Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja płacę za całość, więc trudno powiedzieć ile za poszczególne etapy. w całości mam fundamenty wraz z wykonaniem przyłączy, izolacje, ocieplenie fundamentów styropianem (na to dysperrbit i folia kubełkowa), wykonanie drenażu, wieniec nad fundamentowymi, ściany zewnętrzne z działowymi, wieniec, kominy, ocieplenie, tynki zewnętrzne, dach (bez okien dachowych - ale dość duży, 310 m2) razem z podbitką.

zrobili jeszcze GWC i zakopali szambo

cena 25 tys PLN (było mniej ale robią parę rzeczy dodatkowych - GWC czy podwójna robota z oklejaniem ścian - styropian 15 cm z 2 warstw - 10 i 5, więc roboty dokładnie 2 razy więcej). No i firma bardzo chce wejść na całą wykończeniówkę - już robią elektrykę (tzn zabrali się) no i niewykluczone że przyjadą z agregatem do tynków. Okna też wstawiają - tutaj weźmiemy urlop i będziemy ich kontrolować przy robocie.

nie mam jeszcze wylanego chudziaka - ścianki działowe stawiają na osobnych wylanych i zazbrojonych ławach :o (poszliśmy w straszne koszty na tych fundamentach) no i mam wątpliwość czy dobrze zagęścili podłoże. Niestety nie było nas przy tym, ale zrobili to w ciągu 1 dnia, nie wiem czy jest dobrze zagęszczone. Jak to sprawdzić? Czy po prostu przyjąć że jest źle i kazać jeszcze zagęszczać - bo polewać już chyba nie, chociaż piasek jest suchy, bo dom już przykryty dachem 8)

Co do zagęszczenia gruntu to dobrą metodą kontroli jest "metoda pręta".

Bierze się pręt stalowy, gładki oburącz najlepiej i staramy się go wbić jednym ruchem, pionowo w utwardzony grunt, przykładając w miarę możliwością stałą siłę.

Rzecz jasna, metoda bardzo "polowa" ale umożliwia sprawdzenie dwóch wad: różnic ubijania pomiędzy poszczególnymi miejscami (sprawdzamy tak co metr), różnic pomiędzy warstwami (bardzo ważne!). Po kilku próbach mamy już wyczucie i łatwo stwierdzimy np. powierzchniowe utwardzenie (np. na 10 cm) a pod nim kawerny (pręt po przebicu wierzchniej twardej warstwy wchodzi głębiej, łatwiej niż na początku... i coś tu już nie jest w porządku). Nasz kierownik sprawdzał tak wszystkie powierzchnie... ekipa to dobrze zapamiętała :lol:

własnie wróciłem z prawie tygodniowego niebytu :)

Trochę sie ruszyłem z robotą i mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu skończę łazienkę :)

Czeka nas jeszcze malowanie....żona mnie namówiła ale już tego żałuję :/

Po moim powrocie zastałem w domu sajgon, czuję się jakbym w budowie cofnął się co najmniej o rok :evil:

Szukam namiaru na jakiegoś bardzo dobrego stolarza - chodzi o zrobienie mebli kuchennych, szaf typu Komandor no i może paru innych rzeczy (sypialnia) - upatrzyłam sobie parę fajnych markowych mebli które kosztują dość sporo i zastanawiam się czyby ich nie podrobić :oops:

np. meble kuchenne - można niedrogo kupić fronty (np. http://www.bestmeble.com.pl) i i zlecić zrobienie mebli wg swojego projektu. Jest we Wrocławiu firma produkująca elementy do mebli kuchennych, możnaby się koło czegoś takiego zakręcić. WIdziałam takie meble zrobione przez stolarza - wyglądały naprawdę nieźle, a kosztowały ok 6 tys PLN w sumie (robocizna i materiał) - było tego naprawdę dużo.

Czy ktoś może tak robił meble? Byłabym bardzo wdzięczna za namiary na takich stolarzy.

canon1

styropian kupowałam w dwóch miejscach - MB03 na Gnieźnieńskiej (tel. 3591337) i w hurtowni na Wojnowie (346 66 15). Na Gnieźnieńskiej dałam 140 PLN za m3,na Wojnowie ok. 135 za m3. Wynika to z tego ze styropian staniał :evil: już po moich zakupach ....

Za ocieplenie domu (pow ścian zewn. 170m2) dałam - wraz z dodatkami (kołki, klej, siatka zaprawa - i to w podwójnej ilości, bo kleiłam dwie warstwy - 10 i 5 cm) ok. 7 tys.

Przy twojej ścianie to chyba 5-8 cm, więcej nie ma sensu.

Wiech - upomnij się o gaz od pana Gulewskiego :wink: - dziś podpisujemy umowę na zbiornik - propan butan.

U mnie ściany praktycznie w całości ocieplone, robią drenaż, i wylewają płytę pod zbiornik z gazem. Dach na ukończeniu. czekamy na okna.

Czy rolety zewnętrzne daje się przed czy po montażu okien? są już RKS-y pod nadprożem (wieńcem)

Szukam namiaru na jakiegoś bardzo dobrego stolarza - chodzi o zrobienie mebli kuchennych, szaf typu Komandor no i może paru innych rzeczy (sypialnia)

Czy ktoś może tak robił meble? Byłabym bardzo wdzięczna za namiary na takich stolarzy.

Myśmy tak wtopili ze stolarzem, że szkoda mówić -kuchnia miała być na 15...września najpóźniej. Więc też sie podpinam pod pytanie i absolutnie nie polecam pana Sławka z Obornik (ma warsztat we Wrocławiu na Kolejowej)! dagmara

dzień doberek :-)

BK - my robiliśmy dawno temu kuchnię u gości spod Twardogóry (znaleźliśmy ich kiedyś na Świebodzkim), a potem jak się przeprowadziliśmy to jeszcze ze 2 szafki nam dorobili. Nie wiem czy robią jeszcze coś innego - jak chcesz mogę odnaleźć telefon.

o widziesz to teraz Tyczyński mi buduje

tobie też ?

ooo slyszalam o Tyczynskim ..... ale on drogi jest .....

za ile wam zrobil fundamenty? a stan surowy do dachu?

albo wyszczegolnij jezeli jestes w stanie robocizne za poszczegolne etapy ....

pozdrawiam

nie potrafię Ci podać tych danych bo Tyczyński u mnie kończy niektóre rzeczy po innej ekipie więc można powiedzieć że cennik niestandardowy.

ale czy jest drogi ..... chyba nie :roll: tyle że trzeba o cenach rozmawiać i szukać kompromisu :lol: :lol:

pamiętaj ze zawsze znajdzie się ktoś kto zrobi taniej i zawsze jest ta granica po niżej której nie ma sensu płacić bo robota jest nic nie warta i koniec końców wychodzi 2x drożej

Jak wczytasz się w posty na forum to zobaczysz że jest to prawda bardziej oczywista niżby się mogło wydawać