Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

secam - moje gratulacje :lol:

wyrazy szacunku przyjdą po 1000 :lol:

nie wiem czy dożyję do 1000-go postu ...... wcześniej mnie budowa wykończy :wink:

A co do cen to faktycznie lecą strasznie do góry - proponuje podpisywać umowy (choć te najprostsze)

Ale nie przejmujcie się w przyszłym roku będą wracać z Angli i Irlandi te ekipy, co tam wszystko już zepsuły i nie mogą znaleźć nic nowego :D :wink:

czyli ile teraz chodzi robocizna całego stanu surowego? 35>? 40000?

My mamy cenę 41 tyś. brutto za cały stan O. (fundament, murarka, strop, ścianki dzialowe, dach).

Za taki domek:

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/alabaster/

tyle, że z podwójnym garażem.

Ceny negocjowane w czerwcu.

ludzie jakie macie wkłady kominkowe i gdzie kupowaliście?

ja chcę żeliwny wkład 14-16 KW najchętniej z boczną szyba ale nie koniecznie :-) dałam do wyceny w jednej firmie i 12 tys za wkład francuski 15 KW, prosta obudowa - trochę trawertynu to chyba dużo?

co myślicie o wkładach Invicta, które są aktualnie w promocji w Leroy - warto czy dać sobie spokój?

a zestaw do DGP kupiłam na allegro, polecam jakby ktoś potrzebował. W salonie na ten zestaw dostałam cenę 2680 a kupiłam go za 1070 zł :o uwielbiam allegro :D

pozdrawiam

my jestesmy fanami Dovra, bo da sie z niego zrobic otwartego (ma drzwiczki otwierane podobie jak w autobusie IKARUS ) na romantyczne wieczory.

http://www.dovre.com.pl/2400.html

zanim go wybralismy spędziłem parę nocy nz czytaniu forum .. i jedno co wywnioskowałem, to ze wszyscy odradzają zakupy w hiper-budowlanych.

ja chcę żeliwny wkład 14-16 KW najchętniej z boczną szyba ale nie koniecznie :-) dałam do wyceny w jednej firmie i 12 tys za wkład francuski 15 KW, prosta obudowa - trochę trawertynu to chyba dużo?

co myślicie o wkładach Invicta, które są aktualnie w promocji w Leroy - warto czy dać sobie spokój?

a zestaw do DGP kupiłam na allegro, polecam jakby ktoś potrzebował. W salonie na ten zestaw dostałam cenę 2680 a kupiłam go za 1070 zł :o uwielbiam allegro :D

pozdrawiam

my jestesmy fanami Dovra, bo da sie z niego zrobic otwartego (ma drzwiczki otwierane podobie jak w autobusie IKARUS ) na romantyczne wieczory.

zanim go wybralismy spędziłem parę nocy nz czytaniu forum .. i jedno co wywnioskowałem, to ze wszyscy odradzają zakupy w hiper-budowlanych.

Całkiem fajny. A ile to kosztuje? Tak mniej więcej :D

pozdrawiam

~3800 PLN brutto (22%)

cena cennikowa. Mam nadzieje ze cóś da się urwać :)

My mamy cenę 41 tyś. brutto za cały stan O. (fundament, murarka, strop, ścianki dzialowe, dach).

Stan zero to według mojej wiedzy są fundamenty plus wylewka pod podłogę (chudziak) :) To co opisujesz to jest raczej stan surowy, zamknięty.

Swoją drogą to przerażają mnie ceny jakie obecnie musicie płacić. Ja za całą murarkę, czyli fundamenty, ściany nośne, strop, ściany szczytowe, ściany działowe, schody, taras i wolnostojący garaż zapłaciłem 16 tyś. Co prawda to było 4 lata temu ale wzrost cen jest naprawdę szokujący.

Piszę "Stan O." Czyli skrót od otwarty :D

Bo zamknięty to raczej już z oknami i drzwiami?

W takim razie wycofuję swoją poprawkę :) Nie zmienia to jednak faktu, że płacicie koszmarne kwoty, ja za dach (260 m kw. karpiówka w łuskę) zapłaciłem 11 tys. w tej cenie była więźba i pokrycie dachówką wraz z obróką blacharską. osadzeniem okien dachowych i rynnami. Czyli w sumie za "stan O" zaplacilem 27 tys.

Witam.

Szukam informacji o wykonawcach z wrocka. Wszędzie na forum widzę informację, że trzeba wejść na "grupę wrocławską". Otóż wszedłem i niestety nie mogę nic takiego znaleźć. Może znajdzie się życzliwa dusza i powie jak mam szukać.

Pozdrowienia

Witam.

Szukam informacji o wykonawcach z wrocka. Wszędzie na forum widzę informację, że trzeba wejść na "grupę wrocławską". Otóż wszedłem i niestety nie mogę nic takiego znaleźć. Może znajdzie się życzliwa dusza i powie jak mam szukać.

Pozdrowienia

Witaj mortyr

wejdź na link w mojej stopce pod postem lub u Wojty - znajdziesz się na właściwej stronce prywatnej grupy wrocławskiej z namiarami na misie wrocławsie i nie tylko :p.

Odnośnie cen:

wczoraj wieczorem ustalaliśmy konkrety z naszym wykonawcą, i wygląda to tak (ruszamy na początku października) - dom 140 m2 pow. użytkowej, budowa z silikatów wszystkie ściany 24 cm:

stan "0" fundamentów - 9 tys. zł.

ściany parteru, strop, ściany piętra, obróbka kominów syst. (2x schiedel) - 10 tys.

ścianki działowe - 25 zł/m2 (ok. 80 m2) - 2 tys.

Razem stan surowy niezadaszony: 21 tys. - ceny bez VAT (którego nie będzie ( 8) .

Wycena kompleksowa dachu (materiały i robocizna) sprzed 1,5 miesiąca -

dach 190 m2, 1 daszek i 1 lukarna - firma sprawdzona - Dach-System z Miłoszyc - polecam:

dachówka Creaton Kera Pfane Fiznezja - brąz glazurowany, drewno na więźb ze szlifowaniem mechanicznym w zakładzie fragmentów końcowych i bejcowaniem (będzie nadbitka), orynnowanie - całość miedź (PCV 3 tys. mniej), dodatki

całość 53 tys. (z 7% VAT)

w tym robocizna (więźba, nadbitka, ułożenie dachówki) - 9 tys. zł

Wychodzi robocizna za stan surowy zadaszony - ok. 30 tys. :p

Może jeszcze coś dojdzie - np.drenaż, ale cena i tak jest ok.

Za drugą Pistację, znajomi (też Wrocław) dostali 38 tys. bez nadbitki w tym samym czasie :roll: .

Pozdrawiam serdecznie

Dabell

Dabell

czyli robocizna dekarzy to 47.00zł/m. A ja myślałam że mi za drogo wycenili -48.00zł/mkw

Gdzie kupowałaś materiały?

Pozdr

Witaj

tak jak pisałam robocizna czyli ułożenie więźby + dachówki, obejmuje też nadbitkę - szlifowanie w zakładzie nie na miejscu budowy + bejcowanie. Trzeba więc odliczyć parę złotych /m2 na te prace, bo zazwyczaj jeżeli na późniejszym etapie robi się podbitkę przy okapach, to kosztuje po prostu osobno. u nas będzie to dokładnie tak wyglądało - dom ma tę samą dachówkę co my będziemy mieli - wykonawstwo przez tę samą firmę. Nie wiem jak jest w twoim przypadku?

http://foto.onet.pl/upload/5/14/_630785_n.jpg

Materiały na dach zapewnia mi firma - oczywiście z transportem wliczonym w cenę. Ja niczym się nie będę martwiła. Robili już u naszych znajomych, dają gwarancję 5 lat - to też trzeba wycenić.

Materiały na dom będą najprawdopodobniej z MSM Gaja u p. Artura Malinowskiego.

Pozdrawiam

serdecznie

Dabell,

wycenę mi zrobiła firma z listy wrocławskich wykonawców, cena dachu nie obejmuje podbitki, czy nadbitki jak piszesz.

Moje pytanie o materiały dotyczyło właśnie dachu. Dekarz ten ma swoj sklep z materiałami i woli, by materiały kupowała u niego. ja jeszcze nie podpisałam z nim umowy, dlatego jeśli możesz wyśli telefon tej firmy z Miloszyc na priva.

Mam taka uwagę dotyczącą fachowców z listy wrocławskiej. mają dość wysokie ceny. Wycena np. murarzy jest zaskakująco podobna. Wszyscy sobie za s.s.o. zadaszony życzyli 50.000. Również dekarzy mowią-48zł m/kw dachu bez podbitki.

Pozdr. Natalia. A tak swoją drogą ładny ten dach, ładne wykończenie.

pozdrawiam

~3800 PLN brutto (22%)

cena cennikowa. Mam nadzieje ze cóś da się urwać :)

Dzięki, rozumiem, że to cena samego wkładu?

(...)

Materiały na dom będą najprawdopodobniej z MSM Gaja u p. Artura Malinowskiego.

Pozdrawiam

serdecznie

Z własnego doświadczenia powiem Ci- targuj się, targuj i jeszcze raz targuj :) A najlepiej przyjdz z maksymalnie obniżonymi cenami konkurencji i mów, że weźmiesz co najmniej w tej cenie, nie drożej :)