Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W kwestii kominów odsyłam do ostatniego numeru pisma Budujemy Dom.

http://www.budujemydom.pl/

w kolumnie raporty są raporty z ostatniego numeru, sporo na temat kominów.

ja stawiam dwa "zestawy kominowe": tradycyjny z cegły i systemowy z komwentu. Oczywiście zrobię próbę i to dokładną tak jak u wiecha - jeśli będzie puszczał to chłopcy nie dostaną za to kasy, dodatkowo jeśli tego nie rozbiorą i nie oczyszczą cegły to obetnę za materiał. Live is brutal.

nie da się ukryć, że cena materiałów komina systemowego (nawet z komwentu) jest o jakieś 1000 zł więkasza niż wielokanałowego z cegły.

Trzeba niestety zaufać dobrej cegle i fachowcom. Ale przede wszystkim jak we wszystkim - nie możan tego spartaczyć (a to się da zrobić z systemowym również....)

((Przy okazji dzięki Wichu za wskazanie tegoż - jest świetne i znakomicie uzupełnia się z Muratorem. Przy okazji grbsze i bezpłatne (choć jedno i drugie podobnie nasycone sponsoringiem i reklamami)))

Specjalna licytacja

Tylko dzis od godziny 8:30 do jutra do godziny 8.30 rano mozna licytowac kasku muratora z podpisami calej redakcji, jak widzicie kask jest wyjatkowy, mamy tez nadzieje ze sama licytacja bedzie wyjatkowo, zapraszamy.

licytacja http://www.dlanikoli.prv.pl

Dzięki za wszystkie informacje. Faktycznie, kominy systemowe są dużo droższe jednak jest pewność wykonania. U nas pan majster mówi że kupią specjalną zaprawę do murowania komina.

Jedno mnie zdziwiło - mówili o murowaniu klinkieru - na samej górze, w widocznej nad dachem części, bez fug, wtedy będzie fajnie wyglądać i unikniemy wymywania fugi przez deszcz etc. Czy tak się robi?

To samo mówili o płytkach klinkierowych na cokole - nie będzie ich dużo, raptem 3 płytki, ale też chcą bez fug. Może po prostu nie chce im się tych fug kłaść :lol:

Dzięki za wszystkie informacje. Faktycznie, kominy systemowe są dużo droższe jednak jest pewność wykonania. U nas pan majster mówi że kupią specjalną zaprawę do murowania komina.

Jedno mnie zdziwiło - mówili o murowaniu klinkieru - na samej górze, w widocznej nad dachem części, bez fug, wtedy będzie fajnie wyglądać i unikniemy wymywania fugi przez deszcz etc. Czy tak się robi?

To samo mówili o płytkach klinkierowych na cokole - nie będzie ich dużo, raptem 3 płytki, ale też chcą bez fug. Może po prostu nie chce im się tych fug kłaść :lol:

Niedawno zakończyłem "walkę" z Schiedlem i mam trochę inną optykę

1. cena - nie do końca tak jak mówicie przy schiedlu materiał droższy ale robocizna tańsza = ostateczna cena jest porównywalna

2. oba rozwiązania można spieprzyć na etapie wykonawstwa (jest wiele potwierdzeń na forum)

3. kominy systemowe jako konstrukcje samonośne wymagają specjalnych rozwiązań (podparć bocznych) przy przejściu przez dach i stężeń jeżeli komin wystaje zbyt wysoko ponad konstrukcję dachu. A domorośli wykonawcy często o tym zapominają

Nie ma się co bać rozwiązania trzeba się bać partaczy

jak tak piszecie o tych zbiornikach, to sama zaczęłam się zastanawiać - posłucham oferty pana z Orlen Gazu, zobaczymy jakie są za i przeciw no i jak sie cenią.

zrobiłam też rozeznanie ochroniarzy - wyszło że najlepszą ofertę ma Solid Security, koszt to ok. 80 PLN miesięcznie plus coś za dzierżawę nadajnika, albo można kupić nadajnik za 500 zł - są to ceny brutto. Można wynegocjować np. regularne patrole, albo np. zaaranżowanie "przypadkowego" spotkania w okolicznym sklepie w obecności miejscowych żuli :lol:

jak tak piszecie o tych zbiornikach, to sama zaczęłam się zastanawiać - posłucham oferty pana z Orlen Gazu, zobaczymy jakie są za i przeciw no i jak sie cenią.

zrobiłam też rozeznanie ochroniarzy - wyszło że najlepszą ofertę ma Solid Security, koszt to ok. 80 PLN miesięcznie plus coś za dzierżawę nadajnika, albo można kupić nadajnik za 500 zł - są to ceny brutto. Można wynegocjować np. regularne patrole, albo np. zaaranżowanie "przypadkowego" spotkania w okolicznym sklepie w obecności miejscowych żuli :lol:

masz może pod ręką jakiś nr do tych "Solidnych"

[Jedno mnie zdziwiło - mówili o murowaniu klinkieru - na samej górze, w widocznej nad dachem części, bez fug, wtedy będzie fajnie wyglądać i unikniemy wymywania fugi przez deszcz etc. Czy tak się robi?

Ja mam bez fug mojego męż wozili po budowach i pokazali które są z fugami a które bez i zdecydowaliśmy zrobić tak jak mówili.

A moze buduje nam ta sama ekipa z Czernicy?

Woprz kiedy podpisywałes umowe o gaz?Zostały mi 2 firmy Pro-gas i Orlen -gas ceny mają podobne.Termin ok. 2 miesiące,w Pro-gas troszkę mniej.Myślę o zbiorniku podziemnym.Wiech

Nie mam przy sobie kwitów ale jakieś 3-4 tygodnie temu

2 tygodnie czekałem na projekt

teraz drugi tydzień czekam na pozwolenie (potwierdzanie zgłoszenia).

jaki piec wybierasz?

Woprz dzieki.Jestem strasznie niezdecydowany.Dzwoniłem teraz do Progas i powiedział mi przedstawiciel ,że nie opłaca mi się montować podziemny zbiornik ponieważ w ciągu 3 lat ma być gaz miejski.Demontaz jest droższy za podziemny,jeżeli nie dotrwam do końca umowy.Mało tego,jeżeli jest wysoki poziom wód gruntowych może byc taka sytuacja ,że nie będzie zakopany cały zbiornik.Jak rozmawiałem z Dragon Gaz powiedzieli mi podobnie.Co Ty o tym sądzisaz?Wiech