Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mela,

dlatego ja się bardzo cieszę że mieszkam we Wrocławiu :)

mamy najlepszy klimat w Polsce :)

dachowiec - u mnie kubełkową przybili po prostu gwoździami lekko do styropianu, tak że nie odleci. Na wysypany żwir poleciała geowłóknina, powoli zaczynamy dobiegać do końca brudnej roboty z fundamentami, drenażami, etc.

Niedługo wszsytko będzie skończone, obsypiemy budynek, zniwelujemy teren. W rowie widzę jak poziom wód zaczyna się podnosić, od czerwca, lipca było sucho, teraz w sobotę po raz pierwszy zobaczyłam tam wodę - czyli pół roku woda jest, drugie pół jest sucho. Dobrze że zdążyliśmy z bańką z gazem. Powiedzieli że nie można jej niczym przysypać, tzn tego dekielka, może uda się przynajmniej pomalować na zielono (żeby się od trawy nie odróżniało) :roll:

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BK - też się cieszę, że mieszkam we Wrocławiu. I nie tylko z powodu klimatu. Zauważyłam, że szczególnie wrocławian cechuje taki patriotyzm lokalny. Dla nas to miasto jest jednym z najładniejszych w Polsce. I przyjezdni nam najczęściej przyznają rację :)

Widzę, że się u Ciebie zdjęcie "zaktualizowało". Gratulacje, bo chyba w prędkości budowania bijesz wszystkich :D i trzymam kciuki za was wszystkich, żeby zima tego roku była jak zapowiadają - krótka i ciepła - w sam raz dla budowniczych.

mela,

cieszę się że tak mówisz, ale u mnie już są 2 miesiące opóźnienia w stosunku do optymistycznych planów z lata.

Już mieliśmy teraz zaczynać instalacje, a dom miał być wytynkowany.

no ale przynajmniej "brudna" robota dobiega końca.

zima po prostu musi być ciepła i krótka, nie ma wyjścia :)

Wspaniala Grupo Wroclawska,

witam Was wszystkich, i tych baaaaardzo aktywnych forumowiczow, i tych okazjonalnych wroclawskich rodakow. Zagladam tu od jakiegos czasu i mam nieodparte wrazenie, ze jestescie gronem naprawde dobrych przyjaciol, w malych i duzych sprawach, nie tylko budowlanych...

No, dosc tej gornolotnosci, nie chcemy przeciez ronic lez, zejdzmy na ziemie, a wlasciwie na dzialke.

No wlasnie. Dzialka jest w Kamiencu. Troche smutna, bo bez projektu :cry:. Dlatego szukam dla niej architekta, bo ona koniecznie chce miec projekt indiwidualny. Od razu zaznaczam, ze ja nie jestem milionerem (a szkoda :lol:) i dzialka to rozumie. Dlatego nie chce zadnej rezydencji czy dworku, ona lubi domy bez wybzdyczen.

Moja szanowna malzonka jest tego samego zdania co ja: musimy zrobic prezent dzialce.

Macie merytorycznie i mamonicznie dobre doswiadczenia z architektem przy projekcie indywidualnym? Bardzo bede wdzieczny za namiary na priva, oczywiscie jezeli architekt nie ma nic przeciwko temu. A moze jest to pracownia dostepna publicznie czyli w internecie?

Mam nadzieje, ze przygarniecie mnie do swego grona.

Pozdrawiam Wszystkich

P.S.

Pytanie o architekta zamiescilem tez pod "Projekty". Jednak forumowicze "Projektow" to krewni, a "Grupa Wroclawska" to rodzina!

yacekiewicz,

witaj w grupie,

jesteśmy sąsiadami - ja buduję w gajkowie.

Nie masz przypadkiem działki na Szkolnej? :)

Twój sąsiad w Kamieńcu to Wiech.

fajnie że budujesz dom bez wybzdyczeń :lol:

pytanie za 100 PLN - jak będzie "wybzdyczenie" po angielsku? wzywam wszystkich filologów do konkursu :lol:

A duży domek będziesz budować?

Pozdr

beata

Oferta specjalna na licytacji

Fotel wraz z podnóżkiem od firmy Yanomebel,

z zestawu Aplauz

Wymiary 73x99x86 cm

Siedzisko: pianka wysokosprężysta HR

Uwaga: możliwe inne kolory

Cena minimalna zestawu: 300

Cena katalogowa: 563 zł + 205 zł podnóżek

Zapraszamy na strone producenta http://www.yanomebel.pl

W razie pytań proszę o kontakt na e-mail: [email protected]

zapraszamy na licytacje

http://www.dlanikoli.prv.pl

http://212.244.189.200/nikola/fotel.jpg

Dziekuje Wam za serdeczne powitanie.

Nie wiem co na to moja malzonka, jak sie dowie ze przygarniaja mnie same dziewczyny :oops:.

@BK: Moja dzialka nie jest przy Szkolnej, ulica nazywa sie Jasia i Malgosi, troche moze infantylnie, ale na to nie mam wplywu. Z filologia angielska nie mam nic wspolnego, ale ciekawe jakie beda propozycje tlumaczenia, pachnie mi tu jakims idiomem. A co do domku, jak przeczytalas, czas na pierwszy kontakt z architektem, a wiec droga jeszcze daleka... Po skonsultowaniu bedziemy wiedziec wiecej. Ogolnie chcemy dom tak zaprojektowac, zeby mozna go bylo minimalnym nakladem przerobic na jedna z trzech wersji:

1) parterowka

2) duzy dom parter+poddasze uzytkowe

3) dwa samodzielne mieszkania parter (duzo wiekszy) i poddasze uzytkowe (mniejsze)

W pierwszym etapie chcemy budowac wersje 1 bez wykonczen na poddaszu. Ha, to plany, zobaczymy co na to architekt i kieszen :lol: .

@Narcyza

Mysmy na ten "nasz" projekt nie trafili, poza tym uwzglednij to, co napisalem Beacie (sorry BK, response juz nie jest prywatna).

Az dziwne, nigdy tyle nie gadam :o .

1) parterowka

2) duzy dom parter+poddasze uzytkowe

3) dwa samodzielne mieszkania parter (duzo wiekszy) i poddasze uzytkowe (mniejsze)

dobrze się zastanów i nie buduj nic na wyrost bo to pułapka finansowa. My budujemy parterówkę. Na początku miał być dom parterowy ale z możliwością poddasza "na później". Na całe szczęście nie zdecydowaliśmy się na to. Jak z poddaszem to nie więcej niż 2-3 pokoje na dole a reszta na poddaszu. Już mówię - przy rozłożystym domu idzie strasznie dużo kasy na fundamenty, drenaż (a w naszych okolicach jest on niezbędny) albo przynajmniej solidne ocieplenie fundamentu, izolacje - dwa razy więcej niż przy domku np. 12/12 m (nasz ma 20,5 szerokości wzdłuż drogi, 10 długości, i do tego wysunięty garaż). Przestałam liczyć samochody ze żwirem jaki został wrzucony do naszego drenażu, piasku tylko do środka (do zasypania fundamentów) weszło 20 kamazów (ok 240 -250 ton)

więc przy tych wszystkich nakładach nie wyobrażam sobie jeszcze ponosić kosztów na wykończenie poddasza strop etc.

u mnie strop jest w konstrukcji dachu (wiązary) a wykończenie sufitu to będzie tylko ruszt plus płyty GK, nie mam terivy a ocieplenie poddasza to po prostu wełna "rzucona" na podłogę.

Jak domek z poddaszem - to nie rozłożysty, a jak parterówka to absolutnie bez poddasza użytkowego bo zbankrutujecie.

Teraz się bardzo cieszę że nasz dom jest taki niewielki, wiem że gdyby było to 200 m2 to skończylibyśmy z ogromnym kredytem i niewykończonym domem. A tak to może uda nam się jakoś wykończyć, przynajmniej częściowo, do przeprowadzki.

pytanie za 100 PLN - jak będzie "wybzdyczenie" po angielsku? wzywam wszystkich filologów do konkursu :lol:

A duży domek będziesz budować?

Pozdr

beata

Co powiesz na "posh entanglements"? 8) Nie ma tego posmaku neologizmu, prawda? :roll:

Had, koleżanko

jesteś wielka :)

jestem - jak mawia mój mąż - UNDER AMAZING - czyli pod wrażeniem :lol:

Witam wszystkich ,szczególnie serdecznie nowego sąsiada z Kamieńca. BK.ma racje odnośnie domu.Jeżeli chcesz parterowy to bez możliwości rozbudowy poddasza. Musisz się zdecydować od początku co chcesz.Dom na miarę potrzeb to podstawa.Ucz się na błędach ,najlepiej nie swoich.Gdzie jest ta ulica w Kamieńcu?.Ja buduję się na ul Rubinowej boczna Łąkowej niedaleko wału.Pozdrawiam Wiech.