Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...)

Odnośnie cen:

wczoraj wieczorem ustalaliśmy konkrety z naszym wykonawcą, i wygląda to tak (ruszamy na początku października) - dom 140 m2 pow. użytkowej, budowa z silikatów wszystkie ściany 24 cm:

stan "0" fundamentów - 9 tys. zł.

ściany parteru, strop, ściany piętra, obróbka kominów syst. (2x schiedel) - 10 tys.

ścianki działowe - 25 zł/m2 (ok. 80 m2) - 2 tys.

Razem stan surowy niezadaszony: 21 tys. - ceny bez VAT (którego nie będzie ( 8) .

Wycena kompleksowa dachu (materiały i robocizna) sprzed 1,5 miesiąca -

dach 190 m2, 1 daszek i 1 lukarna - firma sprawdzona - Dach-System z Miłoszyc - polecam:

dachówka Creaton Kera Pfane Fiznezja - brąz glazurowany, drewno na więźb ze szlifowaniem mechanicznym w zakładzie fragmentów końcowych i bejcowaniem (będzie nadbitka), orynnowanie - całość miedź (PCV 3 tys. mniej), dodatki

całość 53 tys. (z 7% VAT)

w tym robocizna (więźba, nadbitka, ułożenie dachówki) - 9 tys. zł

Wychodzi robocizna za stan surowy zadaszony - ok. 30 tys. :p

Może jeszcze coś dojdzie - np.drenaż, ale cena i tak jest ok.

Za drugą Pistację, znajomi (też Wrocław) dostali 38 tys. bez nadbitki w tym samym czasie :roll: .

Pozdrawiam serdecznie

Dabell

No to trochę ceny poszły w górę. Ja płaciłem (zacząłem w tym roku w marcu):

Ławy fundamentowe 28 zl za mb

Ściany fundamentowe 28 zl za m2

Rapówka+izolacja 6 zl za m2

Ściany parteru 28 zl za m2

Kanalizacja zewnętrzna 400 zl

Chudziak i ubijanie 13 zl za m2

Strop 32 zl za m2

Ściany poddasza 32 zl za m2

Kominy 400 zl za szt

Wieniec pod murłatę 25 zl za mb

Ścianki działowe 12 zl za m2

Robocizna za stan 0 to u mnie trochę ponad 5 tys zł.

Mikrusku

ten wykonawca jest tańszy o ok. 10 tys od następnej najtańszej wyceny :roll: , miałam ich trzy - dwie pozostałe oscylowały w granicach 32-35 tys.

Nasz wykonawca jest sprawdzony przez znajomych i gdyby sobie takiej ceny zażądał to wybrałabym jego , nawet pomimo troszkę wyższych cen - okazało się jednak, że można pracować i nie zdzierać z inwestora, bo wszyscy tak robią :-? .

Wiem, że nie bierze na razie prac na wiosnę, choć nie może się odpędzić od chętnych - z pewnością ceny w przyszłym roku będą wyższe.

Dabell

Mikrusku

ten wykonawca jest tańszy o ok. 10 tys od następnej najtańszej wyceny :roll: , miałam ich trzy - dwie pozostałe oscylowały w granicach 32-35 tys.

Nasz wykonawca jest sprawdzony przez znajomych i gdyby sobie takiej ceny zażądał to wybrałabym jego , nawet pomimo troszkę wyższych cen - okazało się jednak, że można pracować i nie zdzierać z inwestora, bo wszyscy tak robią :-? .

Wiem, że nie bierze na razie prac na wiosnę, choć nie może się odpędzić od chętnych - z pewnością ceny w przyszłym roku będą wyższe.

Dabell

Mysmy płacili 2,5 tys za 100 m ścianki fundamentowej,

4,5 za ściany

4,7 za strop

1,5 za schody (betonowe)

3,5 za scianke kolankowa

0,6 za komin

14,5 (41 zł za m2) za dach w tym tez instalacja okien + odgromowa

dom 188 metrow dosyc duża stodoła (mozna zobaczyc na zdjęciu powyzej) ;-)

Wychodzi jesli dobrze policzyłam ok 31,8.

Miałam osobną ekipę do murowania (Leszek Świrad mogę w sumie polecić tylko jest parę rzeczy na które teraz bym zwróciła uwagę bardziej i nie byłoby niepotrzebnych błędów) i do dachu (Robert Cepin - idealny dach, 0 problemów, 0 dyskusji... typ myślałem, że, po prostu super człowiek)

pozdrawiam flowercia

Hej Grupo.

Muszę się Was coś poradzić

Zbliżam się do momentu wybrania kolorystyki domu i im bliżej tym trudniej. :evil:

Planujemy dach czarny lub grafitowy, ściany białe, okna PCV z roletami też białe.

No i tu się zaczyna problem, co dalej.

Jakie rynny (PCV czy metal i jaki kolor

Jakiego koloru nadbitka.

Jakiego koloru klinkier na kominy i podmurówkę.

I jakie drzwi wejściowe i brama do garażu.

Macie może jakieś pomysły ??

Hej Grupo.

Zbliżam się do momentu wybrania kolorystyki domu i im bliżej tym trudniej. :evil:

Planujemy dach czarny lub grafitowy, ściany białe, okna PCV z roletami też białe.

Jakiego koloru nadbitka.

musisz to czyms ozywic, jakimś miodowym?

Hej Grupo.

Jakiego koloru nadbitka.

Czesc ja zaszalałam można powiedziec, bo myśle ciągle o kolorze domu - czyli np o niebieskim, mam grafitowy dach białą deskę czołowa czarne rynny (ostatnio żałowałam że nie kupiłam białych bo widziałam białe i wyglądały super, białe okna pcv , rolety i brama w jasnobeżowym kolorze jaki będzie końcowy efekt okaże się za 1,5 miesiąca pozdrawiam)

flowercia

my jestesmy fanami Dovra, bo da sie z niego zrobic otwartego (ma drzwiczki otwierane podobie jak w autobusie IKARUS ) na romantyczne wieczory.

http://www.dovre.com.pl/2400.html

zanim go wybralismy spędziłem parę nocy nz czytaniu forum .. i jedno co wywnioskowałem, to ze wszyscy odradzają zakupy w hiper-budowlanych.

całkiem fajnie wygląda. Widziałeś go na żywo? mnie by interesował ten 2100 C2 - z boczną szybą. Na Żmigrodzkiej sprzedają kominki Dovre musze podjechać i obejrzeć:-)

pozdrawiam

Hej Grupo.

Jakiego koloru nadbitka.

A nie lepiej poradzic sie fachowca??? ( plastyk-bedzie bardziej tonami i przestrzenią patrzył, architekt - bedzie patrzył - konstrukcyjnie i przestrzennie)

Czy zawsze trzeba byc wszystkowiedzącym ?

PS . ja daltonista jestem i musze miec fachowca od tego ,,, na całe szczeście to małżonka wiec nie wpływa na budżet :)

my jestesmy fanami Dovra, bo da sie z niego zrobic otwartego (ma drzwiczki otwierane podobie jak w autobusie IKARUS ) na romantyczne wieczory.

http://www.dovre.com.pl/2400.html

zanim go wybralismy spędziłem parę nocy nz czytaniu forum .. i jedno co wywnioskowałem, to ze wszyscy odradzają zakupy w hiper-budowlanych.

całkiem fajnie wygląda. Widziałeś go na żywo? mnie by interesował ten 2100 C2 - z boczną szybą. Na Żmigrodzkiej sprzedają kominki Dovre musze podjechać i obejrzeć:-)

pozdrawiam

właśnie tam na żywca ogladałem te harmonijkowe drzwi, które tak nas zachwyciły.

powodzenia w wyborach .. jak juz bedziecie wiedzieli jaki ...to pochwal sie :)

Nasz gedoeta ma jutro tyczyć nam budynek.

Zażyczył sobie do tego celu:

- 36 paliki

- 24 deski 1,5 metrowe

- 1 kg gwoździ

- 100 m sznurka

- 2 duże młotki

Czy faktycznie to są rzeczy niezbedne geodecie do wytycznie budynku :o

Ale o ile deski i gwoździe jeszcze jakoś zrozumiem, to zdziwił mnie tymi młotkami.

Czy to aby ja mam mu dostarczać narzędzi do jego pracy, za którą on bierze ode mnie kasę???

Napiszcie co o ty myślicie i jak to u Was było, bo nie chce się z nim spierać jeżeli nie będę miała racji.

Nasz gedoeta ma jutro tyczyć nam budynek.

Zażyczył sobie do tego celu:

- 36 paliki

- 24 deski 1,5 metrowe

- 1 kg gwoździ

- 100 m sznurka

- 2 duże młotki

Czy faktycznie to są rzeczy niezbedne geodecie do wytycznie budynku :o

Ale o ile deski i gwoździe jeszcze jakoś zrozumiem, to zdziwił mnie tymi młotkami.

Czy to aby ja mam mu dostarczać narzędzi do jego pracy, za którą on bierze ode mnie kasę???

Napiszcie co o ty myślicie i jak to u Was było, bo nie chce się z nim spierać jeżeli nie będę miała racji.

My nie musielismy kupowac calego oprzyrzadowania, ale za to trzeba bylo samemu cale te deseczki powbijac :lol:, tzn mozna bylo poporsic godete zeby to zrobil, ale trzeba byloby za to ekstra zaplacic. A co do mlotka to u nas bylo odwrotnie -- geodeta zapomnal mlotka i zostawil go u nas :)

A tak w ogole to zadzwonila do mnie firma ochroniarska z oferta... Nie byloby w tym nic dziwnego, gdyby ne fakt, ze wlasnie przez 2 tygodniami ktos byl u nas na budowie -na szczescie malo co ukradli (bo tez i malo bylo na budowie). Sasiad za, to ktorego tez odwiedzili zlodzieje, odrazu powiedzial, ze teraz to mozemy sie tylko spodziewac telefonu od firm ochroniarskich - oni podobo tak zawsze "przypadkowo" dzwonia zaraz po takim zajsciu... :evil: Dodatkoo sie wkurzylam, ze moja ekipa rozdaje moj nr telefonu :evil:

Witamy Wszystkich z grupy Wrocławskiej.

Na początku się przedstawimy, pod tym nikiem kryją się ilona i tomek. Na razie jeszcze mieszkamy we Wrocławiu, ale dzialke kupilismy w Wilkszynie (zachodnia strona naszego miasta). Z budowa mamy nadzieje ruszyc juz w listopadzie (fundamenty), a potem na wiosne z reszta:)