Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

P.S. a ja jednak nadal nie kojarzę, który to Twój domek:)

Od ciebie patrząc w stronę Wrocławia - czyli na zachód - to ten jasnozółty dom z czarnym dachem i dużym tarasem - widać tez od paru dni drewutnię (chłopaki walczą już dwa tygodnie z tą drewnutnią)

Zresztą - to ten domek:

http://stare.foto.onet.pl/upload/41/89/_630834_n.jpgpo prawej stronie jeszczemocno niewyjściowo :oops: ale zbieramy pieniądze na dokończenie ...

BK

Witaj czy mozna wiedziec jaki masz kolor elewacji ( kod koloru)i jaki to tynk? dzieki z góry i pozdrawiam flowercia

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie jest tak źle - mam dysperbit tylko jako podkład, na to izolację przeciwwodną choć IZOHANU a nie Deitermanna (WM) a na to styrodur.Tylko ten styrodur przyklejałam na beznadziejne coś zwane WL z IZOHANU - drogie i kompletnie bezsensu, powinnam wlasciwie zareklamowac, musialam pozniej przyklejac ponownie....juz na cos innego, pieniadze wyrzucon w błoto , nie polecam tego wynalazku....

Xena

my też będziemy robić izolację systemem Izohan W - czyli na bloczki grunt Izohan WL rozcienczony 1:1 wodą zamiast dydperbitu, na to Izohan WM 2x2 mm pacą, na to Hydromax z powiechnią drenażową, na to jeszcze ewentualnie folia kubełkowa i po ciężkich robotach wokół domu drenaż ze spustem do rowu. Rozmawiałam ze specami od materiałów w hurtowni: na warstwy WM kleić ten hydromax też będę WM, nie WL.

Ile zeszło Ci Izohanu WM ? 4 kilo na m2 jak podaje producent?

Zastanawiam się czy jescze nie wrzucić papy pomiędzy warstwy MW. Mamy obrzydliwą glinę, ale na szczęście wody nisko 2-3m pod ziemią (badanie w marcu tego roku po najgorszych roztopach).

Za to wczoraj 120m od nas kopara odrzucała humus z działki sąsiadów - było go od 60-do 90 cm :roll: :o . U nas wyszło 30cm, teren się tak układa, że do nich jest lekki spadek, więc może zmywało ten grunt, mam nadzieję :-? Chcemy wynieść dom ok. 60cm nad ziemię, więc już wyobrażam sobie tę ilość piachu do zapełnienia fundamentów... Po ile chodzi sensowny piasek?

Okaże się pod koniec tygodnia. Pozdrawiam

Dabell

nie jest tak źle - mam dysperbit tylko jako podkład, na to izolację przeciwwodną choć IZOHANU a nie Deitermanna (WM) a na to styrodur.Tylko ten styrodur przyklejałam na beznadziejne coś zwane WL z IZOHANU - drogie i kompletnie bezsensu, powinnam wlasciwie zareklamowac, musialam pozniej przyklejac ponownie....juz na cos innego, pieniadze wyrzucon w błoto , nie polecam tego wynalazku....

Xena

my też będziemy robić izolację systemem Izohan W - czyli na bloczki grunt Izohan WL rozcienczony 1:1 wodą zamiast dydperbitu, na to Izohan WM 2x2 mm pacą, na to Hydromax z powiechnią drenażową, na to jeszcze ewentualnie folia kubełkowa i po ciężkich robotach wokół domu drenaż ze spustem do rowu. Rozmawiałam ze specami od materiałów w hurtowni: na warstwy WM kleić ten hydromax też będę WM, nie WL.

Ile zeszło Ci Izohanu WM ? 4 kilo na m2 jak podaje producent?

Zastanawiam się czy jescze nie wrzucić papy pomiędzy warstwy MW. Mamy obrzydliwą glinę, ale na szczęście wody nisko 2-3m pod ziemią (badanie w marcu tego roku po najgorszych roztopach).

powiem tak

jako grunt wszedzie dałam dysperbit

na to od zewnątrz poszło 2xWM pacą

od wewnątrz raz pacą a na to to beznadziejne cos zwane WL.

Po co robisz WL? Dysperbit jest chyba tanszy?

[Po co robisz WL? Dysperbit jest chyba tanszy?

Xena

nam mówiono w hurtowni, że wystarczy dysperbit, a na to WL, ale poczytałam sobie na stonach producenta i tam w systemie W - przy izolacji przeciwwodnej, jest najpierw WL a potem WM.

Za WL mamy cenę 4,30 za kg, za WM 7,40. Nie jest to najtańsze niestety, ale wolę jak Wojty kupić tańszą armaturę.

Chcieliśmy mieć Creatona Kera Pfanne Finezja brąz glazurowany, ale tylko do wtorku można zapłacić i mieć dachówkę z jakąś tam gwarancją, że do końca roku przyjedzie z fabryki. Niestety będziemy mieli kredyt dopiero za 2-3 tygodnie, więc zdecydowaliśmy się na dachówkę BOGEN, kolor granat brąz glazurowany - piękna gorzka czekolada. Podoba mi się nawet bardziej niż Creaton, a jakością nie ustępuje - no umówmy się, że do wysokości zamków w Kera Pfanne nikt się nie przyrówna :p , ale reszta jest nak najbardziej ok. Można ją zamawiać na bieżąco, więc wyboru nie ma.

Pozdrawiam

Dabell

hej dabell

ale po co dajesz WL pod WM?

dystperbit styka (a na to WM)

przeciez jesli WM to przeciwwodna to po co ci przeciwilgociowa pod spodem....

Mowie to ja, człowiek z wodą gruntową na 40cm i kurzawką

Moim zdaniem albo robic ciężką przeciwodną

albo średnią i drenaż i wtedy WM podwojnie pacą naprawde wystarczy

w tym samym katalogu było napisane, że WL to swietna maź do przyklejania styropianu, otóż EMPIRYCZNIE stwierdzam, że nie jest.

Niech sobie producent sam tym przykleja.

PS. nie pracuje w zadnej konkurencji

ale zrobisz jak zechcesz

O mi tez się BARDZO podoba Bogen, notabene bardzo chcialam tą dachowke- czekoladę szarą, ale wyszła drozej od Nelskampa, a szkoda bardzo;)

Xeno!

Nie wiem, co takiego wydażyło się u Ciebie na budowie, ale ja sprzedałem wielu moim byłym Klientom (zaznaczam, że już zmieniłem branżę, więc nie zależy mi na promocji jakiejkolwiek marki) wiele produktów Izohanu i nigdy nikt nie narzekał. Ani na Dysperbit, ani na WL, ani nawet na lepik.

Wg. mnie WL dobrze się sprawdza jako lepik do styropianu. Być może Twoja partia byłe do d..., albo majstry...

Ale każdy ocenia po swojemu, prawda?

pozdrawiam!

p.

hej dabell

ale po co dajesz WL pod WM?

dystperbit styka (a na to WM)

przeciez jesli WM to przeciwwodna to po co ci przeciwilgociowa pod spodem....

"Do gruntowania pod izolacje wykonywane w systemie IZOHAN IZOBUD W stosuje się IZOHAN IZOBUD WL rozcieńczony z wodą w proporcjach 1:1."

Hmm... ciężko się nie zastosować...

Z drugiej strony mam świadomość, że każda sroka swój ogon chwali...

Dabell

... Biorąc pod uwagę debilizm i niechlujstwo budowlańców, nie ma to sensu, bo i tak źle zrobią.

Tu nie wrzucałbym wszystkich do jednego worka!!! W każdej branży znajdą się "..." i wydaje mi się że takie podejście nie jest najlepsze

wszyscy, wszyscy - u nas było kilkanaście ekip i tylko dwie były OK - reszta to ...

właśnie jesteśmy po zakończeniu kolejnej inwestycji - drewutnia - wiem co mówię

... Biorąc pod uwagę debilizm i niechlujstwo budowlańców, nie ma to sensu, bo i tak źle zrobią.

Tu nie wrzucałbym wszystkich do jednego worka!!! W każdej branży znajdą się "..." i wydaje mi się że takie podejście nie jest najlepsze

wszyscy, wszyscy - u nas było kilkanaście ekip i tylko dwie były OK - reszta to ...

właśnie jesteśmy po zakończeniu kolejnej inwestycji - drewutnia - wiem co mówię

A co na to kierownik budowy? Może to on stanowi problem a nie ekipa?

Jeżeli odbiera poszczególne etapy robót / Twoim zdaniem niewłaściwie wykonanych/ to go wykopcie, jeżeli widzi że jest źle - nie płacić wykonawcy

Xeno!

Nie wiem, co takiego wydażyło się u Ciebie na budowie, ale ja sprzedałem wielu moim byłym Klientom (zaznaczam, że już zmieniłem branżę, więc nie zależy mi na promocji jakiejkolwiek marki) wiele produktów Izohanu i nigdy nikt nie narzekał. Ani na Dysperbit, ani na WL, ani nawet na lepik.

Wg. mnie WL dobrze się sprawdza jako lepik do styropianu. Być może Twoja partia byłe do d..., albo majstry...

Ale każdy ocenia po swojemu, prawda?

pozdrawiam!

p.

Pewnie, ze po swojemu, ja pisze o swojej opinii na podstawie swojego doświadczenia.

Do WM nie mam zastrzeżen, do WL jako "klej" do styro - mam.

Wydarzyło sie to, że na WL "klejono" (wg. zaleceń) styro. I wydarzyło się to, ze odpadał. (styro, nie WL) wkońcu odpadłna całej długości.

Styro nic nie można zarzucić....ścianom tez nie, pod spodem był WM....nałożony ładnie pacą....

Z majstrami było wszystko ok.

Moze partia do d... a pytanko mam - Ty to kleiłes czy sprzedawałeś?

ps. Nie jestem z branzy i zwróć uwage ,że nie potępiam innych produktów. Mam tylko zastrzeżenia co do "klejalności" WL;)

PS. Mówimy o izolacji PIONOWEJ.

PS. Nie jestem alfą i omegą, moge się mylić, takie są moje doświadczenia z mojej budowy;)

Właśnie podpisalismy umowę z kierownikiem budowy.

Po rozmowie z nim izolacja fundamentów będzie wyglądała następująco:

Izohan WL, na to 2x dobra papa termozgrzewalna modyfikowana na zakład i mijankę, na to styropian Hydromax na Izohan WL.

Na wszystkich prowadzonych przez niego budowach (wielkogabarytowych i małych) stwierdził, że tylko tam gdzie jest dobrze położona papa, tam nie ma problemów, bo inaczej zawsze coś jest nie tak, niezależnie od półki i marki użytych środków do izolacji. Można to połączyć z jakimiś elementami izolacji powłokowych, ale z głową. Dotyczy to nie tylko fundamentów ale i izolacji tarasów, balkonów itp.

Zawierzamy...

I to by było na tele :lol: w kwestii hydroizolacji :p

A u mnie stan zero wyszedł tyle ile wyliczyłem.

Wyliczenia były takie

MATERIAŁY + ROBICIZNA = X + 50 % więcej i się sprawdziło. :o :D

8) No dobra rzucałam gromami dwa dni 8)

nie, no nie jest az tak zle, tzn u nas glownie wlasnie te poczatki musialam pomnozyc przez wspolczynnik ;). Potem bylo troche lepiej bo sciany mialam z silikatów, wiec w porownaniu do innych materialow na sciany wyszlo nieco taniej. Narazie mieszcze sie w kosztorysie, który mamy dla banku ;). Ostanio wlasnie ogarnela mnie maia oszczedzania - to chyba odnoga kielkujacego u mnie sydromu wicia gniazdka :lol: . Np. zamiast na strych kupowac panele (tak jak planowalismy) wymyslilam plytki za 11,70zl , które sama poloze, jak tylko "schudne" (az mnie juz we wszystkich konczynach rwie do roboty :) ). Dzieki temu nie dosc ze zaoszczedze kase to jeszcze bede miala cielejszy stryszek, bo tam tez mamy podlogowke.

Poza tym w wykonczeniowce pare razy udlo mi sie troche uszczknac, bo kupowalam z kims jeszcze. Np. ostnio drzwi wewn. wytargowalam na 15% w Budusie (a jak przyszam sama to dawali mi rabat gora 10%, nie mowiac ze u konkurencji mialm ledwie 7% :-? ). No i zawsze jeszcze pozostaje nieocnione Allegro, o którym juz nieraz pisalam :).

dabell,

ojoj, trudno mi teeraaz powiedziec, zwlaszcza ze my kupowalismy nie paletami tylko transportami,a raczej sztaplami, poza tym mamy chyba wiekszy domek.

jesli sie nie myle to na 9 sztapli 25-tek kupowalismy 2 sztaple polowek. A potem to dokupowlismy na biezaco i patrzylismy co i czego jeszcze brakuje ;). Ostatecznie kilak razy autko z Teodorow u nas zawitalo.

Ogolenie trudno teraz powiedziec-na pewno bardzo staralismy sie zeby tak sie wyrobic z materialem, zeby nam malo co zostalo (z bloczkami fund. nawet sie udalo - zostaly chyba 3 sztuki :) )

A ty kupujesz przez hurtownie, czy przez producenta?

nie, no nie jest az tak zle, tzn u nas glownie wlasnie te poczatki musialam pomnozyc przez wspolczynnik ;). Potem bylo troche lepiej bo sciany mialam z silikatów, wiec w porownaniu do innych materialow na sciany wyszlo nieco taniej. Narazie mieszcze sie w kosztorysie, który mamy dla banku ;). Ostanio wlasnie ogarnela mnie maia oszczedzania - to chyba odnoga kielkujacego u mnie sydromu wicia gniazdka :lol: . Np. zamiast na strych kupowac panele (tak jak planowalismy) wymyslilam plytki za 11,70zl , które sama poloze, jak tylko "schudne" (az mnie juz we wszystkich konczynach rwie do roboty :) ). Dzieki temu nie dosc ze zaoszczedze kase to jeszcze bede miala cielejszy stryszek, bo tam tez mamy podlogowke.

Poza tym w wykonczeniowce pare razy udlo mi sie troche uszczknac, bo kupowalam z kims jeszcze. Np. ostnio drzwi wewn. wytargowalam na 15% w Budusie (a jak przyszam sama to dawali mi rabat gora 10%, nie mowiac ze u konkurencji mialm ledwie 7% :-? ). No i zawsze jeszcze pozostaje nieocnione Allegro, o którym juz nieraz pisalam :).

No może „troszkę” przesadziłem :wink:

Wycenę fundamentów robiłem w euforii początków budowania nie mając jeszcze żadnego doświadczenia. Więc z góry założyłem, że będzie na pewno taniej niż napisali w projekcie. Zaoszczędzę tu i tam a życie pokazało że nie da się zaoszczędzić na pewnych rzeczach i dochodzą zdarzenia których się nie przewidzi (np. pogoda - koparka kopie 9 godzin a nie dwie bo grząsko, albo pompa się zakopie na 5 godzin ). Wyszło dokładnie tyle, co w projekcie (tylko że w projekcie podali netto a ja zapłaciłem już brutto – różnica uzyskana metodą gospodarczą). Jedno już się nauczyłem, na wszystkie etapy trzeba sobie dać czas. Fundamenty robiliśmy w pośpiechu łapiąc pogodę i efekt był taki, że nie było czasu na dokładne negocjacje i sprawdzanie ofert. Do kolejnego etapu przygotowuję się dokładnie.

Pozdrawiam Was podwójnie

:wink: