będą tańsze. Montaż 200-300zł i musi robić autoryzowany serwis, żeby potem gwarancja była ważna.

"Typowe" to w zasadzie pojęcie względne jeżeli chodzi o wyjściowe. Ja mam z Lupola i dla jednych drzwi był potrzebny taki otwór, a dla innych o 2 cm, szerszy. Zresztą u nich to nie był wielki problem, bo i tak zdjęli wymiar i zrobili jak mi pasowało. Zwróć jeszcze uwagę jak chcesz mocować. Ja sobie zażyczyłem w ociepleniu muru trójwarstwowego. Było trochę kucia od wewnątrz, ale wygląda ekstra. Aha - okna i wewnętrzne mam robione przez stolarza, a wejściowe podobały mi się gotowe.

Poprawka nadproża, to kwestia 50zł. Możesz zrobić ją teraz czy później, ale lepiej przed tynkami ;)

Co do plastików nie wypowiem się - mam drewniane na wymiar. Są na forum wątki liczące po kilkadziesiąt stron o samych oknach. Tam poszukaj odpowiedzi lub dopytaj specjalistów z tych wątków.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Czyli najlepiej juz na tym etapie zdecydować się na konkretny model drzwi i dopasować otwór.. zatem zmykam do salonu obejrzeć i dopytać sprzedawcę (kojarzę duży salon na Gwieździstej, zresztą Pan z tego salonu chyba się tu na forum udziela). Jak na razie jestem w szoku, ze tyle rzeczy trzeba przemyśleć na tak wczesnym etapie budowy. Pozdrawiam wszystkich