Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Woprz ja dokładnie robię tak samo :lol: .Nie mam nerwów do tych dupereli,a zona ciągle chce usłyszeć moją opinie ,po prostu znikam ze stoiska.Cholera co te baby widzą w tych drobiazgach.Wiech

Ale mój mąż też lubi to co ja 8)

czyli chodzenie po sklepach z tymi duperelami, na szczęście firanek nie będzie więc nie będziemy chodzić za firankami, ale przed nami drzwi, podłogi ...

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BK.Nie wiem czy mam rację,ale przy podłączeniach uszczelkowych jest możliwość przemieszczania sie rur pod wpływem ciepła i zimna.Przy połączeniach klejowych jest większa możliwość rozszczelnienia na skutek różnicy temperatury.Chciałbym usłyszeć inne opinie,może ktoś ma klejowe i nie ma takich problemów.Wiech

Hadraadae

przeszukałam 3 tomy informatora budowlanego Muratora , ale nigdzie nie jest wymieniony bruk drewniany.Jednakże znalazłam jego określenie co może pomóc Ci , gdzie go szukać lub wykonać samemu.

Bruk drewniany- naturalny element budowlany w postaci kołków, produkowany z drewna sosnowego i akacjowego, przeznaczony do budowy nawierzchni oraz placów zabaw dla dzieci, palisad,rollborderów(krawęzników z drewna). Przeważnie są to sosnowe okrąglaki średnicy 3-10 cm, pociete na 10 cm odcinki i zaimpregnowane pod wysokim ciśnieniem. Zwykle do worków pakuje się ilości wystarczające do ułożenia 0,5 m2 nawierzchni.

Bruk można też przygotować samemu z gałęzi dębu, modrzewia, sosny, swierku i robinii( akacji), gr. 3-10 cm. Drewno musi być zdrowe, wysuszone i dokładnie okorowane. Gałęzie tnie się prostopadle do ich osi, a uzyskane kołki impregnowane są środkami chemicznymi. Niewłaściwie przygotowane drewno jest szybko atakowane przez grzyby, które powodują jego rozpad i butwienie.

Nawierzchnię układa się w 30cm zagłębieniu, a na brzegach mocuje się betonowe i klinkierowe krawężniki na piaskowej podsypce.Oprócz krawężników wykorzystuje się: drewnianą palisadę, kamienną kostkę lub podkłady kolejowe. Przy odpowiedniej konserwacji efektowny wygląd jest zachowany przez około 6-10lat.

Wiem, że nie o to Ci chodziło, ale to wszystkie informacje o bruku jakie znalazłam. Może producenci elementów do ogrodów robią też bruk?

Powodzenia w poszukiwaniach.

Jeśli chciałabyś wykazy producentów to mogę Ci pożyczyć informator budowlany .

Witam, grupo wrocławska. Pcham się nie tylko drzwiami, ale i oknem, jednak sytuacja, uważam, tego wymaga. Część z nas (mam nadzieję, ze znaczna) ma przy domku, lub będzie posiadać zwierzaki i sądze że leży im na sercu ich los, stąd mój post-apel, który zacytuje z innego wątku:

Zdesperowana forumowiczka Wrocławianka, działające też na forum 'kocim' zwraca się do innych Wrocławian, którym drogi jest los zwierząt! W naszym schronisku przy Skarbowców panuje epidemia panleukopeni - śmiertelnej choroby, która dosłownie dziesiątkuje małe kociaki. A codziennie ludzie przynoszą nowe. To dla nich właśnie potrzebny jest NATYCHMIAST dom, nim zdążą się zarazić a dzieje się to najczęściej w ciągu doby lub dwóch. Dla 'starszych' kociąt nie ma już ratunku (nie ma surowicy!), ale te, które są dopiero co przynoszone da się jeszcze uratować. Jeżeli możecie się 'dokocić', albo mieliście taki zamiar, proszę jedźcie jak najszybciej do schroniska. Jeżeli boicie się, że dostaniecie chorego kociaka, zawsze mozecie zostawic wasze namiary i jak tylko będzie nowa 'dostawa' zostaniecie powiadomieni, ale tam 'dostawa' jest co chwila... I tak ta hekatomba sobie trwa... Wybiją wszystkie kociaki, odkażą barak i do następnego razu... POMÓŻCIE!

Molly - serdecznie dziękuję za info, będę jeszcze szukać, a jakby co, to poproszę o informatory :)

Kondziu - fotkę widziałam, pisali też o tym bruku wcześniej, ale nigdy ani słowa o dystrybutorach :cry:

Marzanna - kocham koty, ale mam odratowaną kocicę, która bardzo często choruje i weterynarz odradza dokoptowywanie kolejnego zwierzaka :cry: Mam nadzieję, że znajdą się ludzie, którzy pomogą :)

Varda - dzięki za namiary :) , co prawda to aż w Stolicy, ale oby tylko produkowali ten bruk pokojowy a nie ogrodowy to pewno się jakoś dogadamy :wink: :D

Witam wszystkich.Hadraadae widziałem taki bruk nad morzem jak go robili.Były to pociętę kloce dębowe wysokości ok 25 cm i szerokości ok 30-40 cm(okrąglaki).Układane były na podsypce piaskowej ok20 cm zagęszczonej mechanicznie.Konserwacja polegała na polewaniu tego bruku wodą przez 1 ROK czasu.Wdni letnie polewali nawet 2 razy dziennie.Bruk nie może sie rozeschnąć stąd taka długa procedura.Szczeliny między okrąglakami wypełniano piaskiem .Drugi widziałem we Wrocławiu na pl. Wróblewskiego ,ale nie dębowy.Wiech