Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

BK: gratuluję tempa! i przy okazji: jestem zainteresowany studnią, tak na wszelki wypadek, jeśli masz niedrogiego i dobrego studniarza to przy okazji mógłby też i u mnie!!!

U nas trochę postoju, stropy schną, za chwilę pojawi się więźba, tymczasem robię podejście do strugania jej części (tej widocznej: jętki na poddaszu, belki stropowe w części parteru)

Vardo: robię rozeznanie w kamieniu na elewację. prawie zdecydowaliśmy że podmurówkę, kominy i być może coś jeszcze robimy w łupanym łupku. Przy sporym wkładzie pracy (najlepiej własnej) jest to niedrogie rozwiązanie. Mam nadzieję, że ładny efekt...

Co do Fakro to loco budowa mam 18% ale myślę coś jeszcze wycisnąć. Przy okazji pogadam z Karmelkową ale loco moja budowa... mogą zwątpić.

Pytanie: Czy ktoś z Was spotkał temat styropianu w tzw. klinach, ze spadkiem 1,5-2%, na tarasy?

............ a koło mnie bulgają i gulgają dwa baloniki z tegorocznym... czarna, czerwona i czarna..... w sumie będzie jakieś 25l. dobrego Burgunda... a co u Was?

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym w to nie wchodziła. Jakby co to faktycznie będziecie musieli rozpruwać działkę.

Bądź BK człowiekiem, co to znaczy rozpruć działkę ? przecież kapelusik nie ma na niej płytek a i podejrzewam, że nie ma jeszcze trawnika.

Zgadzam sie w calej rozciaglosci z dobrzykiem, u nas na ten przyklad rurociąg z wodą idze sobie przez naszą działkę (powinien isc wzdluz rowu ale chyba kiedyś jacyś panowie zrobili sobie zgrabny skrot). No i odpukac mam nadzieje ze nie bede miala z tego tytulu nieprzyjemnosci... Oczywiscie moze kiedys tam zdarzyc sie jakas awaria, ale to takie gdybanie...

aka - a jesteście ostatnią działką czy od was będą się dalej podłączać do wodociągu?

my sponsorujemy wodociąg dla 8 działek - na razie projekt (oczywiście mam nadzieję koszty do podziału między sąsiadów)

może być problem z kanalizą - gmina coś mówi o sponsorowaniu przepompowni ścieków przez nas (ok. 20 tys)

aka - słyszałam o drzewkach za 20 tys zł :o

jasne, nie sadź tam takich drzewek

pytanie w innym temacie:

jakie folie dajecie na dach - mam oferty na dodatki, np. folia Aqua-protekt light, w cenie 3,96 czy to dobre czy nie - bo w tym na razie kompletnie się nie orientuję. Czy można bezpiecznie wejść w gorszą jakość = tańszą folię, jakie daliście u siebie?

to samo w przypadku np. kominka systemowego na dachu - mam w cenie 144 a pan mówi że tańsze, ale np. wymagające malowania po prau latach można za 80 etc.

czy dajecie na dach wyłaz czy stopnie? U mnie jest kąt nachylenia 25 stopni, domek raczej niski nie wiem czy robić w ogóle wyłaz czy nie

Bardzo będę wdzięczna za wszystkie informacje i sugestie, jak zwykle :D

W kwestii mojego problemu: zgodzilismy sie. Z umową. Materialy na drogę dają sąsiedzi, a gmina robi i daje maszyny. Zalatwil to moj teść w jeden dzień - na chorobowym siedzi, to sobie moze pozwolic :lol:

Gmina juz ma dzisiaj chciala te maszyny i ludzi wysylac, a sąsiedzi stwierdzili, że sa nieprzygotowani, że nie myśleli, że to tak szybko pójdzie.

Ach! Ludzie to lubią dużo gadać, ale z robotą to już gorzej...

Ale gminę to muszę pochwalić za chęć do działania, no i oczywiście teścia za skuteczność też! :D

a drogę z czego robicie?

Teść wziął tę sprawę w swoje ręce, mieli dawać na pewno jakiś tłuczeń, ale co jeszcze, to nie wiem. Byle by się dalo po tym jechać. Do nas od asfaltu byłoby ok 40 m, czyli nie tak żle.

My w kosztach w ogóle partycypować nie będziemy. Oni robią projekt, ciągną rury i dają materiał na droge - na swój koszt.

Myślę, że to dobry układ.

aka - słyszałam o drzewkach za 20 tys zł :o

jasne, nie sadź tam takich drzewek

pytanie w innym temacie:

jakie folie dajecie na dach - mam oferty na dodatki, np. folia Aqua-protekt light, w cenie 3,96 czy to dobre czy nie - bo w tym na razie kompletnie się nie orientuję. Czy można bezpiecznie wejść w gorszą jakość = tańszą folię, jakie daliście u siebie?

jestem akurat w temacie

folia pod dachówkę generalnie wysokoparoprzepuszczalna na ile to zależy od paru rzeczy między innymi od tego jakie masz przekroje więźby i jak będziesz docieplać dach nie jestem zorientowany w cenach ale jeżeli chodzi o parametry to nie powinnaś schodzić poniżej 1000g/m2/24h przy 1200+ możesz już stykać wełnę z taką folią i nie trzeba robić dystansów żeby się nie zawilgacała wełna. O ile dobrze pamętam twój projekt to ty masz parterówkę z nieużytkowym poddaszem + dużo dachu nad tarasami może połączyć folie lepsze nad domem i gorsze nad tarasami

to samo w przypadku np. kominka systemowego na dachu - mam w cenie 144 a pan mówi że tańsze, ale np. wymagające malowania po prau latach można za 80 etc.

tej zależności to nie rozumiem :o

- komin to ważana rzecz tu był bym ostrożny z kombinacjami. a ile masz kominów i jakich

czy dajecie na dach wyłaz czy stopnie? U mnie jest kąt nachylenia 25 stopni, domek raczej niski nie wiem czy robić w ogóle wyłaz czy nie

Bardzo będę wdzięczna za wszystkie informacje i sugestie, jak zwykle :D

stopnie muszą być albo ławki inaczej kominarz nie da ci odbioru a wtedy lipa - kominarze to w ogóle inna inszość

BK to nie są dobre obszary do oszczędności dach i kominy to elementy których remonty są b. drogie i upierdliwe lepiej nie ryzykować + to, że nie można o tym myśleć w perspektywie 20 lat tylko raczej 120 :lol: :lol:

na elementach do obsługi komina ciężko zaoszczedzisz bo każdy producent ma swoje i swoje cenniki tu musisz iść za ciosem

dobrzykowice

co do partycypacji gminy to jestem optymistką - byłam wczoraj w gminie i Marian Z. powiedział że można na to liczyć - ale jakieś koszty trzeba ponieść - czyli jak będziemy robić drogę to (dano tak nam do zrozumienia) dołożą materiałów albo maszyny

BK, powiem tylko jedno, dwa lata temu zdeklarowalismy się, że chcemy partycypowac w kosztach oswietlenia naszej drogi - 1000 zł od działki, były pisma, były dyskusje na zebraniach.....czy mam mówić czym to sie skończyło ?

co do wodociągu - niech przynajmniej materiały dadzą a jak nie to trudno

robiliśmy wodociąg w 8 działek ok 500 metrów rury plus przyłącza, sami sfinansowaliśmy projekt, materiały i realizację. Pomoc gminy ograniczyła się do tego, że nie pobrali od nas haraczu jak to zwykle robia przy wydaniu pozwolenia wybudowanie przyłącza....

swoją drogą jestem ciekaw jak to sie u Was potoczy, może rzeczywiście uda sie Wam coś więcej wywalczyć ? Daj znac jak by co :)

aka - a jesteście ostatnią działką czy od was będą się dalej podłączać do wodociągu?

my sponsorujemy wodociąg dla 8 działek - na razie projekt (oczywiście mam nadzieję koszty do podziału między sąsiadów)

to akurat da sie zalatwic w dosc prosty sposób z gminą, po prostu przez jakiś tam czas kolejni chetni do włączenia się do wodociagu bedą wam obliczona wcześniej sumę części inwestycji zwracać

może być problem z kanalizą - gmina coś mówi o sponsorowaniu przepompowni ścieków przez nas (ok. 20 tys)

współczuję, nas też chcieli w to wrobić ale udało nam sie tego uniknąc