Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dorben napisał:
Czyli najlepiej juz na tym etapie zdecydować się na konkretny model drzwi i dopasować otwór.. zatem zmykam do salonu obejrzeć i dopytać sprzedawcę (kojarzę duży salon na Gwieździstej, zresztą Pan z tego salonu chyba się tu na forum udziela).

Warto, ale nie trzeba ;) Najważniejsze rzeczy do decyzji o drzwiach wejściowych:

- kierunek otwierania drzwi,

- sposób mocowania,

- antywłamaniowość - czy musi być, a jeżeli tak, to jaki stopień. Uwaga - drzwi otwierane od zewnątrz muszą mieć specjalne zawiasy,

- przybliżony rozmiar. W szczególności kwestie ewentualnych naświetli. Ja miałem o tyle fajnie, że mam ścianę trójwarstwową i nadproże wylałem w kształtkach "U". Miałem więc możliwość prostego skucia przy wstawianiu drzwi. Otwierają się do wewnątrz, więc około 25cm skrzydła zostaje w otworze i ze skrzydła "90" w wiatrołapie sterczy 65cm. Projektanci proponowali otwieranie na zewnątrz, ale to "zmiata" gości z podestu i wymaga dokładnego odśnieżania.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dorben

U mnie otwór na wejściu miał 210 i facet od drzwi twierdził że mógłby być z 2 cm wyższy.Do drzwi wew. to jak dobrze pamiętam dobrze zostawić też ok.210. U mnie rozpiętość otworów osculowała od 200 do 212 ( takich fajnych miałam fachowców) . Nie ma problemu jak robisz drzwi na wymiar wtedy stolarz równa wszystkie drzwi do tych niższych tak aby wszystkie ościeżnice w danym pomieszczeniu były na jednej wysokości. Generalnie lepiej zrobić ciut wyższy otwór. Zawsze go można obniżyć przez doklejenie paska lub dwóch z rigipsa. Jak zaniski zmiana nie jest taka prosta. To zabawa przy nadprożu i nie zawsze jest możliwa. Teraz szukam takich najtańszych drzwi do pomieszczenia obok garażu. Samo skrzzydło drzwiowe ma 205cm ( takie z casto). To wysokość 200cm dla całych drzwi razem z ościeżnicą to trochę za mało. Dopytaj jeszcze w sklepach z drzwiami o wymiary. Nie będziesz miała niespodzianek jak ja i pilnuj fachowców!!!!

Megana napisał:
Witajcie, bardzo proszę o namiary na kogoś od świadectw energetycznych ( nie drogiego :))

Nie mogę znaleźć na forum - szukałam :(

Południe Wrocławia - jeśli ważna lokalizacja.

Weroniko, gratuluję podjętej decyzji :)

Mogę się podzielić namiarami na ekipę, która nam budowała -

Bogdan Zych - 600588140

Powodzenia

Meganko dziękuję za namiary:)Napewno zadzwonię.

Czy mogłabys mi tylko powiedziec o ile wczesniej powinnam umawiac się na fundamenty?M-c,2,3,6...Co prawda jestem na początku drogi z formalnościami,ale nadmiar wiedzy nie zaszkodzi:)

dorben napisał:
Szukam osob które są na podobnym etapie i mogą wymienic sie doswiadczeniami - czy lepiej (w sensie taniej) od razu poprawić te otwory zanim przyjdzie strop, czy robic drzwi na zamówienie, jaka różnica to w cenie?

z racji wzrostu musiałem sie zaopatrzyć w troszkę wyższe i jeśli chodzi o cene,to przy odchyłce od standardu (207x80/90) + 10% do ceny za zmianę każdego z wymiarów.

Asia22 - spokojnie ja mam rozstrzał od 228 do 201, ale na obecnym etapie wszystko wyrównane do 216 cm.

asia22 napisał:
Do drzwi wew. to jak dobrze pamiętam dobrze zostawić też ok.210.

210 to minimum przy ustalonym poziomie. Czasem zapomina się, żeby jednak podest był ciut niżej.

Powoli mi się pamięć odświeża - rozbieżności w przygotowaniu otworu pod drzwi wejściowe są m.in. z uwagi na typ progu - czy stawiane na gotowej posadzce, czy wpuszczane. Na szerokość zależały od typu ościeżnicy. Skrzydła były równe, a ościeżnice (w zależności od sposoby montażu), były różnej szerokości.

asia22 napisał:

U mnie rozpiętość otworów osculowała od 200 do 212 ( takich fajnych miałam fachowców) . Nie ma problemu jak robisz drzwi na wymiar wtedy stolarz równa wszystkie drzwi do tych niższych tak aby wszystkie ościeżnice w danym pomieszczeniu były na jednej wysokości. Generalnie lepiej zrobić ciut wyższy otwór. Zawsze go można obniżyć przez doklejenie paska lub dwóch z rigipsa. Jak zaniski zmiana nie jest taka prosta. To zabawa przy nadprożu i nie zawsze jest możliwa.

Standardem dla wewnętrznych jest 208cm. Do 2 cm przykryje opaska. Odradzałbym nadbudowywanie karton-gipsem. Nie dość, że takie łączenia same pękają, to trzaskanie drzwiami im pomoże. Jeszcze bardziej odradzam zaniżanie drzwi. Wygląda to kiepsko, a wyższe osoby czują dyskomfort przy przechodzeniu. Wyższe od standardu drzwi prezentują się okazale, ale trzeba - tak jak napisał Spad - dopłacać 5-10%. Maksymalna wysokość drzwi to zwykle 2.25m. Rzadko kto produkuje wyższe.

Obniżanie, podwyższanie, przesuwanie - robiłem różne cuda. Zawsze się dało i kosztowało - wg szacunków - 50zł. Wykuwali, zbroili, podszalowali. Wszystko się da, byle tylko chcieć ;)

Witajcie,

z drzwiami a właściwie ich wysokością jak się niedawno okazało też miałem problem. Mistrzowie mi osadzili nadproża 2-3 cm za nisko. O ile w nadprożach typu L te-o-re-tycz-nie można by podkuć to mam też nadproża z belek stropowych, z których nie bardzo jest co skuwać. Przyjdzie przy 2-3 drzwiach dopłacić za przycięcie.

Przy drzwiach wejściowych polecam Art-Tom i kontakt z p. Tomaszam Świtajło - dla Grupy ustaliłem spore upusty zależnie od modelu i wyposażenia. Nasze drzwi od niemal roku spisują się nienagannie.

A propos wykańczania to po ostatniej serii doświadczeń potwierdzam wcześniejsze polecenie dla kominkarza Andrzeja Piórkowskiego 880980597 i polecam zakupy w Max Flizie u p. Seweryna 796246566. W obu przypadkach można się powołać na Grupę Wrocławską forum.

Aha - na koniec najważniejsze - od tygodnia jest z nami mała Zosia - tym samym wszystkie sypialnie mają już lokatorów ;-)

Pozdrav

trabi-wrc napisał:

A propos wykańczania to po ostatniej serii doświadczeń potwierdzam wcześniejsze polecenie dla kominkarza Andrzeja Piórkowskiego 880980597

jaki kominek robileś/ - z plaszczem wodnym cy bez? jakies fotki mże?

gratulacje z tytułu braku wolnych miejsc do spania - jaka płec zajeła ostatnią wolna sypialnię?

wojgoc napisał:
juz wiem - mała Zosia.

sorki za nie doczytanie.

W USA bywa zabawnie. Pomijając już fakt, że mają imiona, co do których trudno domyślić się płci, to mają też - co najmniej 2 - które są używane dla obu płci. Są to - o ile nie pokręciłem - Alex i Tracy. Znajomy miał to drugie i dopiero po trzeciej wymianie prawa jazdy czyli po 9 latach (tak jest w MI), zorientował się, że ma w nim litrkę "F" od Female :D

Nasz trudny język, czasem się przydaje ;)

Witajcie

trabi-wrc też dołączamy się do gratulacji !

U nas ostatecznie dwa otwory do poprawki - po ekspresowych konsultacjach w salonach nadproże obniżamy do 218 (zeby pasowały modele z LUPOLu). Dzięki wszystkim za odzew. Jako ze większość z Was jest juz przynajmniej na półmetku budowlanych zmagań - mam nadzieję 'czerpać z Waszych doświadczeń' :) Na naszym etapie pozostaje teraz problem z 'załatwieniem' ziemi do obsypania fundamentów po ich ociepleniu (szkoda nam na to zdjętego humusu). Chciałabym sie jeszcze poradzić w następującej kwestii: czy materiały do wykańczania wnętrz typu gresy, kafle, armatura warto kupic w sezonie zimowym (czy jest wtedy taniej?) dodam, ze mamy optymistyczny plan wprowadzic sie w grudniu 2011 czyli wykańczanie wypadłoby pewnie w następne wakacje

dorben napisał:
Na naszym etapie pozostaje teraz problem z 'załatwieniem' ziemi do obsypania fundamentów po ich ociepleniu (szkoda nam na to zdjętego humusu). Chciałabym sie jeszcze poradzić w następującej kwestii: czy materiały do wykańczania wnętrz typu gresy, kafle, armatura warto kupic w sezonie zimowym (czy jest wtedy taniej?)

1. A jaki masz grunt i poziom wody? Ja mam glinę i działka wyglądała masakrycznie po deszczach. Zrobiłem opaskę na poziomie ławy, a takową warto obsypać żwirem czy kamyszkiem.

2. Nie zauważyłem zmian cen na materiały wykończeniowe. Tanieją - lub jeszcze nie drożeją - materiały zewnętrzne: bloczki, cegła, kostka. Kasa lepiej niech procentuje i szukaj może wyprzedaży. Materiały warto kupować - jeżeli ma się gdzie bezpiecznie magazynować - miesiąc przed przyjściem fachowców.

trabi-wrc napisał:
Aha - na koniec najważniejsze - od tygodnia jest z nami mała Zosia - tym samym wszystkie sypialnie mają już lokatorów ;-)

Pozdrav

Gratuluję ! Przydział rozdzielony teraz trzeba zamieszkać :)

trabi-wrc napisał:

Przy drzwiach wejściowych polecam Art-Tom i kontakt z p. Tomaszam Świtajło - dla Grupy ustaliłem spore upusty zależnie od modelu i wyposażenia. Nasze drzwi od niemal roku spisują się nienagannie.

Potwierdzam. Nasze drzwi z Art-Tom-u mają 2 m-ce i też spisują się nienagannie a z rabatu grupowego skorzystałam :)